Ranđelović za SK: Luda noć u Londonu i gol Krasnodaru

REUTERS/Andreas Gebert

Pre samo tri godine igrao je trećeligaški fudbal na terenima u Prahovu, Varvarinu, Lebanu, a prošle jeseni nastupao je u elitnom takmičenju protiv giganata Bajerna, Totenhema, Arsenala.

U proleće 2018.  radovao  se plasmanu svog tadašnjeg kluba u Superligu Srbije, a leta 2019. postigao je ključne golove za plasman sadašnje ekipe u Ligu šampiona.

Lazar Ranđelović je ponikao u ekipi Sloge iz Leskovca, a prve dve godine u seniorskom fudbalu proveo je u ekipama Jedinstva iz Bošnjaca i Radana iz Lebana. Upečatljive igre nisu prošle nezapaženo i usledio je poziv Radničkog iz Niša. Prošao je probu i potpisao prvi profesionalni ugovor. Još malo se kalio u trećoj ligi igrajući za Car Konstantin, a meteorski uspon krilnog napadača počinje u sezoni 2017/18 kada je pozajmljen Dinamu iz Vranja gde je sa devet golova bio jedan od najzaslužnijih za prvi plasman kluba u najviši rang. 

Na startu sledećeg šampionata postao je redovan  član prvog tima Radničkog, a potencijal je brzo uočen i već krajem avgusta saopšteno je da je Ranđelović potpisao ugovor sa najtrofejnijim grčkim klubom. Bio je to rekordni transfer kluba sa Čaira. Lazar je ostao u Nišu do kraja sezone i bio najbolji pojedinac u istorijskoj sezoni kada je Radnički završio kao vicešampion.

Prelazak u Olimpijakos, u svakom pogledu ozbiljan evropski klub, bio je veliki korak napred za Lazara Ranđelovića, ali se vrlo dobro snašao i apsolutno je zadovoljan debitantskom sezonom.

Reuters/Paul Childs

Nisam se nadao da ću igrati toliki broj utakmica, ali zaista je sve ispalo sjajno za mene. Nova sredina, veliki klub i mislio sam da će mi trebati mnogovremena da se snađem, ali sam se trudio da budem koncentrisan da se što bolje uklopim. Dok sam bio u Radničkom imao sam ponudu Crvene zvezde i to mi je bio još veći motiv da radim i napredujem, ali kada je stigao poziv Olimpijakosa, nešto me je povuklo na tu stranu i nisam pogrešio. Ispostavilo se da sam napravio dobar odabir jer ovde imam priliku da se kvalitetno razvijam“, sumira dosadašnji boravak u Pireju na početku razgovora za Sport klub Lazar Ranđelović.

Talentovani momak, kojeg je Vladan Milojević opisao kao „klasično krilo sa strahovitom brzinom”, brzo je demonstrirao kvalitet i izborio se za značajnu minutažu. U domaćem šampionatu nastupio je na devet utakmica i zabeležio jednu asistenciju. U Kupu je bio strelac protiv Kalamate, a zablistao je već na početku sezone kada je u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona bio dvostruki strelac u meču sa Krasnodarom.

Ta dva gola protiv Krasnodara će mi verovatno biti najdraža u karijeri. Bio sam izuzetno srećan zbog toga što sam pomogao da se ekipa kvalifikuje u Ligu šampiona, a ne mogu opisati osećaj igranja u tom takmičenju. To je nešto sjajno i želja svakog klinca kada počinje da trenira fudbal, iskreno govori 22-godišnji Leskovčanin.

To su samo neki od detalja koje će mladi fudbaler pamtiti večno. Još jedan poseban odigrao se krajem februara ove godine. Lazar je bio deo tima koji je u nezaboravnoj utakmici pobedio Arsenal na “Emirejts” stadionu i eliminisao ga iz Lige Evrope.

Action Images via Reuters/John Sibley

To je bila luda noć! Pobediti usred Londona ekipu kao što je Arsenal? Nema se tu šta mnogo pričati. Mogu reći samo da smo u ekipi tek posle nekoliko dana postali svesni šta smo uradili. Za ceo klub antologijska utakmica, priseća se mladi srpski reprezentativac.

Grčki mediji sa oduševljem su pisali o Srbinu, a neretko hvalio ga je i trener ekipe Portugalac Pedro Martins.

Imam dobar odnos sa trenerom i posebno mu hvala mu što mi je pružio šansu već na početku i što veruje u mene. Znači mi što su me i svi saigrači prihvatili na sjajan način. Momci su super, atmosfera je baš dobra. Sa svima se družim, najviše vremena provodim sa Sudanijem, Sedmedom, Morom. Dobro se zabavljamo u slobodno vreme. Moram da istaknem da mi Jagoš Vuković mnogo pomogao kada sam tek stigao ovde”,kaže Lazar, koji je pravi univerzalac jer na terenu može da igra na više mesta.

Karakterišu ga brzina i prodornost i ne smeta mu rotiranje pozicija.

Ja sam krilo, to je moja prirodna pozicija i tu mi najviše odgovara, nije bitno da li je desna ili leva strana. Neke utakmice sam igrao na pozicijii beka, ali ofanzivnog i to kada samo igrali sa tri igrača u poslednjoj liniji odbrane i tada sam bio taj koji drži celu stranu. Zahtevna je pozicija, ali sam dobro odigrao, samouvereno ističe momak koji je za mladu reprezentaciju Srbije do sada odigrao sedam mečeva i postigao dva gola.

Sa 44 titule državnog prvaka Olimpijakos je najtrofejniji klub u zemlji i na dobrom je putu da se vrati na šampionski presto nakon što je prošle sezone titulu osvojio PAOK. Uoči završnice sezone crveno-beli imaju 14 bodova više od rivala iz Soluna. Takođe, ekipu očekuje revanš polufinala Kupa i drugi meč protiv Vulverhemptona za plasman u četvtfinale Lige Evrope.

REUTERS/Michael Dalder

Na korak smo od titule, imamo veliku prednost, ali ništa nije završeno i moramo da ostanemo fokusirani do kraja. Mislim da možemo i do duple krune jer imamo revanš protiv PAOK na domaćem terenu. Prvi meč izgubili smo 3:2. Verujem da  smo sposobni i da u Ligi Evrope ponovimo podvig kao u meču sa Arsenalom. Imamo 1:1 iz prvog duela”, optimista je Ranđelović koji u nastavku ističe kvalitet grčke lige koju će u nastavku sezone moći da prate i gledaoci Sport kluba.

Od ove sezone promenjen je format tako da se posle 26 kola liga deli na dva dela. Prvih šest ekipa odigraće još 10 kola i odlučiti šampiona i ko će u evropske kupove, dok se preostalih osam timova bori da izbegne ispadanje.

Kada sam došao mislio sam da liga nije tako zahtevna, ali sam se prevario. Svi igraju maksimalno i teško je bez pravog pristupa doći do pobede. Vrlo je naporno igrati protiv bilo koje ekipe, a posebno kada gostujete klubovima sa reputacijom, PAOK ili AEK. Ništa slično nisam video ranije. To je veličanstvena atmosfera. Navijači su fanatici. Na ulici sam imao priliku da se uverim koliko ljudima ovde znači fudbal”, euforično priča Lazar koji je nastavio tradiciju srpskih igrača u Olimpijakosu.

On je postao 18. Srbin u klubu sa “Karaiskaki” stadiona. Veruje da može da ostavi trag poput Predraga Đorđevića, Darka Kovačevića, Marka Pantelića. Pored Ranđelovića, član Olimpijakosa je i još jedan mladi srpski reprezentativac Svetozar Marković, koji je poslat na pozajmicu u Larisu.

dra“Za sada sve ide dobro. Srećan sam ovde, zadovoljan što igram i nadam se da ću igrati još više. Imam cilj da jednog dana odem u još veći klub, ali korak po korak”, zaključio je Lazar Ranđelović u razgovoru za Sport klub.