Ruben Amorim – (trener) početnik od 10 miliona evra

REUTERS/Russell Cheyne

Kada je početkom marta preuzeo Sporting iz Lisabona Ruben Amorin postao je treći najskuplje plaćen trener u istoriji i drugi najvredniji transfer kluba svih vremena.

35-godišnjak, sa svega nekoliko meseci trenerskog iskustva, rezultatima na klupi Brage profilisao se kao vrlo inovativan, zreo, oštrouman i posvećen stručnjak.

Ruben Amorim je talentovan i ambiciozan, ali mu nedostaje autoritet i iskustvo. On još nema ni A trenersku licencu UEFA, ali je dobio priliku da vodi jedan od najvećih klubova u zemlji. Senzacionalni rezultati sa Bragom učinili su da euforični predsednik Sportinga Fredericko Varandas plati otkupnu klauzulu od 10 miliona evra. Kada su transferi trenera u pitanju samo su skuplji bili dolazak Brendana Rodžersa na klupu Lestera iz Seltika i prelazak Andrea Vilas-Boaša iz Porta u Čelsi.

Koliko je ova odluka iznenađujuća i suprotna od uobičajene politike kluba, pokazuje i podatak da je Sporting samo jednom izdvojio više novca za neki transfer. Bila je to kupovina Basa Dosta iz Volsburga pre nekoliko godina. Kuriozitet je da je manje koštao dolazak Bruna Fernandeša, sada zvezde Mančester Junajteda.

Osvojen trofej i istorijski rezultati

Meteorski uspon Rubena Amorima počinje kada je nasledio Rikarda sa Pinta na klupi Brage krajem prošle godine. Prethodno iskustvo bilo mu je u trećeligaškoj ekipi Kasa Pia, a kratko je radio i u B timu Brage. Trener prvog tima bio je tek nešto više od dva meseca i vodio je ekipu na 13 mečeva, ali i za tako kratak period stvorio je reputaciju jednog od najtalentovanijih trenera u zemlji. Konstantno je u središtu spora sa fudbalskom federacijom zbog nedovoljnih trenerskih kvalifikacja.

REUTERS/Russell Cheyne

Pod vođstvom Rubena Amorima Braga je ostvarila istorijske rezultate. Osvojen je Liga kup pobedom nad Portom u finalu, isti rival savladan je i u prvenstvu i to na Dragao stadionu posle više od decenije i po. Dva puta je pao i Sporting, a u tom periodu Braga je predvođena Rubenom Amorimom srušila Benfiku na Lužu, prvi put posle 65 godina. Ovom nizu treba dodati i činjenicu da je na svom trenerskom debiju u prvoj ligi Ruben Amorim vodio Bragu do rekordne klupske pobede i to na gostovanju Belenensešu 7:1. Jedini neuspeh doživeo je u Ligi Evrope gde je Braga eliminisana od Rendžersa.

Igračka karijera i debi kod Blekija Bogićevića

Ruben Amorim bio je solidan vezni fudbaler. Najveći deo karijere proveo je u Benfiki sa kojom je osvojio deset trofeja, uključujući tri šampionske titule. Tokom igračkih dana često je imao problema sa povredama, a to je i razlog što se od aktivnog igranja oprostio sa 32 godine. Ukupno je u ligi Portugala odigrao 221 utakmicu i postigao 16 golova. Sa reprezentacijom Portugala učestvovao je na dva Svetska prvenstva, a ukupno je u dresu sa državnim grbom zabeležio 12 nastupa.

Rođen u Lisabonu, kao dečak je trenirao hokej na rolerima i bio golman, a prve fudbalske korake napravio je u Belenensešu. Profesionalni debi kao 18-godišnjaku omogućio mu je legendarni fudbaler Crvene zvezde Vladislav Bogićević, tada trener ekipe. Pored popularnog Blekija, kasnije su ga kao igrača, a danas trenera, oblikovali još neki uticajni stručnjaci – Žorž Žesus, Karloš Keiroš, Paulo Bento, Kike Sančes Flores.

Fudbalska filozofija

Ruben Amorim je vrlo mlad počeo ovaj posao, ali je odmah prepoznat kao trener modernih shvatanja, a analizirajući utakmice, lako je uočljivo da insistira na fudbalu zasnovanom na posedu, njegovi timovi konstantno vrše visok pritisak na protivnika, a formacija koju preferira je 3-4-3.

Warren Little/Getty Images

Sporting je preuzeo početkom marta, dva dana uoči meča sa ekipom Aveša. Ubrzo posle tog meča šampionat je prekinut pa ćemo implementaciju njegovih ideja videti tek na utakmicama koje predstoje.  

Sportingova investicija ilinepromišljeno kockanje?

Verovatno nijedan navijač Sportinga neće opravdati odluku predsednika da za trenera početnika plati toliki novac, ali to je samo poslednja u nizu čudnih odluka koje dolaze sa Žoze Avelade stadiona. Ustalom, Ruben Amorije već četvrti trener na klupi Sportinga ove sezone i uprava koja ih nepresteno menja, sada će više nego ikada ranije morati da pruži podršku i obezbedi stabilnost jer klub u ovom trenutku nema igrački kadar koji može da bude konkurentan Benfiki i Portu.

Nesporno da je Ruben Amorim trener velikog potencijala i njegovim angažovanjem čelnici kluba žele da pojačaju optimizam da bar u dogledno vreme popularni “Lavovi” mogu do šampionskog trona na koji se čeka još od 2002. godine. Ipak, u ovom trenutku, za klub koji iza sebe ima turbulentne godine i gde su tenzije odavno na maksimumu, ovo je ozbiljno kockanje, a investicija od 10 miliona evra za trenera koji iza sebe u seniorskom fudbalu ima 13 utakmica smatraće se uspešnom samo ukoliko zeleno-beli naredne sezone završe kao prvi.