Adio Lopetegi, Luka bacio petardu i „ubica“ Milana

Skener 22. okt 201817:10 > 17:20
Alexander Hassenstein, Getty Images

Real Madrid je nastavio sa katastrofalnim rezultatima, oboren je negativni rekord kluba, sada je samo pitanje ko će naslediti Lopetegija i kada.

U Engleskoj je kolo obeležio povratak Murinja na Stamford Bridž i sukob na kraju meča sa pomoćnikom Marusija Sarija, dok je u Italiji igran derbi Dela Madonina, koji je opet u sudijskoj nadoknadi rešio Mauro Ikardi.

Realova bruka, negativni rekord, povreda Mesija

Real Madrid ove sezone ne liči na sebe. Oboren je negativni rekord kluba po broju minuta bez datog gola, a složićete se da je Real morao da postiže golove i protiv CSKA i protiv Alavesa i protiv Levantea mnogo ranije. Ukupno osam sati i jedan minut bez datog gola. Sramotno. Nema izgovora i svakako da jedini krivac ne može biti Đulen Lopetegi, ali se zna ko prvi strada. Stiglo je iz Madrida uveravanje da on ostaje trener, ali gotovo svi relevantni mediji u Španiji navode da je samo pitanje trenutka kada će Konte ili Blan sesti na klupu aktuelnog osvajača Lige šampiona.

Levante je iskoristio dve greške Rafaela Varana i došao do ogromnih 2:0 za samo 13.minuta, a Real je svoj post prekinuo u 72.minutu kada je Marselo dao gol. Ali taj pogodak je bio samo mala uteha za Real, koji je doživeo šokantan poraz od Levantea. I sada je pao na sedmo mesto. Jedino što je dobro za Madriđane jeste da im prvoplasirana Barselona beži samo četiri boda uz sve ove kikseve i lošu igru.

A lider je u derbiju kola slavio protiv Sevilje sa 4:2. I slavili bi navijači Barselone ovu pobedu da nije bilo povrede Lea Mesija, zbog koje će propustiti meč sa Interom u Ligi šampiona, kao i prvi El Klasiko ove sezone narednog vikenda. Barsa je za 12.minuta došla do 2:0 protiv Sevilje, a šok i povreda Mesija dogodili su se u 26.minutu kada je izašao iz igre – prvo se vratio na teren, ali ipak nije mogao da nastavi. Mesiju je stradala podlaktica. Ovo nije izbacilo Barsu iz koloseka, dobila je meč, a pored nekoliko lepih golova, treba istaći i sjajne odbrane Ter Štegena, naročito one dve vezane iz 71.minuta. Ogrešili su se Nemci o njega, morao je da brani na Mundijalu, jer Nojer nije branio cele sezone. Shvatiće to nekada.

Sevilja je prikazala još jednu dobru partiju, bez obzira na poraz, pa je jasno da će puleni Pabla Maćina biti ozbiljni i u trci za titulom ove sezone. Nema sumnje da nas očekuje jedna od najuzbudljivijih sezona u La Ligi.

Od ostalih mečeva treba istaći remi Viljareala i Atletika, reklo bi se tradicionalno, jer Atletiko već tri godine ne može da savlada žutu podmornicu. A remizirala je i Valensija, kojoj je to sedmi remi u devet utakmica. Novo iznenađenje priredio je Ronaldov Valjadolid, koji je kao gost savladao Betis i popeo se na šesto mesto na tabeli, dok je Espanjol i Alaves su na deobi drugog mesta sa samo bodom zaostatka u odnosu na Barselonu. Kakav start sezone!

Petarda Luke Jovića i istorija Ajntrahta

Igrač koji je obeležio ceo vikend za nama sigurno je Luka Jović. Kako su ga svojevremeno nazvali srpski Falkao uništio je ekipu Fortune Diseldorf i dao pet golova. I to za samo 45 minuta i postao prvi igrač Ajntrahta u istoriji koji je to uradio i igrač koji je u top 10 u istoriji Bundeslige. Da ga je trener Hiter ostavio u igri do kraja mogao je Jović da se upiše zlatnim slovima u nemački fudbal i da stigne Ditera Milera koji je jedini igrač sa šest datih golova u Bundesligi ikada.

Ovako je Luka u društvu Levandovskog i onih čuvenih pet za devet minuta protiv Volfsburga, Ditera Henesa, Gerda Milera, Jirgena Klinsmana i ostalih koji su na jednom meču dali pet golova. A Jović je osmi na većnoj listi jer je pet pogodaka dao za 45 minuta, pa je jedan od učinaka Gerda Milera iza njegovog – pet za pedeset (on je četiri puta na ovoj listi, a samo sa jednim učinkom je bolji od Jovića, pet za 44 minuta). Ajntraht je slavio na kraju sa 7:1, Jović je ušao u istoriju, a klub iz Frankfurta ima plan da ga sada otkupi za dogovorenu sumu od šest miliona i onda na leto proda za bar 40 miliona evra.

Od ostalih mečeva važna je nova ubedljiva pobeda Dortmunda i to na gostovanju Štutgartu uz novi gol Alkasera koji je igrao samo prvo poluvreme, valjda da ne pokvari mnogo prosek na koliko minuta daje gol kada je igri (sedam za 127 minuta).Treba istaći i mnogo bolju igru Bajerna i trijumf nad Volfsburgom od 3:1 uz nova dva gola Levandovskog, koji kao da poludi kada vidi zelene dresove vukova… Dao im je 18 golova na 16 utakmica u karijeri.

Murinjov horor na Bridžu

Neko će reći da je i 2:2 na gostovanju u derbiju dobar rezultat. Ali ako vodite protiv Čelsija do 96.minuta i tada primite gol, a onda vas još provocira pomoćnik plavaca, bićete kao Žoze Murinjo – besni i spremni da se i pobijete ako treba. Taktički je Murinjo odlično postavio utakmicu, neutralisao Azara, a sa dva gola Marsijala došao do preokreta i njegov tim je vodio 2:1. Sudija Din je pokazao šest minuta nadoknade, a baš u tom poslednjem napadu je Ros Barkli doneo bod Čelsiju. Murinjo je na konferenciji komentarisao sve, Sarijevog pomoćnika kome ne želi ni da zna ime, kao i Sarija koji je prišao da uputi izvinjenje odmah, ali i odluku sudije Dina da produži meč toliko rečima „voleo bih da sve sudije ovako pokazuju nadoknadu, ne sećam se kada sam imao toliko vremena kada sam gubio“. I još opaska da njegovi igrači nisu „krali“ vreme, nego su hteli da igraju.

Svakako je Junajted pokazao karakter i kvalitet na ovoj utakmici, a videćemo da li je ovo znak da se budi. Sa druge strane opet se pokazalo koliko Čelsi zavisi od Azara i ko njega može da zaustavi uradio je veliki deo posla. Ali plavci ostaju jedan od tri neporažena tima u ligi, pošto su u 9.kolu do pobeda došli Mančester Siti protiv Barnlija 5:0 i Liverpul protiv Hadersfilda u gostima 1:0. U tim aktuelnog prvaka vratio se Kevin De Brujine, koji je ušao u drugom poluvremenu.

Imamo tri tima bez poraza, a sada su ostala dva bez pobede Hadersfild i Njukasl, pošto je Kardif iskoristio Fulamove probleme u odbrani i došao do prvog trijumfa (4:2). Korak za vodeća tri tima zadržao je Totenhem, koji se ponovo mučio, ali je u gradskom derbiju slavio protiv Vest Hema 1:0.

Maurito – noćna mora navijača Milana

Deveto kolo u Seriji A obeležio je derbi Dela Madonina, koji je na kraju dobio Inter i to golom u drugom minutu sudijske nadoknade. Pogodak je postigao kapiten neroazura Mauro Ikardi, koji je postao prava noćna mora navijača Milana. Prošle sezone je Inter kao domaćin slavio sa 3:2 uz hettrik Ikardija i gol za pobedu u 90.minutu, a sada je ponovo bio koban za gradskog rivala. Zaista je delovalo da će meč biti završen bez golova, slabo su i jedni i drugi igrali u drugom poluvremenu, ali je usledio centaršut Vesina sa desne strane, sjajna kretnja Ikardija, koji je cik cak korakom izbacio Musakija i iskoristio i loše istrčavanje Donarume da sprovede loptu u mrežu. Pre nekoliko dana su ga Kapelo i Materaci uporedili sa Batistutom.

Zaslužio je Ikardi da ga porede sa takvom legendom. Inter je sada smanjio zaostatak za Juventusom na šest bodova, pošto je stara dama napravila kiks i odigrala 1:1 sa Đenovom kod kuće.
Kiksirala je i Roma, koja je na Olimpiku poražena od Spala sa 2:0 (na golu gostiju je odličan bio Vanja Milinković Savić), dok su pobede upisali Napoli i Lacio.

U Francuskoj ništa novo, PSŽ melje i debi Anrija

Mogli bi da počnemo da pratimo francusku Ligu 1 od drugog mesta. Ovako nema baš smisla. PSŽ je uništio i Amijen i došao do desete pobede na isto toliko utakmica, a i sada su puleni Tomasa Tuhela dali pet golova, pa imaju gol razliku 37:6. I da, Nejmar nije ni igrao… Čuvao ga je Tuhel za Napoli. Obesmislili su čitavu ligu i kao što je rekao predsednik liona Ola „oni igraju neku svoju ligu“.

I zaista je tako, borba za drugo mesto i za plasman u evropska takmičenja će biti mnogo zanimljivija. Lil je nastavio sa odličnim igrama i došao do novog trijumfa, pao jeDižon na gostovanju, a iza Lila su monpelje i Marsej sa po 19 bodova. Marsej je u derbiju kola savladao Nicu u gostima, a Radonjić je doigrao svih 90 minuta.

Monako je nastavio sa porazima, izgubio je od Strazburga u gostima uz debi na klupi Tijerija Anrija. Koliko samo posla čeka legendarnog napadača. Monako je 19-ti na tabeli sa samo šest bodova, koliko ima i fenjeraš Gengam. Zarada je prethodna dva leta bila primarna za gazdu kluba, da li će se kajati zbog toga na kraju?