Iz Brna, sa Anhelom Nijetom u mislima…

Skener 3. avg 201718:08 > 18:18
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Sunce prži, a odjednom stižu kišni oblaci stižu u Brno, kao da su znak nekih loših vesti. Kiša je malo padala, malo nas ohladila, ali je sa sobom donela i lošije raspoloženje. Do nas je stigla vest da se stanje legende motociklizma Anhela Nijeta pogoršalo.

Za one koji ne znaju, osvajač 13 titula svetskog šampiona prošle nedelje je imao saobraćajnu nesreću na Ibici, dok je upravljao kvadom. Od tada je bio u indukovanoj komi, iz koje su lekari pokušali da ga probude u sredu, a njegovo stanje se od tada pogoršalo, što je vest koja je šokirala kompletan Svetski šampionat.

Zbog toga atmosfera u Brnu nije onakva na kakvu smo navikli. Svi su srećni zbog toga što se šampionat nastavlja posle jednomesečne pauze, ali postoji seta zbog vesti koje su stigle ranije tokom dana. Tako je konferencija za medije imala drugačiji tok, a vozači su se prisećali najdražih uspomena koje imaju na Nijeta.

Tako je aktuelni šampion Mark Markes rekao da je obožava da provodi vreme sa svojim sunarodnikom, a da je posebno uživao u gledanju ’El klasika’ sa njim. Razlog za to je jednostavan, Nijeto navija za madridski Real, a Markes za Barselonu, pa je uvek dolazilo do zanimljivih razmirica tokom utakmica.

Jelena Trajković

Još zanimljiviju uspomenu na čoveka koji je uveličao njegovu proslavu kada je stigao do 90. pobede u Svetskom šampionatu i tako ga pretekao ima Valentino Rosi. ’Doktor’ je otkrio da je Nijetova majka nedavno proslavila 100. rođendan, a sam uopšte nije pokazivao želju da uspori uprkos svojim godinama.

Njih dvojica su tako pre nekoliko godina otišli u provod na Ibici, ostali su do pet ujutro, kada je Rosi rekao da je ’pregažen’, a Nijeto u svom stilu mu poručio da se ne folira. Markes je možda najbolje opisao Nijetov uticaj – „On je poseban, ne zbog svojih 13 titula, već zbog toga kakav je čovek“. Legendarni španski motociklista je svima u padoku u Brnu u mislima, a do novih vesti, koje će, nadamo se, biti bolje, svi se vraćamo onome zbog čega smo i došli u Češku.

Četvrtak je tradicionalno dan za medije u Svetskom šampionatu, a ovoga puta ekipa Sport Kluba je manja nego što smo navikli. Žao nam je što Srđan i Aleksandar nisu sa nama, ali to ne znači da smo Gagi, Marko i ja usporili, naprotiv. Uradili smo odlične intervjue, sve sa vozačima iz kraljevske klase, a do kraja prvog dana na stazi čeka nas još jedan sjajan razgovor – sa šefom KTM-a Majkom Lajtnerom.

Marko Trajković

Od podneva praktično nismo stali, a pre specijala vi ćete već večeras u vestima Sport Kluba moći da pogledate očekivanja Danija Pedrose pred desetu trku sezone. Imali smo veoma emotivan intervju sa Paolom Simončelijem, ocem Marka Simončelija, koji od ove godine ima svoju ekipu u Moto3 kategoriji. Pričao nam je o svom obećanju koje je dao sinu, podršci koju je dobio od svih u šampionatu i ambicijama za budućnost, koje nisu male.

Jedan od sve voljenijih motociklista Danilo Petruči otkrio nam je da na kraju sezone planira da da otkaz na svom drugom poslu. Da, vozač Pramak Dukatija pored toga što je motociklista, takođe je i policajac, ali je jasno da taj posao trpi zbog njegovih sve većih uspeha.

Kao Pol Espargaro, Bredli Smit nam je rekao da je glavna boljka KTM-a skretanje, ali da je izuzetno zadovoljan napretkom u razvoju motora. Razgovarali smo i sa Markom Markesom, koji nam je rekao da mu je to što je do letnje pauze bio ’lovac’, a potom je postao ’plen’ donelo samopouzdanje, a takođe se nasmejao kada je upitan da li će titula biti odlučena na zatvaranju sezone u Valensiji ili ranije.

To bi bilo sve za prvo javljanje iz Brna, ne zaboravite da akcija na stazi počinje u petak u 9 časova, a Srđan i Aleksandar će vas voditi kroz kompletan trkački vikend.

Veliki pozdrav od ekipe Sport Kluba iz Brna.