Zec za SK: Moja najluđa utakmica, da ponovimo uspeh

TSC Bačka Topola

Istorijski meč između TSC i FCSB u kvalifikacijama za Ligu Evrope koji je završen 6:6 i dalje okupira javnost. O samom meču, ambicioznom klubu, živopisnoj karijeri za Sport Klub govori Đuro Zec, prvotimac ekipe iz Bačke Topole.

TSC Bačka Topola

Zahvaljući goleadi u Senti, TSC je bar na kratko uspeo da usmeri svu pažnju fudbalske javnosti na sebe. Duel sa rumunskim predstavnikom bio je istinski spektakl. Stariji zaljubljenici u fudbal će vam reći da nikada nisu videli nešto slično, oni mlađi dešavanja na terenu nazvaće “ludilo”. Tok susreta i okolnosti uoči dvoboja celu priču čine još neverovatnijom.

Povezano

Zbog toga što su neki prvotimci i članovi stručnog štaba zaraženi famoznim virusom korona, gosti su stigli sa samo 14 igrača. Posle 90 minuta bilo je 4:4, nakon prvog produžetka 5:5, a završeno je 6:6. TSC je postigao gol sa dva igrača manje. Ipak, srpski tim nije imao sreće i eliminisan je posle izvođenja jedanaesteraca.

Srpski klubovi, pa i reprezentacija ponekad, odigrali su značajnije, uzbudljivije i mečeve koji će se mnogo više pamtiti, ali utakmica kvalifikacija za Ligu Evrope između TSC i FCSB ušla je u anale. U istoriji UEFA takmičenja odigrano je preko 24.000 duela, ali rezultat viđen prošlog četvrtka nikada nije zabeležen. Pedantni statističari pronašli su podatak da je svojevremeno u FA kupu jedan susret okončan 7:7.

Ubedljivo najluđa utakmica koju sam igrao u karijeri”, kaže na početku razgovora za Sport klub Đuro Zec i odmah nastavlja da se osvrće na epski okršaj, “Fenomenalno smo otvorili utakmicu, stiskali protivnika, na vreme postigli dva gola. Crveni karton nas je poremetio, drugo poluvreme smo morali da se povučemo i čekamo priliku iz kontranapada. FCSB ima zaista u napadu nekoliko odličnih igrača, pa je na individualni kvalitet iskoristio brojčanu prednost i izjednačio i preuzeo dominaciju. Uspeli smo da postignemo dva gola sa igračem manje i jedan gol sa dva igrača manje, što je izuzetan podvig. Izborili smo penale, ali onda je sreća okrenula leđa”.

30-godišnji brzonogi krilni napadač žali za propuštenom prilikom da ekipa već u prvom učešću u Evropi napravi značajan rezultat, ali pronalazi opravdanje za eliminaciju.

TSC Bačka Topola

Nedostatak iskustva, nastupa u evropskim takmičenja je presudio. Morali smo da iskoristimo situaciju gde su oni bili bez značajnog broja važnih igrača, ali sa druge strane i u timu u kojem su nastupili bilo je kvalitetnih igrača uz nekoliko mladih reprezentativaca Rumunije”, objašnjava momak iz Bačkog Jarka koji je od početka ove sezone u svim takmičenjima postigao dva gola i upisao pet asistencija.

Onima koji prate srpski fudbal ime Đure Zeca dobro je poznato. Bio je u mlađim kategorijama Vojvodine, profesionalno počeo da igra još kao 18-godišnjak u Mladosti iz Bačkog Jarka, tada trećeligašu, afirmisao se, napredovao i preko Čelareva i Srema brzo probio do Superlige Srbije gde već godinama uspešno igra, od Donjeg Srema, Borca, Voždovca, Napretka do TSC, čiji je sada član.

Nisam nijednog trenutka razmišljao kada sam dobio poziv. Znao sam da se radi o dobrom projektu sa vizijom. Želimo da postanemo značajan deo srpskog fudbala u narednom periodu. Što se tiče akademije i uslova za trening, to je sigurno među najboljima u zemlji. Imate uslove da napredujete kao igrač i zdrava je atmosfera”, zadovoljno poručuje Zec koji hvali i trenera Zoltana Saba, “Sabo je odličan stručnjak jer pored taktičko tehničkih stvari insistira na dobrom odnosu sa svim igračima. Dobro nas je ’namestio’, odlično izgledamo na terenu i siguran sam da ćemo u nastavku sezone popraviti utisak”.

TSC je u debitanstkoj sezoni u elitnom rangu osvojio četvrto mesto. Ovaj šampionat je nešto slabije započeo, ali trijumf nad Mačvom u ponedeljak predstavlja povratak na pobednički put i nagoveštava proboj ka gornjem delu tabele.

Želimo da ponovimo uspeh iz prethodne sezone i ponovo da izborimo izlazak u Evropu. Verujem da i u Kupu možemo do same završnice”, ambiciozan je Đuro.

Fudbaler TSC sumnja da pored večitih rivala neko može da osvoji šampionat i kojem kao dokazanom profesionalcu smetaju konstantna prepucavanja beogradskih velikana.

Bolje da se bave fudbalom, nego što stalno upiru prstom jedni u druge. Svima je jasno da  teško neko pored Zvezde i Partizana može da bude prvak. Za naše uslove imaju ogromne budžete, finansijski ne može da im se parira, dovode koga hoće, uz to su favorizovani”, vrlo jasnu poruku šalje Zec

TSC je završio evropsku priču, a Zec iskreno navija da preostali srpski klubovi u takmičenju budu uspešni. Partizan i Vojvodina će već ove sedmice na megdan belgijskim klubovima Šarlroi i Standardu, dok Crvena zvezda čeka boljeg iz meča Ararat Celje da se bori za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope.

U ovakvom sistemu teško je napraviti rezultat, posebno ako igrate u gostima. U ovoj fazi već igraju uglavnom dobre ekipe i tu košta i najmanja greška. Imaju dobre šanse svi, i verujem u prolaz. Bilo bi to odlično za srpski fudbal”, zaključuje igrač koji već 12 godina nastupa na terenima širom Srbije.

Srećan je u Bačkoj Topoli, ali mu ambicija ne manjka.

Dugo sam u seniorskoj fudbalu, imao sam ranije  ponude iz nekih slabijih zemalja, Jermenije, Letonije, čekao sam nešto ozbiljnije. Nije se namestilo, uvek sam čekao bolju opciju, a ništa se nije otvarao. Ukoliko bi se pojavila opcija da se ode u neku ozbiljniju ligu, zašto da ne, ali sada mi je super ovde i ne razmišljam o nekom drugom klubu, fokusiran sam isključivo na TSC”, zaključio je Đuro Zec u razgovoru za Sport Klub.