Getty Images / Christopher Lee

Nebojša Višković

02.10.2019 | 14.07

kVAR

Jednom sam ukrao žvake. U Makarskoj, na autobuskoj stanici, pošto smo prethodne dve nedelje Dalmatinkama, na njihovo insistiranje i kikotanje, ponavljali dodatno isfolirano beogradsko „jeeebote“.

VAR

Stephen Pond/Getty Images

Stajao sam u redu na trafici i čekao da platim, kad ovi moji počeše panično da me dozivaju. Bus za BG samo što nije krenuo. Ne znam šta mi bi, nonšalantno sam stavio žvake u džep i okrenuo se. Dok sam išao ka busu srce mi je tuklo kao Biliju Hejsu dok je bežao iz turskog zatvora. Danima po povratku u Beograd bih se unervozio kad vidim plavu uniformu. Sa 18 sam shvatio da nisam za krimosa.

E, sad – a da li sam ja zbog te krađe, zapravo, lopov? Pitanje je čak filozofsko, ali ako jesam, onda do đavola... Onda me mržnja prema VAR-u čini čistim ološem.

Zašto? Zato što sam više puta čuo floskulu „Samo nepošteni ne vole VAR“. I zaista, majku mu, jeste to malo čudno. Jer i ja, kao i Kalimero i većina ljudi, mrzim nepravdu. Mrzim kad neko nepošteno dođe do cilja. Kako onda ne mogu da smislim ovu inovaciju? Evo, probaću da objasnim.

Fudbal je najveličanstvenija igra u univerzumu. I ne volim kad čujem ono – „fudbal je jednostavan, samo treba loptu smestiti u gol“. Ne, fudbal je izuzetno komplikovan jer su pravila takva. I ta pravila donose one sive zone koje su srž igre i ako pokušaš to da isčistiš, onda dobijaš sterilnost koja potpuno ubija dušu ovog sporta.

Michael Cooper/All Sport

Jer, fudbal je baraba. Tenis je perfektno obučeni džentlmen sa savršenim manirima, košarka je prelepa dama u koju smo zaljubljeni ali nas i nervira, ali fudbal je mangupčina za koju ne važe sva pravila. Lokalni šmeker. Momak iz reklame za koka-kolu. Nekad mora da uradi nešto na šta nije ponosan, ali bez toga – to više ne bi bio on.

Želim novu Maradoninu božiju ruku, novi „ghost goal“ Džefa Hersta. Novog Vinija Džonsa koji će jednim startom da pokrlja pola protivničkog tima, a igra će samo da se nastavi. Novu zapaljenu pljugu Johana Krojfa u svlačionici. Ja sam se u takav fudbal zaljubio, a ovo sad je držanje za ruku bez poljupca.

I samo još nešto bih dodao. Posebno me nervira što je sve ovo u skladu sa supermodernom političkom korektnošću gde je sve na note, gde svaku misao moraš da izmeriš i filtriraš pre nego što je izgovoriš. A od toga mi se k... Od toga mi nije dobro. ’Ajmo onda svi lepo u ekvilibrijum, da pijemo one otrovčiće i ne osećamo ništa. Retki zaista žive, većina samo opstaje.

VAR

Komentari (134)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Mič

Istina je uvek jednostavna, sve ostalo je samo spinovanje. Ili, ako vam je lakše da to progutate uz filozofiranje: Svet će prihvatiti laž obučenu u odeću istine, ali neće prihvatiti golu istinu.

Odgovori 3 0

Miroljub

Ja ne mogu da podrzavam nepravdu. To je to. Previse filozofirate i time dajete sebi opravdanje da podrzavate nepravdu. Npr. Maradonin gol je nepravda kosmickih razmera. Meni je apsolutno nepojmljivo da neko podrzava prevaru. Kad odete predaleko sa filozofijom pokusajte da se vratite na ono osnovno u svakom aspektu zivota, a to je Pravda ili nepravda, laz ili istina. Ja sam oduvek bio Kalimero, meni nepravda i prevara smeta.

Odgovori 15 2

Ljubiša iz Niša

Momče, kada bi malo čitao istoriju shvatio bi da je Maradonin gol rukom čista pravda, jer su malo pre tog finala Britanci bezobrazno i imperijalistički, u ratnoj atmosferi, oduzelii Foklandska ostrva Argentini. Pobeda u finalu SP bila je svojevrsna osveta Argentine. Skloni ste da komentatišete sve i svašta a nemate pojma o realnom svetu.

9 0

* Sva polja su obavezna

Bornmut želi na sud zbog nepriznatog gola Šefilda?

Bornmut želi na sud zbog nepriznatog gola Šefilda?

Bornmut želi na sud zbog nepriznatog gola Šefilda?

Uprava Bornmuta sledeće nedelje će raspravljati o tome da li će pred sudom pokušati da ospori odluku na utakmici između Aston Vile i Šefild Junajteda u junu.

Trener Sasuola: VAR je unapredio fudbal

Trener Sasuola: VAR je unapredio fudbal

Trener Sasuola: VAR je unapredio fudbal

Trener Sasuola Roberto de Zerbi insistira da je VAR unapredio fudbal, iako su njegovom timu poništena četiri gola u duelu sa Napolijem.
Loading...