Sport u doba koronavirusa – šta čitati? Vol. 2

Doug Pensinger/Getty Images

Već smo vam dali veliki broj preporuka kako da prekratite vreme kada ga imate više nego obično, a ako ste mislili da je to sve, prevarili ste se.

Povezano

U prvim tekstovima smo vam preporučili 15 knjiga i 20 filmova u izboru novinara sajta Sport Kluba, a u njima smo obuhtavili brojne sportove – od fudbala, preko košarke, tenisa, auto-moto sporta do američkog fudbala i hokeja. A sada nastavljamo tu gde smo stali, ovo svakako nije kraj, a potrudićemo se i da kada sve ovo prođe dajemo svoje preporuke koje će vam možda pomoći u odabiru knjiga koje želite da čitate.

„Kako je Jugoslavija osvojila svet“, Serđo Tavčar (Branimir Smilić)
Sve što treba da se zna o košarci i velikim uspesima od 1950. do 2002. eponovljivo vreme, neponovljiva prijateljstva, šmekeri na terenu kakvih više nema… Kroz zanimljiva podsećanja o uspesima reprezentacije prožima se priča o jednoj drugoj državi, moćnoj, ljubavi prema košarci.

„Pohod“, Karol Bušar (Jelena Trajković)
Ovo je priča o Novaku Đokoviću, ali nikako klasična jer govori o njegovom pohodu na trofej na Rolan Garosu, jedini koji mu je falio do 2016. godine. Put do tog konačnog trijumfa u Parizu je bio prožet usponima i padovima, kao i preispitivanjima, bolom, a knjiga koju je napisala francuska novinarka otkriva kako je uspeo da se vrati i otrese svih demona koji su ga pratili.

„Ljupko ime fudbala“, Jovan Sekulić (Maja Todić)
Knjiga je posvećena jednom od najvećih fudbalskih stručnjaka, čoveku koji je sa Crvenom zvezdom 1991. godine stigao do krova Evrope. Najveći trag ostavio je upravo u ’crveno-belima’, ali je pored njih vodio klubove u brojnim zemljama i stvorio igrače među kojima su, između ostalih, Vladimir Jugović, Siniša Mihajlović i Slaviša Jokanović. Predgovor za knjigu je napisao Dragan Džajić. 

Pascal Rondeau/Allsport

„Dražen, život i ostavština košarkaškog Mocarta“, Tod Sper (Branimir Smilić)
Hronološka priča o životu i karijeri Dražena Petrovića. Neispričane priče sa više od 70 sagovornika – od Šibenika od Nju Džersija. „Dražen“ je bila prva knjiga koju je Sper, inače Australijanac, napisao i sam se finansirao, a tri godine je radio na njoj. Sper je, kao i Dražen, otišao u Sjedinjenje Države da napravi karijeru, a sa 25 godina postao je trener na univerzitetu. Oprobao se i kao profesionalni novinar specijalovan za košarku.

„Monako“, Malkolm Foli (Jelena Trajković)
Ove godine prvi put od 1954. godine neće biti Velike nagrade Monaka u šampionatu Formule 1, a ova knjiga je možda savršeno štivo da to odsustvo nadoknadi. Ulice Monte Karla predstavljaju najzahtevniji izazov vozačima, tako je bilo oduvek, a ova knjiga govori o verovatno najmagičnijem vikendu sezone, koji se uvek dešava krajem maja, uz impresije brojnih pobednika, među kojima su i Niki Lauda, Džeki Stjuart i Dejmon Hil. Knjiga nije prevedena na srpski, za sada.

„Knjiga košarke“, Bil Simons (Nikola Novaković)
Bil Simons je novinar koji je zaluđen košarkom, a napisao je knjigu za svakog ko je isti kao on, ali i nije. U njoj piše o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti NBA lige, uz odgovore na pitanja ko je bolji – Bil Rasel ili Vilt Čemberlen, ko je zaista najbolji svih vremena, a na kraju i otkriva tajnu košarke. Zanimljivo je da je jedan od komentara bio da će knjiga biti zanimljiva svima, čak i onima koji mrze Boston Seltikse, pa je najbolje da brzo dođete do nje.

Mark Kolbe, Getty Images

Umberto Eko i fudbal, Piter Perikles Trifonas (Aleksandra Radivojević)
Za legendarnog italijanskog pisca, fudbal je nešto mnogo više od igrem tačnije, kako kaže, sistem znakova koje kodira naše iskustvo i tako nam daje smisao. U fudbalu očitava život, a njega vidi kao metaforu u kojoj se sažimaju ljudske fascinacije idejama i idealizmom. Eko potvrdu za tu tezu vidi u opsednutosti sportskim zvezdama, pre svega fudbalskim, a zbog toga predstavlja izuzetno zanimljivo štivo.

„Moje vreme“, Bredli Vigins (Jelena Trajković)
Samo desetak dana bilo je potrebno Bredliju Viginsu da ispiše nove stranice istorije britanskog biciklizma u leto 2012. godine. Prvo je postao prvi Britanac koji je trijumfovao na najvećoj trci na svetu – Tur d’Fransu, a zatim je u Londonu osvojio olimpijsko zlato u vožnji na hronometar. Ovo je priča o putu do ta dva velika trijumfa, tome kako je uspeo da se vrati posle povrede, uz konstantne spekulacije o dopingu, i pobedi sve.

„Nesalomiva“, Jelena Dokić (Saša Ozmo)
Jelena u ovoj knjizi piše o svom preživljavanju. Prvo o tome kako je bilo dva puta biti izbeglica, zatim o tome kako je uspela da stigne do četvrtog mesta na svetu, a na kraju i saradnji sa svojim ocem Damirom. O ponovnom padu, a potom i građenju života kako izgleda danas, u izuzetno iskrenoj ispovesti, koja nije samo za ljubitelje tenisa.

Michael Steele /Allsport

Moj svet“, Dejvid Bekam (Maja Todić)
U pitanju je Bekamova autobiografija iz 2002. godine, posle koje se mnogo toga promenilo u njegovoj karijeri, ali i životu. Engleski fudbaler je u toj knjizi prvi put ispričao svoju stranu priče u periodu kada je zbog braka sa jednom od članica grupe Spice Girls postao zvezda i van okvira fudbala. U njoj otkriva o svojim fudbalskim veštinama, tome ko je najviše uticao na njega, ali i svojim ciljevima u budućnosti. S ovog stanovišta zanimljivo, kada znamo šta je sve postigao, zanimljivo je prisetiti se kako je razmišljao u prvoj fazi svoje karijere.

„Nepoznato – Kimi Raikonen“, Kari Hotakainen (Jelena Trajković)
Godinama je Kimi bio tih van staze, a beskopromisan na njoj, ali to se promenilo u poslednjih nekoliko godina, pa je tako stigla i njegova autorizovana biografija. Za nju je rekao da je prva i ujedno poslednja, a u njoj prvi put nekome osim svoje porodice i bliskih prijatelja dozvoljava da mu se približe. U njoj ima svega – od samog trkanja, preko strategije za pojedine trke do privatne strane koju je tako dobro donedavno čuvao.

„Ivica Osim – utakmice života“, Marko Tomaš (Maja Todić)
Knjiga opisuje uspone i padove legendarnog stručnjaka, čiji život podseća na film jer je od siromašnog dečaka postao poznato fudbalsko ime. Tu su Osimove priče, kao i članova njegove porodice, kroz koje se otkrivaju brojni mitovi koji su ga pratili, ali i zanimljiva opažanja samog autora. 

„Od Montevidea do Moskve – fudbalska Biblija“, Jovan Sekulić i Vladimir Stanković (Branimir Smilić)
Dvadeset Mundijala na jednom mestu, dragoceno štivo kao svedok nekog drugog vremena i mnogo lepšeg fudbala. Kroz lična iskustva opisani su brojni zanimljivi detalji i poznanstva sa svetskim zvezdama. Naravno, fokus je na ovdašnje vanvremenske fudbalere kroz pero dvojice legendarnih novinara.

Svakako očekujemo i vaše predloge, a narednih dana nastavljamo da vam dajemo još neke naše…