Volden za SK: Ovo je put koji sam izabrao…

Marko Metlas/Euroleague Basketball via Getty Images

Navijači Crvene zvezde su ga upoznali prošle godine, ali kao igrača svog najvećeg rivala Partizana. Između dve sezone je promenio boje i prešao u redove ’crveno-belih’, što je okarakterisao kao izuzetno tešku odluku.

To je samo jedna od tema o kojima je Kori Volden pričao u intervjuu za Sport Klub. Osvrnuo se i na to na čemu je posebno morao da radi da bi se navikao na evroligaški nivo košarke, kako je sarađivati sa Sašom Obradovićem i još neke teme.

Povezano

Za sam početak nekako je logično pitanje koje se tiče njegovog prelaska iz Partizana u Zvezdu.

Velika je promena, veliki izazov. Ovo je nešto novo, što sam i očekivao kada sam doneo odluku, ali spreman sam za to. Bila je to, očigledno, teška odluka. Zahtevala je mnogo razmišljanja, uneo sam veliki deo sebe u to, porodica mi je mnogo pomogla u tome, ali je na kraju to bila najbolja moguća odluka za mene i moju košarkašku karijeru“, istakao je Volden na početku razgovora za Sport Klub.

Tokom prošle sezone Volden je imao priliku da iz prve ruke upozna rivalstvo dva beogradska večita rivala. Na pitanje da li je razmišljao o tome šta bi moglo da se desi zbog te odluke, 28-godišnji bek je odgovorio:

Naravno, razmišljao sam o tome. Razmišljao sam o dobrim i lošim stranama. Ali, dok sam bio u Partizanu nisam mislio da ću biti u ovom timu, ali je to put kojim sam izabrao, tako je na kraju ispalo“.

Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images

Volden ističe da je povremeno u kontaktu sa nekima od svojih bivših saigrača, ali da su oni, isto kao i on, zauzeti svojim obavezama. U svakom slučaju, američki košarkaš kaže da je želeo da napravi korak napred i to je Zvezdu učinilo pravim izazovom za njega.

To je jednostavno korak napred. Kada sam došao da igram u Evropi želeo sam da igram u Evroligi, osetio sam da sam spreman, da sam spreman za tu priliku, a ona se i pojavila. I doneo sam tu odluku, iako je bila teška“.

Od dolaska u Evropu Volden je igrao za Ostende i Hapoel Holon, a pre nego što je potpisao ugovor sa Partizanom u leto 2019. okušao se u Letnjoj ligi kao član Toronto Reptorsa. Pre ove sezone najviši nivo u evropskoj košarci na kojem je igrao je bio u Evrokupu, a što se tiče prilagođavanja na izazove u Evroligi, jasno mu je šta je će mu najteže pasti.

Sve je teže – brzina, fizički aspekt, inteligencija same igre, putovanja… Sve predstavlja veliku promenu, ali za to se i spremate, tokom karijere se pripremate da biste bili spremni za to“, istakao je Volden, „Ono što su moji kvaliteti kojima mogu da pružim Zvezdi su brzina, energija, napor, strast prema košarci, ljubav prema njoj, verujem da je izuzetno zarazna i može da bude inspirativna za gledanje. Što se tiče mojih saigrača, mogu da im prenesem tu energiju, da budem primer i pomognem timu da bude bolji“.

Što se tiče onih delova igre na kojima još mora da poradi, Volden kaže da sve zahteva dalji rad, ali da veruje da u tome može da mu pomogne trener ’crveno-belih’ Saša Obradović.

Marko Metlas/Euroleague Basketball via Getty Images

On je perfekcionista, zahteva perfekciju, nema lenčarenja, veoma je zahtevan, i to mi se sviđa. Volim trenere koji od vas traže mnogo, koji su strogi. Ako napravim grešku, on mi to stavi do znanja i to cenim kod trenera“.

Ono što je svakako uticalo na Voldena, kao i sve košarkaše širom sveta, u pogledu ove sezone jeste pauza koju je izazvala pandemija koronavirusa. U trenutku kada je prošla otkazana bio je član Partizana, koji je igrao izvanredno, ali je zbog svega što se desilo ostao bez adekvatne nagrade.

Mislim da je to bio veliki šok za sve. Niko nije imao toliko dugu pauzu tokom cele karijere, to je bilo nešto drugačije. Što se tiče prošle sezone, ona praktično nije ni postojala, samo je izbrisana. Napori koje su svi uložili, kao i žrtve, sve je nestalo i to je mnogima teško palo i morali su da se naviknu. Ali, to je nešto drugačije, novi izazov sa kojim su se svi suočili, košarka će od sada biti drugačija, ali tako je kako je, van moje kontrole je“.

A kako je period pandemije koronavirusa uticao na Voldena i njegov život?

Zapravo me je zbližilo sa porodicom. Blizak sam sa porodicom, ali dugo nisam proveo toliko vremena sa njima. Mogao sam malo da se opustim, hteo to ili ne, to je bilo dobro. Mnogo vremena sam proveo napolju, radio sam mnoge stvari koje nemaju veze sa košarkom zbog korone. Proširio sam svoje hobije, uvideo sam šta volim osim košarke i to je bilo kul. Volden: Volim da radim svašta. Igram tenis, vozim bicikl, šetam se, idem u šetnje sa svojim psom. Volim da pucam, volim da pecam. Shvatio sam da zaista volim te stvari i da uživam u njima“.

Marko Metlas/Euroleague Basketball via Getty Images

Volden je sam pomenuo da će košarka izgledati drugačije u odnosu na ono na šta smo navikli, a već je takav slučaj. U većini dvorana se tokom utakmica čuje samo škripanje patika, a ne navijači i tako će biti do daljeg…

Definitivno će biti drugačije. Iako su utakmice izuzetno ozbiljne, osećaj će biti da u stvari i nisu toliko jer neće biti navijača da nas podrže, a mi da se hranimo njihovom energijom, posebno ovde u Beogradu. Navijači su veoma važni na utakmicama, mnogo znače klubu, ali mislim da kada god da se vrate biće tu u velikom broju i daće nam veliku energiju. Nadam se da ću biti prihvaćen kada se vrate u dvoranu, da će im se svideti kako igram i da će pomoći timu da ostvarimo velike stvari“.

Za kraj, bek Crvene zvezde je otkrio kakve su njegove ambicije ove sezone, od čijeg početka su ’crveno-beli’ zabeležili pobedu i poraz u Evroligi, uz sva tri trijumfa u ABA ligi.

Želim da lično dam sve od sebe, kao i najbolje za tim. Da pomognem timu da dostigne viši nivo, ako je to moguće, da pobedimo na što većem broju utakmica, da osvojimo titule, trofeje, sve, to su moja očekivanja“, rekao je Volden u intervjuu za Sport Klub.