SK: Filip Kostić – sezona karijere

Matthias Hangst/Getty Images

„Ovo je najbolji period moje karijere“, rekao je Filip Kostić pre nekoliko sedmica, nakon pobede svog Ajntrahta nad Štutgartom 3:0 u meču u kojem je 26-godišnji Kragujevčanin postigao dva gola.

Maja Hitij/Bongarts/Getty Images

Zaista, posle 9 golova i 12 asistencija u svim takmičenjima od početka sezone niko nema argument za drugačiju  konstataciju. Uz to, Ajntraht se u Bundesligi bori za Ligu šampiona, dok ga u Ligi Evrope očekuje dvomeč sa Čelsijem za mesto u finalu. Klub iz Frankfurta igra jednu od najboljih sezona u ovom milenijumu, a dobar deo zasluga ide i na račun Kostića, iako su njegove impresivnije partije pomalo u senci zbog učinka navalnog reda Jović – Haler – Rebić.

Srpski reprezentativac već petu godinu nastupa u Nemačkoj, a Ajntraht mu je treći klub u Bundesligi pošto je prethodno nosio dres takođe dva velikana – Štutgarta i Hamburga. Uticajni list “Bild” je nedavno ocenio Kostića kao najbolje pojačanje Ajntrahta ove sezone navodeći da se sjajno snašao na poziciji levog krilnog beka.

Zadovoljan sam, naravno, igrama na ličnom planu , kako ne bih bio. Ipak, u fudbalu uvek ima mesta za napredak. Najviše mi odgovara ova pozicija na kojoj trenutno igram , iako mi je ovo prva sezona na toj poziciji, iskreno će na početku razgovora za Sport klub Kostićkoji odmah rekapitulira i rezultate ekipe, “U kontinuitetu igramo dobro. Imamo samopouzdanje i ne može nas demoralisati jedan loš rezultat. Verujem da u prvenstvu možemo sačuvati četvrto mesto. U Ligi Evrope smo pokazali nešto slično kao Ajaks u Ligi šampiona, a to je da nismo slučajno stigli do polufinala. Mislim da ova ekipa može mnogo. Ove godine smo definitivno pomerili granice.

Kostić i Hiter – poverenje i poštovanje

Jedan od ključnih faktora za takve rezultate ekipe je trener Adi Hiter, koji ne propušta priliku da pohvali Kostića zbog njegove skromnosti i stava.

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Filip se odmah predstavio kao vrhunski igrač sa potrebnim mentalitetom. Od početka daje sve za klub, pokazujući izvanredan kvalitet na terenu i van njega. Impresionirao me je od prvog dana“, rekao je 49-godišnji stručnjak posle Filipove blistave partije protiv Štutgarta.

U razgovoru za Sport Klub Kostić je o treneru govorio samo u superlativima.

Sa sigurnošću mogu da kažem da je on najbolji trener sa kojim sam radio do sada . Ume da izvuče maksimum iz svakog igrača. Sjajan čovek , psiholog , odličan taktičar . Sve je ovo njegova zasluga”, naglašava Kostić.

Ajntrahtov sistem i Kostićeva uloga

Da je Kostić jedno od najboljih pojačanja ove sezone u Bundesligi i jedan od ključnih igrača Ajntrahta smatra i Dino Grgić, urednik portala tribina.hr i autor analitičkih tekstova na telesport.hr.

Matthias Hangst/Getty Images

Kostićeva uloga je okrenuta igri prema napred i on deluje kao krilo, što je njegova primarna pozicija. Važno je istaći da iza sebe ima igrača koji mu čuva leđa jer zadatak levog štopera u formaciji 3-4-1-2 je da pokriva njegovu poziciju ako nastane odbrambena tranzicija. Ako se protivnička odbrana fokusira na branjenje sredine terena, odnosno skuplja oko Ajtrahtovog napadačkog trojca, višak prostora ostaje na bočnim pozicijama, što Kostić koristi kroz ubacivanja ili direktne prodore po krilu, analizira Filipovu igru Grgić i u nastavku objašnjava njegov značaj u sistemu igre ekipe iz Frankfurta, “Trener Adi Hiter na početku sezone koristio je 4-2-3-1 formaciju, gde je Kostić ubrzo postao starter na levom krilu. Ipak, rezultati u prvih nekoliko meseci nisu bili na očekivanom nivou i zbog toga je vratio formaciju sa tri igrača u odbrani, koju je pre njega postavio Niko Kovač. Promena formacije nije označila samo veću odbrambenu ravnotežu, nego i ubacivanje dodatnog napadača, a to je ono što danas poznajemo pod saradnjom Rebića, Jovića i Halera u vrhu napada. Međutim, da bi se oslobodio talenat navedene trojke, potrebno je stvoriti prostor. Ajntraht igra vrlo okomit i napadački fudbal bez previše komplikovanja u izgradnji napada. Jedan od razloga zašto su efikasni je napadačka struktura koja osigurava dovoljan broj igrača u fazi napada te branjenju kontranapada. S obzirom na to da igraju sa tri štopera te minimalno jedan od dva zadnja vezna ostaje duboko, njihovi krilni-bočni igrači se pozicioniraju visoko i teraju protivnike na dilemu. Odbrambeni igrači Ajntrahta, pre svega Hasebe, kvalitetno mogu da uposle saigrače dugom ili dubinskom loptom, a većina ih ide na visokog Halera. Dodatni kvalitet napadu upravo stvaraju visoko postavljeni krilni-bočni igrači poput Kostića koji teraju protivničku odbranu na sumnju i indirektno otvaraju višak prostora Haleru,  koji kasnije proigrava saigrače na protivničkoj polovini. Desni krilni-bočni više je orijentisan prema odbrani i zatvaranju skoka”.

Počeci i planovi

Kostić je kao dečak nekoliko godina trenirao u Šumadiji 1903, da bi potom prešao u Radnički za koji je igrao od trećeg do elitnog ranga takmičenja. Za prvi tim je debitovao sa 17 godina i naredne dve sezone konstantno napredovao pa je brzo skrenuo pažnju na sebe i vodećih klubova u zemlji, ali i nekih evropskih ekipa iz Italije i Engleske. 

Ipak, usledio je prelazak u Holandiju gde je dve godine nastupao za Groningem, a u avgustu 2014. odlazi u Bundesligu i potpisuje za Štutgart za koji je tokom dve sezone  odigrao 63 utakmice i upisao 8 golova i 14 asistencija. Leta 2016. postao je najskuplji fudbaler u istoriji Hamburga. Za bivšeg evropskog i šestostrukog nemačkog prvaka odigrao je 65 utakmica uz 9 golova i 6 asistencija. Srbin je na dvogodišnjoj pozajmici u Ajntrahtu, a deluje da se njegovi i klupski planovi poklapaju.

Štutgart i Hamburg su takođe veliki klubovi sa bogatom istorijom. Ipak, u ovom trenutku Frankfurt je iznad njih. Moje ambicije su sada vezane samo za Ajntraht . Želim da sa ovom ekipom ostvarim što bolje rezultate”, ističe Kostić.

Tiražni magazin „Kiker“ objavio je da u klubu razmišljaju da već posle prve godine iskoriste mogućnost i sa Filipom potpišu permanentni ugovor.

Filip je izuzetno zadovoljan kod nas  i prepoznaje atmosferu i dobre saigrače oko sebe. Osetio je naše poverenje u njega od samog početka i brzo se integrisao, rekao je za Kostića sportski direktor kluba Fredi Bobić.

’Balkanski klan’ i mogućnosti Luke Jovića

Vrlo je bitno kada imate nekoga ko govori vaš jezik i ko razmišlja slično kao vi, rekao je nedavno Mijat Gaćinović u razgovoru za Sport klub o odnosu sa zemljacima Kostićem, Jovićem i Hrvatom Rebićem, a Filip to samo potvrđuje.

Alex Grimm/Getty Images

Uz njih mi je mnogo lakše. Znače mi mnogo ovde . Sjajno se družimo što se čak i na terenu može primetiti dok ginemo jedan za drugog, a što se tiče Luke Jovića, mislim da je trenutno napadač  broj jedan u Evropi i vidim ga u nekom od pet vodećih klubova Evrope u budućnosti“, kaže Filip.

Plasman na EURO adekvatan rezultat za Srbiju

Posle nastupa u mlađim reprezentativnim selekcijama, Kostić je za A tim prvi put zaigrao u  prijateljskom susretu sa Azerbejdžanom u junu 2015. godine. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine nije mnogo igrao, ali je zato u sledećem kvalifikacionom ciklusu, sa 2 gola i 5 asistencija bio jedan od ključnih igrača u timu selektora Slavoljuba Muslina koji je izborio nastup na Svetskom prvenstvu 2018. godine. 

U Rusiji je ušao sa klupe protiv Kostarike i bio starter u duelima sa Švajcarskom i Brazilom. U Ligi nacija prošle jeseni igrao je na dve utakmice, a početak kvalifikacija za kontinetalni šampionat 2020. godine i duel sa Portugalom propustio je zbog povrede. Ipak, očekuje se da u nastavku takmičenja ima značajan doprinos u nastojanju državnog tima da se posle dve decenije domogne završnog turnira.

Odličan start. Hrabro smo se nosili sa Portugalcima, koji nas nisu nadigrali. Mnogo će nam biti važna utakmica sa Ukrajinom, ali ne treba potcenjivati ni ostale, na papiru slabije protivnike. Treba ići korak po korak. Za početak jeste jedini adekvatan rezultat plasman na Evropsko prvenstvo, a ako ostvarimo to, lako ćemo zadati sebi nove ciljeve, zaključio je Filip Kostić u razgovoru za Sport Klub.