Sedlar za SK: Uživam na Majorki

David Ramos/Getty Images

Kada se Majorka prethodnog leta vratila u Primeru nakon šestogodišnjeg odsustva, ambiciozna uprava koju čine suvlasnici Finiks Sansa Endi Kolberg i Robert Sarver, kao i legenda NBA lige Stiv Neš, značajno je pojačala igrački kadar angažovanjem čak 16 novih fudbalera.

Među novim licima na stadionu Son Moiš našla su se i dvojica srpskih igrača Aleksandar Sedlar i Igor Zlatanović. Nakon što je sa ekipom Pjast Glivice na senzacionalan način osvojio titulu u Poljskoj, Sedlar je kao zvanično najbolji defanzivac Ekstraklase prešao u La ligu, potpisavši četvorogodišnji ugovor sa novim-starim članom elitnog ranga.

Po okončanju naporne i dugotrajne sezone, bivši fudbaler Metalca iz Gornjeg Milanovca svoje slobodne dane uoči povratka profesionalnim obavezama provodi u rodnom Novom Sadu. U razgovoru za Sport Klub pristao je da sa našim čitaocima podeli utiske o svojoj debitantskoj sezoni u Španiji i životu na Balearima, a tema je bila i reprezentacija Srbije.

Iako je madridski Real jedan od svega tri poraza u minulom šampionatu doživeo upravo u Palmi, to nije bilo dovoljno i Majorka se nakon samo jedne sezone u Primeri vratila u niži rang, zajedno sa Espanjolom i Leganesom. Jedan od uzroka rezultatskog neuspeha svakako treba potražiti u činjenici da je ekipa trenera Visentea Morena ostvarila samo jednu pobedu u gostima, osvojivši ukupno šest bodova na strani. Za Sedlara nema dileme koji su faktori bili presudni u konačnom ishodu.

Od samog početka smo svi u klubu znali da je cilj opstanak u ligi i da nas očekuje velika borba do poslednjeg kola da taj cilj i ostvarimo. Počeli smo pobedom kod kuće, ali tokom čitave sezone nismo uspeli da napravimo kontinuitet dobrih igara i vežemo nekoliko pobeda. Najveći problem bila je igra u gostima gde nikako nismo uspevali da osvojimo bodove. Od početka do kraja smo igrali istim stilom i gajili istu filozofiju koju je trener Moreno zahtevao od nas na početku sezone. Mnogi smatraju da smo igrali dobar fudbal, ali nažalost na kraju nismo uspeli da izborimo opstanak“,sumira svoje utiske Sedlar na početku razgovora.

REUTERS/Susana Vera

Svaki početak je težak, pa su tako i prvi dani Sedlara u novom klubu bili teški. Na startu sezone, prednost u odbrani imali su Antonio Railjo i Martin Valjent, zbog čega je momak koji je ponikao u redovima novosadskog Borca samo tri puta bio u startnoj postavi pre nego što je šampionat suspendovan početkom marta. Posle restarta sezone situacija se promenila, trener je na nekim utakmicama igrao sa trojicom centralnih bekova i u poslednjih mesec dana sezone, Sedlar je devet puta bio u startnoj postavi.

Prednost su od početka imali momci koji su bili tu i kada se klub takmičio u trećoj i u drugoj ligi, takođe pod vođstvom Visentea Morena. Bilo mi je potrebno vreme da se prilagodim na španski fudbal, liga je veoma zahtevna a desilo se i to da sam na početku sezone dva puta doživeo povredu mišića. Kada se sezona nastavila ustalio sam se u prvih 11. Lično sam zadovoljan debitantskom sezonom, naravno da mi je ispadanje teško palo, ali nadam se da ćemo se brzo vratiti u elitu“, otkrio je Sedlar svoje želje za narednu sezonu.

Kao što je već pomenuto, prethodnog leta u klub je došao i Igor Zlatanović, koji je odmah prosleđen na pozajmicu u Numansiju. Ovih dana svedoci smo prave „španske serije“ u Segundi, pošto je odlaganje utakmice Deportivo La Korunja – Fuenlabrada potpuno narušilo regularnost takmičenja i još nije poznato ko će biti poslednji učesnik La lige u narednoj sezoni. Koliko aktuelna situacija komplikuje pripreme za narednu sezonu?

Igor je došao u klub nekoliko dana posle mene, odradio sa nama jedan deo priprema i posle toga otišao na pozajmicu. Očekujem da će se vratiti u Majorku i da ćemo naredne sezone biti saigrači. Iskreno, nisam upućen u dešavanja u Segundi, posle odigranog poslednjeg kola otišao sam na odmor i totalno se isključio iz fudbala. Pripreme za novu sezonu počinju 10. avgusta i nadam se da neće biti odlaganja početka nove sezone“, kaže Sedlar.

Isaac Buj/Getty Images

Titulu će od naredne jeseni braniti Real Madrid. Kraljevski klub prekinuo je dvogodišnju dominaciju Barselone i vratio pehar u prestonicu. Šta je presudilo u korist najtrofejnijeg španskog kluba?

Real je jednostavno bio bolji ove sezone po mom mišljenju. Barselona je bolje startovala sezonu, ali su ih Madriđani dobro pratili do prekida. Kada je šampionat nastavljen, Barsa nije bila na očekivanom nivou dok je Real igrao fenomenalno. Smatram da je presudilo to što je Real primio izuzetno mali broj golova, kao i to da su Serhio Ramos i Karim Benzema imali fantastične individualne sezone“, istakao je defanzivac Majorke.

Selidba iz Poljske u Španiju značila je veliku promenu, kako u profesionalnom smislu, tako i na ličnom planu. Kako izgleda živeti na jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija u Evropi i svetu i koliko se život na Balearima promenio u prethodnih pet meseci u odnosu na period pre pandemije?

Imao sam tu sreću da potpišem ugovor sa klubom koji se nalazi na takvom mestu. Život na ostrvu je zaista odličan, klima je savršena i grad je uvek pun turista. Stvarno je privilegija raditi ono što volite pa još na tako lepom mestu za život. Prezadovoljan sam na Majorki. Posle korone život se vratio u uobičajene tokove i sve je kao što je bilo i ranije. Mart i april su bili baš problematični, ukupno smo proveli 52 dana u karantinu, ali i to je prošlo“, priseća se Aleksandar teških dana minulog proleća.

Pre četiri godine, Sedlar je dobio poziv Slavoljuba Muslina i upisao dva nastupa za reprezentaciju Srbije. Ipak, od tada nije bilo poziva od strane Muslinovih naslednika. Naredne jeseni trebalo bi da startuje novo izdanje Lige nacija, što će predstavljati novu šansu da se ponovo obuče dres „Orlova“.

Fran Santiago/Getty Images

Nema sumnje da bih bio mnogo bliže pozivu i ’oku selektora’ da nastupam u La ligi, ali na meni je da nastavim da pružam dobre partije. Velika je konkurencija pošto za reprezentaciju igra veliki broj vrhunskih fudbalera, nastaviću da vredno radim i nadam se ponovnom pozivu jednog dana“, kaže Sedlar.

Pre odlaska u Poljsku, bio je na meti dva najveća srpska kluba, ali se ipak opredelio za odlazak u inostranstvo. Nakon titule u Poljskoj, došao je u Španiju i potpisao ugovor na četiri godine. Igrač kojeg mnogi zbog karakteristika upoređuju sa Emreom Džanom ima jasno postavljene prioritete u doglednoj budućnosti.

Aktuelni ugovor me veže za Majorku još tri godine. Zadovoljan sam i nadam se da ću ostati u klubu i sa njim izboriti ekspresni povratak u La ligu. Prioritet je inostranstvo, ali u daljoj budućnosti ukoliko najbolja opcija za mene bude povratak u srpski fudbal, uradiću to“, zaključio je Aleksandar Sedlar u razgovoru za Sport Klub.