Šamar za kralja, fussballgott i dve strane VAR

Skener 18. feb 201915:53 > 16:00
Dennis Doyle/Getty Images

Đirona je priredila najveće iznenađenje prethodnog vikenda u najjačim ligama Evrope pobedom nad Realom. Klaudio Pisaro je ušao u istoriju Bundeslige, Pjontek u istoriju Milana, a na dva meča videli smo da je VAR neophodan, ali i da mora da se poboljša.

Šamar za kralja

Real Madrid se provukao u Ligi šampiona protiv Ajaksa i dobio prvi meč u Amsterdamu sa 2:1, ali slaba igra se ponovila i protiv Đirone i usledio je poraz. Poveo je Real novim golom Kazemira, ali u drugom poluvremenu je usledio preokret. Đirona je predvođena Stuanijem i Portuom napravila veliki podvig i došla do prve pobede nakon 14 mečeva u svim takmičenjima, a prve u ligi još od 25.novembra. Za kraj još i crveni karton Ramosa, koji je namerno dobio žuti karton protiv Ajaksa da “očisti kartone”, pa to još i rekao, a kada je shvatio šta je napravio onda i porekao da je bila namera… Sada dileme nije bilo, pa je isključen u 90.minutu. Kako reče Solari posle meča “postalo je stvar navike”.

Kiks Reala i poraz iskoristili su i Atletiko i Barselona. Atletiko je u katastrofalnom meču, najslabijem u La Ligi ovog vikenda nekako uspeo da savlada Rajo Valjekano kao gost sa, gle čuda, 1:0. Gol su dali iz jedine šanse do tada na utakmici, a pripisan je Grizmanu. Barsa se takođe mučila, a Valjadolidu je na Kamp Nou presudio Mesi sa bele tačke. Prvi penal je Argentinac iskoristio, ali je zato drugi promašio, a Valverde je rekao da će on biti zadužen za penale i ubuduće i da se to ne dovodi u pitanje. Barsa ima 54 boda na prvom mestu, Atletiko je opet drugi sa 47, a Real je na 45. Od ostalih mečeva bitnu pobedu upisao je Viljareal protiv Sevilje, 3:0, ali je i dalje u zoni ispadanja. Međutim, dve pobede u četiri dana bez primljenog gola protiv ozbiljnih rivala kakvi su Sporting i Sevilja ohrabruju navijače žute podmornice.

Fussballgott

Klaudio Pisaro! Ušao je u istoriju nemačkog fudbala, opet. Legendarni napadač i u petoj deceniji trese mreže, pokazao je to protiv Dortmunda u Kupu, a sada i u Bundesligi, pošto je svom Verderu doneo bod u Berlinu u šestom minutu sudijske nadoknade. Imao je Peruanac i dosta sreće pošto je šutirao ispod zida, a lopta je nekoga i zakačila. Pisaro je na ovaj način postao najstariji igrač koji je postigao gol u Bundesligi, 40 godina i 136 dana. Rekord je do ove nedelje držao Mirko Votava. Pisaro je inače prvi gol u Nemačkoj dao 1999.godine. Naklon do poda.

Pjontek u istoriji, brži i od Nordala

Kšištof Pjontek bolji od Gunara Nordala. Poljak je sa dva gola u derbiju protiv Atalante stigao do šest pogodaka u dresu rosonera za samo 310 minuta i time je nadmašio legendarnog strelca. Nordalu je za ovakav saldo bilo potrebno 419 minuta. Naravno, treba da nastavi sa ovakvim partijama, ali više niko ne sumnja, Milan je dobio novog Ševčenka u njemu, a u Paketi novog Kaku.

Pjontek je šest golova dao iz samo 18 udaraca ka golu, što je fantastičan prosek. A za one mlađe, koji ne znaju ko je Gunar Nordal – jedini igrač u istoriji Serije A koji je pet puta bio najbolji strelac lige, koji je za Milan na 257 mečeva u ligi dao 210 golova, a ukupno je stao na 442 prvenstvena gola na tačno 500 utakmica. Takvu legendu je Pjontek upravo prestigao. I deluje da nema nameru da stane.

Marco Luzzani/Getty Images

Milan je četvrti sa 42 boda i dalje gleda u leđa Interu, koji je bez povređenog/uvređenog Ikardija nekako savladao Sampdoriju, a iza rosonera je Roma koja danas igra svoj meč sa Bolonjom i ima 38 bodova koliko i Atalanta, a Lacio je na istom broju bodova posle poraza od Đenove i to golom koji je primljen u sudijskoj nadoknadi, postigao ga je Domeniko Krišito.

Problem je bio Anri…

Pobeda Monaka, druga na tri utakmice, pokazuje da je problem u kneževini zapravo bio Tijeri Anri. Pričalo se nakon otkaza koji je dobio da je ušao u sukob sa svima, od igrača, preko stručnog štaba do uprave… Nekako ljudi nisu mogli da poveruju u sve te natpise, ali sada je jasno, Žardim je postavio stvari na mesto, Monako opet deluje dobro i naravno da je izašao iz zone ispadanja. Za vikend je Želson Martins srušio Nant. On je nastavio seriju dobrih igrača, ovo mu je drugi gol na tri meča uz jednu asistenciju i među najzaslužnijima je za dobre rezultate Monaka. Uželeo se fudbala posle epizode u Atletiku.

Dva lica VAR

Da krenemo od situacije koja je pokazatelj da je VAR potreban. FA kup i meč između Svonsija i Brentforda. Nije bilo VAR tehnologije na Libertiju, a da je bilo navijači Svonsija bi u 68.minutu mogli da slave pobedu. Poništen je čist gol Svonsija za 4:1. Roberts je sproveo loptu u mrežu nakon odbitka, proslavio gol, ali je nakon toga sudija Bond posle razgovora sa pomoćnikom poništio pogodak zbog ofsajda. A nedozvoljene pozicije nije bilo, čak je Roberts bio metar iza igrača gostujućeg tima… VAR ovde pomaže, kao i u mnogim drugim situacijama, ali ovaj meč je namerno stavljen jer nije korišćena tehnologija.


Sada prelazimo na meč između SPAL i Fiorentine, gde su domaći navijači zamrzeli VAR. Igrao se 78.minut SPAL daje gol za vođstvo od 2:1 (strelac Valoti i njegovi saigrači odlaze do dečaka koji je pored terena da sa njim proslave pogodak), na semaforu se menja rezultat, navijači slave, a onda šok. Sudija Paireto posle “asistencije” VAR tehnologije pokazuje da gol neće biti priznat, jer je ranije postojao prekršaj u kaznenom prostoru SPAL i da će biti penal za Fiorentinu. Mnogi će reći, pa dobro sve je u redu, penal je bio ranije i odluka je na mestu. U suprotnom Fiorentina bi bila oštećena. Ali fudbal se igra zbog navijača, šta biste vi uradili da ste na stadionu i da se ovako nešto desi klubu za koji navijate? Da li biste isto reagovali? Problem je u tome što se igra nastavila, što su sudije u VAR sobi morale brže da odreaguju, a ne da SPAL dođe u situaciju da postigne gol, proslavi, da se navijači raduju i da se onda vraća situacija od pre 60 sekundi ili više. Nekako je bilo za očekivati da se ovakva situacija prvo dogodi u Italiji, jer se svake nedelje pominje VAR od kada je uveden i to da li neki klub ima uticaj na odluke ovog sistema i da li je tehnologija dobra ili ne…