Plus kome se miševi raduju

REUTERS/Antonio Bronic

Do vrha je potrebno hiljadu koraka, do dna samo jedan. Čak i ako to nije greška u koracima, čak i ako je neko to tako procenio, ko zna po čijem naređenju i pod kakvim pritiscima...

REUTERS/Antonio Bronic

I Novak Đoković je taj koji se sad pita gde je ta greška, ko je napravio, kako i zašto… Jer on svakako nije. I kad gleda taj plus u svom nalazu na prokleti virus, kroz glavu mu prolazi univerzum najraznovrsnijih misli…

Povezano

Za jedan dan svašta može da se desi. Mnogo je to vremena. Zapravo, dovoljan je sekund da se ljudska priroda, prevrtljiva i nepostojana, prikaže u pravom svetlu. Prvi teniser sveta i ljudi oko njega, svi koji su bili uključeni u organizaciju Adria Tour-a bili su hvaljeni kako su uradili pravu stvar, ne samo za sport nego i za ekonomije čitavih država. Svi učesnici bili su oduševljeni idejom i svim detaljima vezanim za nju. Srpski i hrvatski mediji nisu prestajali da se dive inicijativom i energijom Novaka Đokovića.

A onda, promenili su ploču za 180 stepeni. Od ushićenosti, pa nekad čak i ulizivanja, od pitomih maca prešli su u najagresivnije pitbulove. Strani mediji i javnost su, doduše, od početka izražavali čuđenje i kritikovali ceo projekat. Jer to rade po difoltu, jer je sve odavde laka i uvek rado viđena meta. I sad, kad se desilo to što se desilo, sa neskrivenim i patološkim zadovoljstvom ispaljuju otrovne strelice. I nema dileme da se naslađuju i Novakovim pozitivnim testom, jer njegov plus na papiru je još jedan plus u njihovim prozaičnim glavama. I nikad neće shvatiti da bi Đoković opet uradio sve isto, ako bio znao da će to više pomoći nego suprotno. I da je on, takav kakav jeste, taj plus čak i priželjkivao.

REUTERS/Marko Djurica

A, šta se zapravo desilo? To niko ne zna. Vidimo vrh ledenog brega, ali ako počne da se otapa verujem da ćemo ostati skamenjeni nizom događaja koji su doveli do ovoga. Kako jedna plemenita i, generalno, fantastična ideja, može biti pretvorena u projekat koji svi napadaju? Možete biti i najoštriji protivnik teorija zavera pa će opet u ovom slučaju nešto da vam bude čudno. Smrdi na sve strane. Jer nekome je Adria Tour smetao. Sve je moguće, čak i da je neko džejmsbondovskim metodama uradio nešto zbog čega sada zadovoljno trlja ruke.

I kada se u drugim sportovima pojave pozitivni slučajevi na korona virus, to je samo vest koja se pročita i zaboravi. Idemo dalje. Sad je ovo tema za sve svetske moćnike kojom dobijaju kredite kod svojih vrhovnih gospodara. Jer valja nekako izbaciti loptu iz svog dvorišta koje je zagađeno kao deponija. Jer njima ne odgovara da neko na ovoj planeti i dalje odbija da bude pretvoren u robota i pokušava da živi život.

I živi. Sasvim živi. Ne grickaj kao miš dane. Široko žvaći vazduh. Prestiži vetar i ptice.

Nikad nećete razumeti Miku Antića, miševi.