“U PAOK kao u Partizanu, vidim sebe na golu Srbije“

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Srpski golman Živko Živković kaže za Sport Klub da uživa u PAOK, hvali kvalitet grčke lige i ističe fanatizam navijača. Najavljuje eventualni povratak u Partizan, otkriva gde bi voleo da nastavi karijeru i ko mu je bio uzor i jasno poručuje da želi na gol Srbije.

Živko Živković jedan je od 14 srpskih internacionalaca koji nastupaju u grčkom šampionatu i uz Miloša Deletića igrač sa najdužim stažom. Ova sezona mu je četvrta u Superligi 1, kako je zvaničan naziv takmičenja. Posle tri vrlo uspešne godine u Ksantiju prešao je u PAOK, jedan od najvećih klubova u zemlji. Vrlo brzo se izborio za status prvog golmana i apsolutno je zadovoljan debitanskom godinom u trostrukom i aktuelnom prvaku.

Povezano

Kada je stigla ponuda PAOK i kada me je agent pitao da li želim da potpišem ugovor sa oduševljem sam prihvatio. Došao sam u veliki klub u svakom smislu i ovde uživam od prvog dana. S obzirom na to da su PAOK i Partizan dva bratska kluba, praktično sam se osećao kao da sam se vratio u Partizan. Sjajno su me prihvatili  i sve je proteklo kako treba, ističe na početku razgovora za Sport klub Živko Živković.

Pouzdani čuvar mreže je posle sjajnih partija u Ksantiju, gde je u prvoj sezoni bio proglašen za najboljeg igrača ekipe, stvorio reputaciju jednog od najboljih golmana u ligi i zbog toga prelazak u Solun nije iznenađenje, ali jeste veliki korak napred u karijeri. Računajući trenutnu sezonu, Živković je u Grčkom prvenstvu branio na 110 utakmica.

U Ksantiju sam proveo tri vrlo lepe godine i u tom periodu nisam propustio nijednu ligašku utakmicu. Ekipa je beležila dobre rezultate i svake sezone smo bili nadomak plasmana u Evropu. U početku je trener bio Razvan Lučesku, koji me je mnogo zadužio u karijeri, a kasnije je stigao Milan Rastavac sa kojim sam takođe imao odličan odnos. Lučesku me je posle sačekao u PAOK, ali neposredno pred početak evropskih utakmica zamenio ga je Abel Fereira. Trebalo nam je vremena da se adaptiramo na njegov stil igre. Teži ka napadačkom fudbalu, da mu ekipa dominira u posedu, nama to odgovora. Sa njim isto imam odličan odnos, govori 31-godišnji Užičanin o portugalskom stručnjaku.

REUTERS/Alkis Konstantinidis

PAOK je prošle sezone osvojio treću titulu državnog prvaka u istoriji i prvu posle 1985. godine. U preostalih 10 kola pokušaće da odbrani tron iako ima sedam bodova manje od Olimpijakosa.

Eliminacija od Ajaksa u kvalifikacijama za Ligu šampiona je ostavila jak udarac na nas, pa smo izgubili od Slovana iz Bratislace u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Uspeli smo u ligi koliko toliko da se konsolidujemo, i sada je na nama da se maksimalno fokusiramo na naredne mečeve i jurimo preokret. Neće biti lako, ali bi već pobedom u sledećem meču prišli na četiri boda zaostatka i potpuno otvorili šampionsku trku, realan je nekadašnji golman Partizana, koji je ove sezone u grčkom prvenstvu na 20 utakmica primio 15 golova, a na čak na 11 mečeva sačuvao je mrežu.

Popularni Žile ne sumnja da će njegova ekipa na kraju ponovo izboriti priliku da se bori za plasman u Ligu šampiona. U ovom trenutku PAOK ima bod više od AEK, dok sa četvrtog mesta šansu iz drugog plana vreba još jedan atinski velikan Panatinaikos.

Liga je zaista jaka, imate četiri-pet izuzetno snažnih ekipa. Olimpijakos, PAOK, AEK se izdvajaju, ali nisu kvalitetom daleko ni PAO, Aris, OFI, Atromitos. Teško je osvajati bodove, posebno na gostovanjima. Upoređujući je sa Superligom Srbije, vrlo je kvalitetnija. Ovde zaista ima vrlo dobrih igrača”,objašnjava Živko, koji će sa ekipom pokušati da dođe do trofeja u Kupu gde PAOK posle pobede od 3:2 očekuje revanš polufinala protiv Olimpijakosa.

REUTERS/Michaela Rehle

Ono što Živković posebno apostrofira kada je u pitanju grčki fudbal je fanatizam navijača, iako će klubovi do kraja sezone biti lišeni podrške sa tribina..

Izostanak publike će biti veliki hendikep za sve, ali moramo da prihvatimo takvu situaciju. Mislim da će posebno PAOK biti desetkovan jer je klub imao 25.000 prodatih sezonskih karata, a stadion prima oko 30 000. To vam govori koliko ljudi ovde vole fudbal. To mogu i osetim na ulici u svakodnevnim susretima sa navijačima”,konstatuje korpulentnii čuvar mreže i dodaje da je posebno bio impresioniran atmosferom na gradskom derbiju između PAOK i Arisa.

Živković, koji je sa Partizanom osvojio sedam trofeja, ne isključuje mogućnost da se jednog dana vrati u Humsku.

U nekoj daljoj budućnosti vidim sebe opet u Partizanu, Konstantno pratim šta se dešava i deluje mi da Partizan sada ima dobar tim, na čelu sa Savom Miloševićem. Partizan je igrao možda i najlepši fudbal u poslednjih desetak godina, još od prvog mandata Miroslava Đukića sa Žukom, Moreirom. Generalno, mislim da ima dobru ekipu i želim im sreću do kraja sezone i da bar osvoje Kup, poručuje Živković, koji jeu Srbiji branio još za Teleoptik i Metalac.

Odlični golman je nekada branio za mladu reprezentaciju Srbije, a iako je bio pozivan za vreme mandata Radomira Ćurčića nije dobio priliku da debituje za A tim, a priznaje da mu je to velika želja.

REUTERS/Marko Djurica

Reprezentacija je svetinja! Srećan sam što imamo nekoliko odličnih golmana i mislim da sa te strane ne trebamo da brinemo za budućnost. Sada su u prvom planu Dmitrović i Rajković, a dolaze Nikolić, Jovanović, Radunović, a ne treba zaboraviti ni Stojkovića ni Lukača. Svestan sam konkurencije, ali vidim sebe na golu reprezentacije”, ne krije ambiciju Živko.

Živković takođe ima jasnu viziju gde bi želeo da branio u nastavku karijere.

Voleo bih da karijeru nastavim u Italiji i voleo bih da doživim osećaj nastupa u Premijer ligi,  Nadam se da ći imati prilike da se oprobam tamo, priznaje golman PAOK i otkriva ko mu je bio uzor dok je bio dečak, “Počeo sam da branim zbog Ivice Kralja 1998. godine, Na njega sam se ugledao. U to vreme bila je reklama sa sloganom ’Kralj na golu, lav na stolu’, a  ja sam mislio da je on kralj svih golmana, i želeo sam da budem kao on. Od aktivnih golmana najviše pratim Ter Štegena i doživljavam ga kao najboljeg u ovom trenutku, a vrlo cenim i Manuela Nojera.

Živković je 18. Srbin koji je zaigrao za solunski klub. Njegov PAOK prvi meč posle više od tri meseca pauze igra protiv Olimpijakosa u nedelju od 18.30, a istog dana gledaoci Sport Kluba će imati priliku da uživo prate utakmicu AEK – Panatinaikos.

Od ove sezone grčki šampionat igra se u promenjenom formatu. Posle 26 kola liga je podeljena na dva dela. Prvih šest ekipa bori se za titulu i plasman u evrokupove, dok preostalih osam igra za opstanak.

Samo šest klubova osvajalo je prvenstvo. Olimpijakos je najtrofejniji sa 44 titule, a prate da gradski rivali Panatinaikos sa 20 i AEK sa 12 šampionskih trofeja. Aris je poput PAOK tri puta bio prvak, dok jednom titulom može da se pohvali i AE iz Larise.

Prethodne sedmice ste imali prilke da pročitate intervju sa Lazarom Ranđelovićem iz Olimpijakosa, a od srpskih internacionalaca u Grčkoj nastupaju i Nenad Krstičić (AEK), Svetozar Marković, Radomir Milosavljević, Nikola Stanković, Aleksandar Gojković (AE Larisa), Petar Đuričković , Aleksanadar Kovačević, Nikola Stepanović (Ksanti), Miloš Deletić (Asteras), Lazar Romanič, Damir Kahriman (Lamija), Novica Maksimović (Panionios).