Ćaćić: Kao da su jedva čekali da se nešto tako desi

Skener 6. jul 202023:49 > 23:52
Print screen/SK

Srpski teniser Nikola Ćaćić govorio je u „Wish & Go“ Podcastu Sport kluba o svojoj karijeri, okolnostima zbog kojih je odlučio da se oproba u dublu, učešću na Adria Turu i odnosu stranih novinara prema Novaku Đokoviću i ostalim igračima iz regiona.

Stranci, a posebno Amerikanci, imaju poteškoća da ispravno izgovore njegovo prezime.

Sudija me pre meča uglavnom pita kako se izgovara moje prezime. Ja kažem Ćaćić, ali on jako teško uspe to da ponovi. Bilo je raznih varijanti – Kejsic, Kačić, Kasis…“, istakao je 29-godišnjak na početku.

O ishodu Adria Tura, na kojem je učestvovao i negativnom komentarisanju pojedinih svetskih medija, kazao je:

Mislim da je već mnogo rečeno o tome. Naši teniseri su, naravno, na Noletovoj strani. To što je on uradio bila je velika stvar za tenis. Čistog srca je želeo da pomogne igračima, kojima je pomoć u ovom trenutku najpotrebnija. Da je znao unapred šta će se desiti, verovatno ne bi ni organizovao turnir. Ali, desilo se što se desilo, nažalost. Nole nimalo nije kriv“.

Ivan Govedarica je konstatovao da je odnos stranih novinara prema igračima iz regiona dosta čudan i da su sve dočekali prilično oholo i „na nož“. Amerikanci igraju na DraftKings turniru u Atlanti, Frensis Tijafo je pozitivan na koronavrus i ništa se nije desilo.

Kada je u pitanju Adria Tur, kao da su jedva čekali da se nešto tako desi, da bi Novaka mogli da napdaju i osuđuju. Tijafo je pozitivan, a turnir se normalno nastavlja i održava. Nemam mnogo iskustva sa stranim novinarima, ali dosta slušam svoje kolege iz tenisa i deluje mi kao da strani novinari imaju nešto protiv i da im je žao što smo mi iz male zemlje tako dobri i vladamo svetskim tenisom“.

Na Adria Turu je igrao u singlu, iako se već izvesno vreme takmiči u dublu.

U godinu i po dana sam odigrao četiri, pet mečeva u singlu, a sada za samo dve nedelje šest ili sedam. Fizički mi je teško palo. Prvih par mečeva, dok sam imao snage, bilo je lepo, pogotovo kod Janka na ‚Olimpu‘ gde su uslovi malo brži nego na ‚25. maju‘. Na meču koji sam igrao protiv Milojevića, na primer, uslovi su bili dosta spori. On jako dobro riternira, to jedan od njegovih najboljih udaraca i ima vremena da me pasira ***?, da mi spusti pod noge, pa ja moram taj prvi volej da dižem, zbog čega on ima prostora da me prođe. Ali, i pored toga mislim da je trebalo da pokušavam da izlazim na mrežu zato što je u razmeni sa osnovne linije bio bolji od mene. Ipak, nisam osećao pritisak ni tremu. Postavio sam se tako da igram singl, a ne bavim se time. Zbog toga sam bio rasterećen“.

Povezano

29-godišnjak se prisetio svoje karijere i teniskih početaka.

Oduvek sam voleo da igram dubl. Uvek kada sam imao priliku na turnirima sam se prijavljivao da igram dubl, iako mi je singl bio prioritet. Od 15. do 18,19. godine nisam odigrao mnogo turnira i mislim da sam u tom periodu dosta izgubio i nazadovao. Imao sam i problema sa kolenima. Sada vidim da mi je tada nedostajao kvalitetan rad. Dosta faktora je uticalo na to. To je period koji je bio najteži za moju porodicu. Nisu imali sredstava da me pošalju u inostranstvo u neku akademiju. Pored svega toga, ostao sam jak, kao i moja porodica koja me je podržavala i gurala. Oni su davali koliko su mogli u svakom trenutku. Rano sam počeo sa fjučersima, što mislim da je bila greška. Sa 16 godina sam počeo da ih igram. Tadašnji trener je to odlučio, ali i moja porodica jer je bilo jeftinije i isplativije da igram fjučerse u Srbiji, BIH i regionu, nego da igram ATF turnire, koji su se održavali u Skandinaviji, Evropi, Americi… Sada uviđam da je to bila greška. S tim da sam ja sa 16 izgledao kao da imam 12, uvek sam izgledao mlađe. To nije bio dobar potez, ali je u tom trenutku bilo najlakše za moju porodicu. Dosta sam izgubio tada i mučio sam se jer nisam mogao da prolazim kvalifikacije. Samopouzdanje mi je padalo iz nedelje u nedelju“, istakao je 59. igrač sveta i dodao:

Potom sam 2010. počeo da radim sa Prpićem. To je bio najbolji potez. Imao sam 21 godinu, ali sam tada mislio da sam zakasnio. Sa 21 godinom sam bio 350. na svetu. I to je bila greška, a nisam imao nekog pored sebe da me usmeri i kaže mi da je to pravi put. Prpić je pored mene bio samo šest meseci, a ja sam nastavio sâm do danas. Do 2014. sam malo pao na ATP listi, ali sam se ubrzo popeo pošto sam imao jako dobre pobede. Pobeđivao sam igrače iz prvih 100 i delovalo je kao da idem uzlaznom putanjom. Naredna godina je bila problematična, zadobio sam povredu na fudbalu, posle čega sam pauzirao. Nisam verovao da mogu da se vratim na nivo na kome sam bio, kada je singl u pitanju. Počeo sam da razmišljam o dublu, ali me je porodica podržavala u tome da ostanem u singlu što duže. Pre godinu i po dana sam odlučio da definitivno presečem“.

Igračima je obično potrebno izvesno vreme kako bi se ustalili i uigrali sa nekim dubl partnerom.

To je standardna priča za dublaše. Uvek traže standardnog partnera, ali svaki partner traži boljeg. Dosta je teško naći partnera. Imao sam ponuda od igrača koji su u mom rangu, ali nisam verovao da sa njima mogu da napravim veliki rezultat, pa se nisam upuštao u dužu saradnju. Mislim da će se neko pojaviti, ako sâm budem pokazao kvalitet“.