Getty Images/Sean M. Haffey

Jelena Trajković

03.01.2018 | 18.00

Osmeh, kovrdže, staza – u kolevci je postala skijašica

U ovoj vesti

Jelena Trajković

Ako bi mogla da bira, spust bi skijala doveka. Uprkos tome, ali i rezultatima, sebe ne vidi kao specijalistu za neku disciplinu. Skijanjem, osmehom i kovrdžama zaludela je sve koji prate zimske sportove, a iako ju je povreda omela da nastavi u istom ritmu, veruje da još nismo videli najbolje od nje.

Ilka Štuhec

Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Slovenačka skijašica Ilka Štuhec prošle sezone je napravila pravi bum. Do 2. decembra 2016. godine nije imala nijedan podijum u Svetskom kupu, a baš tog dana na spustu u kanadskom Lejk Luizu došla je do prvog trijumfa u karijeri. Drugi je usledio samo dan kasnije, a narednih nekoliko meseci je proletelo i sezonu je završila kao vlasnica malih Kristalnih globusa u spustu i alpskoj kombinaciji i svetska šampionka u najprestižnijoj disciplini u alpskom skijanju.

Nažalost, ovu sezonu je završila pre nego što je ona uopšte počela, pošto je tokom treninga samo nekoliko dana pre početka Svetskog kupa pokidala prednji ukršteni ligament kolena. Povreda je označila i kraj njenim nadama da će se u Pjongčangu sledećeg meseca boriti za svoju prvu olimpijsku medalju. Ali, to ne znači da očajava, naprotiv, ide korak po korak, razmišlja prvo o tome da se oporavi, a potom će početi da kuje plan za povratak među najbolje na svetu.

Ilka je u novogodišnjem intervjuu za Sport Klub pričala o svojim počecima, tome koliko je bilo važno što nije odustala od svojih snova i veri da će se vratiti na nivo na kojem je bila pre povrede. Otkrila je i zašto je njena mama klasa za sebe kada je u pitanju servisiranje skija i koji sport još voli da vežba, pored skijanja.

Ilka Štuhec

Tom Pennington/Getty Images

Slovenačka skijašica je iz Maribora, a u tom delu Slovenije ponikli su brojni skijaši, između ostalih i Tina Maze, dvostruka olimpijska šampionka i četvorostruka svetska. Njih dve su na različite načine stigle do samog svetskog vrha, a u Ilkinom slučaju za to što je skijanje izabrala za svoj životni put zaslužna je porodična tradicija, otkriva na pitanje kako se odlučila da se bavi baš tim sportom:

Odluka u suštini nije bila teška. Moglo bi se reći da mi je sve ovo bilo predodređeno još u kolevci jer su se i mama i tata bavili skijanjem, a pre mene je i starija sestra trenirala. Sve ukupno se tako složilo samo od sebe, nije mi preostalo ništa drugo nego da i ja stanem na skije. Istina je da kad sam jednom počela da skijam, nikad nisam poželela da prestanem“.

Ilka je u juniorskoj konkurenciji bila svetska šampionka i slalomu, kombinaciji i spustu, ali je njen put do svetskog vrha bio dug i naporan. Otežale su ga povrede, ali je nagrada na kraju stigla prošle godine.

Previše bi jednostavno bilo reći da nije bilo lako. Istina je, moju seniorsku karijeru su obeležili brojni problemi, koji su sastavni deo sporta. Moramo da ih prihvatimo i pređemo preko njih. Ako imaš cilj i ništa ne želiš više od toga, onda moraš da stremiš ka tome i da ne odustaješ, pa kad ti na put stane povreda ili dve-tri, moraš preko toga napred. Jednostavno moraš da istraješ i veruješ. Prošle godine sam ostvarila uspehe, pobede u Svetskom kupu i Svetskom prvenstvu. Kad pogledam unazad vidim da se sve isplatilo i da sam zaista izabrala pravi put, kad sam istrajala u skijanju“, naglasila je Štuhec.

Ilka Štuhec

Sean M. Haffey/Getty Images

Mnogi skijaši koji su sjajni u juniorskoj konkurenciji ne uspeju da nastave u istom nivou i u seniorskoj. Ilka kaže da je konkurencija izuzetno velika, a da ne postoji jednostavan odgovor na čemu moraju posebno da rade da bi izbegli da budu jedni od mnogih koji nisu uspeli da ispune svoj potencijal.

Teško je reći šta je to glavno, zašto nekima nikada ne uspe da u seniorskoj kategoriji postignu uspehe iz mlađih kategorija. Moguće da je jedan od razloga to da im ’udari u glavu’ ili jednostavno ne mogu da promene način razmišljanja i nisu spremni da više rade. Konkurencija je i tako baš baš velika“, kaže Ilka.

Finansijski, takođe, nije bilo lako istrpeti sve, pošto je skijanje izuzetno skup sport. Tek kada se dođe do samog vrha, stvari postanu lakše po tom pitanju, ali Ilka kaže da ni tada nije sve idealno.

Zaista, još nije lako, u tom pogledu nije lako. Područje finansija sam uvek prepuštala drugima, pre svega mami, ja sam se trudila da napredujem na snegu. Ni izdaleka jedna sezona, kao moja prošlogodišnja, ne znači finansijsku sigurnost u budućnosti. Troškovi su jako visoki. Sume koje se pominju kao nagrade na trkama Svetskog kupa izdaleka izgledaju lepo, ali često zaboravimo da oduzmemo porez, koji ih osetno umanji“, otkriva slovenačka skijašica.

Ilka Štuhec

Ezra Shaw/Getty Images

Prošle sezone, konačno je dočekala svojih pet minuta – za četiri meseca ostvarila je sedam pobeda i još šest puta se našla na podijumu, što joj je donelo dva Kristalna globusa. Pored toga, u Zankt Moricu je postala planetarna šampionka, pošto je ‚počistila‘ konkurenciju u spustu.

Prvo se zaista poklopio veliki broj stvari, što je preduslov za uspeh u skijanju. Osećala sam se zdravo, bila sam odlično fizički pripremljena, u ekipi smo se izuzetno dobro slagali, odradili smo odlične pripreme i bila sam opuštena. Jednostavno bi rekli da sam samo skijala kako znam. Nisam razmišljala o ostalim stvarima, nisam bila opterećena očekivanjima drugih, usredsredila sam se na svoje skijanje. Sve zajedno, sa zaista odličnom opremom, donelo je i rezultate“, ističe Ilka.

Prva pobeda u Lejk Luizu bila je ujedno i njeno prvo pobedničko postolje u seniorskoj konkurenciji. Dugo je čekala na taj dan, najviše zbog povreda, a na pitanje šta ju je teralo da veruje da će on kad-tad doći rekla je:

U suštini, nikad nisam verovala da mi neće uspeti. Neki kažu da sam tvrdoglava, mora da je i to razlog. Kao što sam već rekla, veliki broj stvari je morao da dođe na svoje mesto“.

Ilka Štuhec

Vid Ponikvar/Sportida agency

Za svaki svoj uspeh kaže da je potvrda da nikada ne treba da odustane i da se ne obazire na loše nastupe. 

Skoro je nemoguće izabrati najdraži trenutak. Svaki je na neki način poseban. Za svaki su bile različite okolnosti, koje simbolizuje medalja, globus, pehar. Pobeda na Svetskom prvenstvu je nekako potvrda toga, da nikad ne odustajem i da posle dva loša nastupa lako odvozim najbolje i pobedim. Mali Kristalni globusi, s druge strane, dokazuju konstantnost, da moraš biti pri vrhu ili na vrhu tokom cele sezone, da na kraju osvojiš tu lovoriku u disciplini. Prva pobeda je uvek, ali uvek nešto što pamtiš ceo život“, naglasila je slovenačka skijašica.

Jedan od razloga za Ilkine uspehe je i to što joj mama sprema skije, a ona je samo jedan deo mozaika male porodice, kako kaže slovenačka skijašica za svoj tim.

Moja mama je klasa za sebe, za mene je ona zaista pobednica. Kad već govorimo o tome, da je u našoj ekipi serviserka i da mi priprema skije, možemo da pomenemo i to da je jedina žena serviserka u celom Svetskom kupu. U našoj ekipi smo postali kao mala porodica i to je bio deo mozaika uspešne sezone“, otkriva Ilka i dodaje ko još ima važnu ulogu u razvoju njene karijere, U različitim periodima moje karijere mi je pomagalo mnogo ljudi. U poslednjih nekoliko godina ili od povrede na ovamo definitivno mi je bliska grupa saradnika iz zaista različitih područja. Na kraju, ipak, ja odvozam trku sama, ali da stojim 100 odsto spremna na startu je zaslužan svako od njih, za svoj deo“.

Ilka Štuhec

Tom Pennington/Getty Images

Vraćamo se na raniji deo njene karijere – bila je svetska šampionka u slalomu, a potom nije skijala tu disciplinu sve do prošle sezone. Takmiči se u svih pet disciplina, što je u konkurenciji žena vrlo često potrebno da bi mogle da konkurišu za veliki Kristalni globus.

Nikada ne volim da odgovaram na pitanje da li sam specijalista za neku disciplinu. Ne doživljavam to tako, uvek treniram sve. Koliko vremena posvetim određenoj disciplini, o tome odlučuje trener. Nažalost toga nema dovoljno jer tokom pripremne sezone nema dovoljno vremena“, ističe Ilka.

Između dve sezone, radost je zamenilo razočaranje, pošto će zbog povrede propustiti takmičenja tokom cele zime. Situacija je još teža, s obzirom na to da je u pitanju olimpijska sezona i svi sportisti tempiraju formu baš za Pjongčang, koji će biti domaćin Igara od 9. do 25. februara.

Više puta sam ponavljala, ta povreda mi je najteže pala za glavu. Zaista sam želela da nastavim u ritmu prošlogodišnje sezone i pripreme su odlično prošle. Nažalost, došlo je do povrede. Postavila sam sebi nove ciljeve, uspešan oporavak i povratak u narednoj sezoni. Ne želim da otaljam stvari“, rekla je slovenačka skijašica i nastavila, Verujem da ću se ponovo vratiti među najbolje. To je takođe neka vrsta cilja. Sada govoriti o tome nije baš smisleno jer je previše rano. Kao što sam rekla, korak po korak, prvo uspešna rehabilitacija, povratak snage i poverenja u koleno, zatim napred“.

Ilka Štuhec

Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Od ove sezone, Ilka je u timu Milkinih skijašica, što je još jedno priznanje za njene uspehe. Poslednjih godina, između ostalih, tu čast su imale Tina Maze, Marija Riš i Ana Fajt.

Čast mi je da sam u Milkinoj ’ekipi’. Milka ima bogatu tradiciju u alpskom skijanju, i zaista sam srećna, da sam i u tom polju u društvu odličnih skijašica. To je takođe još jedna potvrda odlične sezone i na neki način odgovornost za sledeće“, kaže Ilka.

Na pitanje ako bi mogla da bira, koju jedinu disciplinu bi skijala doveka i zašto, Ilka jasno odgovara:

Spust. Obožavam ga. Volim brzinu, adrenalin i sve što ide uz to“.

Skijaška sezona traje pet meseci, ali to ne znači da se skijaši odmaraju tokom većeg dela sezone, naprotiv. Ilka kaže da nema mnogo razlike kako izgleda jedan njen dan, kako tokom sezone, tako i van nje.

Kad se završi redovan deo sezone mi skijaši ostajemo još na snegu, tražimo skijališta gde možemo da produžimo snežne treninge, a sigurno smo već na snegu u avgustu. Uvek je rutina slična – rano ustajanje, doručak i trening na snegu u ranim jutarnjim i prepodnevnim časovima. Posle treninga ručak i obavezan odmor, popodne je i kondicioni trening. Tokom sezone tu dodamo uz popodnevni trening i pregled snimaka vožnji i analiziramo detalje koje bismo zajedno mogli još da unapredimo. U slobodno vreme rado čitam, gledam neki film ili dokumentarac, razgovaram s prijateljima. Pošto me sutradan ponovo očekuje rano buđenje, uvek se ranije spakujem da spavam. Spavanje je ključno za dobar trening i koncentraciju. Tu postoje i sponzorske obaveze i medijske aktivnosti, trudimo se da ih tako uredimo da što manje utiču na proces treninga i odmora“, naglašava najbolja sportistkinja Slovenije u 2017. godini.

Ilka Štuhec

Ilka Štuhec

Ima tek 27 godina, pa joj predstoji još mnogo sezona pre nego što završi karijeru. Studira ekonomiju, ali naglašava da bi kada dođe dan da okači skije o klin volela da ostane u skijanju.

Nadam se da će moja skijaška karijera da potraje još neko vreme. Za sada još ne razmišljam toliko šta ću, kad budem završila karijeru. Definitivno je skijanje moja najveća strast i želim da ostanem u njemu na neki način. Kako, videćemo. Možda se pojavi i još nešto drugo, ko zna“, istakla je Ilka.

Što se tiče sportova koji je zanimaju, Ilka ima očekivan odgovor, kada se zna da je skijanje njen život. Ali, izbor sporta koji voli da uvrsti u svoje treninge mnoge će iznenaditi.

Na prvom mestu je skijanje, na drugom skijanje i posle na trećem još jednom skijanje. Zaista volim većinu sportova, mada moram priznati, u poslednje vreme uživam u veslanju. Verovatno zato što je veslanje često deo mog treninga tokom pripremnog perioda. Zaista je zanimljiv sport i daleko zahtevniji nego što mislimo“, rekla je Ilka Štuhec u intervjuu za Sport Klub.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Jerko

SK Branik radi sa mladim naraštajem u nazad,više od 50 godina.Sretna Nova godina 2018!

Odgovori 7 0

neven

Sjajna cura.

Odgovori 13 1

* Sva polja su obavezna

Kristofersen izgubio postupak protiv Skijaškog saveza

Kristofersen izgubio postupak protiv Skijaškog saveza

Kristofersen izgubio postupak protiv Skijaškog saveza

Norveški skijaš Henrik Kristofersen izgubio je parnicu protiv Skijaškog saveza svoje zemlje, koja se vodila zbog neslaganja oko logoa koji će biti istaknut na njegovoj zaštitnoj kacigi.

Četvrt veka bez Sene

Četvrt veka bez Sene

Četvrt veka bez Sene

Njega ste ili voleli ili niste, nije bilo sredine jer nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Prošlo je 25 godina otkad ga nema, a to se nije promenilo. Formulu 1 je učinio boljim sportom, a ona posle tog kobnog 1. maja 1994. godine više nikada nije bila ista...
Loading...