Al Bello/Getty Images

Jelena Trajković

31.01.2018 | 13.09 > 13:22

Bob tim ima normu, a zašto ne ide u Pjongčang?

U ovoj vesti

Jelena Trajković

Srbija će na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu imati četvoro predstavnika, a među njima neće biti članovi bob tima, uprkos tome što im je ponuđeno mesto na najvećoj sportskoj planetarnoj smotri.

bob tim srbije, Vuk Rađenović

Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Srpski bob četvorosed predvođen Vukom Rađenovićem nije uspeo da izbori mesto u Pjongčangu kroz redovne kvalifikacije. Međutim, Međunarodni olimpijski komitet prošle nedelje mu je ponudio mesto na Igrama, ali ga je Olimpijski komitet Srbije odbio. Kao razlog za takvu odluku navedeni su kriterijumi koji su ustanovljeni posle Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, pošto je učešće srpskih sportista na njima okarakterisano neuspehom.

Posle Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, Programska komisija, stručno telo sastavljeno od selektora i sportskih direktora nacionalnih sportskih saveza, i Izvršni odbor OKS doneli su stručni zaključak da su ostvareni rezultati i plasmani naših sportista bili daleko ispod očekivanja i ocenjeni su neuspehom. Tada su donete odluke da se za učešće sportista sa programa Zimskih olimpijskih igara u programima OKS uvedu kriterijumi, kao što je to godinama unazad slučaj sa sportovima sa programa letnjih Igara. Ovo je najboljim sportistima koji ispunjavaju kriterijumske rezultate omogućilo programsko finansiranje iz OKS u većem obimu nego što je to bio slučaj pre 2014. godine“, rekao je izvršni direktor OKS Damir Štajner za Sport Klub.

Boje Srbije u Sočiju je branilo osmoro takmičara – Nevena Ignjatović i Marko Vukićević u alpskom skijanju, Nina Micić u snoubordu, Milanko Petrović u bijatlonu i skijaškom trčanju, Ivana Kovačević i Rejhan Šmrković u skijaškom trčanju i bob dvosed u kojem je pored Rađenovića bio Aleksandar Bundalo. Najbolji rezultat od svih njih ostvarila je Micićeva, koja je bila 27. u paralelnom veleslalomu. Od svih sportista koji su se našli u Sočiju, samo Ignjatovićeva i Vukićević su uspeli da izbore mesto i u Pjongčangu. Treba napomenuti i da su Micićeva i Petrović u međuvremenu završili svoje profesionalne karijere.

bob tim Srbije, Vuk Rađenović

Al Bello/Getty Images

Kriterijumi koji su uvedeni, pored učešća u programima, odnosili su se i na nastup sportista Srbije na Igrama u Južnoj Koreji. Kriterijumi su doneti na početku kvalifikacionog ciklusa za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu. Osnovni princip ovih kriterijuma je kvalifikovanje kroz redovan sistem kvalifikacija, što bob tim Srbije nije uspeo da ispuni. Drugo pravilo kvalifikacionih kriterijuma OKS je da se ne prihvataju naknadni pozivi koje nadležne međunarodne federacije mogu dodeliti nacionalnim olimpijskim komitetima posle isteka redovnog perioda kvalifikovanja, što je u slučaju boba bio 14. januar 2018. godine“, naglasio je Štajner.

Štajner je istakao da je Svetska bob federacija 25. januara naknadno poslala poziv Olimpijskom komitetu Srbije usled odustajanja određenog broja zemalja koje su se kvalifikovale regularnim putem. Takođe je naglasio da u skladu sa već navedenim kriterijumima taj poziv nije prihvaćen.

Bob savez Srbije je učestvovao u donošenju ovih kriterijuma i saglasio se sa njima, te je od početka u potpunosti upoznat sa istima. Ovakvi kriterijumi za nastup na Olimpijskim igrama nisu uvedeni samo za zimske sportove, već su isti važili i za sve sportiste Srbije koji su bili u sistemu kvalifikacija za poslednje održane letnje Olimpijske igre u Riju 2016. godine, te su samo sportisti koji su ispunili postavljene rezultatske kriterijume mogli da nastupe na Igrama u Brazilu“, naglasio je Štajner.

Iz bob tima ne spore odluku Olimpijskog komiteta Srbije da im onemogući da se nađu na trećim Zimskim olimpijskim igrama zaredom. Samo naglašavaju da na taj način neće biti učinjeno ništa za napredak zimskih sportova u Srbiji.

bob tim Srbije, Vuk Rađenović

Streeter Lecka/Getty Images

O tome da smo dobili mesto u Pjongčangu saznao sam od Svetske bob federacije. Ne znam šta neki članovi mog tima sada planiraju, ali nekima je entuzijazam potpuno ’ubijen’. Uopšte ne sporim odluku OKS da nam ne dozvole nastup, ali isto tako sam siguran da se na ovaj način zimski sport neće poboljšati i dovesti na pristojan nivo“, naglasio je Rađenović za Sport Klub.

Rađenović je u pripremama za predstojeće Zimske olimpijske igre okupio tim u kojem su pored njega bili Stefan Vujanić, Marko Radosavljević i Filip Nikolić. Plasman u Pjongčang pokušali su da izbore kroz trke Evropskog kupa, ali zbog brojnih problema, među kojima su i finansijski, to nisu uspeli da učine kroz kvalifikacije.

Dve nedelje pre početka kvalifikacija sam operisao levo koleno, doktor mi je rekao da tek za tri meseca mogu da guram bob, a ja sam ga gurao tri nedelje kasnije na prvoj kvalifikacionoj trci u Lilehameru. Zbog toga je sam početak bio izuzetno traljav, ali smo i pored toga uspeli vrlo često da budemo među šest najboljih, a na startu budemo druga najbrža ekipa. Zbog zastarelih materijala nismo uspeli bolje, a bobovi koje mi imamo su nabavljeni 2012. i 2013. godine i ništa u njih nije ulagano zbog finansijske situacije“, istakao je Rađenović.

Finansijska situacija onemogućila je srpski bob tim da na lakši način izbori mesto na Zimskim olimpijskim igrama. Veliki broj ekipa to je učinio preko Američkog kupa, koji je znatno slabiji od Evropskog kupa u kojem su prolaz tražili Rađenović i ostali članovi srpske posade.

bob tim Srbije, Vuk Rađenović

Richard Heathcote/Getty Images

Tačno je da je nekoliko ekipa koje su se kvalifikovale odustalo od Pjongčanga, ali je veliki broj do mesta došao preko Američkog kupa, koji je lošeg kvaliteta, međutim, zbog američkog lobija se boduje isto kao i Evropski kup. Na taj način su se kvalifikovale i Hrvatska, Brazil, Kina, Jamajka, Australija... Od svih tih ekipa smo za dve klase bolji, ove sezone smo ih deklasirali i po nekoliko sekundi kad god smo se sretali. Svejedno, oni idu na Zimske olimpijske igre, a mi ne. Moj plan je bio da odemo na dve trke u Kalgari, na Američki kup i lako osiguramo normu, ali smo jedina zemlja koja to nije mogla finansijski da isprati, i to u olimpijskoj sezoni. Hteo sam da iznajmimo nove bobove jer je kupovina preskupa, ali ni to nismo mogli“, naglašava pilot bob tima Srbije.

U istoj situaciji kao srpski tim našao se i holandski, ali je razlika između njih velika što se tiče finansijskih ulaganja. Rađenović kaže da je pomoć Olimpijskog komiteta bob tim imao u maloj meri posle Sočija, a da je ona tokom najvažnije sezone pred Pjongčang izostala.

Finansijsku pomoć smo dobili od Ministarstva sporta, Međunarodnog olimpijskog komiteta, Svetske bob federacije, moje tetke i brata. Gde je tu OKS, iskren da budem, ne znam. Uz sve poteškoće smo se izborili, ali nam nije dozvoljeno da se takmičimo u Koreji. Jeste pravilnik ranije postavljen, ali sam se ponadao da nas oni koji nam ne pomažu u najvažnijoj sezoni barem neče uslovljavati dodatnim normama. Na primer, Holandija se plasirala i nije im, kao ni nama, dozvoljeno da nastupe na Zimskim olimpijskim igrama, ali su oni za ovu sezonu dobili tri nova boba i 350.000 evra“, otkriva Rađenović za Sport Klub.

Pošto bobisti neće biti u sastavu tima Srbije za Pjončang, on će brojati samo četiri člana – Nevenu Ignjatović, Marka Vukićevića i Marka Stevovića u alpskom skijanju, kao i Damira Rastića u skijaškom trčanju.

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu na programu su od 9. do 25. februara.

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Bivsi Bobista

U America cup imaju staze WHISTLER, LAKE PLACID, CALGARY,PARK CITY, pa tamo doticni pilot Vuk Radjenovic ne sme da ide jer vaze i jesu najbrze i najopasnije staze na svetu, pa kako se kaze DUPE GACE ZVACE, a i tim je izgubio u ranijem periodu zato sto je to porodicni biznis iza tim nema vec samo za Radjenovice, sadasnjih guraca mi je iskreno zao...moci samo hrabro a i ishod ste znali na pocetku sezone, a i bobove znate da imate dobre STAMPHER ili tj. EALNER da nije do njih pozzz

Odgovori 0 2

Miloš

Mislim da je u ovom slučaju izostala podrška bob tima znate kome. Pitajte Španovicevu i Borkovica...

Odgovori 7 0

Umpahpah

Licemerno je tražiti ispunjavanje normi, a ne ulažeš i ne pomažeš nikako. Da si calnuli novac, a ekipa nije uspela, pa i da kažemo, ali ovako ostaje gorak ukis. Ali od ekipe kojoj je Aca-narkoman-tučem-žene-Lukas za Novu godinu najveći domet, ne treba ni očekivati ništa bolje.

Odgovori 14 0

* Sva polja su obavezna

Horhe, šta uradi?!

Horhe, šta uradi?!

Horhe, šta uradi?!

Bila je to trkačka greška, ali ona koja mnogo košta. Ne samo njega, već još trojicu vozača koji su mogli da se bore barem za podijum. S druge strane, bila je i poklon za njegovog timskog kolegu, ali to ne znači da je on imao lak posao jer zaista nije.

‘Pakao’ na 22 stepena

‘Pakao’ na 22 stepena

‘Pakao’ na 22 stepena

Znam da su uslovi u Beogradu i okolini daleko od idealnih, saosećam se sa apsolutno svima jer isti mene čekaju kad se vratim kući, ali teško mogu da vam opišem kakav je osećaj na 22 stepena na suncu u Barseloni pre 10 ujutro.
Loading...