Ako me Markesov pr nije zadavio danas, neće nikada…

Skener 3. avg 201918:08 > 18:13
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Ozbiljno vam kažem, pogled kojim me je prostrelio nije bio nimalo prijatan, ali ja nisam marila. Sport Klub je prvi put dobio priliku da ide uživo iz park fermea i bila sam odlučna u nameri da to na najbolji način iskoristim, a mislim da sam u tome i uspela.

Osećaj zaista ne mogu da vam opišem jer je sve ono što se desilo posle kvalifikacija u Brnu plod višegodišnjeg rada, posebno Srđanovog. Već godinama imamo izjave svih vozača koji se nađu u prvom startnom redu i na podijumu, i to veoma brzo pošto oni prođu kroz cilj. Ali, dobiti Markesa prvog pošto je osvojio toliko impresivnu pol poziciju i to sve uživo, da svi koji prate Sport Klub mogu da vide, nešto je posebno.

I da se vratim na naslov – mi sa Hektorom, Markesovim portparolom, imamo neki love/hate odnos, koji se menja kako njemu dođe. Mi smo uvek fini, pitamo, čekamo odgovor, a on nas mnogo puta i ne udostoji njega. Ovoga puta, ništa se on nije ni pitao, Mark je prišao, bio je izuzetno dobro raspoložen, a ja sam u tome videla da nema ništa protiv da se ne zaustavim na samo jednom pitanju. I postavila sam mu tri (gde da ga ne pitam za čarke sa Aleksom Rinsom), a Hektor dozvoljava samo jedno, pa otuda taj preki pogled. Samo Markesu ništa nije smetalo, što ste mogli i da vidite u direktnom prenosu, a ako niste sve možete da pronađete na našem sajtu.

Aktuelni šampion kraljevske klase nije imao samo jedan impresivni krug, već dva, a svaki od njih vodio ga je do pol pozicije. Jednostavno, kao mnogo puta tokom svoje karijere, odlučio je da rizikuje više od svih u promenljivim uslovima i to se isplatilo. Činjenica da je Džek Miler na Pramak Dukatiju bio dve i po sekunde iza njega govori u prilog tome, ali i činjenici da Australijanac zasija kada nije ni suvo ni mokro. Možda jednake pohvale kao Markes zaslužuje i Žoan Zarko, koji je imao najbolje kvalifikacije od dolaska u KTM zahvaljujući trećem mestu.

Najbolji među ostalima bio je Doviciozo, ali iznenađujući rezultati nastavljaju da se ređaju jer je Zarkov timski kolega Pol Espargaro bio peti, ispred Aleksa Rinsa na Suzukiju i Valentina Rosija, koji je bio najbolji od svih vozača na Jamahama. Danilo Petruči je bio osmi, a sledili su ga Fabio Kvartararo, Kal Kračlou i Franko Morbideli, što garantuje mnogo uzbuđenja, a što ne i iznenađenja kada dođe vreme za desetu trku sezone.

Mark, inače, nije bio jedini impresivni član porodice Markes u subotu popodne u Brnu, pošto je i Aleks u stilu svog starijeg brata došao do pol pozicije. Mlađi Markes je praktično na identičan način, fantastičnim krugovima u završnici obeležio kvalifikacije, a svoje rivale u borbi za titulu je ostavio daleko iza sebe. U razgovoru za Sport Klub je imao zanimljiv komentar na to šta su njegov brat i on uradili, pošto je rekao da se čudi kako je njihov otac i dalje živ posle svega što mu priređuju.

Odličan komentar imao je i vozač Ponsa Lorenco Baldasari, sa kojim sam razgovarala u trenutku kada je krenuo pljusak, pa je rekao da su uslovi za intervju gori nego oni na stazi, a zaista nije bilo lako stići do prvog reda. Popularni Balda je bio treći u Moto2, iza Sema Lousa, a u centru pažnje danas je bio i slavljenik – Toni Arbolino, koji je za 19. rođendan sam sebi dao najlepši poklon – pol poziciju u Moto3 kategoriji.

Vozači koji su stigli do prvog startnog reda u sve tri klase nisu bili jedini sa kojima sam razgovarala u subotu. Pre dva dana sam imala to zadovoljstvo da upoznam Krisa Vermulena i tada sam ga pitala da li bi nekad tokom vikenda mogao da odvoji pet-deset minuta za nas, na šta je odmah pristao. Baš smo prisustvovali druženju sa Mikom Duanom, koji je u sali za konferencije potpisivao postere, kada sam spazila Vermulena, a ispostavilo se da je to bio i savršen tajming za evociranje uspomena na vreme koje je on proveo u Moto GP šampionatu.

Imali smo i tu privilegiju da posetimo prostoriju u kojoj se pravi magija – prenosi kompletne akcije, i to pošto smo razgovarali sa Manelom Arojom, koji je u Dorni zadužen za to. Gospodina Aroja smo upoznali pre tri godine, kada smo sa njim pričali o nekim drugim temama, pošto je do prošlog leta bio potpredsednik fudbalskog kluba Barselona. I tu nije bio kraj, pošto smo saznali nešto i o fiziologiji motociklista zahvaljujući jednom našem čoveku – Radosavu Đukiću, koji sarađuje sa Marselom Šroterom. Sve to ćete u narednim nedeljama moći da pogledate na Sport Klubu, a mnogo toga planiramo da uradimo u sledeća dva dana. U nedelju nećemo biti u park fermeu, pošto je to rezervisano samo za Dornu, ali nas čekaju razgovori sa svim junacima, a naći ćemo se i na startu, a za vas imamo samo jednu poruku – to ne smete da propustite.