Siti i sudije, Hajnkes gazda, Fekir izazvao haos

Skener 6. nov 201717:01 > 17:02
Shaun Botterill, Getty Images

Dva velika derbija obeležila su vikend u Engleskoj, sudija je naneo veliku štetu Arsenalu, a Vest Hem je uručio otkaz Biliću. U Nemačkoj je Bajern pokazao ko je najjači, Pako Alkaser je konačno proradio u dresu Barse, dok je Asensio postigao jedan od najlepših golova ove godine

Murinjo opet pao na Bridžu, Siti na +8

Dva velika derbija igrana su u 11.kolu Premijer lige, a do pobeda su stigli Mančester Siti i Čelsi. Građani su i pre meča imali ulogu favorita protiv Arsenala, što pokazuju i kvote u kladionicama, ali nisu tako lako došli do trijumfa i ono o čemu će se pričati jesu sudijske greške. Siti je drugi gol dao iz penala, a utisak na prvi pogled je da je sudija napravio grešku kada je pokazao na belu tačku i pokazao žuti karton Monrealu posle pada Sterlinga. Venger je nakon meča rekao da svi znaju kakav je Sterling padavičar… Međutim, iz ugla kamere koja je bila iza vidi se kontakt i nespretna reakcija španskog defanzivca (vidi se da je zakačio nogu Sterlinga dok je trčao i da je krilni igrač Sitija zato pao). Arsenal je smanjio prednost Sitija posle toga, ali su domaći dali i treći gol. Iz ofsajda. Čistog ofsajda koji samo pomoćni arbitar nije video.

U drugom derbiju Čelsi je ponovo bio bolji od Mančester Junajteda. Jedini gol je dao Alvaro Morata. Svi su očekivali tvrdu utakmicu, očekivali su mnogi i dva parkirana autobusa, a na kraju je Konte ponovo nadmudrio Murinja. I na kraju se još nije ni rukovao sa njim, pa je Portugalac posle meča bio besan zbog toga i zbog poraza i rekao novinarima „da li je trebalo da ga jurim da bi se rukovali“. Crveni đavoli su i dalje drugi, ali sa ogromnih osam bodova zaostatka u odnosu na gradskog rivala. Murinjo mora da smisli i neku drugu taktiku za derbi utakmice, jer očigledno ne ide da se svaki put brani, protiv Totenhema je imao sreće zbog promašaja Alija, protiv Liverpula je uzeo bod, sada je poražen od Čelsija… A Siti je dobio sve derbi mečeve – Čelsi, Arsenal i Liverpul.

Ali nije sve dobro ni u Čelsiju bez obzira na pobedu nad Junajtedom. Konte je izgleda precrtao Davida Luiza još posle poraza u Rimu od Rome, pa je Brazilac derbi gledao sa tribina, a italijanski stručnjak je rekao da Luiz mora mnogo da radi i da se popravi inače će biti na tribinama ili klupi. Njegovo mesto zauzeo je Andreas Kristensen, a na klupi je bio mladi Ampadu.

Biliću otkaz, veliki preokret Evertona

Skoro godinu dana su išle priče o otkazu Slavenu Biliću, a posle poraza od Liverpula u Londonu i hrvatskom stručnjaku je bilo jasno da su mu dani odbrojani, što je potvrdio i u izjavi za Sport klub kada je rekao da je sve moguće i da rezultati nisu na nivou očekivanih. Sačekali su dva dana čelnici čekićara i dali mu otkaz. Kao najozbiljniji kandidat da ga nasledi pominje se Dejvid Mojs. A sa tog meča treba izdvojiti još jednu odličnu partiju Mohameda Salaha, kao i povratak na teren Sadija Manea, koji je pokazao da je verovatno ključni igrač Liverpula. Prvi gol u dresu Redsa u Premijer ligi postigao je i Okslejd Čembrlen, ali je opet prilično nervirao Klopa, koji se u jednom trenutku žestoko iznervirao na Oksa, što su i kamere uhvatile.

Klub koji je još ranije ostao bez trenera je Everton, a privremeno je na klupi Dejvid Ansvort. Karamele su u nedelju dočekale Votford i gubile sa 2:0, ali je na kraju došlo do velikog preokreta koji su kreirali Nias i Kalvert Luvin, da bi Bejns sa bele tačke doneo tri boda. Ali utisak je da je Votford sam kriv za poraz, ispustio je 2:0, a zatim je Kleverli promašio penal. Čekao je Everton dvonedeljnu pauzu kako bi imenovao novog trenera, mnogi su to povezivali i sa krajem sezone u Kini i Manuelom Pelegrinijem, ali se sada kao kandidat broj 1 pojavio Sem Olardajs.

Od mečeva igranih za vikend treba izdvojiti tešku pobedu Totenhema nad Palasom, koji je na 0:0 propustio nekoliko velikih šansi, pa im je Son presudio. I naravno još jednu pobedu neverovatnog Barnlija, koji je u gostima došao do 11 boda, a ukupno 19, pa je trenutno sedmi sa isto bodova kao i Liverpul i Arsenal.

Alex Grimm/Getty Images

To je Hajnkesov moćni Bajern

Pre mesec dana je izgledalo da će se prekinuti dominacija Bajerna. Svi su videli mnoštvo problema u redovima aktuelnog šampiona, a onda se na klupu vratio Jup Hajnkes. Da igrači nisu želeli da igraju za Karla Anćelotija je jasno svakome, a italijanski stručnjak nije imao status nedodirljivog u upravi kluba. Zato je smenjen, a došao je čovek kome nijedan igrač ne sme ništa da kaže. I Bajern je proradio. I Bajern je samleo Borusiju Dortmund u derbiju 11.kola Bundeslige i otišao na +6 u odnosu na milionere. Roben u svom stilu za 1:0, Levandovski petom za 2:0 i onda Dejvid Alaba za 3:0. Milioneri su imali svoje šanse, ali je Ulrajh branio odlično i pokazuje da ga Bajern nije tek tako doveo iz Štutgarta, već da mu je na startu sezone nedostajalo samopouzdanja i mečeva i da je zato grešio. Borusija je nastavila sa lošim izdanjima i ako ne računamo Kup i meč sa Magdeburgom ovo je šesti meč u nizu bez pobede za milionere.

Iz Nemačke treba izdvojiti i pobedu Lajpciga posle preokreta protiv Hanovera, nove poraze Kelna i Verdera koji su i dalje bez pobede u ligi i naravno komičnu intervenciju golmana Majnca Zentnera, koja je obišla ceo svet. Šta li mu je bilo u glavi samo on zna, ali da je krenuo da ispuca loptu kada je otišla metar ipo od njega je nestvarno. Meri se sa onim koracima Rasela Vestbruka prošle sezone u NBA, kada uzima loptu drži je u rukama i ide ka centru…

Baloteliju crveni, jer je Baloteli. Fekir izazvao prekid meča

Dve neverovatne scene obeležile su 12.kolo Lige 1. Da krenemo od Marija Balotelija i zašto uvek on. Italijan je u 40.minutu dao jedini gol na meču Nica – Dižon i doneo pobedu svom timu, a u 89.minutu je zaradio crveni karton. Većina vas će reći ukoliko nije videla snimak „šta je sad uradio“, „pa on stvarno nije normalan“… Ali Baloteli zaista nije zaslužio da dobije crveni karton. Klizeći start nad Jembereom sa leđa uz glumu protivničkog igrača i sudiju koji ima pik na njega. Nije ovo prvi put da se dešava Baloteliju u Francuskoj, a koliko se Italijan potresao pokazuje i reakcija kada je izlazio sa terena kada je udario zađtitno staklo i preplašio službenika.

Ali poptuno ludilo napravio je Nabil Fekir, koji je opet bio najbolji na terenu u dresu Liona koji je dao pet golova Sent Etjenu u gostima. A Fekir je dao i peti pogodak u 85.minutu i onda je skinuo dres u stilu Lea Mesija i pokazao ga navijačima domaćih. Zašto? To ni on verovatno ne zna… Usledio je potpuni haos i utrčavanje navijača na teren, a samo dobra reakcija policije je sprečila da igrači Liona ne budu linčovani. Veliki rivalitet vlada između Liona i Sent Etjena (poznat kao Ron-Alp derbi), ali Fekir nije smeo ovo sebi da dozvoli mada će ga navijači njegovog kluba još više voleti nakon ovoga. Trener domaćih Garsija je posle meča rekao da se izvinjava svim navijačima i da je ovo najveća bruka u njegovoj trenerskoj karijeri.

https://youtube.com/watch?v=-D4JfgFcd3I

Kakva partija Partija, moćna Valensija, bomba Asensija i konačno Alkaser

Četiri vodeća tima u Španiji upisala su pobede u 11.kolu La Lige. Da krenemo od lidera, koji je u derbiju kola bio bolji od Sevilje sa 2:1, a oba gola postigao je Pako Alkaser. Konačno je proradio bivši napadač Valensije i postigao prve golove u sezoni Bitno je za Barselonu da je došla do trijumfa i na meču u kom Leo Mesi nije dao gol, a nije ni asistirao. Barsa ima 31 bod, a sa 27 na drugom mestu je Valensija. Slepi miševi su očitali lekciju i Leganesu, koji je po prvi put u sezoni na jednom meču primio tri gola. Jedino što kvari utisak u pobedi Valensije jeste sukob Simonea Zaze i Marselinja, pošto je italijanski napadač bio nezadovoljan što ga je trener izveo iz igre i nije mu omogućio da pokuša u tih poslednjih 10-tak minuta da postigne gol i na sedmom uzastopnom meču čime bi oborio rekord star preko 70 godina.

Atletiko Madrid je nastavio da se muči, ali je ipak došao do đeste pobede u sezoni. Tomas Parti koristi svaki trenutak na terenu, a na Riazoru je presudio La Korunji golom u 90.minutu. Igrač koji mora da ima mesto u startnih 11, bez obzira da li su zdravi i Koke i Gabi… Atletiko je i dalje uz Barselonu i Valensiju jedini neporaženi tim u ligi.

I za kraj smo ostavili trijumf Reala nad Las Palmasom. Novi meč na kom kristijano Ronaldo nije dao gol, a sa ovog susreta pamtiće se pogodak Marka Asensija. Kakav gol. Uživajte.