Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Jelena Trajković

21.10.2016 | 17.00

Kostelić za SK: Nisam ni razmišljao da ću skijati sa 37

U ovoj vesti

Jelena Trajković

Najavio je da želi da još jednom čuje huk svojih navijača na Sljemenu i potom može da se povuče. Odluku o nastavku karijere je mislio da donese baš posle „Snežne kraljice“, ali se čini da je ona već doneta i da ćemo Ivicu Kostelića gledati na skijaškim stazama do marta.

Ivica Kostelić

Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

U intervjuu za Sport klub, hrvatski skijaš je pričao o pripremama za novu sezonu u Svetskom kupu, da li je zamišljao da će mu karijera toliko trajati, ali i onome šta ga čeka kada se povuče...

Od osvajanja Kristalnog globusa u sezoni 2010/11, Kostelić zbog problema sa kolenima nije bio na najvišem nivou. Upravo zbog tih problema se već nekoliko sezona spekulisalo o kraju njegove karijere, ali je našao recept zahvaljujući kojem ju je produžio.

„Osećam se dobro. Ovog leta sam uzeo tri meseca odmora od skijanja da bi se koleno što bolje oporavilo i čini mi se da je ta pauza dala rezultata. Bolovi u kolenu su sada manji nego na proleće“.

Iako bi predstojeće izdanje Svetskog kupa moglo da bude poslednje za njega, hrvatski skijaš ističe da ništa nije menjao u pristupu, ali je i najavio da bi rado produžio karijeru posle Sljemena, u januaru.

Ivica Kostelić

Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

„Pristup je isti kao i u prethodnih sezonu-dve. Obavio sam kompletne kondicione pripreme, a skijaške su još u toku. S obzirom na to da sam jako trenirao, radije bih odskijao celu sezonu, ukoliko sve bude u redu“.

Nova sezona u alpskom skijanju u elitnoj konkurenciji startuje veleslalomom u Zeldenu, ali će za Kostelića prva trka biti tri nedelja kasnije, kada će finski Levi biti domaćin slaloma. Razlog za to je činjenica da najbolji hrvatski skijaš više neće skijati veleslalom.

„Zbog problema sa kolenom, bio sam prisiljen da izbacim veleslalom iz svojih priprema i više ne vozim trke u toj disciplini. Sve ostale discipline treniram i dalje, a plan mi je da skijam slalome, kombinacije i neke trke brzinskih disciplina. Broj trka bi trebalo da bude sličan onom koji sam imao u poslednje dve sezone“.

Pred potencijalno svoju poslednju sezonu, Kostelić jasno zna svoja ograničenja i na pitanje šta očekuje, kaže:

Ivica Kostelić

Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

„Ostvariti rezultate koji će me zadovoljiti – osvajati bodove u slalomu, a u kombinaciji se nadam rezultatima među prvih deset“.

Što se tiče borbe pri samom vrhu, hrvatski skijaš veruje da će se voditi borba udvoje, ali se nada i nekom iznenađenju.

„Pitanje je šta možemo da očekujemo od Svindala posle niza teških povreda, pa sam skloniji verovanju da Hiršer ima veće šanse za osvajanje Svetskog kupa. Osim njih dvojice, ne vidim neku dominantnu figuru koja bi se isticala, ali bih voleo da se takva pojavi“.

Na pitanje da li je pre 20 godina, na početku svoje karijere, uopšte razmišljao da će u 37. godini biti u Svetskom kupu, Kostelić je jasno odgovorio:

„Ne“.

Pošto je kraj njegove karije praktično ’iza ćoška’, Kostelić očekivano razmišlja šta će raditi kada se povuče. Definitivno je da bi voleo da ostane u skijanju.

Ivica Kostelić

Doug Pensinger/Getty Images

„Rado ću biti na raspolaganju za neku savetničku ulogu, ali stalni trenerski posao me za sada ne privlači. Imam mnogo interesovanja za koje nisam imao vremena tokom skijaške karijere i radujem se što ću moći da im se posvetim u ’penziji’. Naravno, posebno se radujem tome što ću moći više vremena da provedem sa porodicom“.

Ivičina mlađa sestra Janica je svoju skijašku karijeru završila pre jedne decenije, sa 24. godine, u trenutku kada je bila četvorostruka olimpijska šampionka i trostruka osvajačica Svetskog kupa. Iako nije ostvario jednako uspeha kao Janica, hrvatski skijaš kaže da ga je ljubav prema skijanju održala na stazi i da je ponosan što je izabrao drugačiji put od svoje sestre.

„Janica je već u 21. godini života osvojila sve što se može osvojiti u skijanju, ona je vanserijski šampion, kakvih je u istoriji sporta bilo vrlo malo. Moj put je bio drugačiji. Zavoleo sam svoj put koji traje već veoma dugo i skijanje mi mnogo znači. Prvenstveno me motiviše ljubav prema sportu i svemu što mi je sport doneo i što mi donosi“.

Kostelić je jedan od sportista koji zbog karijere nije odustao od obrazovanja, pa je nedavno završio studije istorije. Hrvatski skijaš naglašava da je važno sve sportiste podsticati da završe fakultet.

Ivica Kostelić

Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images

„Verujem da je stremljenje ka ličnom usavršavanju ključ uspeha u životu i sporta. Zato bih rekao da se ambicija sportista može lako preneti i na ostala životna područa od kojih je školovanje jedno od važnijih. Problem mnogih sportista je taj što njihovi sportovi zahtevaju potpunu posvećenost, pa je trošenje energije za bilo koji ozbiljan poduhvat van njihovog sporta prevelik. Pitanje je jeste li u mogućnosti i imate li kapacitet za studiranje i bavljenje vrhunskim sportom? U svakom slučaju, vrhunskim sportistima bi trebalo omogućiti i podsticati ih na studiranje“.

Kao jedan od najuspešnijih skijaša sa ovih prostora, Kostelić je uzor velikom broju mladih koji bi želeli da krenu njegovim putem. Za kraj, hrvatski skijaš im je dao vredan savet.

„Iako bih ih mogao savetovati svašta jer ih svašta i očekuje, čitiraću im kratki savet mog oca koji sadrži bit ličnog napretka, a on im poručuje: ’Radite i verujte’“, rekao je Ivica Kostelić u intervjuu za Sport klub.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Zlatko Hasambegovic

Nedavno gledam Antu, kaze, nadam se da se Ivica nece ljutiti, on je savrsen skijas, a Janica je ipak rodjeni sampion. Zapravo, Ivica je ima najbolje demonstratore, trenere, dok za Janu vise nije bilo love, pa je to Gips odradio te postao jedan od najvecih trenera u povijesti sporta. Ivica je i medicinski fenomen, sigurno jedan od najvecih fightera suvremenog sport.

Odgovori 1 0

Vlad Cepeš III

Iako sam Srbin cenim sve što je Ivica a i Janica uradila za beli sport(mislim da se rano povukla)ali ona to najbolje zna,mislim da su bili problemi sa štetnog žlezde a ne samo povrede.Šteta,jedni od retkih sportista koji su uvek bili korektni i uvek sam ih podržavao,naročito pošto sam upoznat kroz šta su sve u mladosti prošli sa ocem Antom u laži,putovanja u istom itd.Mnogo sreće Ivice u životu tebi i tvojoj sestri!

Odgovori 0 0

Mr. Wengen

Moj daleko najdraži sportaš na svijetu. Uzor. Za 17. rođendan mi je poslao svoj potpisani skijaški dres iz Lake Louisea. Malo je reći da sam bio oduševljen. Profesore, uživaj dok možeš, u meni ćeš uvijek imati strastvenog navijača. Hvala ti što si mi uljepšao djetinjstvo i nadam se odlasku na Sljeme ove sezone da te napokon gledam uživo. Ikono!

Odgovori 11 0

* Sva polja su obavezna

F1 1.000 – staze za pamćenje

F1 1.000 – staze za pamćenje

F1 1.000 – staze za pamćenje

Bio je 13. mart 1950. godine kada je „Silverston“ bio domaćin prve trke u istoriji Formule 1. Od tada do danas na još 70 staza u okviru 998 trka je vožen taj šampionat, a pred nama je jubilarna, hiljadita – Velika nagrada Kine u Šangaju.

F1 1.000 – put dug 25.173 dana

F1 1.000 – put dug 25.173 dana

F1 1.000 – put dug 25.173 dana

Iza nas je 999 trka Formule 1, a čast da bude jubilarna, hiljadita pripala je Velikoj nagradi Kine, koja će biti domaćin najboljim vozačima današnjice predstojećeg vikenda.
Loading...