Miss Venecuele

Skener 10. okt 201621:09 > 21:13
Srdjan Stevanovic, Getty Images

Kada su svojevremeno tzv. „barda“ među srpskim trenerima Milana Živadinovića pitali za utisak nakon vezanih pobeda nad Litvanijom i Austrijom u kvalifikacijama za SP 2010, u Južnoj Africi, popularni ,,Živa“, u tom trenutku je bio skeptičan.

I to u vezi sa plasmanom ,,Orlova“ na Mondijal, a pokušavajući da stiša euforiju, nastalu u javnosti posle dve uzastopne pobede, ali i da umanji vrednost pobeđenih protivnika, rekao je: „Sinovac, to ti je isto kao kad izađes sa nekom drndarom, a predstaviš drugarima da si izašao sa Miss Venecuele“.

Daleko sam od pomisli da Moldavija i Austrija u fudbalskom smislu vrede kao pomenute kraljice lepote iz egzotične latinoamerićke države, ali se ni sedam osvojenih bodova posle tri kola, koje je osvojila srpska fudbalska reprezentacija, ne mogu smatrati „Drndarom“, kako reče Živadinović Milan. Nakon pobede Dušana Tadića i njegovih saigrača nad selekcijom Austrije, napaćeni srpski navijači več pominju Radomira Antića i njegov tim, podsećajuči na retke trenutke zadovoljstva koje su poslednjoj deceniji najbolji srpski fudbaleri podarili naciji, plasiravši se na jedino veliko takmičenje još od 2006.

Slavoljub Muslin, za sada, sa svojim izabranicima dobro gura i ima priliku da on bude taj o kojem će se jednog dana govoriti, na isti način, kao i svih ovih godina o Radomiru Antiću. Srpski selektor, koji je na dobrom putu da ne bude kao većina njegovih prethodnika – neuspešan, za razliku od Mihajlovića, Advokata, Ćurćića, imao je pravu podršku onih koji su ga zaposlili. Ta podrška se ogleda u najvažnijoj činjenici – da je dobio je posao četiri meseca pre početka kvalifikacija, što njegovi prethodnici, najviše zahvaljujući bivšim rukovodećim strukturama u srpskoj kući fudbala, nikako nisu imali.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Tako je Muslin, koji je promenio sistem igre državnog tima, imao vremena da u majskim pripremnim mečevima isproba veliki broj kandidata, odabere one koji su mu najpotrebniji i da izabranike upozna sa svojim vizijama. Za razliku od prethodnika, Muslin je u Dušanu Tadićuprepoznao igrača kakvog sa manje ili više lažnim kopijama, državni tim nije imao još od Piksijevog vremena, a poverenje koje je dobio, momak iz Bačke Topole vraća sa velikom kamatom.

Iako su se mediji nakon trijumfa nad Austrijom takmičili u tome ko če više pohvaliti Tadića i iskritikovati odbranu, koja i po priznanju samog Muslina, još treba da se uigrava i doteruje, potpuno je vidljivo u već tri takmičarske utakmice da igra Srbije ima i glavu i rep. Muslin, kojeg je tokom karijere pratila fama da je defanzivan trener, može da se pohvali da je njegov tim sa osam postignutih golova jedan od efikasnijih u kvalifikacijama, a da je pri tome igrao protiv dve selekcije koje su bile učesnice nedavnog prvenstva Evrope.

Da trenutni plasman na tabeli iziskuje još veču mobilnost i angažovanost selektora uoči naredne, vrlo bitne utakmice u Velsu, potvrđuju i najave da će Muslin razmisliti o Ljajiću, ali i još nekim odbrambenim igračima, koji bi svojim kvalitetima mogli da se uklope u tim koji srpski selektor forsira. Za nastavak kvalifikacija, Muslin će moći da računa na Nemanju Matića, čiji kvalitet može doneti srpskom timu mirnoću na sredini terena, a samim tim će za sada odlična ofanzivna linija tima biti još ubojitija. Ukoliko se u narednom periodu popravi i odbrambena linija, velika je prilika da srpski navijači ipak dobiju svoju Miss Venecuele u vidu plasmana na Mondijal u Rusiji 2018.