Kokoškov za SK: U NBA znaju ko je i šta je Teodosić

Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Već 15 godina deo je NBA lige – bio je asistent u Klipersima, zatim u Pistonsima tokom šampionskih godina, u Finiksu, Klivlendu, nakratko i u Orlandu, a već godinu i po dana član je stručnog štaba Jute Džez.

Takođe, Igor Kokoškov je sa velikim uspehom vodio reprezentaciju Gruzije, a sada je selektor Slovenije.

U intervjuu za Sport klub 45-godišnji srpski trener govorio je o tome kakav je posao asistenta u NBA, kako se pripremaju utakmice, šta misli o nastupima srpskih igrača u NBA. Takođe, Kokoškov nam je predstavio kako izgleda jedan izveštaj skauta pred meč, govorio je o Milošu Teodosiću, trendovima u košarci…

Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Petog decembra prvi trener Jute Kvin Snajder se razboleo, pa je Kokoškov vodio tim u meču sa Lejkersima. Zato je prvo pitanje glasilo – vidi li se u budućnosti na mestu glavnog trenera nekog od NBA timova?

“Siguran sam da svaki trener kroz karijeru sebe sprema za tu poziciju, ali to su stvari koje ne mogu da se kontrolišu, pogotovo na ovom nivou jer je konkurencija velika. Presrećan sam svojom situacijom u ovom trenutku, a u budućnosti ko zna šta će se desiti – jedino što ja mogu da kontrolišem jeste moja priprema i rad koji ulažem svakodnevno“, počeo je Kokoškov priču za Sport klub.

A trenutna situacija jeste mesto pomoćnika u timu koji raste i koji mnogi smatraju jednim od perspektivnijih u ligi.

“Ne postoji generalni opis posla jednog asistenta, to zavisi prevashodno od trenera. Svaki trener s kojim sam radio imao je specifičan sistem rada i zaista nema pravila. Postoje određene specijalizacije – neki treneri vole da su pojedini asistenti usredsređeni više na napad ili na odbranu ili na skauting. Ipak, smatram da je nemoguće da kao ’odbrambeni trener’ razumeš sistem odbrane ako ne razumeš napad i obratno“.

Na pitanje kakav je u tom pogledu Kvin Snajder, Kokoškov je odgovorio:

“Volim da budem uključen u sve segmente posla, mi u ovom trenutku imamo podelu jedino za skauting – svaki od asistentata pokriva sedam ili osam timova. Moje zaduženje jeste da budem tu za trenera, da budem glas razuma i za odbranu i za napad, uključen sam i u pripremu treninga i utakmica, gotovo sve. Mislim da je to kvalitet naše, jugoslovenske škole košarke – nisu postojali toliki stručni štabovi, već smo se spremali da radimo sve segmente posla“.

Getty Images/Gene Sweeney Jr.

Utakmice se u NBA smenjuju kao na traci i dobar skauting od ključnog je značaja. Kokoškov objašnjava kako izgleda jedan “izveštaj“.

“Imamo informacije u vezi sa njihovim akcijama, radimo video analizu, kao i individualne karakteristike igrača. U analizi se ide široko, a onda se glavnom treneru to sublimira na prezentaciji – tri, četiri, pet stvari koje treba da radimo kako bismo pobedili. Vrlo je važno prepoznati važne i manje važne informacije kako ne bismo opterećivali igrače marginalnim stvarima. Nekada je to i šahovska igra – da ostaneš u svom sistemu i da nametneš da se igra po tvojim uslovima“.

S obzirom na to da smo razgovarali pred okršaj sa Lejkersima, kao konkretan primer za “scouting report“ uzeli smo upravo ljubičasto-zlatne.

“Lejkersi su tim koji igra ’frantic basketball’, ponekad i neodgovorno, u brzom ritmu. Mi smo tim koji voli da kontroliše tempo i zato je to za nas osnovni zadatak u meču sa Lejkersima. Broj dva jeste da se do detalja poznaje individualni kvalitet jer su oni tim koji počiva na pojedincima, a ne na sistemu. To su individualci koji mogu lako da uđu u ritam i da postižu poene u serijama“, kaže Kokoškov i dodaje:

“Dalje, moramo da ih čuvamo bez faula, pogotovo je Lu Vilijams igrač koji preko penala dolazi do poena. Sledeća stvar jeste ’containing the ball’, tj. čuvanje igrača ispred sebe kako im ne bismo dozvolili da ulaze u reket i da odatle povratnim loptama stvaraju otvorene pozicije za tri poena. Takođe, treba da ih nateramo da igraju odbranu, da fokus utakmice bude tu. Poslednja stvar jeste da igraju različite vrste odbrana kada im ne ide, zato moramo da budemo svesni toga pre meča i da ne gubimo koncentraciju ako se to desi“.

Harry How/Getty Images

Ipak, s obzirom na to da je ritam naporan, nemoguće je temeljno analizirati protivnika kao recimo pred plej-of serije.

“To je sada i problem u Evropi sa novim konceptom Evrolige. Ipak, susrećemo se često s tim protivnicima i poznajemo već dobro individualne karakteristike igrača – ako igramo drugi, treći ili četvrti put, tu se onda u skautingu vrše samo dodatne korekcije. Na dan utakmice imamo video analizu na individualnim treninzima, zatim radimo ’walkthrough’ i rad na terenu na kojima se bavimo najbitnijim segmentima protivničkog napada, a pred samu utakmicu ponovo radimo video analizu. To je standard i radi se vrlo precizno pošto su racionalizacija energije i fokus igrača neophodni u takvom tempu“.

Uprkos problemima sa povredama, Džezeri igraju sjajno ove sezone i trenutno su na visokoj, petoj poziciji na Zapadu sa skorom 22-14. Već neko vreme Juta ide u pravom smeru, a Kokoškov kaže da je to posledica ozbiljnog rada u organizaciji.

“I dalje smo jedan od mlađih timova u ligi, talentovani smo, a letos smo doveli i veterane koji su nam nedostajali – Džordža Hila, Džoa Džonsona i Borisa Dijaa. ’Sidro’, tj. centralna tačka našeg tima jeste Rudi Gober, koji je vezan ugovorom – unikatan igrač, u budućnosti će biti dominantan i verovatno najbolji defanzivac lige. Respekt prema njemu osećamo na terenu, a uz njega su prioritet Džordž Hil i Hejvard“, kaže Kokoškov i dodaje:

“U Juti su bili razmaženi generacijom Stoktona i Melouna koji su cele karijere proveli ovde, osim Melounove poslednje u Lejkersima. Organizacija se malo ulenjila jer su imali sjajne rezultate s njima, ali kultura i način poslovanja polako se menjaju. Potrebno nam je vreme, a u ovom trenutku najviše nas muče povrede. Ne možemo da budemo kompletni i posledica toga su oscilacije, ali ove godine cilj nam je plej-of i na dobrom smo putu da ga ostvarimo“.

Matthew Stockman/Getty Images

Nikola Jokić blista u poslednjih mesec i po dana, retki su mečevi na kojima nema dabl-dabl, a u SAD su oduševljeni i njegovim atraktivnim asistencijama.

“On je plejmejker u telu centra, neko ko stvara razliku u korist svog tima, zaista jedinstven igrač. Dodavanja su najteži deo košarke koji trener treba da nauči igrača – ne samo tehničko izvođenje, nego i razumevanje igre. S tog aspekta je on neverovatan i mislim da ima sjajnu budućnost u NBA“, kaže Kokoškov i dodaje:

“Njegovo napredovanje treba da prati i napredovanje tima kako bi se još više prepoznao njegov talenat i kako ne bi bio dobar igrač u lošem timu. On je u pravoj sredini, startni je centar i polako stvara ime i prezime u ovoj ligi – na njemu je da nastavi da radi na sebi, prevashodno na telu, što nije nikakva tajna. I prošle godine je osetio koliko mu je to potrebno, spominjao je to u svojim intervjuima“.

Nemanja Bjelica ima solidne minute, ali nema slobodu u igri – Kokoškov smatra da će Bjelica dočekati svojih pet minuta.

„On je ugovorom vezan za Minesotu, koja je mlad tim sa dobrim trenerom. On je takođe ’plejmejker’ u smislu da može da spusti loptu i da doda, a šutom i širi odbranu. Nadam se da će dobiti još više šansi i da psihički faktor bude na njegovoj strani, da bude opušteniji i da pokaže ono što zna jer se njegov talenat ne dovodi u pitanje“, kaže Kokoškov i ističe jednu poteškoću:

“Bjelica nije imao sreće pošto nije komplementaran sa Karl-Entonijem Taunsom, koji je prvi pik sa drafta i lice franšize – on je petica koja takođe može da spusti loptu i koja takođe šutira spolja. A on igra skoro 40 minuta po utakmici… To je jedan od problema, ali to Nemanju ne sme da spreči da radi na svojoj igri – igraće u NBA još deset godina, Bože zdravlja, i ko zna gde će put da ga odvede“.

Elsa/Getty Images

U intervjuu za Sport klub Boban Marjanović rekao je da nije očekivao da neće uopšte igrati, ali sva je prilika da ove sezone neće imati mnogo relevantnih minuta na parketu.

“Bejns je odlična rezerva, a Dramond je glavni igrač u Detroitu već pet godina. Boban može da bude zadovoljan svojim ugovorom, što je najvažnije za njegov privatni život. I NBA se promenio, dosta toga zasniva se na pik-en-rolu i manje je igre na postu. Dobro je da je u ligi i da je potpisao višegodišnji ugovor – znam da ga svi obožavaju kao igrača i pre svega kao momka. Verujem da Van Gandi i Pistonsi imaju pravi plan za njega“.

Mnogo se govori o odlasku Miloša Teodosića u NBA na leto, o tome je i kapiten reprezentacije Srbije govorio u intervjuu za Sport klub, a Kokoškov nema dilemu da bi Teo uspeo preko Atlantika.

“Miloš je jedan od najboljih plejmejkera u svetskim okvirima, i ljudi u NBA vrlo dobro znaju ko je i šta je Teodosić. On apsolutno može u zaslužuje da igra u NBA – to je veliki izazov i bila bi šteta da prođe kroz karijeru, a da ne proba. Nadam se da će mu doći dobra ponuda. Njegova snaga je napad, a nedostatak odbrana – mislim da bi se zato on najbolje uklopio u timove koji igraju atraktivno i u visokom ritmu, a ne na pola terena. Dakle, Hjuston ili Finiks, ekipe koje vole da ubrzaju igru u kojima nije glavni fokus na odbrani“.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Trener Jute Snajder bio je asistent Mesini u CSKA i dobro poznaje Teodosića, pa Džez deluje kao jedan od logičnih izbora. Ipak, Kokoškov ističe da Teo treba da ima samo jednu zvezdu vodilju.

“Predugo sam u kapitalističkom sistemu i mislim da njegov prioritet treba da bude bogat ugovor, a dobar igrač uvek nađe način da se prilagodi. Takođe, i on će svojim kvalitetom promeniti kulturu ekipe, pa će se i ona malo prilagoditi njemu“.

Govoreći o novim trendovima u košarci, Kokoškov ističe da tendencije diktiraju šampionske ekipe i njihovi najbolji igrači.

“To je jedini pravi odgovor. Godine 2004, kada smo osvojili titulu sa Detroitom, mnogi timovi na različitim nivoima, uključujući i srednje škole i koledže, pokušavali su da implementiraju delove naše igre u svoj sistem. Godinama su timovi pokušavali da uzimaju segmente Bulsovog napada u trouglu. Tako i sada pobednici diktiraju tendenciju – sada svi žele da igraju smol-bol kao Golden Stejt i Klivlend. Ako se jednog dana pojave novi Olajdžuvon ili Juing, lopta će više ići na post, usporiće se igra i onda će to biti u modi“.

Christian Petersen/Getty Images

Za kraj, pitali smo Kokoškova šta očekuje na mestu selektora Slovenije i na kakvom stilu će insistirati.

“U Sloveniji su vrlo dobro organizovani i temelji su već postavljeni. Postavljeni su visoki standardi u poslednjih deset godina, a dobro je što smo se letos družili i što sada imam bolji uvid u njihove individualne kvalitete. Nema dileme – igraćemo smol-bol jer nam nedostaju četvorke, izgubili smo Nahbara, Balažica, Slokara… Tu imamo samo igrače iz ABA i domaće lige, nije kvalitet kao ranije, pa ćemo se tome prilagoditi – igraćemo sa četiri spoljna i dominantom peticom u vidu Vidmara, Omića itd. Orijentacija je na bekovima, Dragić je svetska klasa – igraćemo agresivno, sa mnogo preuzimanja. Evropsko prvenstvo je teško takmičenje, prolazak prvog kruga je osnovni cilj, a onda idemo od utakmice do utakmice“, zaključio je Kokoškov za Sport klub.