Rajković za SK: Pobeda u Parizu? Nešto neopisivo!

Skener 4. okt 201912:33 > 12:40
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Predrag Rajković blista na golu Remsa ove sezone. Srpski reprezentativac je na pet od osam utakmica u prvenstvu Francuske sačuvao mrežu, primivši samo četiri gola i nalazi se među najbolje ocenjenim golmanima lige.

23-godišnji momak iz Negotina je u Rems stigao prethodnog leta kao najbolji golman izraelske lige gde je četiri godine vrlo uspešno čuvao gol Makabija iz Tel Aviva. Veliki korak napred u karijeri, ali zahvaljujući velikom sampouzdanju, što je kod golmana ključno i nespornom kvalitetu odmah se izborio za mesto prvog golmana.

Iskreno, mislio sam da će mi trebati mnogo više vremena da se adaptiram, ali odlična stvar je što sam sa ekipom bio od početka priprema i to mi je mnogo pomoglo. Vrlo dobro smo počeli sezonu, lepo su me prihvatili svi u klubu i zaista uživam ovde u svakom pogledu”, kaže na početku razgovora za Sport Klub Predrag Rajković.

Impresivna statistika i konstantan napredak

Bivši čuvar mreže Jagodine i Crvene zvezde je na prvih osam mečeva u šampionatu imao blizu 30 uspešnih intervencija. Gol je sačuvao u duelima sa Strazburom, Marsejom, Monakom, Lilom, (proglašen za igrača utakmice) i moćnim Pari Sen Žermenom kada je Rems ostvario prvu pobedu u Parizu nakon gotovo pola veka. Istovremeno, Rajković je zaustavio niz Parižana od 63 meča na domaćem terenu na kojima su postizali golove, tačnije prvi je golman koji je sačuvao mrežu na “Parku prinčeva” još od maja 2018. godine.

Ja samo radim svoj posao i želim na svakoj utakmici da probam da sačuvam mrežu. Na većini tih utakmica smo zaista dobro igrali a pobeda u Parizu posle toliko godina je zaista nešto neopisivo. Rems je veliko ime francuskog fudbala, nekadašnji šestostruki šampion zemlje. Prošla sezona je bila zaista dobra za klub. Ekipa je završila na osmom mestu. Pokušaćemo da ponovimo ili možda nadmašimo taj rezultat ove sezone”, naglašava Rajković.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Predrag je počeo u mlađim kategorijama FK Hajduk Veljko iz Negotina za koji je svojevremeno branio njegov otac, a još kao dečak prešao je u Jagodinu za koju je debitovao sa 17 godina protiv Partizana. U tom periodu bio je reprezentativac u kadetskom a zatim i u omladinskom uzrastu i odmah je prepoznat kao jedan od najtalentovanijih golmana u zemlji. Dušan Gašić, trener golmana u Crvenoj zvezdi smatra da se Rajković razvija očekivanim tokom.

Nakon svih rezultata koje je ostvario u juniorskoj konkurenciji, sada i u seniorskoj (gde je to daleko teže) potvrđuje talenat i kvalitet. Mudra odluka je bila odlazak iz Crvene Zvezde u Makabi Tel Aviv jer je klub sa istim (najvišim) zahtevima i očekivanjima, a opet u ne tako jakoj ligi sa jedne strane, a sa druge klub koji je u poziciji da mu da punu podršku koju je on apsolutno opravdao. Fenomenalno je kako se brzo adaptirao jer je francuska liga neuporedivo jača od Izraelske. Čvrsto verujem da je to proizašlo iz razvoja kroz takmičenje prvo u Srbiji pa zatim i u Izraelu gde je sticao znanje i iskustvo”, kaže Gašić koji nije iznenađen Rajkovićevim sjanim igrama u novom klubu i odmah ističe njegove kvalitete koji ga čine vrhunskim golmanom.

Igra u polju, čitanje igre, hrabrost, mentalna stabilnost, samopouzdanje, liderske osobine su najveće vrline, a kao manu ne vidim ništa konkretno ali svakako može biti još bolji u nekim tehničko-taktičkim detaljima u šta sam siguran da će se i desiti. Takođe opet mudra odluka prilikom odabira nove sredine, ne sumnjam da je imao mogućnost već sada da se oproba u nekom većem klubu ali se odlučio za Rems gde mu je sigurno bilo lakše da dođe do startne pozicije i sada sigurno ozbiljno skreće pažnju na sebe i gradi nove pozicije za budućnost. Ako bude nastavio sa ovakvim partijama apsolutno je moguće videti ga u prespektivi u nekom od elitnih klubova Evrope”, zaključio je 43-godišnji stručnjak, član stručnog štaba FK Crvena zvezda.

Žal za Zvezdom i Kasiljas kao idol

Rajković i ne krije da mu je želja da jednog dana brani u Španiji ili Engleskoj i otkriva golmanskog uzora.

Ian Walton Getty Images Sport

Oduvek mi je bio idol Iker Kasiljas i na njega sam se ugledao. Uvek se rado setim meča protiv njega u Portu kad smo na kraju utakmice razmenili dresove”, istakao je Rajković.

Postoji samo jedna stvar iz dosadašnjeg dela karijere za kojom žali:

Iskreno voleo bih da sam duže bio u Crvenoj zvezdi, ali situacija u klubu tom trenutku je bila takva da je klub morao da proda nas mlađe igrače”.

Rajković je sa svakim klubom za koji je nastupao osvajao trofeje. Sa Jagodinom Kup Srbije, sa Crvenom zvezdom titulu prvaka, Sa Makabijem je bio šampion Izraela. Uz mnoštvo individualnih priznanja i u klupskom i u reprezentativnom fudbalu, Predrag priznaje ipak koji su mu uspesi najdraži. Bio je član U-19 reprezentacije Srbije sa kojom je 2013. postao prvak Evrope, da bi dve godine kasnije bio je jedan od najzaslužnijih za osvajanje titule prvaka sveta za igrače do 20 godina kada je proglašen je za najboljeg golmana na šampionatu.

Ti uspesi su nešto što će se pamtiti večno. To je bilo nešto zaista neverovatno. Voleo bih kada bi se u skorijoj budućnosti desila slična stvar”, kaže Rajković.

Za A reprezentaciju Srbije Rajković je debitovao 14. avgusta 2013. u prijateljskom susretu protiv Kolumbije i od tada je zabeležio 11 nastupa. Orlovima predstoje poslednje tri utakmice u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope i najverovatnije mečevi doigravanja u Ligi nacija. Predrag veruje da Srbija ima kvalitet da igra na završnom turniru sledeće godine.

Svaki selektor donese nešto novo tako je i kod gospodina Ljubiše Tumbakovića. Nismo ostvarili rezultate kakve smo želeli u ovom kvalifikacionom ciklusu, ali sada imamo vremena da se spremimo za te potencijalne utakmice u Ligi nacija i da kroz njih tražimo plasman na evropsko prvenstvo gde smatram da nam je mesto”, zaključio je Predrag Rajković u razgovoru za Sport klub.