Cameron Spencer/Getty Images

Jelena Trajković

17.02.2017 | 19.59 > 20:03

Darija Klišina za SK: Rio? Ništa nisam osećala

U ovoj vesti

Jelena Trajković

Skakačica udalj Darija Klišina u poslednjih godinu pola godine izdvaja se od svih ruskih atletičara zbog toga što joj je dozvoljeno da se takmiči, za razliku od njih.

Darya Klishina

Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Međunarodna atletska federacija u novembru 2015. godine je suspendovala sve ruske atletičare zbog dopinga, ali je Klišina dobila zeleno svetlo da učestvuje na međunarodnim takmičenjima jer je dokazala da je bila testirana dovoljno puta van svoje domovine. 26-godišnja Ruskinja je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru pod neutralnom zastavom zauzela deveto mesto, a upravo o svom prvom olimpijskom iskustvu pričala je za Sport klub.

Klišina je istakla da je pokušala da se distancira od skandala koji je pogodio rusku atletiku, ali da joj to nije uspelo, posebno po pitanju psihičke pripreme za najveće takmičenje na svetu.

Nisam ništa čitala, ali sam sve znala. Bilo mi je teško da budem fokusirana i spremna 100 odsto, to je, nažalost, bilo nemoguće tokom letnje sezone. Pritisak je jednostavno bio prevelik, kao i odgovornost jer sam bila apsolutno sama. Mentalno mi je bilo teško, bila sam fizički potpuno spremna, odlično sam trenirala, ali su mi poslednje dve nedelje pred Olimpijske igre najteže pale“, istakla je Klišina, „Sve je bilo komplikovano još pre nego što smo sam saznala da će meni biti dozvoljeno da se takmičim. Kada sam dobila zeleno svetlo, bila sam srećna zbog sebe, ali i nesrećna zbog svih ostalih“.

Darya Klishina

Ian Walton/Getty Images

Jedna od najpopularnijih atletičarki na svetu je na pitanje koliko su sva dešavanja od suspenzije uticala na njen rezultat u Riju, gde je skočila ‚samo‘ 6,63 metra odgovorila:

Jeste, sve je to imalo velikog uticaja na moje rezultate u Riju, posebno mentalno. Sve sam emotivno podnela, iscrpla sam se pre samih Igara, a emocije su od ključne važnosti za sportiste. Moramo da budemo spremni za borbu, za sve, a ja to nisam bila. Bila sam emotivno prazna, ne samo tokom finala, već i kvalifikacija. Potrebno vam je da budete srećni, ljuti, da se nervirate, bodrite se, a ja ništa od toga nisam osećala, i to mi je bilo najteže“.

Uprkos tome što priznaje da joj nije bilo lako u poslednjih godinu dana, Klišina isto tako kaže da potpuno spremna čeka nove izazove.

Jelena Trajković

Pokušavam da zaboravim sve što se desilo. Srećom, imam veliku podršku svoje porodice i prijatelja, kao i tima sa kojim sarađujem. Sve ovo sada je novi deo mog života, sve to je u prošlosti, pokušavam da ne mislim o tome mnogo“, naglasila je Klišina.

Ruska atletičarka je prethodno u razgovoru sa grupom novinara govorila o očekivanjima od ove sezone i zašto poslednjih godina ne skače kao u svojim najboljim danima, kada je bila dvostruka evropska šampionka u dvorani.

Klišina je u Beograd stigla na internacionalni miting, koji će u subotu biti održan u subotu u Atletskoj dvorani na Banjici. Dvostrukoj evropskoj šampionki je to treći put da je u Srbiji, a zanimljivo je da je prethodna dva puta odlazila sa zlatnom medaljom oko vrata – 2007. godine na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Beogradu i 2009. na Evropskom juniorskom prvenstvu.

Darya Klishina

Jonathan Ferrey/Getty Images

„Ove godine mi je glavni cilj da učestvujem na većem broju takmičenja jer to nisam mogla prošle godine. Naravno da bih volela da ostvarim dobar rezultat, ali generalno nisam fokusirana na medalje, samo na dobre skokove, dobru tehniku i dobar rezultat. Svakako ću dati svoj maksimum, a ako to bude dovoljno za medalju, što da ne?“, rekla je Klišina.

Klišina je svoje najbolje rezultate ostvarila u dvoranskim uslovima, što potvrđuju titule na Evropskom prvenstvu u Parizu 2011. i Geteborgu 2013. godine. Ipak, najduže je skočila na otvorenom, u Ostravi, kada je ‚letela‘ do 7,05 metara, a od tada je prošlo već šest godina. Ruskinja je pojasnila da je promena trenera uticala na njene rezultate, ali veruje i da nije imala sreće.

Promenila sam trenera 2014. godine, drugačije treniram od tada, a mišićima je teško da se adaptiraju na takav tip rada. Bilo mi je potrebno vremena, godinu i po dana, a onda je došla olimpijska godina. Mogla bih da kažem da nisam imala sreće, kao sa Olimpijskim igrama, na primer, pošto nisam nikad pomišljala da će moje prvo olimpijsko iskustvo izgledati tako kako je izgledalo“, rekla je Darija Klišina.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Milana

Zanimljiv intervju stvarno.

Odgovori 11 0

BoskoNS

Kakva lepotica...

Odgovori 59 1

* Sva polja su obavezna

Slovenci i Hrvat suspendovani u novoj doping aferi

Slovenci i Hrvat suspendovani u novoj doping aferi

Slovenci i Hrvat suspendovani u novoj doping aferi

Biciklista Bahrein-Meride Kristijan Koren propustiće ostatak trke Điro d‘Italija pošto je provizorno suspendovan zbog kršenja antidoping pravila.

Mejlutite pred suspenzijom, propušta Tokio?

Mejlutite pred suspenzijom, propušta Tokio?

Mejlutite pred suspenzijom, propušta Tokio?

Olimpijska šampionka Ruta Mejlutite mogla bi da propusti Igre u Tokiju naredne godine pošto se nije pojavila na tri doping testiranja.
Loading...