Sudije, penali, korneri i tužni Real

Skener 5. feb 201816:30 > 16:36
Jan Kruger, Getty Images Sport

Teško da u jednom tekstu možemo da navedemo samo šta se sve zanimljivo dešavalo u ligama petice ovog vikenda, teško da možemo da objasnimo samo šta se dešavalo na Enfildu i šta je to radio Džonatan Mos.

Shaun Botterill/Getty Images

Korneri su obeležili meč u Seriji A, Miši Batšuaji vikend u Nemačkoj, a novi remi Reala uz remi Barselone dane u Španiji.

Golčine Salaha i Vanjame i tragični sudija

Sudija Džonatan Mos je u centru zbivanja u Engleskoj nakon dva dosuđena penala za Totenhem u derbiju kola protiv Liverpula na Enfildu. Navijači Liverpula će reći da nije bio nijedan penal, fanovi Totenhema se neće složiti, a situacije se analiziraju u celom svetu. Ali ono što je najgore za Džonatana Mosa kolege iz Engleske su uradile transkript razgovora sa pomoćnikom kod prvog penala. Pomoćnik jasno objašnjava da ukoliko je Lovren dirao loptu onda je penal (on svakako nije mogao da vidi da li je Kejn i nakon toga simulirao pad), a ako nije da je ofsajd. Mos odgovara da ne zna da li je Lovren dirao loptu i nakon pitanja pomoćnika upućenog četvrtom sudiji na koje ne dobija odgovor čuje se samo glavni arbitar koji kaže, „dosudiću penal“. Mrtav hladan nakon izjave da ne zna da li je Lovren dodirnuo loptu… Ono što je sigurno jeste da taj penal nije smeo da bude dosuđen, jer bez obzira da li je bio ofsajd ili ne, Kejn je simulirao da je postojao kontakt sa Karijusom. Kod drugog penala je jasno da je kontakt postojao između Van Dajka i Lamele (postoji mogućnost da je Argentinac čak bio i u ofsajdu kod te situacije, a Holanđanin je svakako bio nesmotren i iako je krenuo da povlači nogu je zakačio rivala), što se vidi na usporenom snimku, a da li je dovoljno da se dosudi penal i to na onakav način da pomoćnik (Smart) vraća glavnog sudiju procenite sami. Klop nije komentarisao drugi penal, već samo prvi koji je Kejn na kraju i promašio. Možda bi u Premijer ligi trebali da razmisle o tome da angažuju strane sudije…

A da se posvetimo i igri i dva prelepa gola koja su nažalost pala u drugi plan. Udarac Viktora Vanjame u stilu Pola Skolsa je sigurno jedan od najlepših golova koje ćemo videti ove godine, dok je majstorija Salaha u stilu Lea Mesija neprocenjiva. Treba pomenuti opet tog Džonatana Mosa, koji je pre drugog gola Egipćanina propustio šansu da dosudi penal za Liverpul, jer je lopta pogodila igrača Totenhema u ruku, ali je Salah bio pribran i umeto protesta je nastavio akciju i dao gol.

Treba se osvrnuti i na taktiku Jirgena Klopa u finišu meča na kojoj mu zameraju i navijači Redsa. Povukao se u potpunosti, pokušao da se odbrani i igrao sa tri centralna beka. Komentar pojedinih navijača Liverpula je bio da njihov tim ne zna da se brani i da nikada ne treba ovo ni da pokušava.

I za kraj da završimo sa sudijama, problematičan penal dosuđen je i za Kristal Palas protiv Njukasla, a Rafa benitez je bio oštar prema arbitrima posle meč rekavši da ovakve situacije ne mogu da budu okarakterisane kao najstroža kazna. Sa njim se složio i Alan Širer koji je dodao da bi bilo po deset penala po utakmici ako bi se za takve kontakte pokazivalo na belu tačku.

Realove muke se nastavljaju, lud gradski derbi

Real Madrid je stvarno u ozbiljnim problemima,a bliži se dvomeč sa PSŽ-om. Opet bez pobede za Real, koji nije uspeo da trijumfuje na gostovanju protiv Levantea, 2:2. Pokušavao je Real na sve načine, uspeo da postigne i drugi gol za 2:1 – strelac je bio Isko na asistenciju Benzeme i to u 81.minutu. I sve je bilo uzaslud. Ušao je iskusni Đampaolo Pacini u 77.minutu i bilo mu je dovoljno svega 12 minuta da zatrese mrežu Kejlora Navasa. Real ostaje četvrti sa 39 bodova, jedan više ima Valensija koja je izgubila u derbiju od Atletika, a gol odluke postigao je Anhel Korea na prelep način. Atletiko beži gradskom rivalu čitavih 10 bodova. Iza Reala je Viljareal sa samo dva boda manje, a jedna dobra stvar za Zinedina Zidana je da njegov tim ima meč manje u odnosu na sve ostale. Ako Real nastavi sa ovakvim igrama i ako odbrana bude izgledala ovako u Ligi šampiona Nejmar, Kavani, Mbape i ostali će uništiti aktuelnog prvaka Evrope.

Alex Caparros Getty Images Sport

Ostala je bar ista razlika u odnosu na Barsu, koja ima +19. U gradskom derbiju Barselone nije bilo pobednika, mada je Espanjol bio blizu senzacije i nanošenja prvog poraza Barsi ove sezone. Vodio je Espanjol golom Morena, ali je Pike u 82.minutu izjednačio. PRoblem za Barsu je povreda Pikea iz finiša meča, posle starta Morena, a nastao je i haos u tunelu posle meča, jer je Garsija vređao Umtitija na rasnoj osnovi, pa su iskusnog napadača štitili čak i igrači Barse da ga Umtiti ne dohvati. Gradski derbi je uvek pun emocija, ali Serhio Garsija sa iskustvom koje ima iza sebe ne bi baš trebao da provocira protivničke igrače.

Iz La Lige treba dodati i rezultat sa meča Eibar – Sevilja. Gosti su otišli kući sa pet primljenih golova, pa se s pravom navijači pitaju kome je palo na pamet da dovede Vinćenca Montelu na mesto trenera. Na pet ligaškim mečeva jedna ostvarena pobeda uz 12 primljenih golova.

Copy – paste korneri

Juventus je uništio Sasuolo i dao sedam golova, Napoli je dobio Benevento u gostima i ostao na vrhu, Roma je prekinula crni niz i savladala Veronu, dok je Inter nastavio sa očajnim partijama i odigrao 1:1 sa Krotoneom kod kuće. Ali sve ovo ostalo je ipak u senci utakmice između Bolonje i Fiorentine gde smo za tri minuta videli dva gola direktno iz kornera. Prvo je Veretu izveo korner za Fiorentinu, a nije se proslavio golman domaćih Mirante koji je maltene sproveo loptu u sopstvenu mrežu. Igrao se 41.minut, a samo tri minuta kasnije je Pulgar pogodio iz kornera, ali bez pomoći golmana ljubičastih. Retkost je videti gol iz kornera, a kamoli dva na jednoj utakmici i to u kratkom razmaku.

Milioner Sunđer Bob ili Betmen

Prodala je Borusija Dortmund Pjera Emerika Obamejanga Arsenalu i dovela na pozajmicu Mišija Batšuajia. Belgijanac je na startu „kupio“ žuti zid, pošto je na debiju protiv Kelna dao dva gola i upisao asistenciju. Napadač koji je poznat po tome što obožava Sunđer Boba i Betmena je tako započeo karijeru u Nemačkoj, a ako nastavi sa ovakvim partijama prezadovoljni će biti svi sem donekle Dortmunda. Zašto? Milioneri nisu hteli da pristanu na dogovor sa Čelsijem o otkupnoj klauzuli, jer su plavci insistirali na opciji da mogu da ponovo vrate Belgijanca za određenu sumu novca. I sada će Dortmund šest meseci razigravati Batšuajia, koji će se potom vratiti na Stamford Bridž, a Čelsi će za njega moći da traži i mnogo više novca nego sada ili da ga jednostavno zadrži. Ako se sete šta su uradili sa De Brujineom, Salahom, Lukakuom, onda će ga verovatno zadržati.

Zanimljivost iz ovog kola Bundeslige je da je samo jednom trijumfovao domaćin i to Augzburg protiv Ajntrahta, a borba za mesta u Ligi šampiona biće izuzetno neizvesna, trenutna situacija je sledeća: Leverkuzen 35, Lajpcig 35, Dortmund 34, Šalke 34, Ajntraht 33, Augzburg 31, Menhengladbah 31. A Bajern je u nekom svom svetu na čelu tabele…

Goleade na Velodromu i stadionu Luj II

Devet golova na Velodromu i pet pogodaka na stadionu Luj II obeležili su 24.kolo Lige 1. Marsej je sa 6:3 savladao Mec uz hettrik Florana Tovana, vodio je sa 6:1, ali su se opustili pred kraj pa su primili još dva gola. Marsej je ovom pobedom došao do drugog mesta (51 bod), a sve to zahvaljujući trijumfu Monaka u derbiju sa Lionom 3:2. Pri rezultatu 2:2 u prvom poluvremenu kneževi su ostali sa igračem manje kada je isključen Keita Balde. Ali ni to nije pomoglo Lionu da dođe do sva tri boda i ostavi Monako na -4. Nisu uspeli čak ni da zadrže nerešen rezultat pošto je Roni Lopes postigao odlučujući gol u 88.minutu. Ova tri kluba će i voditi bitku za dva mesta u Ligi šampiona, treći je sada Monako sa 50 bodova, Lion ima 48. PSŽ je daleko i sasvim je izvesno da ga niko neće stići, iako ima još 14 mečeva do kraja sezone, a razlika je +11. Sveci su opet rutinski došli do pobede (Lil 3:0 u gostima), a Nejmar je postigao još jedan izuzetno lep gol – 18 pogodak na 17 utakmica u ligi ove sezone.

Proradila veza iz Dortmund, Ramzijev hettrik i šta uradi Rahime?

Arsenal je zgromio ekipu Evertona za 45 minuta, dao četiri gola, na kraju slavio sa 5:1, a navijači tobdžija imaju više razloga za zadovoljstvo. Prvo je hettrik Arona Ramzija. Na sreću, nije hettrik ispratila i kletva… Valjda je više nema. Drugi razlog je hettrik asistencija Henrika Mhitarijana. Jermenin je konačno dobio slobodu koja mu je trebala, a treći razlog je pogodak novajlije Pjera Emrika Obamejnga, koji je doduše bio u ofsajdu kod tog pogotka, ali sudije nisu reagovale. Venger ima sa čim da radi, ali je opet problem odbrana, koja je izlaskom Monreala na poluvremenu postala još ranjivija – Mustafi je bio najslabiji na terenu, a ni Kolašinac se nije proslavio u nastavku, dok je Beljerin standardno loš u defanzivi.

Mančester Siti je napravio kiks protiv Barnlija na Turf Muru, doigrao je 1:1, a Gudmundson je doneo bod ekipi Šona Dajča. Građani su se ispromašivali, a ako ste propustili da vidite do sada, za kraj evo promašaja Rahima Sterlinga sa te utakmice.