Horhe, šta uradi?!

Skener 16. jun 201919:12 > 19:20
Jelena Trajković

Bila je to trkačka greška, ali ona koja mnogo košta. Ne samo njega, već još trojicu vozača koji su mogli da se bore barem za podijum. S druge strane, bila je i poklon za njegovog timskog kolegu, ali to ne znači da je on imao lak posao jer zaista nije.

Nema lake trke, jednostavno je tako. Vozaču Repsol Honde Marku Markesu je posao možda bio olakšan na putu do trijumfa na Velikoj nagradi Katalonije, ali je trebalo savladati izuzetno visoku temperaturu asfalta od 51 stepen, kao i rivale koji su jedva dočekali svoju šansu.

Povezano

Izgubili su mnogo redom Horhe Lorenco, Andrea Doviciozo, Valentino Rosi i Maverik Vinjales, ali najviše svi ljubitelji motociklizma jer nisu dobili trku kakvu su očekivali.

Grešku kakvu je napravio Lorenco imali su svi vozači tokom karijere. Njegova je možda veća zbog činjenice ko je sve učestvovao u incidentu i koliki je ulog, ali to je sve. Bio je preambiciozan u pogrešnom trenutku, na pogrešnom mestu, kada je pokušao da pretekne Vinjalesa, a sa sobom je pokupio i svoje nekadašnje timske kolege. Jedan od njih je rekao da za njegov postupak nema opravdanja, a drugi je rekao da je to trkanje – pogađate, iskusniji je bio daleko razumniji.

Ne znamo još da li će vozač Repsol Honde, koji već ima velikih problema u privikavanju na novi motor, biti kažnjen zbog tog incidenta, ali su za neke manje u nižim kategorijama već stigle sankcije. Mi smo sreli Lorenca malo posle njegovog brifinga sa novinarima, očekivano nije bio dobro raspoložen, ali nam je rekao da iskreno veruje da će preokrenuti svoju situaciju. Pošto je to već uspeo u Dukatiju, ne vidim razloga da mu ne pođe za rukom i sada, ali je pitanje koliko će vremena ovoga puta dobiti.

Vratimo se Markesu, mi smo razgovarali sa njim, isto kao i sa svim junacima dana u Montmelu, a ono što se izdvaja iz cele priče je odgovor na pitanje kada je shvatio šta se desilo iza njega. Rekao je da ga je tim obavestio da je Doviciozo odustao, pošto im je poručio da ga isključivo Italijan zanima, a da ga ostali nisu interesovali. I eto sada ima 37 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca, a to je upravo Doviciozo, dok su ostali još dalje.

Pored mladog Španca, trku je obeležio i fantastični Fabio Kvartararo, koji je zahvaljujući drugom mestu došao do prvog podijuma u kraljevskoj klasi. I to godinu dana pošto je na istom mestu upisao prvi trijumf u karijeri. Francuski motociklista se u poslednjih godinu i po dana promenio za 180 stepeni, što je pravo zadovoljstvo videti, posebno zbog činjenice koliko zrelo razmišlja. Pre dve godine je bio izuzetno razuzdan, a sada stoji na zemlji, voljan da radi na sebi, svestan da ne treba da se zaleće uprkos toliko očiglednoj sreći posle najboljeg rezultata u Moto GP šampionatu.

Uz Markesa i Kvartararu na podijumu se našao i Danilo Petruči na drugom Dukatiju, a u borbi sa njima učestvovao je i vozač Suzukija Aleks Rins, koji je svojom greškom posustao, posle žestokih okršaja. Trku u kraljevskoj klasi je završilo 13 vozača, viđeno je mnogo incidenata, koji su obeležili i sedmu rundu sezone u Moto3 kategoriji. Na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našao se Markos Ramires iz Leoparda, a kao po običaju više od desetorice vozača je učestvovalo u borbi na vrhu.

Za dvostruko slavlje u porodici Markes postarao se Aleks, koji je slavio u Moto2 kategoriji, posle izuzetno pametne trke u stilu svog brata. Bila je to njegova treća pobeda u nizu, u kojoj mu je najbliži rival bio Tom Luti, a uz odustajanje Lorenca Baldasarija, takav rasplet je omogućio mlađem Markesu da izbije na čelo generalnog plasmana. Predlažem vam da poslušate intervjue sa Aleksom i Lutijem, ali i sve ostale, izuzetno su pametno pričali, što može da se kaže i za Bredlija Smita, pošto smo konačno dočekali razgovor sa njim.

Bredli je fantastičan sagovornik, jedan od najboljih u celom Svetskom šampionatu i zaista jedva čekam da ga emitujemo. Ne znam sada kada će se to desiti, ali ćemo vas redovno obaveštavati o svemu, a pre povratka u Beograd još nas čekaju testiranja. U centru pažnje će biti Dani Pedrosa, koji će prvi put voziti KTM motocikl, a sve to ćete moći da vidite ekskluzivno na Sport Klubu u ponedeljak, kako na televiziji, tako i na sajtu. Do sledeće prilike, pozdravljam vas iz Barselone.:-)