Al Bello/Getty Images

Nebojša Višković

11.10.2019 | 18.04 > 18:09

Ovo je početak jednog divnog neprijateljstva

Uvek me intrigirala kontroverza Vinstona Čerčila. Bio je heroj i zlikovac. Tukao je naciste i bio rasista. Spasavao ljude od metaka i puštao ih da umiru od gladi.

Andy Murray, Fabio Fognini

Clive Brunskill/Getty Images

Ali kakvu je imao ličnost, možda najviše govori njegova sopstvena izjava: „Ne postoje naši stalni prijatelji. Ne postoje naši stalni neprijatelji. Postoje samo naši stalni interesi. Iznad svega je bio proračunat.

Teško da je u vreme izrečene misli očekivao da će sport obeležiti ostatak 20. veka, ali upravo je to oblast gde se ta teorija ispostavila tačnom. Možda i najviše u – tenisu.

Gledam Mareja i Fonjinija pre neki dan. Rođeni istog meseca iste godine. Znaju se ceo život, od najmanjih nogu prate po turnirima. Mnogo zajedničkih fotografijama sa osmesima. Ali ono što se desilo na terenu je esencija njihovog odnosa i, generalno, sportskog rivalstva.

Tu su ne zato što su se tražili, nego zato što im je neko ukrstio puteve. I sad, kad su se našli na istom, gde na kraju pobeđuje samo najbolji, nisu više drugari. Sad su rivalske predatorske vrste. Sokrat je rekao da su pravi prijatelji ne samo oni koji žale vašu tugu, već i oni koji vam ne zavide na sreći. Ne zamerite što sam danas u fazonu citiranja. Poenta je da toga u tenisu nema. N E M A.

You Tube


Treneri im ceo život ponavljaju „Moraš mrzeti protivnika na terenu, idite posle na piće“. Aha, ali bi stavili malo otrova onom drugom. Te reči odu negde u mali mozak, puste korenje i ne može ih jedan kafić saseći. Potrebne su godine, odlazak vrele mladalačke krvi i adrenalina, dolazak zrelih, smirenih misli u taj isti mozak, i onda može da počne proces isceljenja. Čak je onda, tokom klimaksa ili krize srednjih godina, moguće i prijateljstvo. Ali ono, baš pravo. Kad unuci iz prve ruke dobiju najjače priče.

Ok, sport je to. Spusti se neka roletna, krene krv u glavu i zamagli sve. Rođenom kumu sam na fudbalu tako krvnički uklizao da su mu ostali ožiljci. A sa njim odem na piće bez uvaljivanja mišomora. Ali taj fudbal, nisu od njega zavisili milioni. Jedan forhend danas definiše sudbine ljudi. Previše je na kocki da bi se voleli dok se lopta kotrlja.

Hemfri Bogart u Kazablanci nije mislio na Endija i Fabija.

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Miloš

Konačno je Viško dobio malo prljavštine u tenisu koja mu toliko fali, sudeći po prošlom blogu.

Odgovori 19 2

Tiki

Viško, nije ovo dobar tekst, izmešao si mnoge toga i sve "bacio na gomilu". Instiktivni nagoni u čoveku menjani kroz evoluciju su jedno, interesi drugo, sport danas, treneri, sponzori treće, prijateljstvo četvrto, nadmetanje i želja za pobedom peto itd. Itd. Tema je dobra ali zahteva više prostora i vremena i ozbiljnu stručnu argumentovanu disusiju!

Odgovori 32 22

Vcc

Sta je tu dobro napisano.ti nemas pojma sta je tenis.

Odgovori 6 52

* Sva polja su obavezna

Endi Mari poranio na Dejvis kup

Endi Mari poranio na Dejvis kup

Endi Mari poranio na Dejvis kup

Britanski teniser Endi Mari je već u Madridu gde se sprema za predstojeći Dejvis kup. Uz njega će u sastavu britanske reprezentacije biti njegov brat Džejmi, zatim Dan Evans, Kajl Edmund i Nil Skupski.

Tišinu, molim

Tišinu, molim

Tišinu, molim

„Ne progovarajte, osim ako ćete tako unaprediti tišinu“.
Loading...