Liverpulov čas, Mesi se opet igrao i muka Reala

Skener 17. dec 201816:14 > 16:35
Clive Brunskill, Getty Images

Svakako da je derbi između Liverpula i Mančester Junajteda obeležio vikend za nama, a Jirgen Klop je konačno uspeo da savlada Murinja i Junajted u PL. Barsa se igrala sa Levanteom, Mesi je bio zaslužan za svih pet golova, a Real je jedva dobio Rajo Valjekano.

Ni d od derbija

Liverpul je uništio Mančester Junajted. Može neko da kaže da je Murinjo igrao da uzme bod, da je uspeo da zatvori u jednom delu utakmice najbolje igrače Redsa, ali jednostavno nije ovo derbi koji smo navikli da gledamo. Navikli smo da pršti na sve strane, da se igra fudbal, a u nedelju je fudbal igrao samo Liverpul, koji je imao preko 30 šuteva na gol i na kraju slavio sa 3:1. Junajted se obrukao, ne zbog poraza, već zbog prikazane igre, gde nije mogao da poveže pet pasova, a gol je dao zbog greške Alisona. Đerdan Šaćiri je na kraju bio junak, povukao je Klop pametan potez kada ga je uveo umesto Keite, jer Švajcarac ima mnogo drugačije kretnje i znatno je opasniji po gol rivala, na šta crveni đavoli nisu imali spreman odgovor.

Dva gola Šaćirija, oba uz pomoć defanzivaca Junajteda, za veliki trijumf Liverpula, koji ostaje lider na tabeli. A Junajted je miljama daleko i od mesta koje vodi u Ligu šampiona i nešto će morati brzo da se menja. Igre nema, rezultata nema, Murinjo ne može da pronađe najbolji sistem… Nije to više onaj Junajted koga su se svi plašili, nije ni senka.

Drugo mesto drži Siti, koji je i bez Davida Silve i od ranije povređenih De Brujinea i Aguera savladao Everton sa 3:1. Konačno je proradio Gabrijel Žezus koji je sa dva gola na asistencije Sanea pokazao deo onoga što se od njega očekuje, a videćemo da li može da odigra u kontinuitetu dobro. Treće mesto drži Totenhem, koji je uz mnogo muke savladao Barnli sa 1:0 golom Eriksena u 90.minutu. Ali sa ovog meča su najupečatljiviji promašaji Totenhema, koji je tokom utakmice bilo pregršt i mnogi se pitaju kako je moguće da je Barnli primio samo jedan gol.

Ronaldo i 5.000 gol

Juventus je slavio u gradskom derbiju protiv torina sa 1:0, a Kristijano ronaldo je bio strelac sa bele tačke. Bio je ovo 5.000-ti gol stare dame u Seriji A, pa će Portugalac zauvek ostati upisan u istoriji Juvea.
Zanimljivost iz 16.kola Serije A je da su svi favoriti slavili sa golom razlike i uz mnogo problema. Istim rezultatom kao Juve slavili su i

Inter i Napoli. Neroazuri su sa bele tačke golom Ikardija srušili Udineze, dok je Napoli kao gost golom Milika u 90.minutu došao do pobede nad Kaljarijem. Roma je imala najteži posao, pošto je dva puta gubila od Đenove, ali je zahvaljujući briljantnoj igri Klajverta došla do tri boda – 3:2. Dakle, situacija na vrhu je nepromenjena, a Juve je nastavio teror, 15 pobeda i samo jedan remi za +8 u odnosu na Napoli. I kada imate dobru sezonu ili sezone kao Napoli jednostavno ne vredi, Juventus je prejak.

https://twitter.com/PlayMakerDergi/status/1074050797250465794

Mučenje Madriđana

Navijačima Reala je ova sezona pravo mučenje. Nema šta. Kada Rajo Valjekanu, ekipi koja tradicionalno na gostovanjima najjačim klubovima prima tri ili više golova, date samo gol i nadate se da ga nećete primiti sve je jasno. Rajo ima drugu najgoru odbranu u ligi i to nakon ovog kola, do sada je imao najgoru sa Ueskom, ali je poslednji tim na tabeli primio dva gola od Viljareala za vikend pa sam drži „lidersku poziciju“. Ali Real je i pored bledih izdanja i pet poraza ove sezone četvrti sa samo pet bodova manje od lidera Barselone.

Sa druge strane Atletiko je odigrao lud meč protiv Valjadolida. Susret koji je obeležio ovo kolo doneo je čak pet golova i na kraju trijumf ekipe Dijega Simeonea golom Grizmana u 80.minutu. Atletiku se desilo nešto čudno na ovoj utakmici, vodio je 2:0, a onda je za 18 minuta igre u nastavku primio dva gola. Sjajno je igrao Valjadolid na ovoj utakmici, nadigravao se sa Atletikom, ali je na kraju Grizman presudio klubu koji vodi legendarni Ronaldo.

Iz ovog kola treba izdvojiti i pobedu Sevilje nad Đironom, kao i jubilarni deseti remi u sezoni Valensije, sada sa Eibarom u gostima.

Odbrana u pokušaju

Ne, ne mislim na odbranu Fulama, njihova nije ni u pokušaju. Ali to je za neku drugu priču, ovde se govori o Arsenalu i prvom porazu koji je doživeo tim Unaija Emerija još od avgusta. Na Sent Merisu nije bilo nekolicine defanzivaca, a kako su igrali Leno, Koščelni, Lihtštajner, Beljerin i Monreal uz Džaku je za priču. Da neko može da napravi toliko propusta na jednoj utakmici. Nijedan gol ove sezone Sautempton nije dao glavom, a onda su došli pomenuti defanzivci Arsenala.

Dva gola glavom Ingsa, tek oporavljenog od povrede, i za kraj gol Čarlija Ostina u situaciji kad Sautempton napada sa dva igrača šestoricu Arsenalovih i plivanje Bernda Lena u prazno. Jasno je šta nedostaje tobdžijama, daleko da odbrana izgleda mnogo sigurnije kada su tu Mustafi ili Sokratis ili Holding… Emeri mora u januaru da dovede pojačanja ako želi da izbori mesto u Ligi šampiona. 

Ko će biti najbolji strelac Bundeslige?

Ništa spektakularno se nije dogodilo u Nemačkoj za vikend, pobedili su i Borusija Dortmund i Bajern i Lajpcig, jedino je derbi između Hofenhajma i Menhengladbaha završen bez golova, a upravo to što nije bilo golova i jeste čudno. Hof je promašio veliki broj šansi, a upravo se na ovoj utakmici očekivalo najviše pogodaka u ovoj rundi. Dortmund je na +9 u odnosu na Bajern i Menhengladbah, dok su na dnu Hanover i Nirnberg, dok je Fortuna pobegla na 16. mesto pobedom protiv Frajburga.

Ipak, ono što je vvrlo zanimljivo u bundesligi trenutno jeste lista strelaca. Pako Alkaser vodi sa 11 golova, a po 10 su dali Jović, Levandovski, Rojs i Verner, dok je Ale dao jedan manje, a po osam Azar, Ple i Poulsen. Odavno nije bila izjednačenija lista strelaca u Nemačkoj i biće zanimljivo ispratiti ko će uzeti nagradu na kraju. Po kladionicama i dalje je prvi favorit Robert Levandovski.

Getty Images/Matthias Hangst

Mesijeve zimske čarolije

Gde si kućna čarolijo? Oni malo stariji se sećaju Nadrealista i dela emisije „Đurine kućne čarolije“. Mesi može da napravi svoju emisiju, s tim da bi za razliku od Đure imao zaista čemu da nauči gledaoce. Tri gola i dve asistencije u pobedi Barse nad Levanteom od 5:0… Uživajte.