Getty Images/Jeff J Mitchell

Ranko Čabarkapa

02.11.2016 | 16.38 > 16:58

Vi nama pomorandže, mi vama fudbal

Zemlja flamenka, vrhunskih vina i sijeste, pisalo bi najverovatnije, na nekom (ne preterano kreativnom) letku kojim bi turističke agencije pokušavale da vas ubede da svoj naredni odmor provedete u Španiji.

Sevilja, Sevilla FC

www.eveningtimes.co.uk

Poluostrvo koje zapljuskuju vode Mediterana i Atlantskog okeana, mnogo je više od toga. To je prostor burne istorije, pozornica velikih bitaka i raskršće na putu mnogih naroda. Španija je polazna tačka iz koje su oni željni avanture odlazili u nepoznato, u potrazi za obećanim Eldoradom. Bogatstva Novog sveta omogućila su brži protok robe, znanja i ideja što je postavilo temelje globalnog doba u kojem živimo. Rivalstvo Španije i Britanskog carstva oblikovalo je moderan svet, pa ne čudi da su dve imperije u mnogim sferama prožimale jedna drugu. Flamenko, vino i sijesta možda predstavljaju asocijaciju na Španiju toga doba ali u današnje vreme ona deli jednu strast i sinonim za prepoznavanje u svetu sa nekadašnjim rivalom, a to je – fudbal!

Počeci kotrljanja lopte na Pirinejskom poluostrvu neraskidivo su vezani za kolevku igre. Krajem XIX veka, Španija se oporavljala od višedecenijskog perioda revolucija i građanskih ratova. Industrija je bila slabo razvijena izuzev u nekoliko pokrajina, Baskiji na severu i pogotovo, u Kataloniji. Oblast koja je još od antičkih vremena bila poznata po rudnim bogatstvima bila je Uelva, u provinciji Andaluzija, blizu granice sa Portugalijom. Tehnologija i mašine za pokretanje industrije uglavnom su uvoženi iz razvijenijih zemalja, pre svega Nemačke i Britanije a sa njima su stizali i strani investirori koji su u industrijskim i rudarskim centrima osnivali svoje kolonije. Godine 1873. grupa engleskih investitora osnovala je u Uelvi rudarsku kompaniju Rio Tinto Company Limited, nazvanu po reci koja protiče u neposrednoj blizini rudnika.

Englezi koji su bili zaposleni u rudniku, doneli su sa sobom i navike, običaje i hobije iz njihove domovine. Bez mnogo mogćnosti za zabavu u malom gradu, okupljali su se kako bi igrali svoje omiljene sportove – kriket, ragbi i fudbal. Kompanija je 1878. zvanično oformila sportsko društvo Club Ingles (Engleski klub) u cilju promovisanja britanske kulture i sporta, kao i organizovanja slobodnog vremena svojih radnika. Ovo društvo preteča je najstarijeg fudbalskog kluba u Španiji. U njegovom formiranju presudnu ulogu imao je engleski doktor, Vilijams Aleksander Makaj, koji je 1884. godine unutar društva Club Ingles stvorio Sociedad de Juego de Pelota (društvo igara sa loptom). Pet godina kasnije, 18. decembra, u hotelu Kolon, dr Makaj je organizovao sastanak, kojem je prisustvovao nemački biznismen Vilhelm Sundhajm, kao i još nekolicina uglednih građana Uelve. Oni su bili tvorci i potpisnici najstarijeg osnivačkog dokumenta u španskom fudbalu. Zvanično, 23. decembra 1889. godine, osnovan je najstariji fudbalski klub na teritoriji Španije – Huelva Recreation Club, odnosno Rekreativo Uelva. Interesantno, od desetak osnivača, samo dvojica su bili Španci, Pedro Soto i Hose Munjos.

Sevilja, Sevilla FC

David Ramos, Getty Images

Ljudi zaposleni u administraciji Fudbalskog kluba „Sevilja“, otkrili su pre nekoliko godina u arhivi Dandi Kurijera članak napisan 17. marta 1890. u kojem britanski dopisnik izveštava o fudbalskoj utakmici odigranoj između Rekreativo Uelve i Fudbalskog kluba „Sevilja“ (Club de Football de Sevilla). Meč je odigran na Hipodromu i završen je rezultatom 2:0 za Sevilju. U istom članku, novinar (koji je bio i akter događaja) piše o grupi Britanaca, uglavnom Škota, koji su sa nekolicinom španskih prijatelja oformili fudbalski klub, 25. januara. Ono što povezuje četvrti grad po veličini u Španiji i četvrti u Škotskoj, jesu pomorandže, koje su tada na Ostrvu korišćene za proizvodnju marmelade. Stariji ljubitelji fudbala sećaju se maskote Mundijala u Španiji, blago iritantne pomorandže koja voli fudbal – Naranhita (Naranjito). Prvi predsednik kluba bio je Edvard Farkharson Džonson, zamenik britanskog konzula u Sevilji i brodovlasnik, čiji su brodovi prevozili pomorandže u Škotsku. Prvi kapiten bio je Hju Makol, inženjer iz Glazgova koji je u Španiji proveo šest godina i tamo promenio ime u Hugo, koje je kasnije i zadržao. Više od jednog veka kasnije, Havi Navaro podići će na Hempden parku pehar namenjen osvajaču kupa UEFA, kao svojevrsni omaž prvom kapitenu.

Edvard Farkharson Džonson, prvi predsednik FK Sevilja (levo) i Hju Makol, prvi kapiten kluba (desno)

blog.britishnewspaperarchive.co.uk

Edvard Farkharson Džonson, prvi predsednik FK Sevilja (levo) i Hju Makol, prvi kapiten kluba (desno)

Uskoro će Englezi biti začetnici loptanja i u Baskiji, kao i Kataloniji. Krajem XIX i početkom XX veka gotovo svaka provincija imaće svoj fudbalski klub (pojedine i više njih). Godine 1902. fudbalski pionir, Karlos Padros, kasniji osnivač i prvi predsednik Real Madrida, predložio je održavanje turnira u čast krunisanja kralja Alfonsa XIII. Nastalo je takmičenje koje će kasnije postati poznato pod imenom Kup kralja (Copa del Rey), najstarije fudbalsko takmičenje u Španiji.

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Miloš

Odličan tekst, puno interesantnih podataka.

Odgovori 5 1

Vladimir Novakovic

Meni je Naranjito tog leta bio omiljeni sladoled, Ledo ga prodavao, ali su ga sklonili već sledećeg leta.

Odgovori 4 2

Alba Carden

Naranjito nije bio iritantan, naprotiv...

Odgovori 3 2

* Sva polja su obavezna

Oliver Tores deveto pojačanje Sevilje

Autor

Oliver Tores deveto pojačanje Sevilje

Oliver Tores deveto pojačanje Sevilje

Sevilja nastavlja sa trošenjem novca u ovom prelaznom roku. Kao deveto pojačanje iz Porta stiže Oliver Tores.

Marka: Rodriges otkazao Napoliju, ide u Atletiko

Marka: Rodriges otkazao Napoliju, ide u Atletiko

Marka: Rodriges otkazao Napoliju, ide u Atletiko

Bez obzira na spekulacije da bi trebalo da pređe u Napoli, Hames Rodriges će izgleda ipak ostati u Madridu, mada ne i u ekipi Reala.
Loading...