Dean Mouhtaropoulos Getty Images Sport

Nebojša Višković

06.11.2017 | 10.30

Hronika najavljenog uspeha

Santijaga Nasara su ubila braća Vikario kako bi sprali ljagu sa ukaljane časti sestre Anhele. Taj događaj se zaista desio, ali nas je kroz priču, sa izmenjenim imenima, sproveo Gabrijel Garsija Markes. I to na vrlo zanimljiv, obrnut način.

Dean Mouhtaropoulos Getty Images Sport

Ubistvo se dešava odmah na početku knjige, pa Markes tek onda objašnjava događaje koji su prethodili tom činu. Hronika najavljene smrti se, konačno, završava u momentu kada Santijago Naser umire.

U čemu je sličnost između Markesovog romana i karijere Filipa Krajinovića? Srećom, nema morbidnih paralela. Naprotiv. Filipova karijera počinje i završava se bljeskom. Jer, ovaj uspeh je bio najavljen još na početku.

Bio sam uveren da će ovaj momenat doći. „E jeeeeste, sad si ti sve znao, sad je lako pričati“, reći će neko. Pa, slobodno. Ali, ja sam stvarno znao. I to sam stalno pričao. Ne zato što sam genije, već zato što sam delio mišljenje svih ljudi koji su tenis pratili temeljnije od „Razbi ga Nole“ varijante.

Sport klub


Zašto smo znali? Nikakva mistika, zato što je Fićin talenat nešto što odskače kao orao u jatu galebova. E, sad – zašto smo čekali tako dugo da vidimo ovu eksploziju, to je duga i kompleksna priča. Tok Krajinovićeve karijere bi komotno i s
âm Markes mogao da obradi. Ok, znam da je sad kasno, da je umro, ali inače bi pisao kao što su Betoven i Šopen zamalo svirali Palmi. Ali, to bi zaista bio opak roman. Sa komplikovanim i dramatičnim zapletom, sa krivcima i negativcima na sve strane, sa užasnim procenama i kiksevima. Niko nije nevin, pa čak ni sâm Filip. Ali, na kraju je ipak hepi end. I to sa elementima onog holivudskog, koji žestoko koketira sa patetikom. Neka. Baš to je i zaslužio glavni junak ove teniske hronike.

I budite uvereni - ovo je Hronika najavljenog uspeha, prvi deo.

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

milosch

Svaka čast Viškoviću za stručno komentarisanje, ali ja mislim da je ovo naprosto podudarnost koja se namestila i da je ovo najbolji rezultat njegove karijere i da ce tako ostati. Prosečan servis, dobar pekhend, nesto losiji forhend, dobri voleji, ali jednostavno mi nema tu neke srčanosti, eksplozivnosti, agresivnosti. (Secam se ranije kada bi Tipsarevic odigrao agresivan poen da mu to nije ležalo iako je nekad dobijao nekad gubio) Naprosto on nema tu potrebnu agresivnost za uspeh, solidna mu je odbrana, ritern mora da popravi da vraca dublje. Mora da grize... Svaka čast ipak za finale, neko ni to nece nikad ostvariti, tacnije mnogi. Ne shvatite pogresno, ali ne ljubi se podloga u polufinalu, vec nakon dobijenog finala. Sok se morao dobiti, previse lezernosti nekad, nezainteresovanosti, Postujem umor, ali za finale ovoga se rovari, daje sve od sebe pa makar zaradio i povredu kasnije, ima vremena za oporavak. Najboljia nije dovoljan plasman u finale. Grizi, Filipe i demantuj nas mnoge.

Odgovori 11 1

Marko

Decko svaka cast na komentaru. Vidi se da pratis tenis kao da sam ja govorio zaista svaka rec na svom mestu.

5 0

milosch

Hvala, Marko.

2 0

* Sva polja su obavezna

Umag: 208. igrač sveta izbacio Filipa, Fonjini predao

Umag: 208. igrač sveta izbacio Filipa, Fonjini predao

Umag: 208. igrač sveta izbacio Filipa, Fonjini predao

Srpski teniser Filip Krajinović nije uspeo da se plasira u četvrtfinale serije 250 u Umagu.

Dve serije i pobeda Krajinovića u Umagu

Dve serije i pobeda Krajinovića u Umagu

Dve serije i pobeda Krajinovića u Umagu

Srpski teniser Filip Krajinović plasirao se u drugo kolo turnira serije 250 u Umagu.
Loading...