Konačno počinje NBA: Ko, šta, gde, kako?

Ezra Shaw, Getty Images

Nova sezona NBA lige obećava mnogo. Interesantne priče koje ćemo pažljivo pratiti, nova i stara rivalstva, kao i neke košarkaše u bojama na koje nismo navikli.

Favoriti se znaju, tri franšize nastavljaju put posle penzionisanja legendi, a jedan čovek kao da je predodređen da bude MVP. Povrede su počele da dosađuju i pre starta sezone, Filadelfija će konačno barem pokušati da pobeđuje, a Srbiju će u najjačoj ligi na svetu predstavljati trojica igrača.

Jedna slavna organizacija na pravom je putu, druga želi da je sledi, a po nekoliko rečenica posvetili smo i ostalim timovima u ligi.

Zavalite se i čitajte.

Potera za Džordanom vs Super Tim

Nikada u istoriji NBA lige nije se dogodilo da se isti timovi nađu u finalu tri godine u nizu. Sada to deluje više nego realno, pošto su i Kavsi i Voriorsi prvi favoriti u svojim konferencijama.

Lebron Džejms doneo je Klivlendu prvu veliku sportsku titulu od 1964. godine, ali daleko od toga da se tu završavaju njegove ambicije – ne, on u glavi ima jednog čoveka koji je nosio dres Bulsa sa brojem 23 na leđima.

Zato se Kralj neće opustiti niti će dozvoliti saigračima da im se to dogodi. Ipak, osvajanje prstena trebalo bi da predstavlja olakšanje za sve, a najveće nadanje Kavsa jeste da trener Lu napokon pronađe Kevinu Lavu ulogu u kojoj će njegovi kvaliteti još više doći do izražaja. Osim toga, Klivlendu bi najviše značilo kada bi Irving bio zdrav u kontinuitetu.

Najveće pojačanje Kavsi su dobili nedavno, to je ostanak Džej-Ara Smita, ali su ostali bez “buldoga“ Delavedove i Mozgova, koji je doduše prošle sezone potpuno ispao iz rotacije. Šut spolja trebalo bi da se poboljša dolaskom veterana Danlivija, ali igra Klivlenda biće nepromenjena u odnosu na prošlu sezonu.

Mali problem mogao bi da se pojavi na pleju – Irving je sklon povredama, Delavedova je otišao, a Mo Vilijams se povukao. Ukoliko se nešto ne promeni, šansu na rezervnom pleju zato će dobiti Kaj Felder, momak koji je letos biran sa 54. pozicije, bivši student na Ouklendu.

Ezra Shaw/Getty Images

Dok Klivlend gura svoju priču bez velike pompe, Golden Stejt je izazvao tektonski poremećaj dovođenjem Kevina Durenta.

Usled potpisivanja novog TV ugovora i drastičnog rasta kepa, skockao im se redak istorijski trenutak da ekipa koja je imala najbolji skor u prethodnoj sezoni na leto može da dovede jednog od Top 3 najbolja igrača lige, a da se ne odrekne nijednog od trojice nosilaca – pitanje je da li se to ikada desilo u modernoj košarci.

Jedno je sigurno, Voriorsi neće više imati toliko navijača, s obzirom na to da mnogi sa neodbravanjem gledaju na potez Durenta da pređe u ekipu od koje je ispao u prošlom plej-ofu, i to posle vođstva od 3-1 u pobedama.

Simpatije ili nesimpatije na stranu, Voriorsi će imati strašan tim, a Durent će se savršeno uklopiti u brzu igru sa mnogo šuteva za tri poena. Kako je i sâm Kej Di rekao, a to posle protumačeno kao peckanje Tandera, Golden Stejt je pun nesebičnih igrača kojima su titule primarni cilj, tako da “tuče“ oko lopte ne bi trebalo da bude.

Prošle sezone Voriorsi su jurili rekord po broju pobeda u regularnom delu sezone i danak su platili u finišu sezone, kada se Stef Kari dva puta povredio i nije bio na vrhuncu kada je bilo najpotrebnije. Istu grešku sada neće ponoviti, pogotovo sa ovakvim Super Timom.

U svetlu dolaska Durenta ostale promene u ekipi su zanemarene – otišli su Barbosa, Barns, Spejts, Ezili i Raš, a došli su Demijan Džons, Dejvid Vest i Zaza Pačulija. Tu se možda malo izgubilo, ali Vest i Pačulija donose preko potrebno veteransko prisustvo.

Posle legendi

Harry How/Getty Images

Kobi Brajant, Tim Dankan, Kevin Garnet – trojica velikana povukli su se prethodnog leta i tako označili početak novih era za svoje timove. Doduše, više u simboličkom smislu, pošto nisu imali toliki uticaj na igru u poslednjih godinu-dve – dobro, Kobi jeste, ali loš uticaj.

Lejkersi mogu da budu izuzetno zanimljivi ove sezone – mnogo je talenta koji je bio u senci, a na draftu je pokupljen Brendon Ingram, momak koji građom podseća na Durenta i čiji potencijal je veliki.

Tim bi trebalo da se gradi oko Dianđela Rasela – uozbiljio se, odmah po završetku regularne sezone vratio se u salu i redovno trenirao, kažu da mu je to donelo poene kod menadžmenta. U predsezoni deluje izvrsno – savšena tehnika, flouteri, osećaj za asistenciju, prelep izbačaj levom rukom.

Očekuje se dodatni iskorak Džulijusa Rendla i Džordana Klarksona, a timu Luka Voltona priključeno je nekoliko veterana koji bi mogli da donesu pravi spoj – pre svih Luol Deng, ali i Hose Kalderon. Došao je i Timofej Mozgov, za kojeg se u Lejkersima nadaju da će biti na nivou igara iz pretprošle sezone.

Veliku, može se ispostaviti i ključnu promenu Lejkersi su doživeli na klupi – umesto Bajrona Skota, staromodnog trenera upitnih kvaliteta, doveden je Luk Volton, najbolji učenik Stiva Kera.

Ezra Shaw/Getty Images

Ako se kockice slože, Lejkersi mogu da krenu u pravom smeru, a isto se očekuje i od Minesote. Najveće pojačanje takođe je dobijen na klupi, Tom Tibodo u svakom smislu je bolji trener od Sema Mičela, a materijala za brušenje ima i te kako.

Igra će se graditi oko Karl-Entonija Taunsa, koji je na putu da postane jedan od najboljih centara u ligi, ako ne i najbolji. Raznovrstan je u napadu i pažljiv u odbrani, a Oldrič se za sada pokazuje kao prava zamena.

Glavni Tibodoov zadatak biće da kroz svoj sistem provuče mlade igrače i da ih natera da igraju timskije u napadu i disciplinovanije u odbrani. Videćemo kakvu će ulogu pronaći Lavinu, kao i šta će se događati na plejmejkeru – ruki Kris Dan oduševio je sve u organizaciji, toliko da se govorilo o trejdu Rikija Rubija.

Endru Vigins drugi je stub Vulvsa, mada mora da bude konstantniji i da na više načina učestvuje u igri. Tu su i Dijeng, Bjelica, Muhamad, pridošlica Hil… Deluje solidno, možda uz malo sreće čak i dovoljno za plej-of, prvi put od sezone 2003/2004.

J Pat Carter/Getty Images

Za razliku od Brajanta i Garneta, Dankan “svoje“ ostavlja u veoma dobrom stanju. Doveden je Pau Gasol, Dankanov klon po razumevanju košarke, lukavosti, ali i kvalitetu – po filozofiji se savršeno uklapa u ono što Sparsi predstavljaju, mada je i dalje lošiji odbrambeni igrač od Dankana iz prošle sezone

Dejvid Vest zamenjen je Dedmonom iz Orlanda (korak unazad talentom, ali ne i fizikalijama), Dijao Dejvidom Lijem, a Đinobili je sve stariji i čini se da se na njega ne može više ozbiljno računati.

Uprkos glasinama o trejdu, realna je pretpostavka da će se Oldridž u drugoj sezoni sa Sparsima osećati kao svoj na svome, Lenard se srodio sa ulogom vođe tima, pa je najveći znak pitanja na plejmejkeru – po Parkeru se već nekoliko puta videlo da “ne može“, i u Sparsima i u reprezentaciji Francuske. Na njemu je da ove sezone demantuje takve pretpostavke – ako uspe u tome, Sparsi postaju legitimni kandidat za titulu.

Proces

Mike Ehrmann, Getty Images

Sem Hinki nije tu već neko vreme, ali ako Siksersi u narednih pet-deset godina uzmu prsten, nemojte se iznenaditi ako se u bioskopima pojavi film o geniju koji je stvorio podlogu za šampionski tim, a prognan je kao “ludak“.

Delovalo je da će konačno zaista postati “sunny in Philadelphia“, ali onda se povredio Ben Simons – prvi pik sa drafta bio je na operaciji stopala i još se ne zna koliko će tačno odsustvovati. Sigurno je samo da neće brzo, procene idu od tri meseca do propuštanja cele sezone.

Start sezone propustiće i Noel, sa kolenom se mučio i Džalil Okafor, ali ipak će biti zabavno gledati Sikserse – pre svega zbog Džoela Embida, koji je uzbudljiv paket za sve koji košarku vole i potencijalno jedan od najboljih centara u ligi, ako ga zdravlje posluži. Deluje malo “zarđalo“, što je i normalno posle dve godine odsustva, ali i te izgubljene lopte smanjiće se vremenom.

Biće više prostora i za Darija Šarića, mada će trener Bret Braun možda i upariti Okafora i Embida u postavi. Braun je zapravo dosta dobar trener, ponikao u Popovićevom trenerskom stablu, i uspevao je da složi veoma dobru odbranu u nekim od ovih tužnih sezona za Filadelfiju. Skor mu je naravno užasan, ali to mu niko ne sme uzeti za zlo.

Dakle, pod košem Fila deluje razumno, ali je spoljna linija više nego sumnjiva i bez pravog doprinosa iza linije za tri poena, osim Nika Stauskasa.

Serhio Rodriges mogao bi da bude iznenađenje koje će pogurati Sikserse za još korak napred i možda je moguće da da tim iz Pensilvanije prvi put posle tri sezone prebaci 20 pobeda. Više od toga teško je očekivati.

MVP

Ronald Martinez/Getty Images

Za moju ligu u Fantaziju draft je prošao, a prvi pik bio je – naravno, Rasel Vestbruk. Verujem da je to bio slučaj i u brojnim fantazi draftovima širom sveta, a razlog je jednostavan – Vestbruk sada potpuno sâm drži ključeve Tandera. Kada je Durent u prošlosti bio povređen, Rasel je igrao fenomenalno, bukvalno je radio sve na parketu i često je bivao na ivici tripl-dabla ili ju je prelazio.

Ipak, pitanje je koliko Vestbruk može da izdrži u takvom ritmu uprkos nestvarnim fizikalijama, a postavlja se i drugi problem – jedan igrač, koliko god bio dobar, ne može da čini tim. Zato će ova sezona biti test zrelosti za Vestbruka na još jednom nivou – koliko je u stanju da saigrače učini boljima?

Generalni menadžer Sem Presti odrekao se Ibake i doveo je Domantasa Sabonisa, Viktora Oladipa i Ersana Iljasovu. Spominje se da bi Arvidasov sin mogao da se izbori za mesto u startnoj petorci, a Oladipo će biti pravi partner Vestbruku u smislu agresivnosti i energije za brzu košarku Tandera.

Stiven Adams je prošle sezone najavio da može da izraste u vrhunskog centra, u reketu su i Enes Kanter i Žofre Lovernj, a za šut za tri poena trebalo bi da se brinu Abrinjes, Iljasova i Morou.

Deluje sve to dosta tanko, ali hajde da damo Oklahomi šansu – ako ništa, a ono zbog reputacije Vestbruka kao viteza koji je ostao u svojoj kući i brani je kada je najteže. Doduše, ne još dugoročno, do 2018, a šta će biti posle, zavisi od naredne dve sezone.

Povrede kroje ishode

Maddie Meyer, Getty Images

Osim spomenutog Bena Simonsa i Filadelfije, povrede su promenile DNK i nekoliko drugih ekipa pred start sezone.

Redži Džekson, uz Dramonda najvažniji igrač Pistonsa, povredio je koleno, pa će Sten van Gandi do decembra morati da se snalazi sa Išom Smitom na startnom pleju.

Čendler Persons došao je u Memfis kao veliko pojačanje, ali njegovo dvaput operisano koleno opet mu ne dâ mira, pa će propustiti početak sezone. Grizlisi su na zalasku, igračka osnova im je ili prestara (Zek Rendolf i Toni Alen) ili sklona povredama (Mark Gasol i sad Parsons), a malo je ljudi koji se neće saglasiti da je Majk Konli debelo preplaćen, pa čak i imajući u vidu povećan seleri kep i ogromne novce koji su se delili proteklog leta.

Kris Boš najverovatnije neće igrati za Hit ove sezone, pitanje je hoće li više igrati i košarku, ali to može da bude “blessing in disguise“, što kažu Ameri, i dobra stvar za Majami na duže staze. Ove sezone će se najviše oslanjati na Vajtsajda i Dragića, a možda budu i “tankovali“ u potrazi za dobrim pikom sledeće godine. I ako se ne odluče za taj put, teško će do plej-ofa sa Vejtersom, Derikom Vilijamsom, Udrihom itd.

Kevin C. Cox/Getty Images

Skočni zglob iskrenuo je Entoni Dejvis – povreda nije preozbiljna, ali problem sa Obrvom jeste što mu se dešavaju previše često i sputavaju ga da se etablira kao jedan od vodećih igrača u ligi. Pelikansi su generalno u groznoj situaciji koja neodoljivo podseća na Minesotu sa početka Garnetove karijere – imaju jednog od najboljih mladih košarkaša lige i traće njegove produktivne godine nedoraslim saigračima.

Da sve bude gore, i Džru Holidej neće biti tu neodređeno (njegova supruga ima tumor na mozgu), pa nije nerealno da Alvin Džentri bude prvi trener kojem će biti uručen otkaz u novoj sezoni.

Kevin C. Cox/Getty Images

Šanse Milvokija za plasman u doigravanje drastično su opale posle povrede Krisa Midltona, jednog od retkih u Baksima koji može da se osloni na šut za tri poena, čoveka koji je ubacivao 18,2 poena po utakmici. Baksi su i prošle sezone ubacili najmanje trojki u ligi, a teško da Teletović i novopridošli Toni Snel samostalno mogu da donesu vidniji boljitak.

Da, biće interesantno gledati Janisa Adetokomba na plejmejkeru, ali skoro je nemoguće zamisliti Bakse u plej-ofu. Uostalom, doveli su Majkla Bizlija, a to je siguran znak očajanja nekog NBA tima.

Start sezone propustiće i Gordon Hejvord, ali utisak je da Juta ima potrebnu dubinu da to pokrije jer su se opskrbili veternima poput Džordža Hila, Džoa Džonsona i Borisa Dijaa.

Srpska trojka

Getty Images/Kevin C. Cox

Sem Mičel sa Nemanjom Bjelicom pravio je istu grešku koja je pravljena u Vitoriji na početku inostrane karijere srpskog reprezentativca – doveden je dobrim delom zbog kvaliteta koji posle skoro uopšte nisu upotrebljavani.

Bjelica je bio sveden na čoveka koji stoji i šutira trojke, a on je mnogo više od toga. Sudeći po izjavama i najavama, to bi trebalo da se promeni pod Tomom Tibodoom – Nemanja će igrati mnogo više sa loptom u rukama, dobiće slobodu da kreira i da igra pik, a nacrtane su i neke akcije za njega.

U takvoj postavci stvari, on će se osećati mnogo komfornije na terenu i tek sada će moći da se razleti na pravi način i da postane agresivniji – u prvoj sezoni često je bio stegnut i zamerali su mu što je propuštao šuteve i bivao neodlučan.

Nemojte se iznenaditi ako Bjelica bude jedno od prijatnijih iznenađenja i važan faktor u igri Vulvsa.

Doug Pensinger/Getty Images

A Nikola Jokić je već u ruki sezoni postao izuzetno važan za igru Denvera – očekuje se da dobije još više prostora, a sa njime i više odgovornosti. Uvek igra bez straha, ističe da ga je trener Milojević tako učio, ne ustukne ni pred kime i drži se jednostavnosti u igri.

To ga je dovelo na pravi put, sada je na njemu da nadgradi briljantnu ruki sezonu, ali u prilog mu ne ide što Nagetsi nemaju plejmejkere koji prvo gledaju da dodaju – Mudijej to svakako nije, a i Džamal Marej, sedmi pik sa drafta, verovatno će više igrati na poziciji dvojke.

Kevin C. Cox/Getty Images

Boban Marjanović odlučio se za Pistonse – igra odlično u predsezoni, ali će po svemu sudeći biti treća opcija na centru, posle najboljeg igrača tima Andrea Dramonda i Australijanca Erona Bejnsa. Najveći Marjanovićev problem ostaje isti – odbrana, pogotovo od pik-en-rola, dok ga je u napadu na niskom postu i trener Van Gandi nazvao “nezaustavljivim“.

Bobi je potpisao trogodišnji ugovor i postoji realna mogućnost da Bejns ode sledećeg leta, što bi dodatno otvorilo prostor srpskom centru. Međutim, uz adekvatan napredak i rad, nije nemoguće ni da Marjanović uzme deo minutaže Australijancu.

Da se vrate slavni dani…

Michael Reaves/Getty Images

Seltiksi možda u svom timu nemaju zvezdu, ali imaju mnogo dobrih igrača i pravo vođstvo organizacije – trenera Breda Stivensa i generalnog menadžera Denija Ejndža.

Istina, krenuo je ovog leta Boston po superstara, ali Durent odlučio za Voriorse. Ipak u Masačusets je došao Al Horford, košarkaš koji je i po igračkim i po ljudskim kvalitetima idealan za sadašnje Seltikse. Vredan igrač koji doprinosi mnogo svojim “stara škola“ stilom, a pri tom se ne eksponira mnogo.

Većina igrača snalazi se dobro na više pozicija, što Stivensu omogućuje da kombinuje na razne načine – u tu sliku uklapa se i treći pik sa drafta Džejlen Braun, spominje se da bi on čak u nekim trenucima mogao da se nađe u startnoj petorci na poziciji krila u Bostonovoj verziji “smol bol“ košarke (Krauder bi onda bio na četvorci).

Ajzea Tomas je napravio veliki iskorak prošle sezone, očekuju se još bolje igre Markusa Smarta, Krauder je sve značajniji i korisniji, a otišli su jedino Salindžer i Evan Tarner. Boston ima zdravu i čvrstu osnovu na kojoj će pokušati da gradi i da zabeleži više od prošlosezonskih 48 pobeda.

I bliža budućnost deluje svetla jer Seltiksi sledećeg leta imaju pik Netsa, koji će najverovatnije biti jedan od prva tri, pa će sigurno dodati još jednog igrača sa velikim potencijalom.

Michael Reaves/Getty Images

Niksi pokušavaju da naprave okruženje slično onom koje je Boston počeo da gradi nekoliko godina unazad, ali u njihovom dvorištu mnogo je više upitnika, mnogo više neizvesnosti.

Posle dolaska Rouza, neko je u šali konstatovao da je Njujork kandidat za titulu, ali 2011. godine – zaista, Di Rouz je daleko od onoga što je nekada bio, a do nedavno mu je nad glavom visilo i suđenje zbog silovanja.

Utisak je da je i Žoakim Noa prošao zenit, takođe je sklon povredama, mada sigurno nema podesnijeg čoveka da neophodnim trikovima nauči Kristapsa Porzingisa.

Karmelo Entoni lepo je prihvatio mladog Letonca, saživeo se sa ulogom mentora van parketa, a Porzingis je čovek kojem bi Melo trebalo da ostavi ključeve tima u budućnosti.

Dovedeni su i dvojica dobrih igrača koji mogu da doprinesu u kontinuitetu – Brendon Dženings, koji služi i kao zaštitna mreža u slučaju Rouzove nove povrede, kao i Kortni Li, iskusni bek sa preciznim šutem za tri poena.

Niksi za sada deluju nesređeno, uloge tek treba da se raspodele i igra definiše, pa je trener vitalan u ovoj sezoni za Nikse – Fil Džekson taj zadatak poverio je Džefu Hornaseku, koji je prethodne tri sezone proveo u Sansima.

Reč o ostalima

Getty Images/Jared Wickerham

Biće zanimljivo gledati Rokitse – došao je Majk D’Antoni, tvorac čuvenog ”7 seconds or less” napadačkog sistema u Finiksu, u vreme Neša, Meriona i Amarea. U poslednja dva NBA angažmana je razočarao (Lejkersi sa Dvajtom i Niksi), ali deluje da sada ima odlično osoblje za suludo brzu igru. Već je rekao da će Hardena uglavnom koristiti kao plejmejkera, a šutiraće verovatno rekordan broj trojki u sezoni – doveli su “snajpere“ Erika Gordona i Rajana Andersona, ali oni imaju poteškoća da ostanu zdravi.

Klipersi ponovo napadaju titulu osnovom Pol-Grifin-Džordan, nikako da shvate da će to teško ići, iako će verovatno opet biti u vrhu Zapada. Dalas životari, mada su dovedeni Herison Barns i Endru Bogut u pokušaju da se Mevsi dokopaju plej-ofa.

Devin Buker manje-više je jedina pozitivna vest za Finiks, a budućnost Bruklina deluje čemerno – u naredna dva drafta nemaju pikove, a nemaju ni mlade igrače za razvoj osim Holisa-Džefersona.

Ezra Shaw, Getty Images

Portland s pravom računa na ulazak u plej-of – Lilard je izrastao u vođu, Mekolum je postao odličan igrač, a na lepu osnovu dovedeni su Ezili i Evan Tarner. Realne šanse za doigravanje ima i Juta – Džezeri čekaju iskorak i možda je sada idealna prilika sa jezgrom Hejvord-Hud-Fejvors-Gober, plus nekolicina iskusnih košarkaša.

Džimi Batler se napokon rešio Rouza, ali su mu sada na vratu Rondo i Vejd – videćemo ko će držati loptu u Bulsima i kako će se sve to posložiti. Podrška postoji, brojni su talentovani igrači poput Mirotića, Portisa, Mekdermota, Felisija…

Hornetsi nastavljaju svoju priču, Klliford je i dalje na klupi, odbrana bi trebalo da bude dobra – Batum i Kid-Gilkrajst su odlični stoperi na bočnim pozicijama, Kemba Voker je okidač je za napade, imaju streč-visoke u Marvinu Vilijamsu i Kaminskom, ali će se verovatno osetiti odsustvo Lina kao kreatora u drugoj petorci.

Maddie Meyer/Getty Images

Rukovodstvo je ne baš mudrim odlukama kreiralo haos u Orlandu – vidljiv je disbalans između spoljne i unutrašnje linije. Vučević je glavni igrač, oko njega će se vrteti napad, dovedeni Ibaka i Bijombo, dok je spolja najefektniji igrač Evan Furnije. Biće to verovatno dovoljno za plej-of, pogotovo Ako mladi igrači poput Hezonje i Gordona naprave iskorak, Medžik može da se bori za plej-of, ali to je u ovom trenutku sve samo ne sigurna opklada.

A šta onda reći za neravnotežu u Kingsima koji je pun u reketu, a pretanak spolja – videćemo hoće li Jerger ukrotiti Kazinsa, koji je sjajan igrač, ali koji Sakramento za sada nije odveo nikuda. Zapravo, prošla sezona bila je Kingsima prva sa više od 30 pobeda otkad su draftovali Bugija 2010. godine.

Vašington je na klimavim nogama Džona Vola i Bredlija Bila i ne zna se koja je klimavija – Volovo koleno ili Bilov zglob. Mada Bil povređuje sve stalno. Vol je fizička sila i u stanju je da nosi napad, ali mora da se štedi ako misli da mu karijera još malo potraje. Gortat i Mainmija solidan su centarski par.

Vaughn Ridley/Getty Images

Indijana će uglavnom biti na leđima Pola Džordža, mada je dobio lepu ispomoć u Džefu Tigu, koji će biti napadački biti poboljšanje u odnosu na Hila, ali na drugoj strani parketa ne baš – uz to, Hil je bolje išao u paru sa Montom Elisom, sada Hoksi imaju dva organizatora igre sa sličnim nedostacima.

Stigli su i Al Džeferson (biće i mentor Majlsu Tarneru) i Tejdijus Jang, a na novom treneru Nejtu Mekmilanu ostaje da pronađe dobitnu kombinaciju i sa visokog mesta odvede tim u plej-of.

Reptorsi su sa devete pozicije na draftu birali mladog centra Jakoba Peltla (igra i na četvorci), koji ne deluje kompatibilno sa Valančunasom, ali Bijombo je unovčio svoje dobre igre i otišao. Došao je i Salindžer umesto Skole, Kerol je zdrav i očekuje se da bude još bolji, ali srž Toronta i dalje je tandem Lauri-Derozan. Žele da izazovu Kavse, pitanje je jesu li sposobni za tako nešto, a jedan od preduslova jeste da dobiju nešto više iz mladog dvojca Terens Ros-Norman Pauel.

Kevin C. Cox/Getty Images

Filozofija se donekle menja u Atlanti – otišao je Horford, a došao je Hauard, koji bi trebalo da bude rame uz rame sa liderom tima Polom Milsapom. Možda je veći znak pitanja na plejmejkeru – otišao je Tig, a veću odgovornost dobiće na momente briljantni, ali nekonstantni Denis Šruder – može li Nemac da nađe balans između racionalnosti i lucidnosti?

Ako smo nešto propustili ili želite nešto da dodate, udarite u komentarima, i u noći između utorka i srede od 1.30 budite uz Sport klub i okršaj Kavalirsa i Niksa.