Pojačana Galata, konsolidovani Fener ili era Bešiktaša?

Skener 16. avg 20199:45 > 9:54
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

Turska superliga pethodnih godina imala je epitet najuzbudljivijeg fudbalskog takmičenja u Evropi. Neizvesnost neće izostati ni ove sezone.

Veliki rivalitet između klubova, dramatične utakmice pune preokreta, navijački fanatizam, uz kvalitet koji konstanto raste, garancija su još jednog spektakularnog šampionata.

Povezano

Pred start nove sezone za Sport klub govore Edin Višća, zvanično najbolji igrač lige, Marko Jevtović, srpski internacionalac koji iza sebe ima sjajnu debitantsku sezonu u dresu Konje i Kan Bajazit turski novinar.

Uoči početka prvenstva izdvaja se pet timova koji ravnopravno konkurišu za titulu. Galatasaraj, koji je dvostruki uzastopni prvak, zatim aktuleni vicešampion Bašakšehir predvođen Višćom, Bešiktaš kojeg je preuzeo Abdula Avdži, pojačani Fenerbahče, kojem se sigurno neće ponoviti prošla sezona i još jedan velikan Trabzon, uvek sposoban da poremeti planove istanbulskoj četvorci.

Pretendenti na visok plasman su i dobro organizovana Konja, koju predvodi jedan od najboljih turskih trenera Ajkut Kodžaman i ambiciozna Alanja sa talentovanim Erolom Bulutom na klupi, koji je prošle sezone vodio Malatiju do senzacionalnog plasmana u Ligu Evrope.

Na kraju prošle sezone razlika između Malatije na petom i Burse, koje ispala iz lige, bila je deset bodova, što je jasan pokazatelj ujednačenosti šampionata i male razlike u kvalitetu između ekipa.

Galatasaraj je prošle sezone volšebnim preokretom u završnici prvenstva prestigao ekipu Bašakšehira, odbranio tron i osvojio 22. titulu državnog prvaka, a Fatih Terim je potvrdio reputaciju jednog od najvećih trenera u zemlji. Od standardnih prvotimaca ekipu je napustio samo Fernando koji je prešao u Sevilju, a još vredi izdovjiti odlaske Erena Derdijoka i Sinana Gumuša. Klub je odradio odličan prelazni rok i utisak je, značajno se pojačao. Između ostalih stigli su u tandemu iz Fulama Žan Seri i Rajan Babel, pouzdani desni bek Šener Ozbajrakli, kreativni vezista Adem Bujuk, prodorni Džimi Durmaz i talentovani Emre Mor. Izvestan je, još uvek ne i ozvaničen dolazak Stivena Nzonzija, koji je doputovao u Istanbul, a klub pokušava da angažuje i Radamela Falkaoa.

Novinar Kan Bajazit je odličan poznavalac prilika u Turskoj ligi. Za Sport klub kaže da Galatasaraj vidi kao prvog favorita prvenstva i da očekuje veliku borbu za sam vrh tabele.

Galatasaraj je sačuvao praktično ceo tim i uz to doveo kvalitetna pojačanja. Adem Ljajić i Burak Jilmaz su se pokazali kao fantastičan tandem i ako budu u formi kao iz drugog dela prošle sezone Bešiktaš može mnogo. Fenerbahče će ove sezone sigurno biti konkurentan. Trabzon je takođe ekipa koja u svojim redovima ima dokazane iskusne, ali i vrlo talentovane igrače poput Abdulkadira Omura. Sa Edinom Višćom Bašakšehir je uvek tim za velika dela”, analizira vodeće ekipe lige Bajazit.

Upravo bi ova sezona mogla da bude prekretnica za Bašakšehir i pokazatelj u kom pravcu će klub ići u narednim sezonama. Abdula Avdži, cenjeni trener koji je od Bašakšehira stvorio novu snagu turskog fudbala i pozicionirao ga u sam vrh, posle pet godina napustio je klub i preuzeo Bešiktaš. Takođe, otišao je i jedan od najzačajnih igrača, veteran Emre Belezolu, koji se posle četiri godine vratio u Fenerbahče. U prethodne tri sezone Bašakšehir je dva puta završavao kao vicešampion, a sada će ga u nove izazove kao trener predvoditi Okan Buruk, koji je u prethodnim klubovima beležio zapažene rezultate, između ostalog sa Akhisarom je osvojio kup.

https://twitter.com/KramponSport/status/1161696239685132289

Višća je godinama unazad najbolji igrač ekipe i jedan od najboljih igrača lige. Reprezentativac Bosne i Hercegovine za Sport klub kaže da je uveren da će klub opet biti među prva četiri na kraju sezone, gde konstantno završava poslednjih pet godina.

Ekipa je osvežena sa novim trenerom i nekoliko novih igrača. Pripreme su prošle odlično ali će nam biti potrebne takmičarske utakmice dok se ne upoznamo bolje i uigramo. Dobili smo mlađe, kvalitetne igrače koji žele da se dokažu i prema onome što su pokazali i kako smo igrali siguran sam da ćemo ponovo biti medju ekipama na vrhu tabele. Ove sezone će opet biti vrlo zanimljiva borba za titulu gde vidim i nas jer mislim da imamo kapacitet za tako nešto”.

Bašakšehir je eliminisan u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Olimpijakosa, a i pored perioda dobre igre na obe utakmice, izostala je realizacija, što je uz povredu defanzivca Epureanua, bio glavni razlog zbog kojeg je tim ispustio veliku bodovnu prednost u finišu prošle sezone. Zato su i dovedeni napadači Fredrik Gulbrandesn i Enco Kriveli, ali očigledno će biti potrebno vreme da se adaptiraju i pronađu formu.

Naviknut na uspeh posle dve uzastopne titule u prve dve godine sa Šenolom Gunešom na klupi, jedno četvrto i jedno treće mesto u prethodne dve sezone su prilično razočaravajući plasman za Bešiktaš koji kreće u novu eru sa Abdulom Avdžijem na klupi. Nekadašnji turski selektor ima odličnu reputaciju, iako u klupskom fudbalu nikada nije osvojio trofej. Sa Bašakšehirom je dva puta bio viceprvak i dva puta igrao finale kupa. U ekipi nije bilo mnogo promena. Nekadašnja zvezda Sevilje i Barselone Adrijano se posle petnaest godina vratio u Brazil, a klub su napustili još neki igrači poput Torea, Pektemeka i Larina, koji su ionako retko kad počinjali mečeve.

Klub je otkupio ugovor Adema Ljajića, zadržao Buraka Jilmaza i doveo nekoliko kvalitetnih i dokazanih igrača. Dres Bešiktaša zadužili su Tajler Bojd, Daglas Pereira, Viktor Ruis i Pedro Rebošo. Velikan iz Istanbula je bio prilično neubedljiv u predsezoni i navijači sa opravdanom strepnjom očekuju takmičarske utakmice da vide mogućnosti tima pod vođstvom novog trenera.

Bešiktaš ima sjajne pojedince, Galatasaraj se dobro pojačao, Bašakšehir doveo vrlo sposobnog trenera, Feberbahče se potpuno konsolidovao, a Trabzon nikada ne treba otpisati, komentariše vodeće timove za Sport klub Marko Jevtović, prošle sezone jedan od najboljih igrača Konje kojoj je za tri boda izmakao plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope.

“Zadovoljan sam igrama na ličnom planu. Bio sam među najstandardnijim igračima u prvoj godini u klubu, a to nije mala stvar. Svakako da uvek može bolje i težim tome da sebe dodatno poboljšam u svakom smislu. Konja je jedan od najvećih klubova u zemlji i uvek želi da bude pri vrhu i da se bori za evropske kupove, da li kroz prvenstvo ili kup, naš cilj je da izborimo plasman u Evropu”, jasan je defanzivni vezista, strelac dva gola u prošlom prvenstvu, koji je na nekoliko utakmica vrlo dobro igrao i štopera.

FK Partizan

Zanimljivo, bivši član Partizana je jedan od devetorice igrača u klubu koji dolaze iz zemalja nekadašnje Jugoslavije.

Iako je u dobrom delu prošle sezone koketirao sa zonom ispadanja Fenerbahče je prethodni šampionat završio na šestom mestu. Ersun Janal je ostao na klupi, a bilo je dosta promena u igračkom kadru. Eljif Elmas je prodat Napoliju za 16 miliona evra. Odličan posao, imajući u vidu da je svojevremeno doveden za 180.000 evra. Otišli su i Roberto Soldado, Roman Nojtšteder, Martin Škrtel. Stigli su Emre Belezolu, Maks Kruse, bivši nemački reprezentativac i zvezda Bundeslige, Matijas Jorgensen, koji donosi iskustvo iz Premijer lige, Gari Rodriges, bivši igrač Galatasraja, Altaj Bajindir, jedan od najtelentovanijih golmana u zemlji, Vedat Murići, rođeni Prizrenac, prošle sezone jedan od najboljih napadača u ligi.

Pored toga što je ostao bez Jusufa Jazidžija, koji je prešao u Lil u najvrednijem transferu jednog igrača iz turske lige, Trabzon opet ima tim sposoban da se suprotstavi velikoj trojci i da se smatra za favorita iz senke. Pored poznatih imena, kao što su Hose Sosa i Džon Obi Mikel, tu je i niz mladih, perspektivnih igrača koje predvodi Abdulkadir Omur.

Ovogodišni šampionat biće 62. po redu, a i ove godine takmičiće se 18 klubova, po dvokružnom bod sistemu. U poređenju sa prošlom sezonom u elitnom rangu nema Akhisara, Erzuruma i Burse, dok su novi članovi društva najboljih Denizli, kojeg u najvišem rangu nije bilo deset godina, Genčlerbirli, koji se vraća posle jedne godine odsustva i Gazišehir Gazijantep.

Kao i prethodne dve godine najinteresantnije mečeve turske lige imaćete priliku da pratite uživo na kanalima Sport kluba i to četiri utakmice po kolu. Kraj septembra i 6. kolo donosi i najveći derbi turskog fudbala Galatasaraj – Fenerbahče. U 9. kolu se sastaju Bešiktaš – Galatasaraj, dok će pred kraj prvog dela sezona prvi meč odigrati Fenerbahče i Bešiktaš.