Snežne čarolije u St Moricu – počinje SP!

Skener 6. feb 201722:05 > 22:07
Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Ukupno 589 skijaša iz 76 zemalja od utorka do 19. februara takmičiće se na Svetskom prvenstvu u Sankt Moricu. Dosadašnji deo sezone u Svetskom kupu pomogao je da se iskristališu favoriti u svih pet disciplina u obe konkurencije, ali kao i na prethodnim izdanjima velika iznenađenja se očekuju.

Poznati švajcarski ski centar po peti put će ugostiti najbolje skijaše na svetu, po čemu se izdvaja od svih ostalih domaćina. Prethodno je Svetsko prvenstvo u Sankt Moricu održano 1934, 1948, 1974. i 2003. godine. Ovogodišnje izdanje ima posebnu draž, zbog činjenice da će toliki broj skijaša biti na jednom mestu poslednji put pred Zimske olimpijske igre u Pjongčangu naredne godine.

Za sada njegovo održavanje ne ide bez problema, pošto su vremenski uslovi već doveli do otkazivanja prvih treninga u spustu, a prete da utiču na program barem tokom većeg dela prve nedelje. Srećom, to je jedan od razloga zašto šampionat traje desetak dana, pa je moguće pomeranje trka za neki drugi dan. Naravno, to se odnosi na sve discipline osim tehničkih, koje su nagurane u poslednja četiri dana naredne nedelje.

Kada se pogleda lista učesnika, uočljivo je odsustvo dvoje skijaša koji su zajedno osvojili tri zlata na prošlom šampionatu, koji je održan u Biver Kriku u Vejlu. Slovenka Tina Maze, koja je bila najbolja u superkombinaciji i spustu, završila je karijeru, dok Ted Ligeti, aktuelni svetski i olimpijski šampion u veleslalomu, već duže vreme ima problema sa povredama.

Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images

Kad smo već kod povreda, dobra vest je da će Ana Fajt, ranije Feninger, braniti titule u veleslalomu i superveleslalomu osvojene pre dve godine. Austrijska skijašica je propustila kompletnu prošlu sezonu zbog teške povrede kolena i tek nedavno se vratila na stazu. Povrede poslednjih godina prate i njenu veliku rivalku Lindzi Von, koja je, ipak, nedavno pokazala da nije izgubila brzinu pobedivši na drugoj trci posle 322 dana odsustva.

Ljubitelji skijanja bi definitivno voleli da vide Vonovu i Feningerovu da se bore za sam vrh, ali je istina da u ovom trenutku nisu među glavnim favoritkinjama. To će im omogućiti napad iz drugog plana, a čak i da dođu do medalja, teško će to biti veliko iznenađenje kada se u obzir uzmu rezultati koje su ostvarile tokom svojih karijera.

U spustu, koji je najjača disciplina Vonove, dosadašnji deo sezone obeležila je Slovenka Ilka Štuhec, koja je trijumfovala na tri trke u toj disciplini. Štuhec se ove sezone probila, upisala je ukupno pet pobeda do sada, od toga tri u spustu, i zaslužila je epitet favoritkinje. Osim nje, u spustu treba obratiti pažnju i na aktuelnu osvajačicu Svetskog kupa Laru Gut i Italijanku Sofiju Gođu, koja još nije došla do prve pobee u Svetskom kupu, ali je samo ove sezone upisala devet podijuma.

Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images

26-godišnja slovenačka skijašica takođe je u konkurenciji za titulu i u superveleslalomu, kao i alpskoj kombinaciji. U superveleslalomu je više u ovogodišnjem izdanju Svetskog kupa pokazala Gutova, a kao još jedno prijatno iznenađenje istakla se Tina Vajrater iz Lihtenštajna. Kombinacija je posebna priča u odnosu na ostale discipline, pa su u njoj mogući i neočekivani rezultati jer se, ipak, traži skijašica koja može da veže dve veoma dobre vožnje u spustu i slalomu.

Slalom je verovatno jedina disciplina u kojoj postoji apsolutna favoritkinja, pošto je Amerikanka Mikaela Šifrin nezaustavljiva u njemu praktično od svog debija na velikoj sceni. Jedini izuzetak je prošla sezona, kada je Šifrinova imala probleme sa povredama, ali je od 2013. do danas osvojila dva svetska zlata, jedno olimpijsko, uz tri Kristalna globusa u slalomu, a takođe je trenutno vodeća u generalnom plasmanu Svetskog kupa.

Kao najveća konkurencija Šifrinovoj u slalomu pokazale su se Slovakinja Veronika Velez-Zuzulova i Vendi Holdener iz Švajcarske. Mlada Amerikanka ima velike šanse i u veleslalomu, ali će morati da stane u red iza Francuskinje Tese Vorli, olimpijske šampionke, koja je ostvarila tri pobede i još isto toliko podijuma u svojoj najjačoj disciplini ove zime.

Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images

U konkurenciji skijaša, situacija po pitanju favorita je znatno komplikovanija – u tehničkim disciplinama su neke stvari još i jasne, dok takav slučaj definitivno nije u brzinskim. U spustu se očekuje najveće uzbuđenja, ali je teško bilo šta predvideti zbog činjenice kako su protekle trke u dosadašnjem delu sezone u toj disciplini, pošto forma skijaša izuzetno varira. 

Otkazivanje trka i skijanje dva spusta tokom vikenda nije im pomoglo, ali ako su pokazatelj one najteže staze, jasan favorit bio bi pobednik iz Kicbila Dominik Pariz. Uz njega, treba obratiti pažnju na još jednog Italijana Petera Fila, Četila Jansruda iz Norveške, pa i branioca titule Patrika Kinga. U konkurenciji će sigurno biti i Austrijanci Hanes Rajhelt, Matijas Majer i Maks Franc, koji žele da donesu svojoj zemlji prvu svetsku titulu u spustu još od Mihaela Valhofera 2003. godine.

Spust je na programu tek za vikend, a skijaše, isto kao i skijašice, prvo čeka superveleslalom, u kojem je konkurencija slična kao i u spustu. Jansrud je bio najubedljiviji u superdžiju, upisao je tri pobede zaredom u toj disciplini, a najveći konkurent do sada mu je bio Pariz. Uz njih dvojicu, istakao se još jedan Norvežanin – Andre Omot Kilde, koji je nagovestio da je spreman za veliki uspeh.

Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

Alpska kombinacija je disciplina u kojoj je sve moguće, a najbolji dokaz za to dobili smo u Vengenu, gde je slavio domaći skijaš Nils Hinterman, koji se do tada nije našao ni na jednom podijumu u Svetskom kupu. Francuz Aleksi Pantiro je favorit u toj disciplini, zbog rezultata poslednjih godina, ali ne treba zaboraviti ni aktuelnog šampiona Marsela Hiršera, koji je, može se reći, iznenadio pre dve godine.

Hiršer je, generalno, uprkos činjenici da je nezaustavljiv u poslednjih šest godina u Svetskom kupu, velika nepoznanica što se tiče Svetskog prvenstva, pošto uvek izgleda kao da mu ono nije prioritet. U prilog tome ide činjenica da ima pet velikih Kristalnih globusa, a samo dva svetska zlata i nijedno olimpijsko.

Austrijski skijaš je jasno favorit u obe tehničke discipline, ali je dosadašnji deo sezone pokazatelj da će se ozbiljno pomučiti da bi se našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. U slalomu mladi Norvežanin Henrik Kristofersen možda ima i veće šanse, a biće zanimljivo videti njihov okršaj. Svoju šansu bi mogao da traži i Pantiro, iako je poslednji put u toj disciplini slavio u januaru 2014. godine, a od Francuza svakako treba mnogo više očekivati u veleslalomu. Ne treba otpisivati ni Kristofersena u toj disciplini, a ni Nemca Feliksa Nojrojtera, čiji rezultati variraju, ali se uvek bori za medalje na planetarnom šampionatu.

Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

Što se tiče srpskih skijaša, za Svetsko prvenstvo je prijavljeno sedmoro takmičara, od kojih će većina morati da prođe kvalifikacije. Najviše se očekuje od Nevene Ignjatović, kojoj je ova sezona najbolja u karijeri, što pokazuje i to što se četiri puta našla među osvajačicama bodova u Svetskom kupu. Najbolji rezultat joj je 19. mesto u slalomu na Sljemenu, a na Svetskom prvenstvu će skijati tri discipline – kombinaciju, veleslalom i slalom.

Pored Nevene, u švajcarskom ski centru bi trebalo da se nađu i Jana Babić, Milica Kovačević, Marko Vukićević, Marko Stevović, Rastko Blagojević i Strahinja Stanišić. Od predstavnika iz regiona, najviše se očekuje od Ilke Štuhec, koja bi mogla i do medalje, a u Sankt Moricu bismo mogli da vidimo i poslednju trku hrvatskog skijaša Ivice Kostelića.

Ljubitelje skijanja definitivno očekuje uživanje u narednih desetak dana, dok traju okršaji u Sankt Moricu, a Sport klub će se postarati da dobijete sve informacije o dešavanjima sa Svetskog prvenstva na vreme.

Program Svetskog prvenstva:
utorak, 7. februar
12.00  superveleslalom žene
sreda, 8. februar
12.00 superveleslalom muškarci
petak, 10. februar
10.00/13.00 alpska kombinacija žene
subota, 11. februar
12.00 spust muškarci
nedelja, 12. februar
12.00 spust žene
ponedeljak, 13. februar
10.00/13.00 alpska kombinacija muškarci
utorak, 14. februar
12.00 timska trka
četvrtak, 16. februar
9.45/13.00 veleslalom žene
petak, 17. februar
9.45/13.00 veleslalom muškarci
subota, 18. februar
9.45/13.00 slalom žene
nedelja, 19. februar
9.45/13.00 slalom muškarci