Tijana Bogdanović za SK: Odricanja? Nije mi žao

Ryan Pierse/Getty Images

Iako ima tek 18 godina, na tatamiju izgleda neverovatno zrelo, pa njeno olimpijsko srebro nije nikoga iznenadilo, pošto se od nje praktično očekivala medalja iz Rio de Žaneira. Žal za zlatom i dalje postoji, ali ona ispravno razmišlja da energiju želi da troši na radovanje i nove ciljeve.

Tijana Bogdanović je u godini koja je za nama osvojila zlato na Evropskom prvenstvu i to pre nego što je postala punoletna. Sjajnu godinu zaokružila je srebrom na Olimpijskim igrama, gde je u finalu u konkurenciji takmičarki do 49 kilograma bolja od nje bila Korejka Kim So-Hui.

U intervjuu za Sport klub, Tijana je pričala o iskustvu iz Rija, novim ciljevima, da li zbog nečega žali, a razgovor smo započeli osvrtom na 2016. godinu.

Godina je bila veoma naporna, ali i uspešna. Još proživljavam sve i uživam u svakom momentu. Međutim, treninzi su već počeli, pripreme za novu sezonu, i već se okrećem novim ciljevima”, istakla je Bogdanovićeva.

Tijanin trener Dragan Jović Gale, čovek koji stoji iza zlatne medalje Milice Mandić na Olimpijskim igrama u Londonu, već 2012. godine je najavio veliki uspeh. Iza te srebrne medalje stoje godine i godine vrednog rada, mnogo odricanja, a sve se isplatilo tog 17. avgusta, kada je 18-godišnjakinja sa Banjice došla do najvećeg uspeha svoje karijere.

Ryan Pierse/Getty Images

Ceo tim na čelu sa Draganom Jovićem je oduvek verovao da ćemo postići uspeh. Trenirali smo, radili neumorno, sve sa ciljem da se vratimo sa medaljom. Naravno, taj dan je bio neverovatan, pun emocija, ali sve je to još krenulo od Milice Mandić i Londona 2012. Ovo je uspeh ne samo za mene, već i za tekvondo i sve ljude u Srbiji. Volela bih kada bi svi to razumeli na način da se sve može, ali ne sme da se odustane”, naglašava Tijana.

Takmičenja u tekvondou su na Olimpijskim igrama, kao što je slučaj sa svim borilačkim sportovima, smeštena u jedan dan. Tako se tekvondoisti od jutra do večeri bore za odličja, a Tijana kaže da njoj to uopšte ne pada teško.

To je trening i mi smo naučeni na takav tempo i ritam takmičenja. Nama turnir traje po jedan dan, od jutra do uveče, eventualno dva ako su polufinala i finala sledećeg dana, kao što se dešava na Svetskom prvenstvu. Pripremamo se i fizički i psihički, uvek idemo napred”, otkrila je olimpijska vicešampionka.

U finalu najveće sportske planetarne smotre, Tijana je sa 7:6 poražena od Kim So-Hui iz Južne Koreje, a njihovu borbu pratila je kontroverza. Srpska tekvodoistkinja i njen trener su protestovali jer su smatrali da je nepravedno ostala bez zlata, što Tijana i dalje ponavlja, ali ne želi da se vraća na te odluke sudija.

Ryan Pierse/Getty Images

Žao mi je što se to desilo jer je to bila nepravda. Ona je trebalo da dobije kaznu, a zatim i diskvalifikaciju, a u tom slučaju bi pobeda bila moja. Ipak, nikako ne mogu da se žalim, srebro je zaista fantastičan rezultat. I ne želim da svoju energiju trošim na žaljenje, već radovanje i nove ciljeve”, kaže Tijana.

Pred Rio, Tijana je više puta istakla da se raduje tome što će iskusiti kako je to biti deo Olimpijskih igara, što je san mnogih sportista. Na pitanje šta je ostavilo još utisak na nju u Riju, osim srebra, Tijana je odgovorila:

Mi smo u Rio došli neposredno pred takmičarski dan i focus je bio isključivo na takmičenju. Naravno, uživanje je bilo osetiti tu predivnu atmosferu Olimpijskih igara, navijati za sjajne vaterpoliste, košarkaše i ostale takmičare. Taj duh zajedništva, navijanje, podrška, to je nešto što ću pamtiti celog života”.

Tijanin život odavno ne može da se poredi sa onim koji vode njeni vršnjaci, a olimpijsko srebro definitivno je mnogo uticalo na njega. Međutim, mlada tekvondoistkinja kaže da je ostala ona ista kakva je bila pre svih uspeha poslednjih godina.

Ryan Pierse/Getty Images

Ne stajem ovde, moj život se nastavlja, takmičenja i novi izazovi idu dalje. Život mi se promenio u smislu što sam više medijski eksponirana poslednjih meseci, ali ja sam ostala Tijana. Na tome mogu da zahvalim stručnom štabu, Draganu Joviću, roditeljima, koji su me sve vreme učili kako da se ponašam na tatamiju, ali i van njega. I, svakako, Milici Mandić, koja mi je bila najbolji uzor”, ističe Bogdanovićeva.

Godina koja je tek počela biće gotovo podjednako važna za Tijanu kao prethodna. Čeka je Svetsko prvenstvo, ali i ono što je još važnije – matura u Sportskoj gimnaziji.

Ove godine je Svetsko prvenstvo i na njemu je moj fokus. Naravno, biće i drugih takmičenja, ali se usmeravamo na njega. Što se tiče škole, ona nikada ne sme da bude zanemarena. Kad god imam vremena, pa i na turnirima, učim i trudim se da pratim ritam u školi. Svi u školi imaju razumevanja prema mojim obavezama, kako profesori, tako i moji drugari. Svi su mi pomagali i na taj način zaista postali deo moje olimpijske medalje. Po povratku iz Rija, profesori su imali strpljenja i dali su mi vremena koliko mi je bilo potrebno da nadoknadim gradivo za neke ocene. Za to je velikim delom zaslužna moja razredna Irena Radojičić, koja me je tretirala kao sopstveno dete i zahvalna sam joj na tome”, naglasila je evropska šampionka.

Olimpijski komitet Srbije

Iako su naredne Olimpijske igre u Tokiju tek 2020. godine, mlada srpska tekvondoistkinja ne krije da već razmišlja o novom pokušaju da osvoji zlato. 

Gale osmišljava taktiku, strategiju i naš plan treninga. U potpunosti mu verujem i znam da će osmisliti i pronaći najbolje rešenje i za mene i za Milicu. Svakako da smo mislima usmereni ka Tokiju, verujemo u rezultat, ali sam koncentrisana da na svakom turniru dam sve od sebe”, otkriva Tijana, koja je proglašena za najbolju sportistkinju u 2016. godini u izboru Olimpijskog komiteta Srbije.

Zlato Milice Mandić u Londonu definitivno je uticalo na razvoj tekvondoa u Srbiji, pošto se o tom sportu do tada malo znalo. Tijana veruje da je njena medalja samo nastavak niza koji će biti nastavljen u narednim godinama.

Jedan smo od najuspešnijih sportova u Srbiji, a imamo i sjajnu bazu mladih takmičara u Galebu od kojih se očekuju veliki rezultati. I, to ne samo u Galebu, već i ostalim klubovima širom Srbije”, smatra Tijana.

Ryan Pierse/Getty Images

Poznato je da veliki sportski uspesi traže mnoga odricanja. To se posebno odnosi na Tijanu, koja je još kao klinka odlučila da želi da osvoji olimpijsku medalju. Sada, kada je ima oko vrata, kaže da je sve vredelo.

Nije mi žao ni zbog čega. Društvo je imalo razumevanja za sve moje obaveze, svi su me uvek podržavali i bodrili. Najteže mi je palo da se odreknem slatkiša, ali i to sam uspela uz pomoć trenera i stručnog štaba”, kaže Bogdanovićeva.

Za tekvondo se može reći da je porodični sport Bogdanovića, pošto su i Tijanine sestre i brat povezani sa tim sportom. 

Mislim da su mi moje dve sestre i brat najveća sreća i trenuci provedeni sa njima su nezaboravni. Starija sestra Zvezdana je trenirala, a sada je pomoćni trener u Galebu. Mlađa Helena još trenira, a i Žarko je krenuo našim stopama”, rekla je Tijana Bogdanović u intervjuu za Sport klub.