Kovačić za SK: Sa Sarijem do golova, Hrvatska ona stara

Skener 21. sep 201812:29 > 12:31
sport klub

Ponikao je u zagrebačkom Dinamu, međunarodno ime stekao u Interu, a posle dve godine u nerazurima prešao je u Real Madrid na leto 2015. godine.

Stu Forster, Getty Images

Dve godine u Madridu bile su solidne, ali ništa više od toga, pa je Mateo Kovačić želeo da ode u klub u kojem će biti standardniji.

Izbor je pao na Čelsi i sada je 24-godišnji veznjak na pozajmici iz Real Madrida. Sezona je počela idealno, i na ličnom i na timskom planu, a u razgovoru sa novinarom Sport klub Nevenom Cvijanovićem Kovačić je govorio o saigračima, menadžeru Sariju, reprezentaciji Hrvatske, periodu u Realu…

Povezano

Kakvi su prvi utisci u Čelsiju?

Uživam u svakom trenutku, sve oko kluba je odlično. Grad i klub su stvarno izvanredni.

Supruga nema ništa protiv Londona?

Ha-ha. Naravno da nema, jako je zadovoljna. Dosad smo živeli u odličnim gradovima, po tom pitanju smo oboje jako zadovoljni.

Kakav je osećaj kad trener potpuno računa na tebe u svakoj utakmici, za razliku od Reala gde većinu vremena nisi bio u prvom planu?

Naravno je da je osećaj poseban. Na kraju sam ja u Realu odigrao preko sto utakmica, ali nisam bio u potpunosti zadovoljan minutažom. Zato sam i želeo da odem. Sada igram stalno, ali moram da nastavim s dobrim igrama ukoliko želim da ostanem u prvom timu. Kao i u Realu, i ovde je konkurencija velika.

Imao si uvek izvrsne saigrače, sada ponovno igraš sa ponajboljim svetskim igračima – Kante, Azar… Kako je to s njima deliti teren?

Vrlo dobro sam se uklopio, igramo vrlo dobro, napadački i zadovoljan sam za sada kako stvari stoje.

U prvoj utakmici si ušao s klupe, u ostalima kretao od početka i mnogima se čini da si se odlično uklopio.

I meni se čini da je to do sada sve dobro, sviđa mi se stil fudbala kakav preferira Sari, a to je napadački i visoki presing. Pokušavamo da uzmemo loptu već u protivničkoj polovini i meni odgovara takav stil igre.

Postoji li velika razlika između Primere i Premijer lige?

Igra se mnogo čvršće na Ostrvu. Fudbal je mnogo zahtevniji i fizički teži. U Španiji se igra fenomenalno tehnički, dok ovde nema mnogo prekršaja. Trebalo mi je malo da se naviknem.

sport klub

Misliš li da Čelsi može da osvoji titulu ove sezone?

Rano je još da govorimo o tome. Sezona je duga, međutim, krenuli smo odlično ovu sezonu, pobeđujemo, igramo dobro, a to je najbitnije.

Kakav imaš odnos sa Sarijem? Bio si njegova želja i hteo je da te dovede.

Odlično se slažemo, sviđa mi se njegova filozofija fudbala, pomaže mi da ispravim svoj najveći nedostatak, a to je postizanje golova. Želi da budem češće u šansama i nadam se da ću brzo i tom segmentu biti bolji.

Iza nas je Mundijal u Rusiji. Fenomenalan uspeh, međutim odmah posle toga hladan tuš i poraz 6:0 od Španije, kako gledaš tu utakmicu?

Nismo bili dobri na terenu, prvih 20 minuta smo bili bolji protivnik, a zatim smo nestali s terena. Postigli su nam šest pogodaka iz šest udaraca, to je na kraju stvarno izgledalo loše. Dogodi se takva utakmica, brzo imamo novo okupljanje i moramo da popravimo utisak. Bio sam jako potresen posle poraza, prvi put u životu se nisam ni s kim pozdravio, nego sam samo otišao u svlačionicu.

Francois Nel/Getty Images

Možemo li ponovo da budemo na nivou iz Rusije?

Verujem da možemo. Imamo mnogo kvalitetnih igrača i smatram da ćemo opet biti na tom nivou. Sigurno da će nam nedostajati igrači koji su se oprostili, ali dolazi mnogo mladih igrača i nema straha za nas.

Pustimo to burno veče u Elćeu, kako vidiš sledeće utakmice u dresu Čelsija?

Svaka utakmica je teška i nema laganih protivnika. Sada smo protiv Kardifa ušli rano u problem, ali uspeli smo da se vratim. Sada nas čeka Vest Hem u gostima, biće veoma teško.

Koji bi bio tvoj cilj na kraju sezone, čime bi bio zadovoljan?

Ne volim previše da gledam u budućnost, najbitnije mi je bilo da nađem klub u kojem ću igrati i u tome sam za sada uspeo. Naravno da želimo da pobeđujemo i da osvajamo trofeje ako je to ikako moguće.