La Dea Atalanta

Getty Images/Marco Luzzani

Boginja. Momci iz Bergama igraju maestralan fudbal i ove sezone, a u sredu uveče ih je još jednom bilo zadovoljstvo gledati

U vitrinama kluba iz Bergama je samo jedan trofej, pehar Kupa Italije iz sezone 1962/63. Ali deluje da su najbolji dani za Atalantu tek sada došli. U oktobru će se slaviti 113 godina postojanja, a navijači uživaju, baš kao i svi ljubitelji fudbala.

Klub su inače osnovali švajcarski studenti i prvo ime je bilo Foot ball club Bergamo. Prvi put su igrali u Seriji A 1937.godine, ali su ispali iste sezone, a kada je u pitanju skoriji period, u ovom veku su ispadali čak tri puta, ali su se svaki put vraćali posle samo jedne sezone u drugoj ligi. Tri broja u Atalanti nisu u upotrebi, broj 12 zbog navijača, broj 14 zbog Federika Pisanija (koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1997.godine zajedno sa svojom devojkom Alesandrom Midali, a po njemu se zove i glavni teren u trening centru Atalante i severna tribina na stadionu) i broj 80 u čast Elija Korbanija, novinara, koji je na radiju komentarisao mečeve Atalante od 1974. do 2012.godine (izabran je baš broj 80 jer je Korbani u 80-toj godini života odlučio da ode u penziju i završi karijeru sportskog komentatora).

Povezano

Atalanta je u poslednjih 30 godina izbacili veliki broj kvalitetnih fudbalera iz svoje omladinske škole, a sve je krenulo 1991.godine kada je tadašnji predsednik Antonio Perkasi implementirao novi sistem ulaganja u mlađe kategorije i doveo Ferma Favinija iz Koma da vodi mlađe kategorije. Od tada je Atalanta u različitim mlađim kategorijama osvojila čak 17 titula prvaka Italije. Prema istraživanjima Atalanta ima najbolji sistem za mlade igrače u Italiji, a šesti u Evropi.

Sada su na dobrom su putu da se domognu četvrtfinala Lige šampiona, a u Seriji A su još jednom nadomak plasmana u najelitnije takmičenje drugu godinu u nizu. A sve to sa skromnim budžetom i genijalcem na klupi.

Đan Pjero Gasperini je na klupi već četvrtu sezonu, Atalanta igra po mnogima najlepši fudbal u Italiji, a to pokazuje i podatak da su najefikasniji tim lige nakon 24.kola sa čak 63 data gola (Lacio je iza njih sa 55, a Juventus i Inter su na 46 i 49). A da ne pomislite da je ovo čudo za jednu sezonu, podatak iz prethodne, 77 datih golova i treće mesto na tabeli i prvi put plasman u Ligu šampiona (šampion Juventus je dao sedam golova manje). Kako igra Atalanta dovoljno govore i rezultati iz ove sezone, 7:0 pobeda na gostovanju Torinu, 7:1 u Bergamu protiv Udinezea, i dva puta po 5:0 protiv Milana i Parme. Kada krenu da melju, nema stajanja.

Uspon Boginje poklapa se sa dolaskom Gasperinija (možda ga navijači Intera ne pamte po dobrom, jer je na klupi bio od juna do septembra 2011.godine). Atalanta je u sezoni pre njega završila kao 13. na tabeli, a odmah po dolasku Gasperinija su bili četvrti i igrali Ligu Evrope (tada je Serija A imala tri predstavnika u LŠ). Godinu kasnije su plavo-crni bili sedmi, a zatim je usledila famozna prethodna godina kada su ostvarili najbolji plasman u klupskoj istoriji. Gasperini je u dogovoru sa upravom radio izvanredan posao i na tržištu, jer je uvek pronalazio odlične zamene za igrače koji su odlazili. Tako je u leto 2017.godine kupio Hatebura (dvostrukog strelca protiv Valensije) iz Groningena za 1,5 miliona umesto Kontija koji je prodat Milanu za 25 miliona.

Đanluka Manćini je stigao iz Peruđe da odmeni Kaldaru, koji je u januaru pojačao Juventus, a te godine su prodali i Bastonija kog je kupio Inter (pa ga vratio na pozajmicu). Znao je Gasperini i da mu trebaju iskusniji igrači, pa je od Fiorentine uzeo Iličića za simboličnih 5,5 miliona, a Slovenac se odužio sa dvocifrenim brojem golova u svakoj sezoni (uključujući već sada i ovu u kojoj je dao 14). Tu godinu su završili u plusu od 30 miliona od transfera, a naredne su bili na nuli – dovedeni su na pozajmice Pašalić i Zapata (između ostalih), a kupljeni su Kristante (9,5), Đimsiti i golman Golini (4,3).

I prethodnog leta su napravljene promene, prodati su Kristante (21), Kesi (24), Petanja (12), a dovedeni su za, ipak, nešto veće svote novca Malinovski (13,7), i Mjurijel (15), dok su pozajmljeni Kjer i Arana. A koliko dobro rade skauti Atalante pokazuje i primer Kuluševskog koji je na pozajmici u Parmi, a od leta će u Juventus koji ga je platio 44 miliona evra (nije odigrao ni minut za klub iz Bergama). I da, Atalanta ima neverovatnih 65 igrača zvanično na pozajmicama (većinom su to mladi fudbaleri iz omladinskog tima, ali što je mnogo, mnogo je.

Od dolaska Gasperinija se forsira ultraofanzivna igra, sa trojicom u poslednjoj liniji, četiri igrača na sredini, jednim ofanzivnim veznim i dva napadača. Papu Gomez i Josip Iličić su ključni za igru Atalante iako su u godinama (obojica po 32. godine), a motor ekipe su vezisti De Ron, Frojler, Hatebur, Pašalić i Gosens (gde su Gosens i Hatebur wing-bekovi, ali izuzetno ofanzivno orijentisani). A koliko je Gasperini ofanzivno orijentisan pokazuje i izmena protiv Valensije pri rezultatu 4:1, izveo je štopera Kaldaru, a uveo napadača Zapatu.

Mnogi su se podsmevali Atalanti nakon prve tri utakmice grupne faze i svih poraza uz gol razliku 2:11, ali Gasperinijevi momci nisu odustajali i velikom pobedom u Donjecku (uz samouništenje Dinama na dve utakmice sa Šahtjorom pre toga) uspeli da odu u osminufinala. Sada se bajka nastavlja, mada će mnogi reći da ovo nije pravi odnos snaga i da je Valensija bila bez pola tima, pa da je i takva propustila mnogo šansi (sve stoji i tačno je, ali uvek se pamte samo rezultati, a ne da li je protivnik bio oslabljen). Bajka za navijače Atalante koji idu na omraženi im San Siro kako bi gledali svoj tim u LŠ (Atalanta je dobila dozvolu i Intera i Milana da može da igra u Milanu mečeve LŠ, jer stadion u Bergamu ne ispunjava uslove) se nastavlja.

I imaju pravo da sanjaju šta god im volja, jer njihova Boginja igra prelep fudbal. Inače navijači Atalante su poznati kao problematični, veliki rivalitet imaju sa fanovima Breše, a ništa manji sa navijačima Verone, Đenove, Fiorentine, Rome, Lacija, Napolija, Intera, Milana i Torina, a u prijateljskim odnosima u Italiji su sa Ternanom, dok prijatelje imaju u Nemačkoj (Ajntraht Frankfurt) i Austriji (Vaker Insbruk). Zato je i napisano omraženi San Siro, ali sada će ga bar zavoleti.