Kada se sretnu košarka i Moto GP

Skener 4. avg 201822:54 > 23:10
Jelena Trajković

Ekipa Sport Kluba dobila je veliko pojačanje za vikend u Brnu na poziciji krila u vidu Marka Gudurića. Za one koji nisu upoznati, popularni Gudura je veliki ljubitelj motociklizma, a sada je konačno dobio šansu da ostvari jedan od svojih najvećih snova.

Bio je Media day pre nekoliko sezona kada mi je u „Areni“ sam prišao i započeo priču o Valentinu Rosiju, ali i ostalim zvezdama Moto GP šampionata. U mesecima koji su sledili svaki put kada smo se sreli pričali smo upravo o tome i od trenutka kada sam saznala koliko voli motociklizam imala sam nameru da ga jednom povedem sa nama. Prethodnih leta to nije bilo moguće zbog obaveza koje je imao sa klubom ili reprezentacijom, a sada se sve poklopilo.

Može se reći da je to jedna dobra strana novog kalendara koji je osmislila Svetska košarkaška federacija, pa se ove godine ne igra Svetsko prvenstvo, već sledeće. Iskreno, ni ne mogu da se setim da li je ikada postojalo neko leto bez velikog takmičenja u košarci, a kvalifikacije za Mundobasket u Kini definitivno takvim ne mogu da se okarakterišu. I tako je Gudurić dobio slobodno do 1. septembra, kada mu počinju pripreme u Fenerbahčeu, pa tako i mogućnost da se ovog vikenda nađe u Brnu.

Kada me je pozvao da mi kaže da dolazi na Veliku nagradu Češke, već je imao sređene karte, a logično je da mu je u tome pomogao Jan Veseli. Međutim, sa tim propusnicama bi mogao samo da se šeta u padoku, ali smo mu mi omogućili da bude sa nama u media centru, odakle ima sjajan pogled na startno-ciljni pravac, kao i da se prošeta ispred garaža i pored same staze. I ne samo to, zahvaljujući našim prijateljima iz Dukatija Džulijanu i Arturu, malo se družio sa Andreom Doviciozom i Horheom Lorencom, a usput je i proćaskao sa Đoanom Mirom.

Zbog toga možemo da kažemo da je i doneo sreću Doviciozu, pošto je Italijan u Brnu došao do svoje prve pol pozicije još od Velike nagrade Malezije 2018. godine. To je učinio u trenutku kada su svi već videli Marka Markesa na prvom mestu, ali je na odličnom krugu bio i Valentino Rosi. Na kraju je ’Doktor’ za tek dve desetinke ostao bez pol pozicije, ali je za nekoliko hiljaditinki uspeo da se nađe ispred branioca titule.

Sa svom trojicom vozača koji će se naći u prvom startnom redu u nedelju u 14 časova razgovarali smo odmah posle kvalifikacija i kod svih je očigledna doza opreza. Doviciozo je istakao da nije uopšte mislio da može da odvoza toliko dobar krug, Markes da mu je bilo važno da bude u prvom redu, isto kao i Rosi, ali je ’Doktor’ čak i najveći pesimista među njima. Naglasio je da njegovo vreme ne oslikava pravo stanje stvari jer previše proklizava, a pošto bi tokom trke mogli da budu viđeni potpuno drugačiji uslovi u odnosu na sve treninge i kvalifikacije, to onemogućava bilo kakvu prognozu.

Međutim, devetostruki svetski šampion je imao još jedan razlog za zadovoljstvo jer je njegov polubrat Luka Marini, ujedno vozač njegovog tima u Moto2 kategoriji, osvojio prvu pol poziciju u karijeri. To je učinio na stazi na kojoj je ’Doktor’ pre 22 godine ostvario svoj prvi trijumf, godinu dana pre nego što je Luka uopšte rođen. Na taj način, mladi italijanski motociklista je potvrdio da podijum na prethodnoj trci, voženoj u Nemačkoj, nije slučajan.

Jelena Trajković

Razloga za zadovoljstvo imali su domaći navijači, pošto je Jakub Kornfel potpuno neočekivano osvojio pol poziciju u Moto3 kategoriji. Čeh je na konferenciji za medije rekao da nikada u karijeri u Svetskom šampionatu nije bio prvi, a da je to što je imao toliko dobre kvalifikacije na svom terenu praktično njegov najveći uspeh.

Pored sa Doviciozom, Rosijem i Markesom, koji su poručili navijačima da se uzdrže od korišćenja pirotehnike tokom trka i misle na njihovu bezbednost, razgovarali smo sa još dvojicom motociklista – Aleksom Lousom i Džonom Hopkinsom. Lous je prošle nedelje pobedio na Osam sati Suzuke i to je bila jedna od tema intervjua, a našalili smo se i da je malo falilo da mu se obratim sa „Sem“, zbog njegovog brata blizanca, kao što sam učinila pred intervju sa Kurtom Bušom, kada sam ga nazvala Kajl. Sa Hopkinsom smo se prisetili njegovih dana u Moto GP šampionatu, ali i saznali kakvi su mu otprilike planovi posle velikih problema sa povredama, ali i zavisnosti od alkohola.

Pred nama je poslednji dan akcije u Brnu, ona počinje u 8.40, a moći ćete da je pratite na Sport Klubu, uz Srđana i Aleksandra. Mi ćemo se javiti tokom popodneva, nadam se, sa ekskluzivnim izjavama junaka trka u sve tri kategorije, ali i verovatno Gudurićevim impresijama jer smo mu sredili da se nađe na startu. Danas su se svi pitali ko je on, pošto po visini odudara od svih ljudi u padoku, a biće zanimljivo videti ga pored motociklista pre nego što se svetla na startu ugase. Čujemo se sutra.:-)