Račić za SK: Zvezda se dogodi samo najsrećnijima

Skener 4. dec 201912:29 > 12:37
Quality Sport Images/Getty Images

Uroš Račić rekao je za Sport Klub da je uvek spreman da se stavi na raspologanje mladoj reprezentaciji. Govorio je o dosadašnjoj karijeri i koliko mu treba do prvog tima Valensije, prisetio se perioda u Crvenoj zvezdi i otkrio šta je tajna uspeha malog Famalikaoa, trećeplasiranog tima Portugala.

Račić je igrač velikog potencijala i samopouzdanja. Talentovani vezista ove sezone kao pozajmljen igrač Valensije nastupa za Famalikao, ekipu koja posle trećine šampionata zauzima fantastično treće mesto na tabeli portugalske lige iza Benfika i Porta, a ispred još jednog velikana Sportinga. 21-godišnji Kraljevčanin je u Crvenoj zvezdi nagovestio samo delić mogućnosti, a talenat je prepoznat od strane brojnih evropskih klubova. Valensija je bila najkonkretnija i pomalo iznenađujuće Račić se preselio na “Mestalju”. Sticao je iskustvo u Tenerifeu gde ostavio odličan utisak, a sada je deo istorijske priče malenog Famalikaoa koji dolazi iz istoimenog grada sa severa Portugala i koji igra u elitnom rangu prvi put posle dve i po decenije.

Utisci su sjajni u svakom smislu. Klub je doživeo pravu renesansu u pogledu onog šta je bio i šta postaje. Igrači su dovedeni sa više strana Evrope i veoma pažljivo su selektirani u sistemu koji trener forsira. Imamo igrače koji će na kraju sezone sigurno biti interesantni brojnim velikanima jer igre koje pružamo od početka sezone nisu prošle nezapaženo, što je i normalno jer smo visoko plasirani. Trudićemo se da nam ovom nivou budemo do kraja sezone. Trener je veoma strpljiv i u svakom momentu zna šta hoće od tima i igrača pojedinačno. Imamo dobru atmosferu unutar ekipe što je takođe bitno za rezultate koji pravimo, otkriva tajnu uspeha na početku razgovora za Sport Klub Uroš Račič.

Famalikao je od početka šampionata doživeo samo dva poraza, od toga jedan na gostovanju Portu, a između ostalih pobedio je Sporting u Lisabonu. Pored prvenstva, tim odlično igra i u kupu Portugala gde je stigao do osmine finala. Račić je u svim takmičenjima nastupio na dvanaest utakmica i postigao dva gola.

Što se tiče planova i ciljeva kluba sigurno je da smo već premašili očekivanja i da ćemo probati da osvojimo što više bodova do kraja prvenstva. Idemo na pobedu u svakoj utakmici. Ne opterećujemo se eventualnim plasmanom u Evropu, ali verujemo jedni u druge i u ovo što radimo i svesni smo da imamo kvalitet da se borimo za visok plasman”, ističe mladi srpski reprezentativac.

Račić, takođe, veruje da mu se karijera razvija na pravi način.

Getty Images/:Alessandro Sabattini

Mislim da su ispred mene velike stvari u budućnosti. Za svoje godine imam iskustvo igranja u jednom klubu kao sto je Crvena zvezda , zatim Valensija, iako sam odigrao svega nekoliko utakmica za prvi tim ali mi je mnogo značilo što sam trenirao sa prvom ekipom, dok sam redovno igrao za B tim i to mi je pomoglo da bolje razumem špansku ligu. Delio sam svlačionicu sa majstorima kao sto su Pareho, Guedeš, Rodrigo, Gameiro i ostali. Kasnije sam proveo šest meseci na pozajmici u Tenerifeu. To je bio sjajan potez, a ujedno i težak period za mene jer je druga liga Španije veoma zahtevna, ali je to ipak bilo veoma značajno iskustvo jer sam dobio neophodne minute za igru i nema sumnje da sam napredovao. Odigrao sam skoro sve utakmice i pomogao klubu da ispuni svoje ciljeve i u potpunosti se prilagodio na ritam i igru druge španske lige što mi je u velikoj meri pomoglo da sada u Famalikaou pružam dobre partije i da mogu da igram u jednoj snažnoj i zahtevnoj ligi kao što je portugalska. Smatram da za sada sve ide u dobrom smeru i da pokazujem da transfer u jedan od najboljih klubova u Španiji nije bio slučajan”, samouveren je visoki vezista čiji je prelazak iz Crvene zvezde u Valensiju u prvom momenu zaista predstavljao iznenađenje. To je za mene bio veliki korak napred, ali sam se uverio da mi ne treba mnogo da budem važan deo ekipe. Svestan sam da moram da se dokažem, ali sam spreman da se borim. Vreme koje provodim na pozajmici u drugim klubovima je vreme koje koristim kako bih mnogo učio i jedan dan bio spreman za povratak u Valensiju kao neko ko može da pomogne klubu da igra velika takmičenja i osvaja trofeje”.

Voleo bih da jednog dana sa Zvezdom igram Ligu šampiona”

Račić je fudbal počeo da trenira sa pet godina. Bio je član nekoliko škola fudbala, nastupao za mlađe kategorije Sloge iz Kraljeva i Slobode iz Čačka, a u Crvenu zvezdu je stigao iz OFK Beograda. Presudan događaj za prelazak sa Karaburme u klub iz Ljutice Bogdana odigrao se na derbi utakmici omladinske lige Srbije, kada je Uroš bio najbolji igrač OFK Beograda koji je deklasirao Crvenu zvezdu 4:1. U martu je 2016 potpisao je za Crvenu zvezdu, a samo dva meseca kasnije debitovao za prvi tim u prijateljskoj utakmici sa Olimpijakosom.

Getty Images/Srđan Stevanović

U Crvenoj zvezdi sam proveo godine koje cu pamtiti za ceo život jer igranje u Zvezdi se dogodi samo najsrećnijima. Zahvalan sam klubu što je računao na mene i prepoznao moj potencijal, a ja sam se trudio da im u najboljoj meri vratim kroz igre i odnos koji sam imao . Sa Zvezdom sam osvojio trofeje koji su važni za svakog igrača u karijeri jer neki vrhunski fudbaleri provedu čitavu karijeru ne osvojivši nijedan trofej . Nije mi žao što sam otišao jer je u tom trenutku klub zaradio novac koji mu je bio neophodan za dalje funkcionisanje, a ja sam napravio sledeći korak u svojoj karijeri . Kada bih mogao da biram voleo bih da jednog dana igram sa Zvezdom Ligu šampiona, ali pre toga da to iskustvo imam sa Valensijom”, kaže ambiciozni fudbaler sredine terena koji može da igra na više pozicija i dodaje da bi u perspektivi voleo da zaigra u Engleskoj.

Tu sam da svoj kvalitet stavim u službu reprezentacije”

Do sada, Račić je odigrao 13 utakmica za mladu reprezentaciju Srbije. Bio je učesnik prethodnog prvenstva Evrope, nastupio i na prva dva meča u ovom kvalifikacionom ciklusu, ali nakon promene selektora, nije ga bilo na spisku reprezentativaca.

Ja sam profesionalac, moj posao je da pružim svoj maksimum u svakom trenutku, kako za klub, tako i za reprezentaciju. Video sam da selektor nije pohvalno govorio o meni na konferenciji za novinare, ali ja sam tu da vredno radim i svoj kvalitet stavim u službu reprezentacije kada god to od mene bude traženo. Što se tiče nekih problema u relacijama između mene i selektora to sigurno ne postoji jer ja njega cenim kao trenera i ponovio sam sve ovo i ljudima iz Saveza kada su me zvali da mi kažu da na mene nisu prestali da računaju. Uroš Račić je spreman da pomogne kada god i gde god reprezentaciji Srbije i da bude vatreni navijač i kada nije među pozvanim igračima”, jasno poručuje Uroš Račić na kraju razgovor za Sport Klub.