Ovo je početak jednog divnog neprijateljstva

ATP 11. okt 201918:04 > 18:09
Clive Brunskill/Getty Images

Uvek me intrigirala kontroverza Vinstona Čerčila. Bio je heroj i zlikovac. Tukao je naciste i bio rasista. Spasavao ljude od metaka i puštao ih da umiru od gladi.

Ali kakvu je imao ličnost, možda najviše govori njegova sopstvena izjava: „Ne postoje naši stalni prijatelji. Ne postoje naši stalni neprijatelji. Postoje samo naši stalni interesi. Iznad svega je bio proračunat.

Povezano

Teško da je u vreme izrečene misli očekivao da će sport obeležiti ostatak 20. veka, ali upravo je to oblast gde se ta teorija ispostavila tačnom. Možda i najviše u – tenisu.

Gledam Mareja i Fonjinija pre neki dan. Rođeni istog meseca iste godine. Znaju se ceo život, od najmanjih nogu prate po turnirima. Mnogo zajedničkih fotografijama sa osmesima. Ali ono što se desilo na terenu je esencija njihovog odnosa i, generalno, sportskog rivalstva.

Tu su ne zato što su se tražili, nego zato što im je neko ukrstio puteve. I sad, kad su se našli na istom, gde na kraju pobeđuje samo najbolji, nisu više drugari. Sad su rivalske predatorske vrste. Sokrat je rekao da su pravi prijatelji ne samo oni koji žale vašu tugu, već i oni koji vam ne zavide na sreći. Ne zamerite što sam danas u fazonu citiranja. Poenta je da toga u tenisu nema. N E M A.

Treneri im ceo život ponavljaju „Moraš mrzeti protivnika na terenu, idite posle na piće“. Aha, ali bi stavili malo otrova onom drugom. Te reči odu negde u mali mozak, puste korenje i ne može ih jedan kafić saseći. Potrebne su godine, odlazak vrele mladalačke krvi i adrenalina, dolazak zrelih, smirenih misli u taj isti mozak, i onda može da počne proces isceljenja. Čak je onda, tokom klimaksa ili krize srednjih godina, moguće i prijateljstvo. Ali ono, baš pravo. Kad unuci iz prve ruke dobiju najjače priče.

Ok, sport je to. Spusti se neka roletna, krene krv u glavu i zamagli sve. Rođenom kumu sam na fudbalu tako krvnički uklizao da su mu ostali ožiljci. A sa njim odem na piće bez uvaljivanja mišomora. Ali taj fudbal, nisu od njega zavisili milioni. Jedan forhend danas definiše sudbine ljudi. Previše je na kocki da bi se voleli dok se lopta kotrlja.

Hemfri Bogart u Kazablanci nije mislio na Endija i Fabija.