Turska Superliga – najuzbudljivije takmičenje u Evropi

Skener 25. feb 20188:33 > 8:35
Getty Images/Stuart Franklin

Aktuelna sezona turske lige mogla bi da uđe u istoriju kao jedna od najneizvesnijih svih vremena. Rezultati u dosadašnjem toku prvenstva sugerišu da u ovom trenutku četiri tima ravnopravno konkurišu za šampionsku titulu.

Sledeći veliki derbi turskog fudbala odigraće Bešiktaš i Fenerbahče, a to je direktan povod za priču o kvalitetu i ujednačenosti lige. Za Sport klub govore Edin Višća, član Bašakšehira, kao i Duško Tošić iz Bešiktaša.

Izvesno je ko će osvojiti titulu u Engleskoj. Slična situacija je i u Nemačkoj i Francuskoj. Nazire se šampion Španije, dok u Italiji Napoli za sada ne dozvoljava Juventusu da misli o sedmoj uzastopnoj tituli. U Holandiji PSV ima lepu prednost na vrhu. U Rusiji se izdvojila Lokomotiva. Nešto više uzbuđenja očekuje nas u Portugalu, gde će velika trojka voditi borbu za prvo mesto.

U Turskoj se istanbulska četvorka posle 22. kola nalazi unutar pet bodova. Imajući u vidu da nas do kraja sezone očekuje još pet međusobnih okršaja vodećih timova, a uz to gotovo svako gostovanje za bilo koju ekipu predstavlja ozbiljan izazov, jasno je da je konstatacija sa početka teksta apsolutno na mestu.

ISTANBUL BAŠAKŠEHIR

Aitor Alcalde, Getty Images

Već drugu godinu zaredom velika trojka ima ozbiljnog suparnika u gradskom rivalu Bašakšehiru. Klub je osnovan pre dvadeset osam godina i dolazi iz istoimenog dela grada. Finansijski je stabilan, a iza sebe ima i jaku političku podršku. Prošle sezone završio je kao drugi, što je jasan pokazatelj šampionskih ambicija. Ove sezone ima najkonstantniju formu i zasluženo zauzima lidersku poziciju.

Tim je sastavljen od izuzetno iskusnih igrača, a sa klupe ih predvodi Abdula Avdži, koji je i najzaslužniji što se klub pozicionirao u sâm vrh. Na golu je turski reprezentativac Babadžan, u odbrani dokazani Moldavac Epureanu i Džozef Atama iz Gane, usuđujem se da kažem jedan od najtalentovanijih centralnih bekova u Evropi. Na sredini terena, iako već u poznim fudbalskim godinama, igru vodi Emre Belezolu, koji ima priliku da postane prvi igrač koji je sa tri različita kluba osvojio šampionat Turske. Sa reputacijom velike zvezde ove zime stigao je Arda Turan, trenutno daleko od prave forme, a dva ključna igrača ekipe su Emanuel Adebajor i Edin Višća.

Nekadašnji napadač brojnih engleskih klubova prvi je strelac ekipe, dok je reprezentativac Bosne i Hercegovine prvi asistent lige. Takođe, postigao je i četiri gola. Momak iz Olova, koji je u klubu već sedmu godinu, objašnjava za Sport klub rapidni napredak fudbala u Turskoj:

“Turska liga je izuzetno kvalitetna i mnogo se ulaže u fudbal. Država gradi stadione konstantno, u poslednjih deset godina izgrađeno ih je 30. Siguran sam da će liga iz godine u godine još da napreduje”.

Višća u kontinuitetu igra na visokom nivou, a i pored brojnih ponuda ostao je u Bašakšehiru. Ambicija mu je da sa klubom osvoji prvenstvo i ne smatra da bi to bila senzacija:

„Bašakšehir se razvija kao klub i svake godine napreduje. Prošle sezone smo završili kao drugi. Naša prednost u odnosu na konkurente jeste naš kolektiv. Imamo izuzetnog trenera i smatram da igramo najlepši fudbal u zemlji. Zaslužujemo titulu i nadam se da ćemo je osvojiti“, kaže bivši igrač sarajevskog Željezničara, zatim ističe da uživa u fudbalu i da mu imponuje što ga trenutno smatraju jednim od najboljih igrača u ligi:

„Svake godine postavljam sebi novi cilj. Prošle nedelje sam protiv Trabzona odigrao 250. utakmicu za klub. Prvi sam strelac kluba, ali siguran sam da mogu još bolje. Ne osećam pritisak, samo želim da igram bolje i da Bašakšehiru donesem titulu“, zaključio je Višća.

Osvajanje titule prvaka Bašakšehira zaista ne bi bilo iznenađenje. Igrački kadar je dovoljno kvalitetan i iskusan da završi kao prvi. Klub je pokazao da je logistički spreman da isprati uspeh. Uostalom, pre nekoliko godina višedecenijsku dominaciju velike trojke prekinuo je Bursaspor, koji je bio šampion 2010. godine. Takođe, vredi podsetiti da je između 1975. i 1984. Trabzonspor osvojio šest titula.

Novinar Sport kluba Vladimir Živković tursku ligu svrstava odmah iza pet vodećih evropskih liga.

“Ono što pokazuje jačinu čitave lige nisu samo jaki sastavi ekipa koje se bore za titulu, već kvalitetnim timovima mogu da se pohvale i ekipe iz donjeg dela tabele. Specifičnost turske lige jeste velika neizvesnost jer nikome nije lako da osvoji bodove, bez obzira na moranje. To važi i za vodeću četvorku, tako da se vrlo retko dešava da u jednom kolu svi pobede. Svi timovi imaju veliki broj stranaca iz svih krajeva sveta, što dodatno daje draž takmičenju“.


GALATASARAJ

I pored šokantnog ispadanja od Estersunda u kvalifikacijama za Ligu Evrope, Galatasaraj je gotovo perfektno počeo šampionat. Sedam pobeda i jedan remi u prvih osam kola podigli su samopouzdanje ekipe posle razočaravajućeg četvrtog mesta prošle sezone, ali je potom usledio pad i četiri poraza na sledećih devet utakmica.

Igor Tudor dobio je otkaz, a na mesto trenera stigao je Fatih Terim, koji se su četvrti put našao na klupi najtrofejnijeg turskog kluba. U klub je letos stiglo dvanaest novih igrača, a od početka sezone briljira francuski napadač Bafetimbi Gomis, sa sedamnaest golova trenutno prvi strelac lige, a podrška su mu Tolga Džierdži, Sofijan Feguli, Garfi Rodriges. Galatasaraj na titulu prvaka čeka od 2015. godine.

FENERBAHČE

Još duže traje post Fenerbahčea koji je poslednji put prvak zemlje bio 2014. godine. Slično velikom rivalu Fenerbahče je neočekivano rano završio učešće u Evropi. Ozbiljno ih je uzdrmala eliminacija u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a ni u prvenstvu nisu ubedljvi jer su u prvih sedam kola ostvarili tek dve pobede i doživeli dva poraza.

Nezadovoljstvo navijača bilo je očigledno, navodno je i unutar ekipe postojao problem, ali je Fenerbahče uspeo da prevaziđe krizu. Ključno je bilo je što je i pored pritiska Ajkut Kodžaman ostao na klupi. Ekipa se sada nalazi u seriji od dvadeset dva meča bez poraza. Fenerbahče nema dominatnog strelca ove sezone, iako je u poslednje vreme efikasan Fernandao. Nosioci igre su vezni igrači Žulijano (prvi strelac tima) i Valbuena (najbolji asistent).

BEŠIKTAŠ

Sebastian Widmann/Getty Images

  Bešiktaš je dvostruki uzastopni prvak države. Titula osvojena 2015. godine bila je prva posle šest godina. U Ligi šampiona, gde je kolo pre kraja grupne faze obezbedio plasman u osminu finala, Bešiktaš je pokazao snagu i puna koncetracija na to takmičenje uslovila je nešto slabije partije u prvenstvu. Ipak, Bajern je očigledno preveliki zalogaj za igrače istanbulske ekipe. Tim Šenola Guneša već od starta sezone imao je zaostatak koji ne uspeva da nadoknadi pre svega zbog slabe forme u gostima gde je pobedio na samo četiri od trinaest mečeva, odnosno samo jednom na poslednjih šest utakmica. Zahvaljujući u prvom delu sezone Rajanu Babelu, a u poslednje vreme Andersonu Taliski, Bešiktaš je i dalje u igri, a sada mu sledi možda i najznačajniji meč sezone.

POVRATAK GENERALA

Nisam sklon glorifikovanju pojedinca, ali izostanak Duška Tošića predstavlja ozbiljan problem za Bešiktaš. Zvanično najbolji defanzivac u Turskoj u 2017. godini propustio je prethodnih pet mečeva, a u tom periodu ekipa je primila pet golova, što je prilično prihvatljiv broj, imajući u vidu šanse koji su stvorili rivali. Pre povrede srpskog reprezentativca ekipa je sa njim na terenu primilia šesnaest golova na sedamnaest utakmica.

Ipak, ne mogu brojevi pokazati uticaj i značaj na terenu igrača za kojeg kolega Vladimir Novaković kaže da je jedan od najpotcenjenijih u Srbiji decenijama unazad. Tošić, kojeg turski novinari zovu General Duško, pouzdan je, staložen, nenametljiv i trebalo bi da se vrati na teren u duelu sa Fenerbahčeom.

U izjavi za Sport klub srpski reprezentativac kaže da svi u klubu veruju u osvajanje treće uzastopne titule:

„Ne odustajemo, iako su se sve ekipe pojačale i žele da nas skinu sa trona. Galatasaraj i Fenerbahče nisu igrali u Evropi, dok je Bašakšehir Ligu Evrope igrao sa drugim timom. Mi se i dalje borimo na tri fronta“.

Poraz od Fenerbahčea mogao bi da eliminiše Bešiktaš iz borbe za prvo mesto. Ipak, Tošić poručuje i da pored umora njegova ekipa ima energije za odlučujuće bitke:

„Teško nam je pao poraz od Bajerna, ali imamo snage i iskustva da zaboravimo to i pobedimo prvi u nizu derbija i tako dobijemo samopouzdanje, jer nam posle slede teške utakmice sa Trabzonom i Bašakšehirom“.

Već sam pisao o istoriji fudbala u Turskoj i rivalitetu između klubova. Podsetiću samo da je Istanbul centar turskog fudbala jer iz tog grada dolaze tri najveća kluba u zemlji: Galatasaraj, Fenerbahče i Bešiktaš. Ova tri tima imaju najveću bazu navijača i osvojili su većinu titula u ligi koja se igra od 1958. godine.

Fenerbahče je osnovan 1907. godine, dve godine posle Galatasaraja, kada se udružila grupa igrača iz Kadikoja (naziv livade na kojoj su se u Istanbulu igrale prve utakmice), a u stvari je Bešiktaš prvi turski klub osnovan od strane muslimana 1903. godine, ali nije bio aktivan do 1911. godine.

Ne postoji etnička i religiozna podela između klubova, iako su društvene klase učestvovale u stvaranju identiteta svakog od njih. Sedamdesetih godina Kurthan Fišek, vodeći turski akademik tog doba (navijač Fenerbahčea), objasnio je razlike između tri glavna kluba u Istanbulu. Kako je rekao, Galatasaraj je klub evropske aristokratije, Fenerbahče klub buržoazije, a Bešiktaš klub radničke klase. Bešiktaš je imao tendenciju da privuče i simpatije istanbulskih manjinskih grupa – Grka, Jermena i Jevreja.

Bešiktaš i Fenerbahče prvi put su se sastali 1924. godine, a od tada su odigrali 344 meča. U prvom delu sezone Fenerbahče je pobedio 2:1. U prethodne dve sezone, kada je osvajao titule, Bešiktaš nije pobedio u duelima sa Fenerbahčeom.

Da li je vreme za revanš? Gledajte uživo u nedelju na SK2 od 17 sati.