Mondijal i Rusija će nedostajati, ali nešto će ostati

Skener 16. jul 201816:30 > 16:36
Catherine Ivill, Getty Images Sport

Eto, posle đaka, vojnika, domaćica, estradnih umetnika i umetnica, onih kojima je fudbal posao, onih kojima je fudbal ljubav, ali i onih koji su ga prvi put u životu gledali, i uprkos tome zdušno komentarisali, reših da i ja objavim svoje skromne impresije o upravo završenom samitu svetskog fudbala.

Nedavno me je, moj dragi kolega Vlada Novaković, u jednom od naših redovnih podkasta posvećenih mondijalskim dešavanjima, pitao po čemu ću pamtiti ovaj Svetski kup. Moj odgovor je bio – po novim engleskim rečima koje su na velika vrata ušle u fudbalsku terminologiju i tu će i ostati. 

Radi se naravno o VARU i FER PLEJU. I dok termin fer plej naravno i nije novina u svetu sporta i fudbala, ipak se dogodilo da je prvi put na Svetskom prvenstvu upravo on bio odlučujući faktor po pitanju plasmana u drugu fazu takmičenja.

Elsa, Getty Images Sport

Bilo je ranije slučajeva da glava ili pismo odrede čak i finalistu na Evropskom prvenstvu ili učesnika nokaut faze Mondijala, ali će, eto, prvenstvo u Rusiji pamtiti Japanci, koji su bili disciplinovaniji od Senegelaca i zbog dva žuta kartona manje otišli dalje. Japanci su tu svoju disciplinu demonstrirali i van fudbalskog travnjaka čisteči za sobom i na tribinama i u svlačionicama, što im i nije prvi put (gledao sam ih lično još 1998. u Francuskoj sa 30.000 crnih kesa u rukama kako pospremaju za sobom). 

Možda ne bi bilo loše da se neko od ovdašnjih umnih fudbalskih glava doseti i organizuje redovne prijateljske utakmice srpskih i japanskih klubova sa sve dolaskom gostujućih navijača. Koliko god da to košta čistoća grada nema cenu.

Dan Mullan, Getty Images Sport

Što se VAR tiče, priznajem da ga nisam baš „vario“ na početku prvenstva. Sada, posle 64 utakmice, probava bolje radi, sistem će vremenom totalno profunkcionisati, ali će FIFA, pre ili kasnije, morati da koriguje pravila vezana za upotrebu video tehnologije da se ne bi dogodilo da Feliks Brih ne pogleda video zapis iako je za to imao razloga, a Nestor Pitana stoji u finalnoj utakmici ispred ekrana, toliko dugo kao da je gledao poslednju epizodu omiljene serije i posle toga, vidno nesiguran u svoju odlluku, upire u belu tačku i definitivno kvari finale. 

Uveren sam da će mudraci iz svetske kuće fudbala uspeti da pronadju pravu formulu da se jedna, u suštini dobra i korisna inovacija, stavi u funkciju fudbala i ptavičnosti. Mada, kao i u životu, ni u fudbalu nikada neće postojati univerzalna pravda i oni koji ne misle tako će, ako ništa drugo, psovati sudije bar i na sledećim šampionatima.

Pored svega navedenog, šampinat u Rusiji pamtiće se i po nastavku serije egzodusa svetskih šampiona sa prvenstva posle tri utakmice, jer tom trendu nisu umakli ni Nemci za koje se se mislilo da im se to sigurno neće desiti. Ne bi me stoga začudilo da novi šampioni Francuzi već nakon letnjeg raspusta krenu u projekat „Kako odigrati četiri utakmice u Kataru 2022?“

Clive Rose, Getty Images Sport

Svetski Kup u Rusiji će biti upamćen i po solidnoj efikasnosti od 2,64 gola po meču i činjenici da na samo jednoj utakmici nije bilo golova. Bilo je to na okršaju kasnijih svetskih prvaka i Danaca, kada su se jedni i drugi verovatno nosili mišlju da traže od FIFA da po kratkom postupku uvede Lex specialis i trajanje utakmece, makar u tom slučaju, sa 90 svede na 30 minuta. 

Što se samog fudbala tiče, ovaj Mondijal je jedan od onih koji će se pamtiti, a da pri tome ni jedna utakmica neće globalno ostati u sećanju, naročito ne neutralnim posmatračima. Novi svetski šampioni nikako ne spadaju u dominantne ekipe kakvih je bilo u istoriji svetskih prvenstva, ali su kada se sve sabere, zahvaljujući sposobnosti da igraju različito, zavisno od toga šta im treba, stigli do krune.

Francuzi će verovatno imajući u vidu i činjenicu da će većina igrača iz ovog sastava igrati još dugo u nacionalnom timu, a uz kvalitet koji poseduju i van 23 igrača prisutna u Rusiji biti u prilici da poput Zdanove generacije vežu svetsku i evropsku titulu.

Catherine Ivill, Getty Images Sport

Što se ostalih tiče, Hrvatska je potvrdila kvalitet, ostvarila največi uspeh u istoriji nacionalnog tima, zahvaljući odličnim igrama, timskom duhu, sreći, nacionalnoj osvešćenosti (a kad je to nisu imali) i velemajstoru Modriću koji je svoj tim umešno vodio do finala i na kraju zasluženo postao najbolji igrač prvenstva. 

Od ostalih treba spomenuti Belgijance, koji su zahvaljujući taktičkim greškama sopstvenog selektora, u najvažnijoj utakmici odigrali najslabije i propustili prilku da možda budu i šampioni sveta, što po kvalitetu svakako i zaslužuju.

Ovaj Mondijal je pokazao da se dominacija Evrope u odnosu na ostatak sveta, a naročito Južnu Ameriku nastavlja i da je četvrti put u nizu šampion sveta evropska i to različita selekcija.

Dva četvrtfinala Urugvaja i Brazila, mučenje Argentine na čitavom turniru – malo je za ambicije tih bivšig svetskih šampiona.

Ryan Pierse, Getty Images

O reprezentaciji Srbije neću ovom prilikom. Jer zašto bih to radio ja kada, dvadesetak dana po dolasku iz Rusije, oni koji bi trebalo nešto da kažu mudro ćute i možda se oglase po ovom pitanju negde pred početak kavilifikacija za Katar 2022.

Rusija 2018 je prošla, ali će nedostajati svakako. Već uoči finalne utakmice imao sam isti osećaj kao kada poslednjeg dana letovanja želim što više da se kupam u moru jer ću narednu takvu priliku imati sledeće godine. Rusija će nedostajati i zbog odlične organizacije, sjajne atmosfere, navijača iz celog sveta i brojnih iznenađenja. Nedostajaće i zbog toga jer je fudbalska bajka završena, opet ću morati da čitam o raznim besprizorcima koji postaju medijske zvezde.

Ono što je dobro je što ću malo odmoriti mozak od „IZVODJENJA PREKIDA“, „ZAUSTAVNOG VREMENA“ itd.

No, fudbal ipak neće nedostajati. Uskoro počinje i Premijer liga, a i Zvezda igra sutra.