David Ramos, Getty Images

Dragan Čiča

28.12.2019 | 14.00

Forest Grin - jedinstveni fudbalski klub na svetu

Forest Grin Rovers predstavlja jedinstven fudbalski klub. Ekološki principi su okosnica svega. Ima titulu 'najzelenijeg kluba' i zvanično je prvi veganski klub na svetu.

Forest Green Rovers

Bryn Lennon, Getty Images

Klub iz malog mesta Nejlsvort u Severozapadnom delu Engleske već godinama funkcioniše i opstaje iz isključivo od prirodnih resursa.

Forest Grin postoji više od 130 godina, takmiči se u četvrtom rangu engleskog fudbala, a transformacija je počela 2010. kada je klub preuzeo Dejl Vins koji je imao uspešan biznis sa obnovljivim izvorima energije. Odlučio je da odgovorno ponašanje prenese i na klub i vrlo brzo je ideju sproveo u delo. Danas je Forest Grin prvi klub na svetu koji ima ovakav pristup.

To konkretno znači da se električna energija dobija korišćenjem solarnih panela, a uz to na brdu u blizinu stadiona postoje vetrenjače koje takođe proizvode energiju. Voda koja se koristi crpi se iz bunara u blizini stadiona. Trava na terenu takođe je održiva, bez pesticida i herbicida. Kosilica kojom se održava travnata površina pokreće se na solarnu energiju. Igrači se hrane samo organskim proizvodima, nisu dozvoljeni bilo kakvi veštački aditivi. Dresovi koje nose na utakmicama napravljeni su od bambusovog drveta. Svi u klubu voze električne automobile.

Klub je nedavno dobio dozvolu za izgradnju novog stadiona. Eko Park će biti nešto posebno u svetu fudbala jer će u potpunosti biti sagrađen od drveta. Dizajnirala ga je Zaha Hadid, vrlo priznata u svetu arhitekture.

Forest Grin konstanto organizuje akcije koje za cilj imaju podizanje svesti o očuvanju životne sredine, a tokom godina dobitnik je i velikog broja priznanja. Između ostalog, dobitnik je "Momentum for Change“ nagrade koju dodeljuju Ujedinjene nacije.

Zbog svog specifičnog odnosa prema prirodi Forest Grin ima klubove navijača u preko 50 zemalja širom sveta.

Navijačima i zaljubljenicima u fudbal, naviknutima na nešto drugo ovo možda deluje čudno, ali ovo je projekat koji seže mnogo van fudbala i tek možda za nekoliko godina ljudi će shvatiti koliko je važno i veliko ovo što radi Forest Grin. I nema nameru da odustane od svojih načela, a to su zelenilo, veganska ishrana i obnovljiva energija. 

View this post on Instagram

HERE COME THE TEAMS! #WeAreFGR

A post shared byForest Green Rovers FC(@fgrfc_official) on

Komentari (30)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Dimitrije

To nije veganska ishrana. Organska i veganska nije isto. Ne može se baviti sportom kao što je fudbal ako se u organizam ne unosi dovoljno proteina, a veganska ishrana to ne omogućava.

Odgovori 0 0

Bane1989

Hahaha i oni da udju u veci rang a vegani su,pa Mitar da igra protiv njih dao bi im 20 golova,Mitar jede luka slanine i cvaraka zato kida

Odgovori 14 3

Comi10

Kad god sam ih stavio na tiket pao sam.

Odgovori 26 5

* Sva polja su obavezna

Ako ste propustili: SK paketić - sve na jednom mestu

Ako ste propustili: SK paketić - sve na jednom mestu

Ako ste propustili: SK paketić - sve na jednom mestu

Redakcija Sport Kluba potrudila se da vam ulepša praznike novogodišnjim paketićem u kojem su se našli brojni intervjui, tekstovi i analize, a po vašim reakcijama rekli bismo da smo vas obradovali.

Nešto između anđela i đavola

Nešto između anđela i đavola

Nešto između anđela i đavola

Zašto baš između anđela i đavola? Pa sâm sebe je tako video tokom većeg dela svoje karijere, da bi poslednjih godina odlučio da se otarasi te svoje ’dobre’ polovine i prestane da pokušava da se svidi svima.
Loading...