Ivanišević za SK: To je Novak – taj sve može kada hoće

Chris Marković

Sa Marinom Čilićem osvojio je Gren slem titulu, a sada je na istoj misiji sa Tomašom Berdihom.

Goran Ivanišević, osvajač Vimbldona 2001. godine, u intervjuu za Sport klub govorio je o tome šta čini dobrog trenera, o Novaku Đokoviću, Federeru i Nadalu, kao i o dosadašnjem radu sa Berdihom.

Počeli smo upravo od Čeha, koji je trenutno deseti teniser na svetu – igrao je finale Vimbldona 2010, na ostalim Gren slem turnirima stizao je do polufinala (dvaput u Melburnu, po jednom na Rolan Garosu i VImbldonu), ali najznačajniji korak nije uspeo da napravi.

“Svaki igrač je specifičan – Tomaš ima 31 godinu i nije lako mnogo menjati, ali neke stvari moraju da se modifikuju. Već je poboljšao servis, pre svega bacanje lopte, i teram ga da bude malo agresivniji. Dobro prihvata sve to – polako, ali prihvata, ne ide preko noći. Sada ćemo videti, rezultati su pravo merilo“, počinje Ivanišević priču za Sport klub.

Najveći uticaj kod Čilića bio je u mentalnom smislu, Ivanišević ga je naterao da veruje da može da pobeđuje najbolje na svetu.

“Svima je neophodna mentalna snaga jer na najvišem nivou detalji odlučuju – svi oni znaju i forhend i bekhend, ali te nijanse odvajaju pobednike Gren slem turnira od finalista i polufinalista. Idemo korak po korak, već se vide pomaci, nadam se da će dobar rezultat doći već u Melburnu. U svakom slučaju, ako Tomaš ovako nastavi da radi, to će se pokazati pre ili kasnije“, kaže Hrvat, koji je na Australijan openu tri puta igrao u četvrtfinalu.

Chris Marković

Na pitanje koji su to kvaliteti koji čine dobrog trenera, Ivanišević odgovara:

“Pomogne ako si prethodno bio teniser, pa neke stvari preneseš jer si svestan šta je tebi smetalo kao igraču. Ja sam se pronalazio i učio, ali osnovna stvar jeste apsolutna posvećenost svom igraču, on je na prvom mestu. Trener treba da bude pozitivan i da se postara da se ostvari na terenu ono što je zacrtao. Neki put igraču treba i 50 puta objasniti istu stvar – ako ne na jedan, onda na drugi način“.

Glavni narativ u Melburnu jeste naravno borba za trofej – najveći favoriti su Đoković i Mari, čija borba za prvo mesto na kraju godine počinje baš u Australiji.

“Teško je reći ko ima prednost u ovom trenutku. Drago mi je što ga je Nole dobio u Dohi, pokazao je da je tu, da je spreman i da će se boriti. Biće mu potrebno dosta vremena da ponovo bude prvi jer je osvojio sve do Vimbldona, ali može da se vrati – govorimo o Novaku Đokoviću, taj sve može kada hoće“.

Saša Ozmo

Osim toga, Federer i Nadal najčešče su teme u razgovorima navijača, a Ivanišević je istakao još jednu bitnu stvar.

“Tereni su brži, što je dobro jer nagrađuje one koji rizikuju – biće teže vraćati i biće boljeg tenisa, svaki put je ovde najbolji kvalitet tenisa“, kaže 45-godišnji Ivanišević.

„Čudno mi je kada vidim da je Federer 17. nosilac, ima li možda nekog brata, pa je taj tu? Ali tako se desilo i to treba prihvatiti – ako hoćeš velike rezultate, moraš nekoga i da pobediš. Rafa dobro izgleda. Berdih je igrao s njim u Abu Dabiju – jeste to egzibicija, ali videlo se da je spreman i ’napaljen’. Odličan je fizički, mislim da može da iznese sve što treba. Njega nikada ne treba precrtati jer Rafa je borac koji se nikada ne predaje“, zaključio je Ivanišević za Sport klub.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)