Mega Leks/Ivica Veselinov

Jelena Trajković

24.04.2017 | 13.30

SK: Snovi Ognjena Jaramaza – NBA, medalje, klavir...

Za košarku može da se kaže da je porodični sport braće Jaramaz. Sva trojica su još kao klinci zavoleli igru pod obručima, a dvojica su postali profesionalci – Nemanja i Ognjen. Miloš, najmlađi među njima, definitivno je najveća podrška svojoj starijoj braći, ali nije ušao u profesionalne vode.

Ognjen Jaramaz

Mega Leks/Ivica Veselinov

Iako je Nemanja stariji i iskusniji, Ognjen je taj koji je poslednjih sezona više u centru pažnje. Već četiri godine brani boje Mega Leksa, a iako ima samo 21 godinu, uveliko se istakao kao jedan od vođa izabranika Dejana Milojevića.

U intervjuu za Sport klub, Jaramaz je otkrio kako je to igrati protiv brata, da li se prijatnije oseća kao plejmejker ili bek i šta misli, da li bi Mega mogla da poremeti trenutni odnos snaga u srpskoj košarci. Takođe je pričao i o svom najvećem cilju, ali i onome šta voli pored košarke.

Krenuli smo od njegovih košarkaških početaka, koji se vezuju za njegov rodni Kruševac, a može se reći da je za sve ’kriv’ Nemanja.

Najzaslužniji je moj stariji brat jer sam se zainteresovao za košarku gledajući njegove prve utakmice. Sa sedam godina sam počeo da treniram u školskom klubu u Kruševcu, u Osnovnoj školi ’Jovan Popović’. Dopalo mi se, tada me je prvi trener Boško Vraneš, rekao bih, animirao na pravi način. Smatram da je uloga prvog trenera upravo da animira dete u tako malom uzrastu. Nastavio sam da treniram sve do sada, mislim da mi ide dobro“, rekao je uz osmeh Jaramaz.

Jasno je da je stariji brat najviše uticao na to da postane košarkaš, ali veliku ulogu u tome imali su i uspesi reprezentacije Jugoslavije. Treba napomenuti da je Ognjen rođen dva meseca pošto se reprezentacija u Atini 1995. godine vratila na evropski tron.

Ognjen Jaramaz

Mega Leks/Ivica Veselinov

Ognjen Jaramaz

Košarkaš na kojeg sam tada želeo da se ugledam je Saša Đorđević. Doduše, bio sam veoma mali, a iskreno, sa sedam godina nisam ni toliko pratio košarku. Ali, kada sam ušao u sport, posle dve-tri godine sam počeo da gledam po koju utakmicu, takođe sam i odgledao film ’Zemlja košarke’ o uspesima od 1995. do 2005. godine. Baš kroz taj film sam stekao prve uzore, a jedan od njih je bio baš Đorđević“.

Manje od decenije pošto ga je košarka potpuno osvojila, postao je profesionalac. Sa izuzetkom kratke pozajmice u Smederevu, Ognjen je sve vreme bio u Megi. Nemanja je, s druge strane, promenio veliki broj klupova i trenutno je u poljskom Vroclavu. Njihovi putevi su se prošle godine susreli na terenu, kada je najstariji Jaramaz branio boje Budućnosti.

Do seniorske košarke nisam imao priliku da igram protiv jednog od svoje braće. Miloš je prestao da trenira košarku pre nekoliko godina, pa u profesionalni sport nije ni ušao, a sa Nemanjom sam igrao prošle godine. Bio sam veoma uzbuđen, bilo mi je interesantno, to je prijatno iskustvo za mene – sam izlazak na teren, gde se mi srećemo, naša komunikacija... Poseban utisak nosim sa tih utakmica, komunikacija sa njim na terenu je drugačija u odnosu na druge igrače, ipak smo mi braća, odrasli smo zajedno. Nadam se da ćemo se susresti još neki put tokom naših karijera. Moram da kažem da mi nije bilo prijatno u direktnim duelima, ali nisam mu popuštao, ipak je ovo profesionalizam“.

Na pitanje ko je najbolji košarkaš – Nemanja, Miloš ili on, mladi košarkaš Mege je uz smeh odgovorio:

Kažem da sam uvek subjektivan u poređenju sa drugima, ne želim da zvučim nadobudno, ali rekao bih ja“.

Ognjen Jaramaz

Mega Leks/Ivica Veselinov

Iskustvo je na Nemanjinoj strani, pa Ognjen pokušava da iskoristi njegovu karijeru kao primer i napreduje. Svestan je da je njegov put tek na početku i da mu predstoji mnogo napornog rada da bi unapredio svoju igru.

Mislim da mogu da napredujem konstantno u mnogim segmentima svoje igre. Teško da mogu da dostignem maksimum svog potencijala, uopšte u svojoj igri, jer mislim da nijedan košarkaš, a ni čovek nije svestan potencijala koji poseduje i svojih mogućnosti. Trudim sa radim sa trenerima u Megi, sa Milojevićem i njegovim pomoćnicima, na što više segmenata. Verujem da je napadačka igra ona u kojoj imam najviše prostora za napredak zbog više opcija u napadu, nego u samoj odbrani“.

Dejana Milojevića mnogi smatraju za idealnog trenera za razvoj mladih igrača, što je i glavni cilj Mega Leksa. Jaramaz se slaže sa tom konstatacijom, ali i otkriva za kakvu promenu u njegovom razmišljanju je zaslužan upravo njegov trener.

Mnogo mi je pomogao, mislim da imam kvalitetnu saradnju sa njim i veoma dobar odnos. On me je stavio na poziciju plejmejkera kada sam došao u Megu, pošto sam do tada najviše igrao beka. U tom trenutku mi se to nije dopalo, razgovarao sam sa njim i rekao sam mu da se bolje osećam na poziciji beka, ali mi je on odgovorio da je to bolje za moj razvoj, što se kasnije ispostavilo kao tačno. Sada se osećam podjednako prijatno na obema pozicijama, a on ima veliki doprinost za to“.

Zna se kakva je uloga plejmejkera na terenu – on je taj koji ima najširi pregled igre, a ponekad i najteži posao.

You Tube


Ima istine u tome. Mislim da se košarkaš kroz treninge i saradnju sa starijim saigračima i trenerom uči stvarima u košarci, pa samim tim i širi svoju percepciju, tako i plejmejkeri. Kada se prebace na tu poziciju, gde je važno da se vidi što više saigrača i što više prostora na terenu, samom vežbom i treningom to može da se postigne. Naravno, neko je talentovaniji, neko je manje, ali je moje mišljenje da je sve to stvar vežbe i navike sa koje pozicije se percipira teren“.

Jedan od trenutaka koji je obeležio dosadašnji deo Jaramazove karijere je povreda koju je doživeo prošle godine. Slomio je potkolenicu, a iako bi takva povreda obeshrabrila većinu košarkaša, na njega je imala potpuno drugačiji uticaj.

Doživeo sam povredu pred sam plej-of ABA lige i u tom trenutku mi je delovala kao veliki peh i nešto što će mi usporiti razvoj. Međutim, uz pozitivan stav koji sam imao tada i  razgovore sa meni bliskim ljudima, stvorio sam sliku da to zapravo nije tako loše. Počeo sam da verujem da mi ta povreda može doprineti. Sada bih rekao da ona nikako nije uticala negativno na moju igru, da sam posle nje počeo da radim na nekim stvarima koje sam ranije zapostavljao, napredovao sam i izašao jači posle nje. Ona nije usporila moj razvoj, već je sastavni deo njega, nikako loše nije uticala na mene i moju igru“.

Vraćamo se Megi – iako je u pitanju klub iz Beograda, svoje utakmice igra u Sremskoj Mitrovici. Milojevićevi izabranici treniraju u prestonici, a na dan utakmice sat vremena putuju do hale „Pinki“, koja je u poslednje tri godine postala njihov dom, kaže mladi košarkaš.

Navikli smo se, za mene je Mitrovica apsolutno domaći teren. U početku mi jeste bilo čudno, nikad ranije mi se nije dešavalo da za utakmice na domaćem terenu putujem u drugi grad. Navikao sam se već posle nekoliko meseci, ovo je treća sezona da igramo u Mitrovici i svakako se osećam prijatno tamo. Osećam Mitrovicu i halu Pinki kao domaći teren, nemam nikakvih barijera po tom pitanju“.

Ognjen Jaramaz

Mega Leks/Ivica Veselinov

Za Megu je prošla sezona, u kojoj je osvojila Kup Radivoja Koraća i stigla do finala ABA lige, bila najuspešnija u istoriji kluba. Ova za sada nije ni izbliza uspešna, ali Jaramaz i njegovi saigrači nisu razočarali – regionalnu ligu su završili na šestom mestu sa skorom 11/15, u Kupu su eliminisani u polufinalu, a Superliga Srbije je tek počela.

Mislim da nismo razočarali jer je politika kluba jasna – da se razvijaju mladi igrači. Ponovo imamo mnogo mladih igrača u ekipi, koji nemaju iskustvo u seniorskoj košarci, tako da je bilo očekivano da kolektivni rezultat ne bude na toliko visokom nivou kao prošle godine. Ni tada se nismo nadali da možemo da uđemo među četiri najbolje ekipe u ABA ligi, mi igrači smo to potajno priželjkivali, ali niko to nije očekivao od nas. Ni sada nije bio takav slučaj, uspeh je nešto manji nego pre 12 meseci, ali je on drugi najveći u istoriji kluba, što uopšte nije loše“.

Jaramaz kao glavni razlog nešto lošije sezone navodi činjenicu da je bilo potrebno vreme da se tim, koji je mnogo promenjen, uklopi. Pojedini igrači su se kasnije priključili timu, a kako je sezona odmicala, Mega je zaista beležila sve bolje rezultate.

Da bi se sve uklopilo, bilo nam je potrebno vreme. Prvi put smo igrali dva takmičenja, istrošili smo se, nismo navikli na to, posebno igrači koji nisu imali iskustvo u seniorskoj košarci. Igrati dve utakmice nedeljno je veliko opterećenje, pokušali smo da se naviknemo na to, donekle smo uspeli, međutim, rezultati koji bi bili na visokom nivou su izostali. Kasnije smo uspeli da postavimo sistem koji nam je više odgovarao za ta dva takmičenja, a kada smo ispali iz Lige šampiona, došli su i bolji rezultati u ABA ligi. Verujem da je pokazatelj kvalitetnog rada koji imamo u Megi“.

Prvi put u istoriji, Mega je igrala u nekom evropskom takmičenju – FIBA Ligi šampiona, koja je pokrenuta ove sezone. U zanimljivoj grupi sa ekipom Tenerifa, Strazburom, Ostendeom i Cibonom, srpski klub je upisao četiri pobede i deset poraza.

Ognjen Jaramaz

Ivica Veselinov/Mega Leks

Liga šampiona je definitivno treće po jačini takmičenje, posle Evrolige i Evrokupa, ali je dobro za mladog igrača. Konkretno, dobio sam priliku da igram protiv Strazbura i Tenerifa, ekipa koje imaju neverovatne pojedince u svojim redovima. Meni je bilo prijatno što sam mogao da steknem iskustvo igrajući protiv njih. Jeste veće opterećenje nego igrati samo ABA ligu, ali je to i rizik koji smo preuzeli ove godine“.

Do kraja sezone, Megu čeka još takmičenje u Superligi. Milojevićevi izabranici su na startu ubedljivo poraženi od FMP Železnika, ali pred sobom imaju jasan cilj.

Želimo nešto više, svakako, međutim, prvenstveni cilj je da budemo među prve četiri ekipe da bismo obezbedili igranje u ABA ligi sledeće sezone. Zatim, kada bismo ušli u plej-of Superlige, težili bismo tome da uđemo u finale, a eventualnim ulaskom u finale i tome da osvojimo titulu. Idemo korak po korak, želimo najviše, ali imamo konkretne ciljeve koje želimo da ostvarimo. Samim ostvarenjem tih ciljeva postavljamo sebi nove“.

Osvajanjem ’Žućkove levice’ prošle godine, Mega je nagovestila da bi mogla ozbiljnije da se umeša u borbu u samom vrhu srpske košarke. Na pitanje da li bi njegov klub u bliskoj budućnosti mogao da pripreti Crvenoj zvezdi i Partizanu, mladi košarkaš je odgovorio:

Nadam se. Tokom poslednjih 15 godina pojavljivale su se ekipe poput Hemofarma i Radničkog iz Kragujevca, koje su parirale Partizanu i Zvezdi, međutim, nikad nisu uspele da osvoje titulu. Mislim da je Mega uspostavila sistem koji iz godine u godinu donosi sve bolji rezultat, ali opet se zna politika kluba kojom se potencira razvoj mladih igrača i tako se preuzima rizik da neki rezultati izostanu. Verujem da taj sistem može da dovede u pitanje titulu Zvezde i Partizana u nekoj od narednih sezona, možda i ove, ali ne želim da prejudiciram“.

Ognjen Jaramaz

Mega Leks/Ivica Veselinov

Što se tiče Jaramazove budućnosti, ona bi mogla da bude određena u naredna dva meseca, a mnogo će zavisiti od NBA drafta, koji je zakazan za 22. jun.

Ideja mi je da izađem na NBA draft, da vidimo kako stoje stvari. Da li ću biti izabran ili ne, ne želim da prejudiciram, nadam se tome. Moj najviši cilj je da zaigram u NBA ligi jer mislim da je to sam vrh svetske košarke, to je nešto što me privlači. Smatram da svaki čovek treba da teži najvišim ciljevima, u košarkaškom svetu je to najviši cilj. Za sada se fokusiram u potpunosti na svoje igre u Megi i razmišljam da će rezultati doći kao posledica njih. Ne opterećujem se šta ću kasnije“.

Jaramazov nekadašnji saigrač Nikola Jokić je pre odlaska u NBA ligu jednom prilikom na spekulacije o tome da ga žele Crvena zvezda i Partizan rekao da ne želi u redove ’večitih’ jer igra istu ligu i da nema potrebe za tim. Upitan da prokomentariše da li razmišlja slično ili drugačije, plejmejker Mege je odgovorio:

Razmišljam na način da imam vrhovni cilj koji želim da dostignem, ali ne želim da procenjujem puteve kojima ću do njega stići. Ne želim da kažem da ja ne pripadam ovde, da konkretno ne treba da igram u Zvezdi ili Partizanu, ili nekom drugom klubom. To mi nije važno, imam cilj kojem težim. Zvezdu i Partizan smatram velikim klubovima, u rangu sa drugim velikim evropskim, tako da ne mogu da kažem da ne pripadam tu“.

Kad smo već pomenuli Jokića, jedno od pitanja koje se nameće je da li je i njega iznenadio svojim igrama u Denver Nagetsima u poslednje dve godine.

Ognjen Jaramaz

Ivica Veselinov/Mega Leks

Da budem iskren, pomalo sam iznenađen jer igre koje sada pruža nisam očekivao ovako rano. Očekivao sam da se brzo prilagodi, da se snađe i da igra na visokom nivou. U svakom slučaju mi je veoma drago, zaslužio je sve što mu se dešava. Mislim da može da odvede Nagetse do plej-ofa“.

Poslednjih godina, Evroliga se istakla kao evropski pandan NBA ligi, pa otuda i promena formata od ove sezone, koji je izazov za sve klubove učinio većim. Jaramaz kaže da mu se promene u najjačem evropskom takmičenju sviđaju, ali ima i jednu zamerku.

Bio sam pesimista po pitanju novog formata, ali moram da kažem da sam pogrešio. Sviđa mi se ovaj format, samo bih voleo da više ekipa učestvuje, ranije ih je bilo 32, što je više nego sadašnjih 16. Dopadalo mi se jer je više ekipa imalo šansu da se bori za trofej. Format koji se napravljen za ovih 16 ekipa, da igra svako sa svakim i da posle usledi plej-of je prava stvar“.

Mladog košarkaša Mege nije potrebno dva puta pitati ko je za njega favorit u ovogodišnjem izdanju elitnog takmičenja.

Fenerbahče. Izuzetno cenim Bogdana Bogdanovića, volim da ga gledam kako igra, kao i Željka Obradovića. Oni su mi favoriti ove godine“.

Pošto je već pomenuo Bogdanovića, a za selektora Đorđevića rekao da mu je bio idol dok je bio klinac, nameće se pitanje od kojih košarkaša ’krade’ fore.

Ognjen Jaramaz

Mega Leks/Ivica Veselinov

Postoje igrači, ne bih izdvajao nijednog, ali su oni uglavnom iz spoljne linije naše reprezentacije. Trudim se da od svakoga pokupim ono najbolje. Sada, nešto bolje primenjujem u svojoj igri, a nešto lošije, ali se pokušavam da usvajam što više stvari od njih jer su oni ipak vicešampioni Olimpijskih igara“.

Jasno je da je NBA liga Jaramazov glavni cilj, ali tu je i san kojem teži, a tiče se reprezentacije. Sa mladim nacionalnim timom Srbije pre dve godine je osvojio evropsko zlato, prošle godine je bio na širem spisku nacionalnog tima, a u budućnosti želi više.

Kada sam govorio o NBA ligi i vrhuncu svetske košarke, govorio sam na klupskom nivou. Naravno da mi je najveći dečački san da ostvarim uspehe sa nacionalnim timom. Da osvajam trofeje sa seniorskom reprezentacijom, po ugledu na prethodne generacije. Već sam rekao da mi je film ’Zemlja košarke’ inspiracija, po ugledu na te igrače želim da nastavim da igram i osvajam trofeje“.

Van terena, život Ognjena Jaramaza je takođe izuzetno zanimljiv, a mnoge će iznenaditi da koordinaciju svojih prstiju vežba sviranjem klavira.

Kao mali sam imao naklonost ka tome, voleo sam muziku, ali nisam planirao da počnem da sviram bilo kakav instrument. Nije me tada to privlačilo, ali dolaskom u Beograd mi se otvorila mogućnost da naučim da sviram klavir jer sam ga sticajem okolnosti imao u kući. Porodični prijatelj, koji se odselio, ostavio nam je klavir jer mu nije bio potreban kada je odlazio iz grada. Klavir je stajao nekoliko godina bez da ga je iko koristio. Odlučio sam da probam i ispostavimo da imam minimalni talenat za to. Sada uživam u sviranju klavira i učim tako što skidam melodije sa interneta. I usput vežbam koordinaciju prstiju“, rekao je Ognjen Jaramaz u intervjuu za Sport klub.

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

David

spreman je za Zvezdu

Odgovori 9 5

Mati

Podseca mnogo na Rasel Vestrbruka.

Odgovori 5 0

Stevan

Izuzetno obrazovan, svaka cast. A vi ubacite klip intervjua, ne znam sto biste prekucavali sve ovako, citamo 100 godina, a mozemo i da cujemo ko ljudi

Odgovori 6 4

* Sva polja su obavezna

Megin povratak u Beograd - ABA liga u Hali sportova

Megin povratak u Beograd - ABA liga u Hali sportova

Megin povratak u Beograd - ABA liga u Hali sportova

Košarkaški klub Mega Bemaks od naredne sezone više neće igrati u dvorani „Pinki“ u Sremskoj Mitrovici.

Dončić: Bravo; Bogdan: Pred nama je svetla budućnost

Dončić: Bravo; Bogdan: Pred nama je svetla budućnost

Dončić: Bravo; Bogdan: Pred nama je svetla budućnost

Košarkaši Crvene zvezde u ponedeljak uveče osvojili su petu uzastopnu, odnosno 20. državnu titulu u istoriji i sada imaju jednu manje od Partizana.
Loading...