Ko je super izmena, ko je u problemu, a ko slavi?

Skener 1. okt 201818:19 > 18:25
Jan Kruger, Getty Images Sport

Danijel Staridž i njegov gol protiv Čelsija su obeležili kolo u Engleskoj uz novi poraz Mančester Junajteda.

U Nemačkoj je Bajern doživeo poraz, a Dortmund napravio nestvaran preokret. U Španiji Real i Atletiko odigrali jedan od slabijih derbija prethodnih godina, dok je Barsa nastavila sa lošim rezultatima, a u Italiji su derbije dobili Juventus i Roma, a Aleksandar Kolarov je ušao u istoriju.

Lepotica Staridža i strašni Azar

Derbi kola u Engleskoj odigrali su Čelsi i Liverpul na Stamford Bridžu i na kraju su podelili bodove. Prvi izgubljeni bodovi za Redse i drugi remi u nizu za plavce. Eden Azar je kao i u Liga kupu postigao pogodak protiv Liverpula, samo što ovaj nije bio spektakularan kao taj. A junak Liverpula je iznenađujuće bio Danijel Staridž. Ni Salah, ni Mane, ni Firmino, već čovek koga su svi otpisali odavno. Čovek kome su povrede unazadile karijeru, ali koji ima to „nešto“ u sebi. Jedan kontakt sa loptom pre gola i onda bum. Najlepši gol ovog kola u Premijer ligi. Niko na stadionu, niko ko je gledao utakmicu uopšte nije mogao da očekuje u tom trenutku udarac Staridža. Aspilikueta je stajao i čekao da vidi kome će proslediti loptu. Nije on kriv, ovako nešto se retko viđa. A Staridž je pokazao da kada je zdrav, Klop može da računa na njega. Što kaže kolega Novaković: „Bilo bi super kada bi Klop mogao da uvede Staridža tri, četiri puta tokom utakmice.“ I zaista je Staridž ove sezone super izmena Redsa. Setite se prvog kola u gola nakon nekoliko sekundi na terenu protiv Vest Hema.
Inače, posle remija Čelsija i Liverpula na prvom mestu su Redsi i Mančester Siti koji je rutinski savladao Brajton kod kuće sa 2:0, a ova tri kluba su ujedno i jedina neporažena u ligi.

Laurence Griffiths, Getty Images Sport

Šta to radite đavoli?

Navijači Mančester Junajteda ne mogu da veruju šta se dešava. Njihov klub ima najgori start sezone u poslednjih 30 godina. Poraz od Vest Hema boli, ali je još bolnije bilo gledati beživotni Junajted tih 90 minuta u Londonu. Murinjo je definitivno izgubio kompas, mogu svi da ga brane i da pričaju suprotno, ali ovo je činjenično stanje. O Pogbi bolje da se više i ne govori, jasno je svima kakav je igrač, ali je sada svima jasno i zašto ga se Ferguson svojevremeno tako lako odrekao. Vest Hem je trijumfovao sa 3:1, a Brazilac Felipe Anderson je blistao na ovom meču. Neko će reći da je šteta što nije ranije došao u Englesku i što je izgubio jednu godinu u Laciju, kada je Lotito tražio previše novca kako bi ga prodao.

A Murinjo je u ponedeljak bio na konferenciji na kojoj je pričao da se ne plaši za svoj posao, ali koliko ljudi mu veruje na Old Trafordu u ovom trenutku?

Gabriele Maltinti, Getty Images Sport

Juve nema konkurenciju, Kolarov u istoriji derbija

Dva velika derbija igrana su ovog vikenda u Italiji, Juventus je savladao Napoli sa 3:1, a istim rezultatom je Roma u gradskom derbiju slavila protiv Lacija. Juve je još jednom pokazao da ipak nema konkurenciju u Seriji A i da će se opet prošetati do titule. Poveo je Napoli u Torinu, ali je Mandžukić sa dva gola doneo preokret staroj dami koja i dalje ima maksimalan učinak i već sada +6 u odnosu na najbližeg pratioca, a to je upravo tim Karla Anćelotija. Ronaldo opet nije dao gol, ali je upisao dve asistencije i bio je uz Mandžukića igrač utakmice. Portugalac je najbolji asistent Serije A do sada sa četiri asistencije.

A u rimskom derbiju Roma je došla do pobede protiv Lacija, a nakon ovog duela u istoriji mečeva rimskih klubova upisano je ime Aleksandra Kolarova. Srpski fudbaler je postigao gol za 2:1 u 71.minutu i postao tek drugi igrač koji je davao golove u gradskom derbiju i za Lacio i za Romu. Prvi je bio Šveđanin Arne Selmoson. Kolarov je posle meča istakao da zna da je ušao u istoriji, a pohvalio je i igru Pelegrinija, koji je dao prvi i asistirao kod trećeg gola vučice. A mnogim navijačima Lacija zasmetala je proslava gol Kolarova protiv bivšeg kluba, koji mu je bio prvi u inostranstvu i odakle je otišao u Mančester Siti.

Aitor Alcalde Getty Images Sport

Slab madridski derbi i bleda Barsa

U subotu je igran još jedan madridski derbi i završen je bez golova. Nismo mnogo toga videli od Reala i Atletika, a delovalo je kao da su i igrači Reala zadovoljni bodom posle ubedljivog poraza od Sevilje. A Simeone je u svom stilu gledao da sačuva svoju mrežu i u tome je uspeo, a ovo je treći meč u nizu da su jorgandžije nisu primile gol. Real može i mora mnogo bolje, a sigurno je da to važi i za Barsleonu koja je treći meč u nizu ostala bez pobede, a drugi na Nou Kampu. Nije uspela Barsa da savlada ni Atletik Bilbao, koji u Baskiju nosi bod. Gubila je Barsa sve do 84.minuta kada je Munir doneo izjednačenje, a i pored svih kikseva ostala je ekipa Ernestea Valverdea prva na tabeli sa istim brojem bodova kao i Real. Ali odavno u Španiji nije viđeno da nakon sedam odigranih kola sedam prvoplasiranih klubova deli samo tri boda.

Alexander Hassenstein, Getty Images

Pao Bajern, ludi Dortmund prvi

Bajern je doživeo prvi poraz u sezoni. Herta je odigrala odličnu utakmicu u Berlinu i nanela poraz aktuelnom šampionu. A Niko Kovač ima razloga za brigu. Njegove rotacije nisu bile dobre ni na ovom meču, taktički je Bajern bio loš u prvom poluvremenu, a posle Augzburga je i Herta uspela da ostane neporažena protiv Bajerna i da još ne primi gol. Kovač treba da pronađe najboljih 11, da uigra taj tim, jer ovako ne ide baš najbolje bez obzira na dobar start sezone. Sada se vide problemi, koji trebaju da se rešavaju u hodu i u toku sezone, što će biti teško jer je gust raspored. A Herta je sada na deobi drugog mesta upravo sa Bajernom i ima 13 bodova.
A kiks Bajerna iskoristio je Dortmund i izbio na prvo mesto. Ali kako je Borusija došla do tri boda u derbiju protiv Levera je za priču. Gubili su milioneri na poluvremenu 2:0, taj rezultat je bio na snazi do 64.minut, a onda rapsodija. Četiri gola Borusija, prelep fudbal i uživanje za sve prave ljubitelje fudbala. Pako Alkaser je dao dva gola i pokazao da za godinu dana grejanja klupe uglavnom u Barseloni nije zaboravio da igra fudbal, a njegovi golovi su doneli trijumf milionerima. Posle sedam golova Nirnbergu ovo je još jedan dokaz da Lusijen Favr radi fantastičan posao i da će njegova ekipa biti sve bolja. Jesu malo slabije počeli, ali očigledno je da su na dobrom putu i da Bundesliga ove sezone može da bude neizvesna.

Getty Images Sport, Michael Regan

PSŽ može da slavi, Lil je hit

A za razliku od Španije i Nemačke gde ćemo možda imati uzbudljivije sezone nego inače i veću borbu za titulu, u Francuskoj je nakon 8.kola jasno da niko ne može da stane na put PSŽ-u. Osam pobeda i +8 u odnosu na prvog pratioca. Rutinska pobeda na gostovanju protiv Nice od 3:0 donela je ogromnu prednost svecima u odnosu na ostatak lige. Jednostavno niko ne može da parira PSŽ-u. Rasprave nema i ne treba da je bude.

Na drugom mestu je klub koji se prošle sezone borio za opstanak, Lil, koji je u poslednjem meču kola sa 3:0 savladao Marsej. Izgleda da su u Lilu ipak dobro razmišljali pre godinu dana kada su dovodili neke veoma talentovane fudbalere, jer im se sada sve isplaćuje. A za razliku od Lila mnogo loše ide Monaku sa klincima, novi poraz je upisan i to na gostovanju od Sent Etjena, pa su kneževi pali na 18.mesto na tabeli. Neko se izgleda preračunao u svim onim prodajama i zarađivanju para. Trebalo je misliti i o ovoj sezoni, a ne samo gledati kako će se ostvariti što veći profit. Monako ima mnogo talentovanih igrača, a najgore od svega po klub može da bude otkaz koji se navodno sprema Žardimu. Da li zaista trener može da bude kriv ako u godinu dana prodate ceo tim i dovede uglavnom mlade igrače kao zamene (uz te mlade su stigli Golovin i Šadli)? Uz Monako u ovom kolu do pobede nije došao ni Lion, koji je odigrao 1:1 sa Nantom kod kuće, a Fekir je promašio penal za pobedu.