Mijatović za SK: 1998? Pozajmili smo od Juvea šampanjac

Gerd Scheewel/Bongarts/Getty Images

Prošlo je tačno 20 godina od trenutka kada je svoje ime upisao zlatnim slovima u istoriju Reala. ‚Kraljevski klub‘ je prekinuo post od 32 godine bez titule u Ligi šampiona, a tim trijumfom u Amsterdamu praktično je nagovešteno šta će se dešavati od tada do sada.

Real je u finalu Lige šampiona 1998. godine u Amsterdamu pobedio Juventus golom Predraga Mijatovića u 66. minutu. Madriđani su tako došli do svoje sedme titule šampiona Evrope, a u godinama koje su sledile samo su potvrdili da im nema ravnih u elitnom takmičenju.

Mijatović, koji je posle igračke karijere tri godine bio sportski direktor Reala, u intervjuu za Sport Klub se prisetio, kako je rekao, najslađeg trenutka svoje karijere, a prognozirao je da će ‚kraljevski klub‘ u subotu uveče nastaviti svoju dominaciju. Takođe je prokomentarisao i šanse reprezentacija Srbije i Hrvatske na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Real je od 1956. do 1960. godine bio nezaustavljiv u Kupu evropskih šampiona, a svoju šestu titulu osvojio je 1966. Usledio je post koji je trajao više od tri decenije, a uključivao je i poraz u finalu elitnog takmičenja 1981. godine od Liverpula. Prekinut je 20. maja 1998. godine, a generacija predvođena Mijatovićem, u kojoj su bili, između ostalih, i Roberto Karlos, Raul, Klarens Sedorf i Kristijan Karembe stigla je do krova ‚Starog kontinenta‘.

Da, prošlo je 20 godina od tog finala. To je bilo moje prvo finale Lige šampiona i jedino koje sam igrao u dresu Real Madrida. Kad god razmišljam o toj utakmici, o tom finalu 1998, uvek je jako prijatan osećaj s obzirom na to da je to jedan od najvažnijih, u stvari moglo bi se sa sigurnošću reći i najvažniji momenat u mojoj fudbalskoj karijeri, najslađi koji sam imao. Postizanje gola u finalu Lige šampiona, Madrid posle 32 godine ponovo prvak Evrope, sve što je u vezi sa tom utakmicom je uvek jako prijatno za mene i rado to delim“, rekao je Mijatović na početku razgovora za Sport Klub.

Gerd Scheewel/Bongarts/Getty Images

Juventusu su svi tada pripisivali sigurnu pobedu nad Realom, bilo je to treće finale Lige šampiona za ‚Staru damu‘ za tri godine. Osvojila je titulu 1996, potom je poražena od Borusije iz Dortmunda i bila je spremna za povratak na tron. Ni sami fudbaleri Reala nisu pomišljali da mogu do trofeja, a takav pristup im je i doneo titulu.

Ima mnogo anegdota u vezi sa tim finalom. Ta generacija Real Madrida je ona koja je imala jako dobre igrače i fudbalski kvalitet. Jedino što nismo imali je iskustvo u tako velikim i važnim utakmicama, i to nam je bio najveći problem. Igralo se protiv Juventusa koji je tih godina imao jako veliku dominaciju u Ligi šampiona, imali su više iskustva od nas, tako da je jedna od anegdota to da smo mi otputovali u Amsterdam da igramo utakmicu i nismo uopšte razmišljali šta ćemo ukoliko pobedimo. Nismo imali ništa organizovano, nismo znali gde ćemo to da proslavimo, nismo ni poneli šampanjac. Juventus je, s druge strane, bio potpuno spreman i mi smo na kraju utakmice od njih pozajmili flaše šampanjca da bismo proslavili pobedu“, otkriva Mijatović.

Priča o Realu u to vreme i sadašnje je potpuno različita. Pred ‚kraljevskim klubom‘ je finale Lige šampiona sa Liverpulom u Kijevu, četvrto u poslednjih pet godina, u kojem je za njega ulog 13. titula. Mijatović veruje da to što je Real prikazao poslednjih godina neće skoro niko moći da ponovi.

Real je posle tog teškog perioda od 32 godine bez titule u Ligi šampiona ili Kupu šampiona, kako se nekada zvao, od 1998. do danas je šest puta bio prvak Evrope. Ovih poslednjih godina, za pet godina četiri finala, to je zaista nešto što ne znam da li će neko moći da uradi u bliskoj budućnosti. Apsolutno sam siguran da neće jer sama Činjenica da je Real dva puta zaredom osvajač Lige šampiona, što se nikome nije desilo do sada, i postoji mogućnost da u ovom finalu bude tri puta zaredom prvak jednog takvog važnog takmičenja, onda mogu da pretpostavim da će to biti jako komplikovan zadatak za nekoga ko jednog dana eventualno bude imao tu mogućnost i pretendovao da uradi nešto tako. Ovo što Real radi u Ligi šampiona poslednjih sezona je potpuno atipično i što će svima nama faliti kada budemo razgovarali o ovoj sjajnoj generaciji. Treba uživati u njima, onome što rade jer ovo što rade nije lako i praktično je nemoguće“, naglašava nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

David Ramos/Getty Images

Real je kao pobednik izlazio iz sva tri finala koje je odigrao poslednjih godina. U prva dva rival mu je bio Atletiko, jedno je rešeno posle produžetka, drugo posle izvođenja penala, a prošle godine je savladan Juventus.

Dva finala koja su igrana sa Atletikom, gradskim rivalom i komplikovanom ekipom, bila su mnogo teška, za koje Real ne može da kaže da je bio mnogo bolji od Atletika. Bilo je neizvesno do samog kraja, u Lisabonu je Real čak imao sreće, postigao je izjednačujući pogodak u 92. minutu, u Milanu su se igrali produžeci, pa su se šutirali penali. Prošlogodišnje finale sa Juventusom je bilo baš superiorno što se tiče Reala, od samog starta, pa do kraja utakmice nikakva neizvesnost nije postojala. Bilo je to finale tipično za Real“, kaže Mijatović.

Mijatović kaže da se pred finale u Kijevu, kojem će prisustvovati u subotu, mnogo više pribojava, nego svih prethodnih. Ipak, veruje da će Real izaći iz njega kao pobednik.

Ovo finale sa Liverpulom je finale u kojem mnogi ljubitelji fudbala i simpatizeri Reala mnogo sigurno pričaju da Liverpul nije ekipa koja može da nas iznenadi. Međutim, ja ne mislim tako. Meni se ovo finale najmanje sviđa od svih poslednjih godina. Zašto? Zato što je Liverpul jedna veoma nezgodna ekipa, ofanzivna, koja i kad primi gol ne odustaje od svog stila, a to je: napad, napad i samo napad. U stanju su da za 30 minuta postignu tri gola, a isto tako da za 10 minuta tri. I to je ono što Realu ne odgovara jer je to ekipa za koju praktično ne možete da ‚provalite‘ kako igra. Samom činjenicom da igraju u finalu ekipa je napravila jedan od najvećih uspeha u poslednjih 15 godina. Liverpul je ekipa koja u ovom finalu nema šta da izgubi, jedino mogu da dobiju mnogo ako iznenade Real. Sve to što se dešava poslednjih dana, ta sigurnost i prognoze, apsolutno favorizovanje Reala mi malo smeta i malo sam se zabrinuo. Verujem da će Real ponovo biti prvak Evrope, ali neće biti tako lako kao što mnogi ljudi misle“, ističe Mijatović.

Michael Regan/Getty Images

Uprkos tome što priznaje da se pribojava Liverpula, Mijatović naglašava da je Real favorit u Kijevu iz više razloga.

Prvi je taj što ima mnogo iskustva u ovakvim utakmicama, statistika koju ima u poslednjih 10-20 godina ne može da se uporedi ni sa jednim drugim klubom. Ako gledamo igrački timove, Real ima apsolutnu prednost. Uz poštovanje koje imam prema timu Liverpula, mislim da Real ima kvalitniji tim. Međutim, u fudbalu se mnogo puta dešavaju stvari koje niko ne može da predvidi, i bolji timovi znaju da izgube, slabiji timovi mogu da naprave iznenađenje… Treba povesti računa o Liverpula i Real zna o čemu mi pričamo, mislim da će Zidan napraviti najbolju moguću taktičku varijantu i ne dopustiti Liverpulu da napravi iznenađenje“, otkriva nekadašnji fudbaler Reala.

Što se tiče individualnog učinka nekog igrača ove sezone, među svim zvezdama se izdvojio Muhamed Salah, koji je najzaslužniji što je Liverpul stigao do svog prvog finala posle 11 godina. Ne treba zaboraviti da su ‚Redsi‘ u međuvremenu igrali finale Lige Evrope 2016, kada su poraženi od Sevilje 3:1.

Liverpul je ofanzivna ekipa, ima svoj prepoznatljiv stil – napad, napad i ništa drugo. Salah je igrač koji je ove sezone obeležio englesko prvenstvo, najbolji je strelac, i u Ligi šampiona je bio na visini svog zadatka, svako je igrač koji će u ovom finalu biti najveća uzdanica Liverpula. Dolazi Svetsko prvenstvo, igrači će nastojati da urade sve što je u njihovoj moći da pre nego što odu u reprezentaciju osvoje važnu titulu kakva je Liga šampiona. Treba voditi računa o tim stvarima“, ističe Mijatović.

Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images

Mijatović najavljuje zanimljiv duel za ‚ušati pehar‘ posebno zbog činjenice da će se na terenu naći ekipe koje ne znaju da se brane.

Mislim da će utakmica biti interesantna jer se sreću dve ekipe koje, nemojte pogrešno da me razumete, ne znaju da se brane. To su ekipe koje u svojoj filozofiji viđenja fudbala imaju samo napad i postići gol više. Naravno, želim da Real ponovo bude šampion Evrope, a to očekuju i svi simpatizeri Madriđana“, naglašava Mijatović.

Ipak, iako je odbrana slabija strana Reala, na golu ‚kraljevskog kluba‘ stoji Kejlor Navas, koji je spasao svoj tim ispadanja u nokaut fazi Lige šampiona. Proslavljeni fudbaler naglašava da to što je golman najbolji igrač nije dobra stvar, ali da veruje u napad ‚svog‘ tima.

Real je sezonu u domaćem prvenstvu završio na trećoj poziciji, to je jako loša sezona za Real, barem kada je Primera u pitanju. Što se tiče Lige šampiona, tu je još jedno finale, međutim, Real ne igra tako dobro kao prošle godine. Prošle sezone je u četvrtfinalu, polufinalu i finalu bio dominantan, sada se namučio, i protiv Juventusa, i protiv Bajerna, to je ono što me malkice brine. Primaju mnogo golova, Navas je protiv Bajerna i na mnogo utakmica bio protagonista, a nije dobro kada je jedan golman igrač utakmice, to znači da niste dobro odradili defanzivne stvari. Real nije ekipa koja zna da se brani, to je ekipa koja daje mnogo prostora protivničkoj ekipi, ali ima jako važne igrače na sredini terena prema napadu. To je ono što Real ima da bi dao gol više od protivnika i osvojio u ovom slučaju Ligu šampiona“, rekao je Mijatović.

David Rodgers/Getty images

U slučaju da Real ne osvoji titulu u Ligi šampiona, prvi put posle pet godina će sezonu završiti bez trofeja. To bi moglo da ima i te kako velike posledice po ‚kraljevski klub‘.

Ja neću ni da razmišljam o toj mogućnosti, s obzirom na to da verujem da će Real smoći snage da odigra dobru utakmicu i osvoji Ligu šampiona treću godinu zaredom. Ukoliko se to iz nekog razloga desi, ova sezona bi bila, ne bih rekao katastrofalna, ali jako loša. I to je u stvari draž fudbala, kako god da igrate, uvek jedna utakmica odlučuje. Ukoliko ponovo osvoje Ligu šampiona, to će biti istorija, ukoliko se to ne desi, sezona će biti jako loša i biće mnogo promena u timu“, naglašava nekadašnji crnogorski fudbaler.

Nijedan srpski fudbaler neće igrati ovogodišnje finale Lige šampiona, ali će Srbija imati svog predstavnika na njemu. Ulogu prvog sudije na „Olimpijskom stadionu“ u Kijevu poverena je Miloradu Mažiću.

To je velika stvar za srpski fudbal i njega lično. To je nešto istorijsko, rekao bih, kada je suđenje u pitanju na ovim prostorima. Kao što možete da pretpostavite, u takvim organizacijama kakve su UEFA i FIFA, tu nema favorizovanih, nema ničega osim onih pravih, a to je zasluga zbog njegovog rada i suđenja u proteklom periodu“, kaže Mijatović.

Srdjan Stevanovic, Getty Images Sport

Posle finala Lige šampiona, kompletna pažnja ljubitelja fudbala biće usmerena ka Svetskom prvenstvu. Srbija će prvi put posle osam godina učestvovati na jednom velikom takmičenju, a Mijatović smatra da je sam plasman na Mundijal veliki uspeh.

Reprezentacija Srbije je napravila sjajan uspeh samim plasmanom na Svetsko prvenstvu, to je bio i cilj, s obzirom da ona od Južne Afrike nije bila prisutna. To je velika stvar za srpski fudbal, za afirmaciju srpskih igrača, za Fudbalski savez, koja svakim plasmanom na jedno tako veliko takmičenje dobija finansijsku injekciju koja je važna da bi se razvijao fudbal na ovim prostorima“, istakao je Mijatović i dodao, „Grupa je izuzetno komplikovana i teška, naravno, izraziti favorit je Brazil. Kostarika je nezgodna reprezentacija… Srbija verovatno gaji iluzije i nade da može da izbori plasman u osminu finala, što bi bio veliki uspeh. Ne treba biti euforičan, znati verovati u svoje mogućnosti i kvalitet, ali isto tako i objasniti navijačima i svim ljudima koji vole fudbal sa ovih prostora da je sam plasman veliki uspeh, pogotovo u današnjem fudbalu. Reprezentacija Srbije ima talenat, interesantnih igrača, može da iznenadi, što bi bilo fenomenalno, ali ne treba praviti pritisak da nešto moraju. Postoji mogućnost da iznenade, ali treba ih pustiti da se pripreme na najbolji mogući način i sve te ideje koje selektor već ima realizuju i zašto da ne budu iznenađenje Svetskog prvenstva“.

Mijatović ne želi da izdvaja nijednog igrača u reprezentaciji Srbije, već akcenat stavlja na timski duh, za koji kaže da može da donese prevagu.

Mislim da reprezentacija Srbije pored talentovanih igrača treba da obrati pažnju na kolektiv i timski rad. Tokom kvalifikacija se pokazalo da timski dobro funkcionisalo i da je to najvažnije oružje. Da iskusni igrači kao što su Matić i Kolarov naprave ambijent, da pomognu mladim igračima, da se napravi pobednički duh i da se fokusiraju da u ovakvom današnjem fudbalu, mogu da budu iznenađenje. Ali, polako, korak po korak, ne bih sada o tome koji igrači bi mogli da urade nešto više, nikada nisam voleo da pričam o tome. Ako pomenete jednog, a niste drugog, reći će: ‚On je rekao da sam ja taj, a da ovaj nije taj‘. Najveća snaga reprezentacije Srbije, tačnije trebalo bi da bude je timski duh“, naglašava Mijatović.

Matthew Lewis/Getty Images

Na pitanje da li taj timski duh može da se zadrži kada nastupe tako velike promene u reprezentaciji, kao što je slučaj sa ‚Orlovima‘, pošto je posle uspešnih kvalifikacija smenjen Slavoljub Muslin, a na mesto selektora doveden Mladen Krstajić, Mijatović kaže:

U današnjem fudbalu ima sve manje i manje strpljenja za mnoge stvari. Postalo je potpuno normalno da se treneri menjaju, da dolaze novi ljudi, da zbog nekog razloga predsednik ili direktor uradi nešto ovako ili onako. To treba shvatiti kao normalan proces. Lično ne bih mogao da govorim šta se konkretno dogodilo posle kvalifikacija, to su stvari koje drugi ljudi sigurno bolje znaju. To je postala dinamika savremenog fudbala – ostvaren je cilj koji je zacrtan, sada postoje druge ambicije, to je postalo normalno. Nije kao nekada da treneri ostaju po više godina u reprezentaciji ili klubovima, sve je jako ubrzano, nema vremena da se čeka bilo ko. Odluka koja je doneta doneta je u smislu da reprezentacija Srbije napreduje, Krstajić je selektor koji treba da napravi sa svojim saradnicima dobru strategiju za Svetsko prvenstvo i apsolutno sam siguran da će to uraditi“.

Pored Srbije, od reprezentacija iz regiona plasman na Mundijal obezbedila je i Hrvatska, koja će igrati u grupi sa Argentinom, Nigerijom i Islandom.

Reprezentacija Hrvatske je stalan učesnik velikih takmičenja, navikli smo da su nam blizu da ih stalno viđamo. Ima dobar tim sačinjen od igrača koji igraju u ozbiljnim klubovima, dva igrača igraju u Realu, jedan u Barseloni, jedan u Juventusu, dvojica su u Interu. Imaju mnogo više iskustva što se tiče Svetskog prvenstva nego bilo koja druga reprezentacija u regionu i mogu vrlo lako da budu iznenađenje. Poznajući ih, imajući kontakt sa njima, znam da su baš motivisani i na njih treba i ozbiljno računati. Imaju kvalitet i iskustvo da na ovom Svetskom prvenstvu urade nešto više nego što je slučaj bio ranije“, rekao je Predrag Mijatović u intervjuu za Sport Klub.