Inijestin poslednji Klasiko, Čelsi je živ, Juve prvak

Skener 7. maj 201815:14 > 15:41
Alex Caparros, Getty Images Sport

El Klasiko bez rezultatskog značaja obeležio je pre svega sudija, ali i majstorije Mesija i Bejla, kao i kratak fitilj Roberta. U Engleskoj je Čelsi pobedom nad Liverpulom ostao u trci za top 4, a Interu je u Italiji uslugu učinila Atalanta.

Juve je osvojio novi Skudeto, a Arsen Venger je poslednji put vodio Arsenal na Emirejtsu. I u Nemačkoj i Francuskoj su zanimljive borbe za plasman u LŠ, ali je tamo i ludilo na dnu.

Ode Inijesta, bez špalira za Barsu na El Klasiku

Nije bilo pobednika u El Klasiku, a iako nije bilo rezultatskog značaja bilo je mnogo varnica. Sudija Ernandez je bio najlošiji na terenu, napravio je bezbroj loših odluka – krenulo je od toga što Bejlu nije dao ni žuti karton zbog gaženja, a mogao je i crveni.

Kasnije je isključio Roberta koji je u situaciji bez lopte udario Marsela, ali je Brazilac posle meča rekao da „nije siguran da li je osetio udarac“. A opšti je utisak da je u drugom poluvremenu oštetio Real Madrid, pošto kod drugog gola Barselone nije svirao faul nad Varanom, a kasnije nije dosudio ni čist penal za Madriđane posle faula Albe nad Marselom.

Mogao je i Mesija da isključi, pošto mu je dao žuti karton, a Argentinac je počeo da ga psuje i da mu viče da gura Real. Ali da se posvetimo lepšim stvarima sa ovog El Klasika, a to su svakako golovi Mesija i Bejla, a zatim i oproštaj Andresa Inijeste i njegov poslednji veliki derbi protiv Reala. Izašao je Inijesta uz ovacije u 58.minutu, bio je to njegov 38. El Klasiko u karijeri.

A posle utakmice se pričalo i o tome kako je Pike provocirao igrače Reala, šta im je dobacivao na poluvremenu, a onda su progovorili i iz Reala da je Mesi vršio pritisak na sudiju na poluvremenu i da je zbog toga Ernandez loše sudio u nastavku. I za kraj čuveni špalir, pa je Pike poručio da je on organizovao sve, jer igrači Reala nisu hteli. Zabava je na El Klasiku zagarantovana.

Od ostalih mečeva 36.kola La Lige treba izdvojiti i neočekivani poraz Atletiko od Espanjola od 2:0 u Madridu. Mislima su Simeone i njegovi puleni već u finalu Lige Evrope. Od ranije je poznato da su u Segundu ispali Malaga, Las Palmas i Deportivo La Korunja, a nastavlja se bitka za mesto u LE naredne sezone, trenutno je Hetafe sedmi sa bodom više i utakmicom više u odnosu na Sevilju, a ispred su Betis i Viljareal. 

David Ramos, Getty Images Sport

Živ je Čelsi, a živi i nada Vest Broma

Pre mesec dana je delovalo da Čelsi ne može da se domogne mesta koje vodi u Ligu šampiona, ali situacija se promenila. Plavci su savladali Liverpul u derbiju golom Žirua i tako prišli na -2 od Totenhema iz istog broja mečeva i na -3 od Liverpula koji ima utakmicu više.

Ako Čelsi savlada Hadersfild u sredu izjednačiće se sa Redsima, a ostaje nam da vidimo šta će uraditi i Totenhem protiv Njukasla. U poslednjem kolu Liverpul dočekuje Brajton i kao što reče Klop to će njegovom timu biti prvo finale (Liverpul ima mnogo bolju gol razliku od Česlija), plavci igraju protiv Njukasla u gostima, a Totenhem dočekuje Lester. A detalj koji je obeležio utakmicu na Stamford Bridžu je proslava gola Olivijea Žirua, on je otišao da podeli radost sa Davidom Luizom, koga je Konte davno precrtao. Da li vam je sada jasnije koliko je loša atmosfera u timu i da postoje klanovi… Možda isti oni koji su Murinju došli glave.

Čelsi sanja Ligu šampiona, a Vest Bromvič i dalje mašta o opstanku u ligi. Treba da se poklopi još mnogo toga, a vrećice su uradile svoje i dobile Totenhem u trećem minutu sudijske nadonade. Od kako je Mur na klupi VBA ima skor 3-2-0. Sada se čeka remi na meču između Svonsija i Sautemptona, pošto je Everton učinio uslugu Vest Bromu i u šestom minutu nadoknade došao do boda protiv svetaca.

Ukoliko Svonsi i Sautempton odigraju nerešeno u poslednjem kolu VBA treba da dobije Kristal Palas u gostima, a da njihovi rivali izgube – sveci od Mančester Sitija, a labudovi od Stouka, koji je prvi klub koji je ispao iz lige ove sezone. Ako Vest Bromvič Albion izbori opstanak biće to pravo čudo, ali oni nisu odustajali kada su ih svi već preselili u Čempionšip. I za to su nagrađeni.

Od ostalih utakmica treba izdvojiti poraz Junajteda od Brajtona u meču u kom su murinjovi puleni delovali očajno, ali i remi Sitija sa Hadersfildom, pa su rekordi Čelsija još uvek ostali na snazi, ali teško da će „preživeti“ do kraja sezone. I po broju bodova i po broju datih golova u jednoj sezoni.

Juve šampion, Ljajić ubio Napoli

Sedmi Skudeto u nizu, a ukupno 34. u istoriji. Juventus je opet šampion Italije, Napoli je izgubio trku, pošto nije uspeo da savlada Torino (2:2). Adem Ljajić je dva puta asistirao i dva kola pre kraja oduzeo i poslednju nadu navijačima Napolija da njihov klub može do pehara.

A Juve… On je posle preokreta savladao Bolonju sa 3:1 i već je u subotu bilo jasno ko će biti šampion, dok je potvrda stigla dan kasnije posle meča u Napulju. Napoli je gubio bodove gde nije smeo i sam je kriv što nije došao do titule, a naravno da će se i dalje mnogo pričati o sudijama u Italiji i tome da li guraju Juventus ili ne… Ostaje utisak da je Napoli ove sezone titulu izgubio jer nije dobio Torino, Fiorentinu, Sasuolo, Milan, Inter i Romu u poslednja dva meseca.

Francesco Pecoraro, Getty Images Sport

Prvak je poznat, jasno je i da Napoli ide u LŠ, Roma je posle pobede nad Kaljarijem na korak od elitnog takmičenja, a po svemu sudeći meč poslednjeg kola između Lacija i Intera će odlučiti o četvrtom učesniku Lige šampiona iz Italije naredne sezone. Lacio je pre ovog kola imao +4, ali je Atalanta uzela bod na Olimpiku i dala šansu Interu da sam odluči o svojoj sudbini. Inter je sa 4:0 dobio Udineze, pa će u slučaju pobede u sledećem kolu protiv Sasuoloa igrati odlučujući meč u Rimu.

Verona i Benevento su ispali, traži se treći putnik za Seriju B, a kandidati su Kaljari (33), Udineze (34), Krotone (34), Kjevo (34) i Spal (35). Dva kola do kraja sezone, ko će ispasti?

Lever, Hof i Dortmund se kockaju sa Ligom šampiona

Bajern je prvak, Šalke je u Ligi šampiona, Keln u Cvajti. Čekaju se još dva putnika za Ligu šampiona, a Dortmund nije iskoristio meč loptu protiv Majnca od kog je poražen, pa je Majnc sigurno ostao u ligi. Dortmund ima tri boda više kolo pre kraja od Hofenhajma i Leverkuzena, a postoji mogućnost da svi završe sezonu sa 55 bodova, a trenutno gol razlika ide na ruku milionerima. Hofenhajm je u 33.kolu izgubio od Štutgarta, dok je Leverkuzen odigrao samo 0:0 u Bremenu sa Verderom.

U poslednjem kolu Lever čeka Hanover, dok će Hofenhajm u direktnom duelu ugostiti Borusiju Dortmund i ukoliko pobedi sa dva gola razlike, a farmaceuti budu bolji od Hanovera sa pet pogodaka razlike Dortmund bi pao na peto mesto. Šansu za četvrto mesto ima i Lajpcig, ali je za to potrebno da Leverkuzen izgubi od Hanovera i da Dortmund dobije Hofenhajm.

Zanimljivo je i dalje na dnu, izgubili su i HSV i Volfsburg i Frajburg, pa je situaicja nepromenjena u odnosu na prethodnu nedelju. Hamburg je na mestu koje vodi u Cvajtu sa dva boda manje od vukova, a Frajburg ima +3 u odnosu na Volfsburg i obezbeđen makar baraž.

U poslednjem kolu Volfsburg ima zicer protiv Kelna pred svojim navijačima, a HSV se nada pobedi jarčeva i njihovom trijumfu nad Borusijom Menhengladbah kako bi u baražu jurili opstanak. Volfsburg u slučaju pobede nad Kelnom može i do direktnog opstanka, jer ima bolju gol razliku od Frajburga, koji dočekuje Augzburg i treba mu bod da ostane u ligi.

Monako čuva treće mesto, Lil iznad crte

Dva kola su ostala do kraja prvenstva u Francuskoj, a i dalje samo dva boda dele drugoplasirani Lion i četvrtoplasirani Marsej. Ova dva kluba i Monako su upisali pobede u 36.kolu, a najteže je do nje stigao klub iz Kneževine, pošto je tek u sudijskoj nadoknadi golom Sile pobedio Kaen sa 2:1.

Lion je lako dobio Trou, a Marsej je posle preokreta savladao Nicu uz novu maestralnu igru Dimitrija Pajea. Drugoplasirani i trećeplasirani će u Ligu šampiona, ulog je veliki, mada Marsej ima šansu da i preko Lige Evrope dođe do mesta u LŠ.

A ono što je zanimljivo jeste da će Marsej već znati da li je u LŠ pre poslednjeg kola šampionata i ako savlada Atletiko moći će da izgubi svakako u poslednjem kolu pa bi Francuska mogla do četiri predstavnika u elitnom takmičenju naredne sezone.

Zanimljiva je i broba za opstanak u Francuskoj, sada su ispod crte Troa i Tuluz, pošto je Lil na gostovanju dobio Tuluz sa 3:2 posle preokreta za samo 60-tak sekundi golovima Bisume i Pepea. Lil i pored te pobede ima samo bod više od Tuluza, kao i Strazburg, dok ni Kaen nije siguran.

Poslednji Vengerov ples na Emiratima

I za kraj smo ostavili poslednji meč Arsena Vengera na Emirejtsu kao menadžera Arsenala. Pobeda nad Barnlijem za kraj jedne ere. Ove slika govori više od hiljadu reči.