Alison u zemlji čuda, čarobni Kvaljarela i plačljivko

Skener 3. sep 201816:33 > 16:49
Jan Kruger, Getty Images Sport

Još jedan veoma zanimljiv vikend u evropskom fudbalu je iza nas, a u njemu su glavni akteri bili golman Liverpula i napadači Sampdorije i Pari sen Žermena.

Liverpulovi golmani, ludi Votford i maestralni Sari

Alison se nije šalio za navijače sa slabim srcem i živcima. Golman Liverpula i u jednom momentu najskuplji čuvar mreže svih vremena napravio je katastrofalnu grešku protiv Lestera, ali to na kraju nije skupo koštalo Redse koji su zadržali maksimalan učinak nakon četiri kola.

Alison je posle meča protiv Brajtona rekao da je sklon rizikovanju i da navijači sa srčanim problemima treba da budu oprezni. Sada svi mogu da se nadaju da će Klop uspeti da mu istera ove bubice iz glave i da više neće praviti ovakve greške, jer je do tog momenta bio izvanredan na golu Liverpula. Samo da i navijači shvate da nije jedino Karijus golman koji pravi greške i da se to većini dešava.

Ali nije samo Alison napravio tračičnu grešku u ovom kolu, to je uradio i Granit Džaka koji je na neshvatljiv način želeo da promeni stranu uduelu sa Kardifom i njegov tim je nakon toga primio gol u finišu prvog poluvremena. Ali kao i u slučaju Alisona, ni Džakin tim nije na kraju kažnjen do kraja, pošto je Arsenal slavio sa 3:2, a Emeri će nešto ozbiljno morati da promeni u odbrani, jer deluje da bi svaki tim i iz Čempionšipa mogao da psotigne gol protiv njegovog tima.

A osim Liverpula nakon 4.kola u Premijer ligi maksimalan učinak imaju još samo Čelsi i Votford. Maurisio Sari je mnogo brže od očekivanog uspostavio svoj sistem igre, iako još uvek ima dosta toga što može da se popravi, a protiv Bornmuta je bilo problema koje je rešio Pedro, kog je italijanski stručnjak ubacio sa klupe. Drugi gol dao je Eden Azar, koji je brzo ušao u formu nakon SP. Sari se posle meča žalio na preveliku neodgovornost svojih bekova, jer se često dešavalo da Aspilikueta centrira, a da je tada Alonso u kaznenom, što je po Sariju nedopustivo.

A iznenađenje je što je na vrhu i Votford sa sve četiri pobede, a stršljenovi su oduševili protiv Totenhema protiv kog su napravili preokret za samo sedam minuta. Iskoristio je Votford sve slabosti Totenhema i zbog loših reakcija kod centaršuteva psotigao dva pogotka.

Vudvorde odlazi, Vudvorde odlazi

Otprilike bi ovakva pesma mogla da se čuje sa tribina nekog našeg stadiona. Navijači Mančester Junajteda stali su uz Žozea Murinja tokom prethodnih sedam dana. Bilo je neprijatno posle poraza od Totenhema na Old Trafordu, ali su navijači ipak aplaudirali.

A posle pobede nad Barnlijem i tokom meča na Turf Muru su opet pokazali na čijoj su strani. Iznad stadiona je preleteo avion sa porukom: „Ed Vudvord – specijalista za neuspehe“. Ovim je jasno stavljeno do znanja Vudvordu šta se misli o njemu, a Murinjo je u jednom danu dobio dve bitke.

Konačno na terenu gde je Lukaku pokazao da nije zaboravio da daje golove, a drugu na ovoj strani bez obzira što je posle meča rekao da nije gledao u nebo i da to ne radi sem ako nekoga moli za nešto, a da je Vudvord danas pobedio sa 2:0. Murinjove igre… Ali je Vudvord sam kriv za ovo što mu se dešava, jer je u potpunosti ignorisao zahteve Portugalca tokom prelaznog roka.

Ne ljutite Barsu, Benzema bolji od Ronalda

Došla je Ueska da igra fudbal na Kamp Nou. Nije došla da parkira autobus. I krenula je ofanzivno. I dala gol. To im nije trebalo. Razljutili su Mesija, Suareza i ostale i na kraju otišli kući sa osam primljenih golova.

To je kao kad dođeš na basket u kraju protiv najbolje ekipe, udariš blokadu jednom od njih, jer on nije hteo da te ponižava od početka, pa izgubiš 21:0. Barsa je uništila Uesku, a koliko su želeli da im daju i taj osmi gol govori podatak da je penal dosuđen u sudijskoj nadoknadi. A i tu bi sudije trebale da zaštite klub koji gubi, kao u Nemačkoj, gde ako je pobednik rešen u 90:00 se svira kraj. Mesi i Suarez su dali po dva gola, Rakitić, Dembele i Alba po jedan, a jednom je Pulido savladao svog golmana.

S jedne strane treba se diviti Ueski, što je kao i Rajo Valjekano došla da igra fudbal na Kamp Nou, a sa druge ovo može da bude za nauk manjim klubovima, da se ne otvaraju skroz i da kao Alaves ili Leganes traže svoje prilike iz kontri.

Do pobede je došao i Real, savladavši Leganes sa 4:1, a na tom meču je Karim Benzema postigao gol u La Ligi protiv 33 različitog kluba. I sada je uspešniji od Kristijana Ronalda, koji je davao golove protiv 32 tima u španskom šampionatu. Eto da i Benzema u nečemu bude bolji od Ronalda.

Najveće iznenađenje vikenda priredila je Selta koja je porazila Atletiko sa 2:0 u Vigu, a definitivno mnoge stvari još uvek ne funkcionišu u ekipi Dijega Simeonea, koja je u tri kola upisala samo jednu pobedu i to uz dosta muke protiv Rajo Valjekana.

Zeleno-beli berberi

Derbi kola u Španiji igran je u Sevilji gde smo gledali okršaj gradskih rivala. Dugi niz godina je Sevilja bila dominantna u ovim okršajima, Betis nije slavio u La Ligi od 2012. do 2018.godine, a u tom periodu je samo jednom trijumfovao u Ligi Evrope, gde je takođe ispao od gradskog rivala posle penala.

Ali ove godine od tri meča dva je dobio Betis, a jednom je bilo nerešeno. Zeleno-beli berberi ponovo haraju gradom. A junak priče je 37-godišnji Hoakin, koji je postigao odlučujući gol u 80.minutu. Za razliku od prethodna dva meča koja su obilovala golovima (čak 12 ih je postignuto), sada smo videli samo jedan, ali će ga pamtiti navijači Betisa u verovatno poslednjoj sezoni Hoakina.

Plačljivko

Nema dileme da će PSŽ i ove sezone osvojiti titulu u Francuskoj, niko ne može da im se suprotstavi, a i kada se neko izdigne i od 0:2 dođe do 2:2 kao Nim usledi brza reakcija svetaca.

Međutim, pobedu od 4:2 na gostovanju obeležio je crveni karton pobesnelog Embapea, kao i proslava gola Nejamara, koji je otišao ispred transparenta domaćih navijača na kom je pisalo da je plačljivko i zatim je brisao suze. Uspeli su navijači Nima da ga isprovociraju.

https://twitter.com/BrazilEdition/status/1035915472951078912

Derbi kola odigrali su Monako i Marsej, a na kraju je slavio novi klub Nemanje Radonjića sa 3:2 i to golom rezerviste Žermena u 89.minutu. Brzo su u Marseju zaboravili prošlonedeljni kiks protiv Rena kada je bilo 2:2.

I ko će na crtu Bajernu?

Svi priželjkuju neizvesnu sezonu u Bundesligi, da Bajern ne postane šampion već u martu, ali već posle 2.kola imamo situaciju da su glavni konkurenti ili oni koji su to trebali da budu napravili kiks. Dortmund nije uspeo da savlada Hanover u gostima (0:0), Šalke je po drugi put poražen ove sezone i to od Herte u Gelzenkirhenu sa 2:0, Lever je izgubio od Volfsburga i još je bez bodova, dok je Lajpcig došao do remija sa Fortunom i ima jedan bod.

Uz Bajern, jedini timovi koji imaju maksimalan učinak su Volfsburg i Herta, a oni sigurno nisu pretendenti za titulu.

Bajern je svoj posao protiv Štutgarta lako završio, a Leon Gorecka je pokazao da će biti nosilac igre aktuelnog šampiona, kao i reprezentacije Nemačke. Dobio je šansu od starta i dao gol i asistirao.

Ronaldov post, junak Kutrone i magični gospodin Fabio

Kristijano Ronaldo je i posle 3.kola bez datog gola u Seriji A, ali bez obzira na to Juventus ima perfektan učinak. Savladana je Parma u gostima sa 2:1, a samo još Fiorentina može do maksimalnih devet bodova.

Inter je konačno slavio posle poraza i remija na startu, a Naingolan je pokazao da će biti odgormno pojačanje.

Pored njega, fantastičan meč odigrao je i Perišić, koji je asistirao i dao gol. Navijači Intera su iskoristili gol Kandereve da se našale na račun Ronalda, pa su postavili Kandrevinu sliku koji je igrao samo tri minuta i dao gol i Ronaldovi koji je odigrao tri meča i nije se upisao u strelce. Ali deluje da će se situacija brzo promeniti, jer Portugalac konstantno ulazi u šanse i samo je pitanje kada će dati prvi gol, a posle toga će ih verovatno biti još mnogo.

Getty Images/ Marco Luzzani

Pobedu je ostvario i drugi milanski klub i to u derbiju sa Romom zahvaljujući Kutroneu koji je bio strelac u sudijskoj nadoknadi. Mladi napadač će ove sezone šansu uglavnom dobijati sa klupe jer je doveden Iguain, što je velika šteta za njega, jer ima ogroman potencijal.

I za kraj meč Sampdorija – Napoli. Na kraju ogromnih 3:0 za Samp, Napoli ovoga puta nije uspeo da se izvuče (dva puta je ove sezone uspevao da napravi preokret), a sada ga je dotukao Kvaljarela. Gospodin Fabio ima 35 godina i postigao je za sada gol sezone u Evropi. Uživajte.