Pare nisu problem, para ima

ATP cup 29. dec 201918:40 > 19:04
Philipp Schmidli/Getty Images

Znate te li ko je Džon Pajus Boland? Da ne guglate - prvi olimpijski šampion u tenisu – Atina 1896. Došao je tamo kao gledalac, ali se na nagovor grčkog prijatelja prijavio da učestvuje na teniskom turniru.

Igrao je u kožnim cipelama sa visokim đonovima jer nije imao novac da kupi patike koje su u Atini mogle da se nabave samo na jednom mestu. Rafael Nadal je samo ove godine zaradio preko 16 miliona dolara.

Ne, ova poslednja rečenica nije greškom uletela iz nekog drugog teksta.

Povezano

Šta hoću da kažem… Sport odavno više nije zabava nego biznis i to je već pohabana floskula. Ali, nikad njegovo veličanstvo novac nije bio toliko bitan kao sad. I tenis se savršeno uklapa u taj trend.

Pogledajte samo godinu koja konačno ispija kafu sikterušu. Frankenštajnski klon Dejvis Kupa. Uložene milijarde da bi neke mečeve pratilo 30-ak ljudi, uključujući i redare. Lejver Kup (u organizaciji kompanije Team 8 – vlasništvo Rodžera Federera), gde igrači dobijaju ogroman novac da bi veštački i patetično glumili emociju prema svom kontinentu. Pa dalje – Mubadala. Samo za dolazak u Abu Dabi najveće zvezde dobijaju ček sa šest nula. A tamo ulažu energiju ravnu jačem treningu. Ista priča sa novoustanovljenom egzibicijom u Saudijskoj Arabiji jer tamošnji šeici moraju dokazati da imaju bar isto para kao komšije. Federer i štićenik njegove pomenute firme Saša Zverev su nakon završetka naporne sezone napravili višenedeljnu turneju po Južnoj Americi. Šta mislite, koji je bio motiv? Zaokružite tačan odgovor: 1. Ljubav prema tenisu 2. Novac.

Ne znam… Sve nekako gubi smisao. Videćemo kako će proći ovaj ATP Kup, inače odgovor te organizacije na Pikeovu Dejvis Kup avanturu. Onako, sa čisto sportskog stanovišta, deluje da ima pameti. Igrači, za razliku od svih pomenutih zezancija, dobijaju ATP poene. I to im je veći motiv od novca jer je kompletan nagradni fond četiri puta manji nego, recimo, na poslednjem US Openu. Organizatori pokušavaju da raspale patriotsku iskru kod svih igrača, pa je slogan turnira „Za ljubav prema domovini“. Ne znam da li mogu voleti otadžbinu više nego inače baš kad mi to neko kaže, kao što za Novu godinu nisam obavezno srećan jer to kao mora, ali jedno znam… Prijaće mi da gledam tenisere a da im u pogledu ne vidim znak $.