Izlazi sunce, izlazi fudbal, izlaze veliki radnici

Skener 19. apr 201710:58 > 11:00
Koji Watanabe, Getty Images Sport

Japanska liga nema velika imena kao kineska, nema toliko uloženog novca, ali već 25 godina ima dušu i na terenu i na tribinama.

Fudbalska liga u Japanu je profesionalizovana tek 1992.godine i od tada klubovi iz ove zemlje postižu pristojne rezultate i na kontinentalnom nivou, daje četiri predstavnika u Azijsku Ligu šampiona, a Urava je primer da klubovi iz Džej lige mogu da se takmiče i sa klubovima iz celog sveta. Do pomenute 1992.godine fudbal nije bio ni blizu današnjeg nivoa (klubovi su bili amaterski), ali je liga postojala od 1965. i to je bio tek drugi timski sport koji je u Japanu imao ligu. Prvi je bio bejzbol i to od 1936.godine. Prvi šampion bila je Mazda (sadašnja Sanfreće Hirošima), a poslednji u sezoni 1991/92 Jomiuri (sadašnji Tokio Verdi).

Godine 1992. formirana je pro liga, ali je ona prvi put krenula u maju godinu kasnije i to sa deset klubova (prvi šampion je bila Kašima). Posle uspešne tri sezone (gde su 1994.godine u ligi igrali i Dragan Stojković Piksi (MVP sledeće sezone) i Ziko (strelac prvog hettrika ikada u Džej ligi) i Geri Lineker, a godinu kasnije stigao je Dunga) usledio je pad, koji se osetio i po prosečnoj poseti na stadionima, pa je bilo jasno da nešto mora da se menja. A do promena u sistemu takmičenja i konačnog formiranja prve i druge lige je došlo 1999.godine, kada su iz poluamaterske lige uzeli osam klubova, pa je bilo dovoljno da se napravi prva sa 16 i druga sa deset klubova. Nakon toga često se menjao sistem takmičenja u Japanu, da bi se poslednje tri godine igralo po najnovijem, a ujedno i najluđem sistemu. Prvak prvog dela sezone, drugog, kao i najbolji po ukupnom učinku idu u plej-of i na kraju je ludnica.

Od 1993. godine i pro lige samo dva kluba su svake sezone igrala u elitnoj rangu, u pitanju su Kašima i Jokohama. Antlersi su i najuspešniji klub sa osam titula, a daleko iza sa po tri su Đubilo ivata, Jokohama i Hirošima (koja gledajući i amatersku eru ima isto osam titula). Najmalerozniji klub je sigurno Urava, koja ima samo jednu titulu, a čak pet puta je bila vicešampion (ako ste pratili prošlu sezonu jasno vam je zašto – 1:0 u gostima prvi meč, vođstvo 1:0 u revanšu finala i onda kolaps).

Kao derbi mečevi na nacionalnom nivou se gledaju mečevi Urava – Gamba, Kašima – Đubilo i Verdi Kavasaki – Jokohama. Gradski derbi između Urave i Omije je među najpoznatijim gradskim okršajima, a poslednjih godina nema duela između klubova iz Jokohame. Ove sezone, tačnije u nedelju, imaćemo priliku da psomatramo derbi Osake između Gambe i Serezoa, uz direktan prenos na Sport Klubu.

Za razliku od Kine u Japanu se ne troši ogroman novac na transfere, a najveće zvezde su domaći fudbaleri. Jasuhito Endo, Abe, Kašivagi, Manabu Saito, Kono, Nakamura, Okubo, Koroki, Li, Kobajaši i ostali su u prvom planu, naravno da ima i odličnih stranih igrača kao što je Rafael Silva, ali na leto će stići prava svetska zvezda i nema sumnje da će on doneti još veću gledanost Džej ligi. U pitanju je Lukas Podolski,koji će pojačati Visel Kobe. Tu su i igrači iz regiona, MihaelMikić je godinama među najboljima u Hirošimi, Babunski je počeo odlično u Jokohami, Mrđa nastupa za Omiju, Ljubijankič je godinama u Uravi i tek je u poslednje dve sezone izgubio mesto startera.
I za kraj samo koja reč o navijačima. Oni su uvek na visini zadatka, tribine su gotovo uvek ispunjene, svih 90 minuta se čuje pesma, većina je u dresovima voljenog kluba i zaista je uz njih pravo uživanje gledati fudbal u Japanu. Uživajte uz Uravu, Kašimu, Hirošimu, Kavasaki i ostale na kanalima Sport Kluba.