Brno nikad ne razočara, ali…

Skener 4. avg 201918:43 > 18:49
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Znam, neki će reći da trka nije bila zanimljiva kao što smo priželjkivali, da možda nije trebalo odlagati start kraljevske klase, ali to ne znači da Velika nagrada Češke nije bila uzbudljiva.

Jer, videli smo fantastičnu pobedu Arona Kanea u Moto3 kategoriji, pošto se sjajno probio u samom finišu i iznenadio Lorenca dala Portu i Tonija Arbolina. Potom smo bili svedoci još jednog dominantnog izdanja Aleksa Markesa, koji sve više podseća na svog starijeg brata, a još nisam sigurna da li to treba da nas uzbuđuje ili plaši. Iako se on našao u centru pažnje što se tiče Moto2, isto zaslužuju i Fabio di Đanantonio i Enea Bastijanini, koji su odvozali svoje najbolje trke u toj klasi i stigli do podijuma.

I onda je došla kiša, koja je u jednom trenutku pljuštala, ali je odmah bilo jasno da je to samo zbog jednog oblaka i da će se razvedriti za nekoliko minuta, a tako je i bilo. To je izazvalo pravu pomamu, neki vozači su želeli da se kockaju i izabrali su pneumatike za suvo, drugi za promenljive uslove, a iako je sve bilo spremno za start, do njega nije došlo. Mi smo u tom trenutku bili na stazi, videli smo da su neki vozači razgovarali sa Karmelom Espeletom, između ostalih i Valentino Rosi, pošto nisu bili zadovoljni time šta se dešava.

Međutim, procenjeno je da uslovi nisu bezbedni, da je skoro kompletna staza suva, sa izuzetkom dve krivine, pa da je najbolje da se sačeka dvadesetak minuta. Problem u svemu tome je način na koji je to urađeno, pošto je dok se čekala odluka o novom vremenu za start direkcija trke odlučila da stazu osuši tako što će se bezbednosni automobil i motocikl voziti po njoj. Malo bizarno u XXI veku, a ako su hteli da je osuše, što nisu vozili napred-nazad, nego u krug…

Đorđe Krstić

Zahvaljujući odlaganju, a pošto smo bili uživo u programu, dobili smo priliku da razgovaramo sa šefovima nekoliko timova. Tako smo u programu čuli Lučija Čekinela, Vilka Zileberga i Ervea Ponšarala, koji su nam izneli svoja mišljenja o svemu što se dešava. Trebalo je, inače, da razgovaramo samo sa Frankom Morbidelijem na startu, što bi bilo sjajno, ali nam je kiša omogućila da čujemo šefove LCR Honde, Petronas Jamahe i ekipe Teh3, što je stvarno ogromna stvar.

A kada je trka konačno krenula, nije bilo mnogo dileme oko njenog raspleta, pošto je Mark Markes još jednom pokazao da je klasa za sebe i da mu trenutno nema premca. Već sam pomenula da sam u subotu razgovarala sa Krisom Vermulenom, a danas sam imala intervju sa njegovim bivšim timskim kolegom iz Suzukija Džonom Hopkinsom i obojica su mi rekli jednu identičnu stvar. Najveći problem svih vozača koji se bore za titulu je to što nisu Markes jer on trenutno izgleda neuništivo, a baš to je i utisak Andree Dovicioza, koji je zauzeo drugo mesto u Brnu.

Italijanski motociklista se vratio na podijum prvi put od Muđela i možemo da kažemo da je imao veoma dobru trku, ali jednostavno Markesu ne može da parira. U prilog tome ide i činjenica da je njegov zaostatak u odnosu na Španca 63 boda, a svi ostali su još dalje… Doviciozo zaista zaslužuje velike pohvale jer je ovo bio izuzetno težak vikend za ceo tim Dukatija, čiji portparol je iznenada preminuo po dolasku u Brno. Sjajan je bio i Džek Miler na trećem mestu, koji je na pamet, možemo da kažemo, pobedio Aleksa Rinsa na Suzukiju, a takođe je i pokazao da zna da vozi i po suvom. Jeste da ima i podijum iz Ostina, ali nam je posle trke rekao da to i ne računa na taj način jer je imao sreće zbog Markesovog izletanja.

Đorđe Krstić

Što se tiče ostalih, Rins je bio najbolji među njima, a pratili su ga Kal Kračlou na LCR Hondi i vozač Jamahe Valentino Rosi. Njih dvojica su vodili veoma zanimljivu borbu, a uprkos tome brzo su ostavili sve iza sebe, pa se oni koji su zauzeli mesta od sedmog nisu ni videli. Bilo je interesantno i čudno videti Danila Petručija kako se muči da pretekne Pola Espargara, a šta tek reći za drugog vozača Jamahe Maverika Vinjalesa, koji je spasao sebi trku tek toliko da zauzme deseto mesto.

Vinjalesa možda čekaju bolje vesti u ponedeljak, pošto je u Brno stigla Jamaha za narednu godinu, a mi ćemo biti na licu mesta da sve ispratimo. Ono što bih još pomenula je da smo danas pored sa svim junacima trka razgovarali i sa Džonom Hopkinsom, koji je imao prilika da istestira novi asfalt na „Silverstonu“ i kaže da možemo da očekujemo padanje rekorda po suvom, kao i da neće biti problema kao prošle godine. Do Velike nagrade Britanije nas čeka i trka u Austriji narednog vikenda, a do tada vam spremamo još mnogo toga zanimljivog, pa ostanite uz Sport Klub.