Bogdanović za SK: Sale mi rekao – igraj kao u Partizanu

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Već treću godinu Bogdan Bogdanović član je Fenerbahčea, jednog od najboljih timova Evrope. Iza sebe već ima dve medalje sa seniorskom reprezentacijom Srbije, a mnogi ga već sledeće sezone vide u NBA ligi.

U intervjuu za Sport klub Bogdanović otkriva koji mu je razgovor sa selektorom Đorđevićem najviše značio, na koji način se promenio kao ličnost, koji promašaj mu je drag, kao i o pauzi koja je iza njega.

Takođe, sa Bogdanom smo razgovarali o fenomenu pritiska u sportu, životu u ne baš sigurnom Istanbulu, Evrobasketu i brojnim drugim temama.

Bogdanović nastoji da nauči nešto iz svake utakmice, a naročito iz važnih mečeva koje je sa svojim timom izgubio, kao npr. meč za titulu prvaka Evrope sa CSKA.

“Svi ti mečevi su u prošlosti i mnogo je faktora koji utiču na moju i svačiju igru. Ipak, kada gledam ponovo taj meč sa CSKA i još neke susrete, zameram sebi što nisam bio agresivniji kao košu, kao i pametniji u donošenju odluka“, počeo je Bogdanović priču za Sport klub.

Već dugo je u centru pažnje javnosti, a Bogdanović je u avgustu napunio tek 24 godine. Pitali smo Bogdana na koji način se najviše promenio u poslednjih pet godina.

“Najviše sam osetio promenu u prvoj godini u Feneru, kada sam stvarno bio sâm i tek tada sam osetio pravi teret života. U Partizanu sam razmišljao samo o košarci, kada mi je sledeći trening, i nisam brinuo ni o čemu drugom. Vremenom, tako je postalo i ovde zahvaljujući mojoj porodici koja je često sa mnom, kao i prijatelji. Da bi bio profesionalan, potreban ti je neko, ne možeš uvek sâm sve da izguraš. Kada je reč o mojoj ličnosti, malo sam mirniji na terenu, ali malo. Ista je motivacija. Možda sam kao mlađi bio malo ’divlji’, ali to je normalno“.

Bryn Lennon/Getty Images

Čitajući intervjue sa reprezentativcima Srbije, svi jednoglasno ističu da je Aleksandar Đorđević nacionalnom timu ubrizgao energiju i da je fantastičan motivator. I Bogdanović je saglasan sa tom konstatacijom, a navodi i primere.

“Imao sam dosta razgovora s njime i uvek su bili pozitivni. Uvek je optimističan – od prvog dana kad sam ga upoznao, ima auru pozitivne energije oko sebe, onda se ona širi i vrlo brzo se prenosi na druge. Teško je to objasniti rečima, ali npr. igramo s Amerikancima na SP, a on kaže: ’Oni svi imaju sponzorske velike ugovore, vode ih Najki, Adidas i ostali… Hajde da ih pobedimo u svakom smislu’. Mi jesmo izgubili, ali on i dalje najviše od svih veruje da možemo da ih pobedimo. Sa njime smo i mi ludački posvećeni i samopouzdanje nam je mnogo veće“, rekao je Bogdanović i dodao:

“Razgovarali smo i jedan na jedan – u finalu sa SAD na OI, kada nisam ništa mogao da ubacim, pružao mi je podršku: ’Šutiraj, majstore i dalje, ući će’. Takođe, najviše sam osetio njegove reči pred meč sa Grčkom u osmini finala SP – tada mi je prišao i rekao: ’Treba da uživaš u igri, da se igraš košarke, da ne razmišljaš mnogo. Hoću da igraš kao što igraš u Partizanu’. To je na mene ostavilo veliki utisak i počeo sam da igram mnogo bolje“.

Dobrim rezultatima reprezentacija Srbije podigla je ambicije i očekivanja, pa se govori o zlatnoj medalji na predstojećem Evropskom prvenstvu.

“Ne treba sebi izjavama da pravimo dodatni pritisak, već smo to učinili rezultatima na poslednjim takmičenjima. Znamo kako smo kiksnuli pre dve godine na Evropskom prvenstvu… Smatram da ovaj tim sazreva i da ćemo izgledati još bolje, ali rano je još da govorimo, leto je daleko“.

Turkish Airlines EuroLeague

Upravo je “pritisak“ reč koja se često čuje u profesionalnom sportu, pogotovo na najvišem nivou, a Bogdan je analizirao taj fenomen.

“Drugačiji je pritisak u klubu i reprezentaciji. U klubu npr. sada mi igramo promenljivo, ali znam da ćemo se dići kada bude najviše trebalo, imamo prostora za malu grešku i pad forme jer je duga sezona. Sa druge strane, u reprezentaciji uvek sve staje u jednu utakmicu, sve prethodno se zaboravlja, pa je normalno da je pritisak znatno veći. Ipak, ja volim izazove i takvu vrstu pritiska – ne samo ja, nego i svaki drugi košarkaš želi da dođe u situaciju da se nosi s time“, kaže Bogdanović i otkriva neke od ličnih rituala pred važne utakmice:

“Moj način jeste da ne razmišljam mnogo o tome, već da se držim svoje rutine, pošto pred svaku utakmicu radim istu pripremu – pre zagrevanja izađem na teren i šutiram neke svoje stvari, fokusiram se da što bolje izvodim svoje poteze i razmišljam na koji bih način mogao lakše da dođem do koša, gde je protivnik ranjiv, kako će da me čuvaju itd. Na dan utakmice ne volim da razgovaram ni da se dopisujem, jedino ako je nešto hitno ili ako ostavim karte nekome za utakmicu, pa samo pošaljem poruku da su tu. Ostalo – nikako“.

Bogdanović je krajem oktobra povredio skočni zglob, a na teren se vratio šestog januara u meču sa Emporio Armanijem.

“Nisam očekivao toliku pauzu, prvobitna prognoza bila je dve-tri nedelje, ali nije se dobro videlo na inicijalnom snimku, posle je ustanovljeno da je teža distorzija. Imao sam preveliku želju da se brže vratim na teren, tu sam napravio malu grešku što sam pokušavao, ali svejedno bi pauza bila slična. Haos je nastao jer je prvo izašla ta informacija da će biti pauza dve-tri nedelje, a da nije bila prava dijagnoza. Najvažnije je da je to sada iza mene“.

Turkish Airlines EuroLeague

Istanbul je najčešća meta terorističkih napada, a u najvećem gradu Turske mnogo je i srpskih sportista.

“Nije prijatno, to je sigurno. Pozvao sam ovde sestru, brata i druga sa devojkom, na svoju odgovornost… Posle, kad sam ostao sâm, razmišljam: ’Čoveče, zamisli da se nešto desilo… Šta onda?’ Postoji određena vrsta straha, ali mi smo na azijskoj strani i, hvala Bogu, ovde se ništa takvo ne dešava. Takođe, nikada nisam bio neko ko mnogo izlazi po gradu, nisam baš neki ’turista“.

Plejmejker CSKA Eron Džekson pokrenuo je inicijativu da se zbog bezbednosti fajnal-for Evrolige izmesti iz Istanbula.

“U tom pogledu saglasio bih se sa izjavom Đordija Bertomeua, koji je rekao da bi oduzimanje organizacije Istanbulu značilo i poraz pred svime time. S druge strane, ja ne mogu da procenjujem opasnost, ali ako stručnjaci procene da je velika… Ne znam“.

Mike Stobe/Getty images

Bogdanović se ne opterećuje odlaskom u NBA ligu i kaže da je koncentrisan da ispuni ciljeve koje je postavio sa Fenerom.

“NBA sam razmišljao jedino nekoliko dana na leto, to nije trajalo dugo – video sam kakve su mi opcije i odmah sam presekao. Finiks me je želeo, ali pogledao sam njihov sastav, bilo je previše bekova. Takođe, Bjeličin primer me je naterao da baš dobro razmislim – on na svojoj poziciji ima igrača oko kojeg se gradi franšiza (Taunsa), a isti je slučaj sa Bukerom u Finiksu. Shvatio sam da ne treba da uskačem u to olako, ipak je NBA najveći izazov za košarkaša“.

Situacija je sada nešto drugačija, u međuvremenu su prava na Bogdanovića stekli Sakramento Kingsi, ali mnogo stvari mora da se poklopi za odlazak u SAD.

“Poverenje i sigurnost mi uliva što su Divac i Stojaković tamo, psihički mi to predstavlja olakšanje. U NBA ne zavisi jedino od tebe, može da se dogodi i da oni dovedu nekog ’ubicu’ beka“.

Na pitanje koji mu je omiljeni potez u košarci, srpski bek odgovara:

“Svima je lepo kada daju koš – ko kaže da mu je nešto lepše, sigurno laže. Ipak, postoje stvari koje su lepe i pored toga – dobra odbrana, ukradena lopta ili kada dobiješ neki direktni duel. Ono što mi smeta jeste što se košarka pretvara samo u ’highlights’ – ljudi ne prate kako izgleda utakmica, nego samo gledaju highlights, drugačije je… Nikada nisu gledali utakmicu do kraja, a dozvoljavaju sebi da komentarišu“.

Getty Image/ Tom Pennington

Ipak, Bogdan priznaje da i sâm često zasurfuje internetom gledajući košarkaške snimke.

“Istina, volim da gledam i to, nama igračima pomaže mnogo. Sada imate full highligts NBA utakmica, dobrih evroligaških i nekih reprezentativnih – dobri isečci od 9-10 minuta. Pogledam i neki svoj klip, ali gledam mnogo druge – Tea, Jokića, Spanulisa, Dijamantidisa sam gledao sve što ima na Ju tubu… Zatim Ljulja, De Koloa sam posebno analizirao da vidim kako toliko puta iznudi faulove. Tražim i stare igrače o kojima se mnogo govori, npr. Galisa, ali košarka se mnogo promenila u odnosu na to vreme… Gledam i ostale stare klipove, pravi sam košarkaški fanatik, volim sa svime da sam upoznat“.

Mnogo je važnih koševa Bogdanović postigao u karijeri, ali na pitanje koji mu je najdraži, uz smeh nudi originalan odgovor:

“Ne znam za najdraži koš, ali znam koji je svim navijačima sigurno najdraži promašaj – ono što sam promašio protiv Francuza s pola terena, haha (zbog tog promašaja Srbija je izbegla Španiju i SAD do finala OI, prim. aut), iako sam ja hteo da dam koš. Srećom, bilo je mnogo važnih pogodaka i na klupskom i na reprezentativnom nivou. Uvek su mi najbliži oni najsvežiji, neke sam i zaboravio, pa moraću da se podsetim“, zaključuje Bogdanović za Sport klub.